Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ το απόγευμα της Τετάρτης. Εκτός από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκαν αρκετά ακόμη. Αυτό είχε ως συνέπεια η συνεδρίαση να τραβήξει σε μάκρος. Μόνο που και η αυτή η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν για τον Νομό Καβάλας κενό γράμμα. Ούτε ένα σοβαρό τοπικό θέμα. Ούτε μια άξια λόγου απόφαση. Κουβέντιασαν περί γενικών και θεσμικών θεμάτων, δεν εξειδίκευσαν, δεν συγκεκριμενοποίησαν. Άρα κι αυτή η συνεδρίαση θα περάσει στο ντούκου, θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα.

 

Το έχουμε γράψει κι άλλη φορά. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μαζί με το Περιφερειακό Συμβούλιο (το οποίο μόνιμα συνεδριάζει στην Κομοτηνή) αποδεικνύονται συνεχώς κατώτερα των περιστάσεων. Και γιατί απέχουν πολύ από την πραγματικότητα κάθε Περιφερειακής Ενότητας και γιατί οι όποιες σημαντικές αποφάσεις στερούνται ουσίας. Για αυτό άλλωστε και κάθε φορά που μια συνεδρίαση ολοκληρώνεται, το συμπέρασμα από πλευράς των συμβούλων είναι πάντα το ίδιο. Επρόκειτο για χαμένο χρόνο.

 

Δεν υπάρχει κάποιο ειδικό πρόβλημα αυτής της Περιφέρειας, αυτού του περιφερειακού συμβουλίου. Το βασικό κουσούρι το έχει ο θεσμός. Όπως σχεδιάστηκε κι όπως εφαρμόζεται δύο χρόνια τώρα. Αυτή η τοπική αυτοδιοίκηση (που πολύ αμφιβάλλουμε αν είναι τοπική αυτοδιοίκηση) κατάφερε να απομακρυνθεί πάρα πολύ από τις τοπικές κοινωνίες. Από τους πολίτες. Πλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι σα να μην υπάρχει. Όσο για τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, προσπαθούν δεν λέμε. Προσπαθούν αλλά στο τέλος θα χαθούν κι αυτοί στα… απέραντα όρια της ΑΜΘ.

 

Κανονικά οι ίδιοι οι αιρετοί έπρεπε να έχουν ήδη ζητήσει διορθώσεις. Άμεσες και μεγάλες. Δεν το κάνουν. Κακό του κεφαλιού τους. Επιβάλλεται παρόλα αυτά η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να αλλάξει. Όπως δύο χρόνια εφαρμόζεται, δεν είναι χρήσιμη. Δεν υπάρχει ουσία. Είναι μια γενικότητα που σπάνια δείχνει τα προσόντα της. Τις περισσότερες φορές χάνεται ανάμεσα στις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Οι οποίες κακά τα ψέματα, δεν αντιμετωπίζονται καθόλου εύκολα.

 

Καταλαβαίνουμε με λίγα λόγια όλους όσους αναπολούν την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τον αιρετό Νομάρχη. Το αιρετό Νομαρχιακό Συμβούλιο. Τότε ήταν αλλιώς. Σήμερα είναι το χάος… Το οποίο κάποιοι ενώ το βιώνουν, δεν κάνουν τίποτα ώστε τουλάχιστον να το διορθώσουν.

 

Την Τρίτη το πρωί ο Θόδωρος Μουριάδης πήγε στην Κομοτηνή προκειμένου να ξεμπερδέψει επιτέλους το σχέδιο του Περιγιαλίου. Η επίσκεψη του ήταν αρκετή. Κατάλαβε ότι τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει. Γύρισε μάλλον απαισιόδοξος. Καθόλου σίγουρος ότι αυτή η εκκρεμότητα θα τελειώσει γρήγορα, όπως άλλωστε επιβάλλεται. Απευθύνθηκε στον Δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή. Κι αυτός στον Περιφερειάρχη. Την Τετάρτη Σιμιτσής και Γιαννακίδης μίλησαν στο τηλέφωνο δύο και τρεις φορές. Όλες για το ίδιο θέμα. Το Περιγιάλι.

