Στη χθεσινή Καλοκαιρινή και εξ αυτού του λόγου άδεια Καβάλα, κυκλοφορούσαν οικογένειες. Διάφορες οικογένειες. Μπροστά βάδιζε ο μπαμπάς κι η μαμά. Πίσω το παιδί ή τα παιδιά. Κάπου κάπου η οικογένεια φαίνονταν να συνοδεύεται από ένα ακόμη άτομο. Συνήθως άνδρα. Ο άνδρας και το ζευγάρι κρατούσαν στα χέρια τους διάφορα χαρτιά. Έγραφαν και έσβηναν. Σημείωναν νούμερα. Τους έβλεπες, ήταν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Άγνωστοι σε μια πόλη που ειδικά χθες δεν είχε καθόλου κίνηση.
Εικόνα συνηθισμένη. Καθιερωμένη για τις αρχές Σεπτέμβρη, ακόμη και τις Κυριακές. Οι γονείς των νέων σπουδαστών γυρίζουν στο κέντρο και στις συνοικίες, συνοδεύονται από μεσίτη. Ψάχνουν γκαρσονιέρα ή ένα μικρό διαμέρισμα. Στο τέλος βρίσκουν αυτό που ψάχνουν. Μεσολαβεί όμως κούραση αρκετή. Περπάτημα μπόλικο. Κι έξοδα; Ένα σωρό.
Πάντα τα παιδιά είναι στο τέλος ενός τέτοιου γκρουπ. Βαδίζουν πιο αργά από τους άλλους. Στο πρόσωπο τους φαίνεται μια τεμπελιά. Μια ανορεξία, μια κακή διάθεση. Είναι που θα σπουδάσουν στη μικρή Καβάλα; Είναι που το πρώτο λόγο για το σπίτι τους τον έχει ο μπαμπάς κι η μαμά; Αυτοί αλλά και πολλοί άλλοι λόγοι μετατρέπουν τους πρωταγωνιστές σε κομπάρσους.
Φέτος οι νέοι σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας είναι λίγοι. Σίγουρα λιγότεροι σε σχέση με πέρσι. Τα δε προσφερόμενα σπίτια ήταν και παραμένουν πολλά. Τα ενοίκια αρχίζουν από … ψηλά. Εύκολα όμως «πέφτουν» στα πολύ χαμηλά. Όσο για τις εγγραφές, αυτές λόγω των απεργιών που αρχίζουν αύριο αναβλήθηκαν. Αγνωστο για πότε. Συμπέρασμα: τώρα που οι τουρίστες τελειώνουν, τώρα έρχεται η ώρα των σπουδαστών του ΤΕΙ. Και δη των νέων. Θα στηρίξουν κι αυτοί με τον τρόπο τους την τοπική οικονομία. Για τα άλλα (σπουδές, επαγγελματική αποκατάσταση κτλ) βλέπουμε…
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου κλήθηκαν στο ΤΕΙ για ενημέρωση οι 4 βουλευτές. Με κεκτημένη ταχύτητα από τη σύνοδο των Προέδρων ο κ. Μητρόπουλος αδιαφόρησε για το ακατάλληλο της ώρας. Τους ζήτησε να «ανέβουν» στο ίδρυμα στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου. Τους διηγήθηκε την ιστορία, ζήτησε από τους μνημονιακούς βουλευτές σε αυτό ειδικά το θέμα να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο. Να βοηθήσουν το ίδρυμα που κινδυνεύει. Μόνο που το συγκεκριμένο έργο το έχουμε ξαναδεί.
Οι 4 βουλευτές του Νομού ( όλοι της ΝΔ) στηρίζουν φανατικά, σταθερά αυτή τη κυβέρνηση. Κάντε κάτι για μας τους δημοτικούς αστυνομικούς, τους είπαν αρχές Καλοκαιριού οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι του Δήμου Καβάλας. Κάντε κάτι για μας τους σχολικούς φύλακες, τους ζήτησαν οι σχολικοί φύλακες. Κι οι βουλευτές επεδίωξαν μια παρέμβαση, προσπάθησαν να σώσουν ότι σώζεται. Κεντρικά ωστόσο τους εξήγησαν ότι σε αυτή την Ελλάδα ή θα σωθεί η πατρίδα ή οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οπότε επέλεξαν τη σωτηρία της Ελλάδας κι άφησαν στην άκρη σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς.
Έτσι θα γίνει και με τους διοικητικούς του ΤΕΙ Καβάλας. Οι βουλευτές που άκουσαν τον κ. Μητρόπουλο υποσχέθηκαν κάθε δυνατή στήριξη και βοήθεια. Αυτό στη πράξη σημαίνει ότι δε θα αλλάξουν τίποτα απολύτως. Όπως τόσοι άλλοι έτσι κι οι διοικητικοί των ΑΕΙ και των ΤΕΙ θα περιμένουν με αγωνία τους πίνακες των προς απόλυση εργαζομένων. Κι όποιον πάρει ο εργασιακός και μνημονιακός χάρος.
