Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα το κρίσιμο ραντεβού των βουλευτών της Καβάλας και της Δράμας με τον Υπουργό Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα. Όπως ακούμε αυτή η συνάντηση θα είναι μια καλή ευκαιρία να τεθούν στον Υπουργό και άλλα τοπικά θέματα. Εκτός από το βασικό, δηλαδή το 12%, θα τεθεί και το θέμα των αδειών της Καβάλα Όιλ. Ένα θέμα μια… γραφειοκρατία από μόνο του. Ένα μπέρδεμα που μόνο η ελληνική πολυνομία μπορούσε να δημιουργήσει. Ευχόμαστε η συνάντηση να γίνει (πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβληθεί την τελευταία στιγμή), ελπίζουμε δε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτή την ίση μεταχείριση η Ανατολική Μακεδονία την ζητά, σε σχέση με την Θράκη, πολλά χρόνια τώρα.

 

Προηγούμενοι Υπουργοί απέρριψαν το αίτημα. Άλλοι το απέφυγαν. Όλοι δεν ήθελαν να στεναχωρήσουν την Θράκη. Τώρα όμως είναι αλλιώς. Τώρα ο Υπουργός δεν μπορεί εύκολα να πει το «όχι» των προηγούμενων. Κι αν παρά ταύτα το πει, τότε απλώς θα είναι για σκότωμα….

 

Αλήθεια, δεν θα έπρεπε στην σημερινή συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα να ζητήσει να παρευρίσκεται και ο Άρης Γιαννακίδης; Δεν θα ήταν σωστό ο Υπουργός να ακούσει και την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ; Εντάξει, οι βουλευτές που είχαν την πρωτοβουλία δεν σκέφθηκαν προς αυτή τη κατεύθυνση. Έπρεπε όμως να παρέμβει για να βρίσκεται στο ραντεβού ο Περιφερειάρχης. Δεν το έκανε, ελπίζουμε πρόκειται για μια παράλειψη μόνο.

 

Μια και μιλάμε για ενδοπεριφερειακή συνείδηση και κυρίως ισότητα, ιδού η είδηση που δείχνει ότι ο Στυλιανίδης δεν αλλάζει. Έκανε λέει παρέμβαση για να μην μειωθούν οι εισακτέοι και οι καθηγητές, αλλά μόνο στο Πανεπιστήμιο της Θράκης: Ο Υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Αρβανιτόπουλο, επ’ ευκαιρία του σχεδίου «Αθηνά» για την κατάργηση ή συγχώνευση πανεπιστημιακών σχολών, ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τόσο σε αριθμό φοιτητών όσο και σε θέσεις διδασκόντων.

 

Η ίδια είδηση έχει και συνέχεια: Με τον τρόπο αυτό, θα διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και θα εδραιωθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ως τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στη χώρα. Με την παρέμβαση αυτή διασφαλίζεται η δημογραφική ενίσχυση της Θράκης και ειδικότερα της Ροδόπης με νέο πληθυσμό, ενισχύεται η πνευματική θωράκιση της περιοχής και ενδυναμώνεται η αναπτυξιακή της προοπτική μια και τα τελευταία 38 χρόνια το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπήρξε η επιτυχέστερη επένδυση της Πολιτείας στην ακριτική Θράκη. Σε επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί, ο Υπουργός Παιδείας έδειξε να κατανοεί το σκεπτικό της περιοχής και δήλωσε πρόθυμος να ανταποκριθεί στο αίτημα αύξησης του συνολικού αριθμού των εισακτέων φοιτητών και ενίσχυσης της αναλογίας διδασκόντων/διδασκομένων.

 

Χθες στην Καβάλα είχαμε –επιτέλους- ευχάριστα νέα. Το πρώτο αφορά το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό του Δήμου Καβάλας. Μια πρωτοβουλία που άρχισε το 2002 και τέλειωσε το 2013. Δεν είναι κι άσχημα να περιμένεις 10 χρόνια και βάλε για το βασικό εργαλείο ανάπτυξης ενός τόπου. Θα μπορούσαν βέβαια τα πράγματα να είναι και χειρότερα. Πάντως από χθες Γενικό Πολεοδομικό έχουμε. Πάμε τώρα για τα επόμενα σχέδια.

 

Σήμερα το πρωί ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης ταξιδεύει στην Κομοτηνή για μια ακόμη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τους συμβούλους του. Πάλι για το Περιγιάλι. Αν και σήμερα δεν ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση, τότε όλοι στην Κομοτηνή θα είναι για σκότωμα (δεύτερο στη σειρά)….

 

Το άλλο καλό νέο από την χθεσινή μέρα αφορά τον ΟΛΚ. Όχι τόσο την μελέτη δια του προγράμματος Sea2Sea, όσο την προοπτική να μην συγχωνευτεί με την Θεσσαλονίκη. Κι αν γίνει κάτι προς αυτή τη κατεύθυνση, θα είναι με άλλους όρους και δεν θα είναι συγχώνευση τύπου Μουσουρούλη. Μας τα είπε αναλυτικά και συγκεκριμένα ο Δ. Σύμβουλος του Οργανισμού Θεσσαλονίκης. Μας έκανε να ελπίζουμε ότι αυτή η… καταστροφή του ΟΛΚ δεν θα υλοποιηθεί χάρη της μνημονιακής πολιτικής της Κυβέρνησης.