 

Στο τέλος ο κ. Γιαννακίδης έδωσε νέα υπόσχεση ότι οι υπηρεσίες του θα κάνουν γρήγορα προκειμένου το σχέδιο να λάβει την τελευταία έγκριση (στην Κομοτηνή) κι αμέσως μετά να γυρίσει στον Δήμο Καβάλας. Αυτό- φέρεται να είπε και να υποσχέθηκε ο Άρης Γιαννακίδης- θα γίνει εντός του Φεβρουαρίου. Για να δούμε…

 

Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου έκοψε πρόσφατα τα κυπαρίσσια που επί σειρά ετών υπήρχαν στην αυλή της. Ακριβώς πίσω από το κτίριο της ΣΦΓΤ. Προηγήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία στις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο τέλος της οποίας η Μητρόπολη εξασφάλισε τις απαιτούμενες άδειες. Τα δέντρα αν και παλιά, χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα αφού έγερναν. Ήταν έτοιμα να πέσουν. Αυτή την ανησυχία της Μητρόπολης αποδέχθηκαν οι υπηρεσίες, αφού όπως λέγεται μεσολάβησε και αυτοψία. Πολλοί νομίζουν ότι εδώ το θέμα τελειώνει. Μα όχι βέβαια.

 

Ζούμε στην Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα όπου όλοι ελέγχονται. Ακόμη κι η εκκλησία. Η γειτονιά αντιλήφθηκε την διαδικασία κοψίματος των δέντρων. Κι άρχισαν οι καταγγελίες. Αλλού επώνυμες, αλλού ανώνυμες. Κάποιοι δεν μπήκαν στον κόπο να καταγγείλουν. Τους ήταν αρκετή η εικόνα των δέντρων που κόπηκαν ώστε να βγάλουν συμπέρασμα ότι γίνεται κάτι κακό. Άλλοι λυπήθηκαν, κάποιοι μουρμουρίζουν ακόμη.

 

Αυτή η γενικότερη καχυποψία (αλλού εμφανίζεται ως σεναριολογία ή συνωμοσιολογία) είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Των αναξιόπιστων πολιτικών. Επειδή όμως η κατάσταση απλώνεται συνεχώς, δεν ξεφεύγει κανείς. Ούτε καν οι Μητροπολίτες. Ας επαναλάβουμε λοιπόν την πάσα αλήθεια. Για να κοπούν τα δέντρα υπήρξε άδεια. Λυπηρό σίγουρα το γεγονός αλλά δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Ακολουθήθηκαν πάντως όλα όσα προβλέπονται από την νομοθεσία. Άλλωστε οι υπηρεσίες και οι επιτροπές που τελικά ενέκριναν το κόψιμο των κυπαρισσιών ήταν ιδιαίτερα αναλυτικές στην έρευνα που προηγουμένως έκαναν.

 

Αυτό το διάστημα του τελευταίου ενός περίπου μήνα κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση των εργαζομένων στη ΒΦΛ. Ζουν ένα δράμα. Από τη μια είναι απλήρωτοι από την άλλη δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Στο τέλος έρχεται το χειρότερο. Οι διαβεβαιώσεις που προέρχονται ακόμη κι από κυβερνητικά στελέχη δεν γίνονται πράξη. Ζούμε ένα καθημερινό θρίλερ. Ένα σήριαλ όπου οι εξελίξεις ξαφνιάζουν τους πάντες. Συνήθως η έκπληξη είναι αρνητική.

 

Χωρίς να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, πολλές από τις οποίες σαφώς και είναι σημαντικές, έχουμε την εντύπωση ότι οι Αθηναίοι δεν ασχολούνται σοβαρά με την ΒΦΛ. Θέλουν να την ξεπετάξουν, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό το συμπέρασμα ισχύει πρώτα πρώτα για τους Κυβερνητικούς. Για τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου. Μα είναι δυνατόν ο λόγος ενός υφυπουργού, που αφορά κρατική εταιρία, να μην βγαίνει αληθινός; Είναι. Όταν πρόκειται για κουβέντες πρόχειρες, για δουλειές του ποδαριού.