Τι άλλο να σκεφθεί; Τι άλλο να κάνει ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας; Μαθαίνει τα άσχημα μαντάτα, το μυαλό του αμέσως πηγαίνει στους βουλευτές. Γνωρίζει ότι αυτοί ενώ λένε πολλά, στο τέλος σε τέτοια ζητήματα δεν κάνουν τίποτα αντίθετο στη Κυβέρνηση. Δεν πρέπει παρά ταύτα να τους ενημερώσει; Δεν πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια τους; Έστω για τους τύπους μια τέτοια δράση επιβάλλεται. Να έχουν να γράφουν οι εφημερίδες, να μεταδίδουν ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Όσο για το ουσιαστικό αποτέλεσμα, αυτό το γνωρίζουμε εκ των προτέρων.
Λίγες μέρες πριν το ραντεβού του Σαββάτου οι διοικητικοί του ΤΕΙ Καβάλας έκαναν συνέλευση. Παρουσιάστηκε η πρόταση της Ομοσπονδίας που είναι πρόταση διαδοχικών απεργιών. Οι της Καβάλας ήταν ρεαλιστές. Αποφάσισαν απεργία 4 ημερών αφού όπως οι περισσότεροι αναγνώρισαν, τόσο αντέχει η τσέπη τους. Έτσι θα γίνει σε όλη την Ελλάδα. Μια αντίδραση για τη τιμή των όπλων. Μετά θα αναλάβει το κράτος… Θα κάνει… κλήρωση, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί ποιοι θα απολυθούν και ποιοι όχι.
«Μα για 8.500 ενεργούς σπουδαστές έχουμε μόνο 65 υπαλλήλους» φωνάζει και με το δίκιο του ο πρόεδρος του ΤΕΙ. Όπως φώναζαν οι καθηγητές της ΕΛΜΕ, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, οι δήμαρχοι και τόσοι άλλοι. Αυτές οι δίκαιες φωνές απόγνωσης και διαμαρτυρίας «πνίγονται» εύκολα πια. Χάνονται κάπου ανάμεσα στις αισιόδοξες ομιλίες Σαμαρά και στο πρωτογενές πλεόνασμα του Στουρνάρα. Ο οποίος για να δημιουργήσει αυτό το πλεόνασμα χρωστά (είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά) σε όσους μιλούν ελληνικά. Πρωτογενές πλεόνασμα πάντως διαθέτει, αυτό θα υποδεχθεί τη τρόϊκα που έρχεται αύριο μεθαύριο.
Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας μόνο για το τεχνικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς. Ο πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης ζήτησε το λόγο να μιλήσει εκτός ημερήσιας διάταξης. Κι όταν η πρόεδρος του είπε ότι αυτό θα γίνει μόνο αν έχει κάτι έκτακτο και επείγον να πει, αυτός τη διαβεβαίωσε ότι οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις φυσικά και ισχύουν. Ο Στάθης Εριφυλλίδης άρχισε να μιλά. Ποιος είδε το Θεό και δε το φοβήθηκε…
Ένα φοβερό κρεσέντο 10 τουλάχιστον λεπτών όπου το ένα θέμα διαδέχονταν το άλλο, η μια παρατήρηση την επόμενη. Κατήγγειλε ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, επαγγελματίες και φυσικά το Δήμο Καβάλας. Τίποτα δεν ήταν έκτακτο ή επείγον. Αντίθετα ήταν μια ακόμη επανάληψη θεμάτων ήδη γνωστών (από τον ίδιο).
«Εγώ δε μπορώ να δίνω συνεντεύξεις τύπου κι επειδή από εδώ και πέρα θα έρχομαι όλο και πιο σπάνια, θα τα λέω εδώ» είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο πρώην Δήμαρχος. Σα να έριχνε λευκή πετσέτα. Λες κι αποχωρεί περήφανα, θυμίζοντας ότι σε πολλά έχει δίκιο. Πολλά που τώρα που φεύγει από τη τοπική αυτοδιοίκηση θα φροντίσει να μην ξεχαστούν.
Δεν γνωρίζουμε που το πάει ο πρώην Δήμαρχος. Ούτε πιστεύουμε ότι εγκαταλείπει τη τοπική αυτοδιοίκηση όσο το «γαλάζιο» τοπίο είναι στη πόλη τόσο θολό. Καταλαβαίνουμε ότι προκειμένου να «βγάλει» είδηση, να κάνει αισθητή τη παρουσία του, επιλέγει κάθε φορά και μια άλλη τακτική. Εριφυλλίδης είναι αυτός, έχει μια πλούσια γκάμα τακτικών να παρουσιάσει. Στο τέλος να το δείτε, πάλι θα βρει τον τρόπο να είναι υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας.
Αν τα καταφέρει να είναι υποψήφιος και το 2014 θα έχει κάνει ρεκόρ. Ρεκόρ συμμετοχών στις τοπικές εκλογές. Από το 1998 έως το 2014. 16 χρόνια συνεχούς παρουσίας σε δημοτικές εκλογές (όπου δύο μόνο φορές κερδίζει) είναι ρεκόρ ίδιας αξίας με αυτό του Αθανασιάδη. Κι ας έβγανε ο Αθανασιάδης δήμαρχος επί 16 χρόνια.
Ένας καλός φίλος του Στάθη Εριφυλλίδης, ο Γιάννης Βύζικας κινείται κι αυτός προεκλογικά. Μαθαίνουμε ότι η ομάδα Βύζικα μεγαλώνει κι έχει κάτι από το 1998. Ή και νωρίτερα από το 1998. Ο κ. Βύζικας συμμετέχει πάντα στις προεκλογικές ζυμώσεις και συζητήσεις. Η είδηση ακόμη δεν ήρθε. Δεν θα αργήσει πάντως.