 

Ας δούμε τώρα την ουσία του προγράμματος Sea2Sea. Φορτία από τον Πειραιά και το Αιγαίο γενικότερα ταξιδεύουν στην Βουλγαρία κι από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη (μέσω του Δούναβη) χωρίς να περνούν από τα στενά του Βοσπόρου. Ενδιάμεσος σταθμός το λιμάνι της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πριν λοιπόν αρχίσουμε τους πανηγυρισμούς, μας φρενάρουν οι γνωρίζοντες. Μας εξηγούν ότι η φάση που σήμερα αρχίζει προβλέπει μόνο την σύνταξη μελέτης. Τα έργα –απαραίτητα κι αυτά- θα γίνουν μετά από δύο χρόνια. Αν τότε υπάρχει πολιτική βούληση.

 

Καλή η ιδέα δεν λέμε αλλά εμείς βιαζόμαστε γιατί ήδη έχουμε αργήσει. Το πρόγραμμα Sea2Sea δεν είναι κατάλληλο για βιαστικούς. Χρειάζεται υπομονή μπόλικη ώστε κάποια στιγμή (το 2015 και μετά) να δούμε ποιο ουσιαστικά αυτή τη νέα διαδρομή των φορτίων. Παρόλα αυτά χαιρόμαστε γιατί έχουμε προβάδισμα ή ελπίζουμε την κατάλληλη στιγμή να το αποκτήσουμε. Κι ας το μοιραστούμε με την Αλεξανδρούπολη.

 

Το δημόσιο ΚΤΕΟ στο Κοκκινόχωμα παραμένει ένα μήνα τώρα εκτός λειτουργίας. Ελπίζει να εξασφαλίσει πιστοποίηση σύντομα αν και οι ανταγωνιστές (ιδιωτικά ΚΤΕΟ) κατηγορούν ήδη το κράτος ότι δίνει στα ΚΤΕΟ του πιστοποίηση με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Θέμα μας είναι το ότι το δημόσιο ΚΤΕΟ άλλαξε προϊστάμενο. Ναι μεν κλειστό αλλά προϊστάμενο μπορεί να αλλάξει. Πρόκειται για απόφαση Γρανά, στο πλαίσιο της νέας οργάνωσης της υπηρεσίας Συγκοινωνιών. Όπου συνταξιοδοτήθηκε ο διευθυντής κι όλα αλλάζουν.

 

Είδηση για το ΚΤΕΟ δεν είναι η αλλαγή προϊσταμένου. Είδηση θα είναι όταν με το καλό επαναλειτουργήσει. Κρίνοντας από όλα τα άλλα, δεν το βλέπουμε το γεγονός τόσο κοντινό (όπως οι αρμόδιοι αφήνουν να εννοηθεί). Μετά είναι κι όλα τα άλλα που πρέπει να γίνουν στο ίδιο ΚΤΕΟ. Παραμελημένο, ξεπερασμένο, ξεχασμένο. Η αρχή πρέπει να γίνει με τα απαραίτητα έργα συντήρησης κι ανακαίνισης. Όταν ο ιδιώτης τρέχει με χίλια, δεν μπορείς ούτε καν να τον ενοχλήσεις αν η ταχύτητα σου είναι κοντά στο μηδέν.

 

Την χθεσινή συνέντευξη τύπου της κ. Μελίνας Μποτέλη στην Ελευθερούπολη παρακολούθησε κι ο σύζυγος της Μαργαρίτης Τζίμας. Πρώην Δήμαρχος Δράμας, πρώην Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, πρώην βουλευτής ΝΔ Δράμας. Όπως είπε –εκτός συνέντευξης φυσικά- έχει εγκαταλείψει οριστικά την ενασχόληση με τα κοινά κι έχει επιστρέψει στη δουλειά του. Στο φροντιστήριο. Εξ αυτού του λόγου ήταν χθες ιδιαίτερα άνετος, περισσότερο αληθινός κι ειλικρινής.

 

Μόλις η συνέντευξη τύπου της κ. Μποτέλη ολοκληρώθηκε ανέλαβαν δουλειά οι τεχνικοί. Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου τοποθετήθηκαν δύο κάμερες ώστε οι συνεδριάσεις να μεταδίδονται live από το ίντερνετ. Σημαντική και θετική εξέλιξη, την οποία ελπίζουμε να μην καταγγείλουν (με την φόρα που πήραν) ούτε ο Χρήστος Μποσμπότης, ούτε ο Γιάννης Φιλόσογλου. Αρκεί όμως να γίνει καλή δουλειά. Έστω μια κάμερα να είναι απέναντι ακριβώς από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης…

 

Μεταδόσεις των συνεδριάσεων στο διαδίκτυο έκανε και συνεχίζει ο Δήμος Νέστου. «Ανεβάζουν» όμως ταυτόχρονα 4 εικόνες, σε ιδιαίτερα μακρινά πλάνα κι έτσι αυτός που παρακολουθεί δεν… παρακολουθεί. Μόνο ακούει, κι από την χροιά της φωνής αυτού που μιλά προσπαθεί να καταλάβει ποιος είναι. Ο Δήμος Καβάλας είχε υποσχεθεί κάτι παρόμοιο αλλά δεν το προχώρησε. Όσο για το Περιφερειακό Συμβούλιο, μια φορά το δοκίμασαν αλλά ουδέποτε επανήλθαν. Τελικά είναι χρήσιμο να είσαι κοντά στις εξελίξεις, να εκμεταλλεύεσαι τις νέες τεχνολογίες. Αν όμως δεν κάνεις καλή δουλειά τότε η προσπάθεια πάει χαράμι (που λέει ο λαός μας).

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 5 ΦΛΕΒΑΡΗ 2013

Επόμενο άρθρο

Ο νοτιάς φέρνει παραζάλη !