 

Αυτή τους η ανεπάρκεια «χαντακώνει» ακόμη πιο βαθιά ένα «μαγαζί γωνία». Έναν οικονομικό πυλώνα του Νομού Καβάλας. Ύστερα από αυτό ένα πράγμα, ένα μήνυμα μόνο θέλουμε να στείλουμε σε όλους αυτούς τους «αρμόδιους» κατοίκους των Αθηνών. Να αφήσουν τα αστεία, τα ανέκδοτα και τις προχειρότητες. Επιτέλους ας αφιερώσουν λίγο χρόνο κι ας ασχοληθούν σοβαρά με την υπόθεση της ΒΦΛ. Αν το πράξουν τότε δεν αποκλείεται το θέμα (με δεδομένη την κυβερνητική βούληση) να λυθεί μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Κι ας είναι λύση προσωρινή.

 

Αν αντίθετα συνεχίσουν αυτή την στάση, τότε θα το κλείσουν το μαγαζί. Θα την εξαφανίσουν την ΒΦΛ. Τότε όμως θα είναι χειρότερα. Ένα σωρό κόσμος θα βγει στους δρόμους και χωρίς να έχει την πολυτέλεια των διακρίσεων ή των εξαιρέσεων, θα ξεσπάσει προς κάθε κατεύθυνση. Αν δηλαδή τόσο καιρό γλιτώσαμε στην Καβάλα τις κοινωνικές εκρήξεις, όταν κλείσει (που δεν το θέλουμε και δεν το ευχόμαστε) η ΒΦΛ αυτές οι καταστάσεις θα είναι κανόνας.

 

Ανακοίνωση ομάδας σπουδαστών του ΤΕΙ Καβάλας: Επειδή η παιδεία μας χρειάζεται ΑΜΕΣΑ και ΟΧΙ ΕΜΜΕΣΑ δραστικά μέτρα, αγανακτισμένοι φοιτητές θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση την Κυριακή 10/2/2013 και ώρα 9:00 πρωινή, στην πύλη του Ιδρύματος. Η συγκέντρωση είναι συμβολική, ημέρα Κυριακή (για να αποδείξουμε ότι για την παιδεία θα αγωνιστούμε και δέν την καπηλευόμαστε σε μέρες μαθημάτων), χωρίς κομματικές ταμπέλες, μικρόφωνα και βήμα. Θα συζητήσουμε μεταξύ μας για άμεσες λύσεις ή κινητοποιήσεις, δημοκρατικά και ανοιχτά ,χωρίς να κρυβόμαστε σε αμφιθέατρα. Αν δεν κάνουμε κάτι ΤΩΡΑ… αύριο κιόλας θα είναι πολύ αργά…..

 

Ενώ στην Καβάλα έγινε χαμός λόγω της αποτυχημένης συνάντησης των βουλευτών με τον Γιάννη Στουρνάρα, στην Δράμα δεν ακούστηκε το παραμικρό. Ο Δημήτρης Κυριαζίδης (βουλευτής του Νομού που πήρε μέρος στην συνάντηση) δεν εξέδωσε ούτε καν ανακοίνωση. Έτσι τα περισσότερα μμε της γειτονικής πόλης δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το θέμα. Στην Δράμα άλλωστε έχουν τα δικά τους. Ζουν μια προεκλογική περίοδο που όχι μόνο δεν τελείωσε με τις εκλογές του 2010 αλλά συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Όλοι ασχολούνται με τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Που καιρός για το 12%.

 

Αυτή η είδηση έχει ενδιαφέρον αφού έχει να κάνει με επένδυση και μάλιστα μεγάλη, στην Κομοτηνή: Τη δημιουργία της πιο σύγχρονης μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία Sunlight. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Κωνσταντίνος Λαύκας, εκφράζει το επενδυτικό πνεύμα του μοναδικού μετόχου της εταιρείας κ. Πάνου Γερμανού.Αποτελεί παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λαύκα, για έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.Η κατασκευή της μονάδας, η οποία θα βρίσκεται στην Κομοτηνή, αναμένεται να ολοκληρωθεί το β΄ εξάμηνο του 2013 ενώ η χρηματοδότησή της θα γίνει με ιδία κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό αλλά και επιδότηση. Στην πλήρη λειτουργία της θα παράγει 15.000 τόνους μολύβδου, μέγεθος που θα απορροφάται 100% από την παραγωγική μονάδα της Sunlight καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό των αναγκών της σε πρώτη ύλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΦΛΕΒΑΡΗ 2013

Επόμενο άρθρο

Η χολή του Ερντογάν για την Κύπρο !