Οι διαδηλώσεις κατά την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ είναι για την Ελλάδα μια ισχυρή συνήθεια. Μια παράδοση αγώνων που μάλλον δεν δικαιώθηκαν ακόμη. Φέτος με την ίδια αφορμή, έγινε κάτι που δεν είναι καθόλου συχνό. Σε αυτούς τους διαδηλωτές που ξεκίνησαν από την Καβάλα και βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη συμπεριλαμβάνονταν επαγγελματίες- έμποροι- κάθε είδους μικρομεσαίοι. Περίπου 80 άνθρωποι αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ. Μίσθωσαν ένα μόνο λεωφορείο αλλά «διπλό», λένε οι γνωρίζοντες.
Γύρισαν κουρασμένοι αργά το βράδυ του Σαββάτου. Την Κυριακή ξεκουράστηκαν και χθες Δευτέρα προσπάθησαν –ανάμεσα σε πολλά άλλα- να βρουν τις συνέπειες της κινητοποίησης. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η διαδήλωση των εκπροσώπων της αγοράς δεν ήταν μόνο της Καβάλας. Επρόκειτο για ένα κάλεσμα απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Πετυχημένο από πλευράς συμμετοχής. Η Καβάλα ήταν εκεί κι όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν το σχετικό δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας ή τις φωτογραφίες που «ανέβασε» στο facebook ο πρόεδρος Παναγιώτης Αρσονιάδης.
Οι άλλοι διαδηλωτές ήταν πάνω κάτω οι συνήθεις ύποπτοι… Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και φυσικά τα κόμματα. Ευθέως ή πλαγίως. Οι συνταξιούχοι, κάποιοι οπαδοί αδικημένων ποδοσφαιρικών ομάδων κι οι αντιεξουσιαστές. Επεισόδια δεν έγιναν κι αυτό είναι όντως μια επιτυχία. Επιτυχία των διαδηλώσεων και των διαδηλωτών.
Επειδή πραγματική είδηση αποτελεί η κινητοποίηση των μικρομεσαίων, οφείλουμε να ερευνήσουμε για τις συνέπειες που αυτή δημιούργησε. Άξιζε τον κόπο ή όπως αναφέρεται σε παλαιό λαϊκό άσμα «τζάμπα καίει η λάμπα»; Με μια πρώτη ματιά ουδείς Κυβερνητικός παράγοντας συγκινήθηκε από τον ξεσηκωμό των επαγγελματιών- καταστηματαρχών και εμπόρων. Σίγα μην ίδρωνε το αφτί τους, όπως συχνά λέει ο λαός.
Ο Υπουργός Εργασίας μαζί με τον Υφυπουργό του (στη θέση του Νίκου Παναγιωτόπουλο) κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι για να ενταχθεί κάποιος στις ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ δεν απαιτείται φορολογική ενημερότητα. Σιγά τα αβγά. Όπως υποστηρίζει κι ο Μάρκος Δέμπας, η αγορά πολύ εύστοχα καταθέτει χρήσιμες για τον επαγγελματικό κόσμο προτάσεις. Οι οποίες δεν ακούγονται και σίγουρα δεν υιοθετούνται από το κράτος. Αυτό το χαβά του.
Ο Υπουργός διαπίστωσε ότι η υφιστάμενη ρύθμιση του ΟΑΕΕ χρειάζεται βελτίωση αφού δεν υπάρχει ανταπόκριση. Διέγραψε λοιπόν την προϋπόθεση της φορολογικής ενημερότητας. Μόνο αυτό. Τίποτα άλλο. Η συγκεκριμένη όμως η αλλαγή δεν αλλάζει τίποτα το ουσιαστικό. Οι ανασφάλιστοι και οι οφειλέτες δεν ήθελαν αυτή την τροποποίηση προκειμένου να ρυθμίσουν ότι χρωστούν στο ΤΕΒΕ. Ζητούν άλλες πολύ πιο γενναίες αλλαγές. Που η Κυβέρνηση τις ακούει ως προτάσεις και σταθερά τις αποφεύγει.
Πάλι θα επικαλεστούμε τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα. Ισχυρίζεται (όχι μόνο αυτός) ότι εκ των επαγγελματιών κατατίθενται προτάσεις ανέξοδες. Προτάσεις που δεν δημιουργούν νέα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό. Προτάσεις αποτελεσματικές και ευνοϊκές προς όσους η κρίση τους δοκιμάζει. Όμως με άνωθεν εντολές αυτές οι προτάσεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση «χάνονται».
Εδώ είναι ένα ακόμη λάθος του ελληνικού κράτους. Αντί να τις αξιολογήσει και να τις εξετάσει από κάθε πλευρά, τις αφήνει να περάσουν στο ντούκου. Το γιατί είναι εύκολο να το βρει κάποιος. Αυτές οι προτάσεις δεν δημιουργούν τα τεράστια έσοδα στα οποία κάποιοι ελπίζουν ακόμη. Αυτές οι προτάσεις είτε θέλουν δουλειά για να υλοποιηθούν, είτε τις απορρίπτει η τρόικα αφού δεν είναι της εισπρακτικής της φιλοσοφίας. Δίνουν μεν λύση αλλά όχι τη λύση που επιθυμούν Κυβέρνηση και δανειστές.
Χρειάζονται λοιπόν πολλές ακόμη διαδηλώσεις, πολλά ακόμη ταξίδια, πολλές ακόμη συσκέψεις και δράσεις μέχρι οι κυβερνόντες να πάρουν το μήνυμα. Το μήνυμα της αγοράς απ’ όλη την χώρα. Προχθές με τη ΔΕΘ έγινε μια αρχή. Επ’ αυτού του δρόμου πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Διαφορετικά ας περιμένουμε το επόμενο «χτύπημα». Αφού δηλαδή το ΤΕΒΕ μας προειδοποίησε με επιστολές, σύντομα θα «μπει» στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Κι όπου βρει χρήματα, θα τα κατασχέσει. Όσα κι αν βρει για αυτό κέρδος θα είναι.
Με αφορμή δύο ειδήσεις από το Νομό Λαρίσης μπορούμε να πάρουμε κατάλληλες αφορμές για να φθάσουμε στα δικά μας. Τα οποία είναι ακριβώς ίδια με αυτά της Θεσσαλίας. Η εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας γράφει στη πρώτη της σελίδα ότι με την αλλαγή των προεκλογικών δεδομένων οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Δήμο Τυρνάβου από 2-3 που ήταν έγιναν 10! Εννοεί ότι εφόσον ξεχωρίσουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, οι πρώτοι θα είναι πιο πολλοί. Όσοι ήθελαν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι αλλά δεν μπορούσαν να φτιάξουν συνδυασμό, σταματούν τη διαπραγμάτευση με άλλους που ήταν και είναι ικανοί να κάνουν ψηφοδέλτιο. Σκέπτονται να πορευτούν μόνοι εφόσον ο νέος νόμος τους δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Είδηση δεύτερη. Ο μαγνητικός τομογράφος για το Νοσοκομείο της Λάρισας «κολλάει» καιρό. Όπως και της Καβάλας. Για τον ίδιο λόγο. Επειδή οι προμηθεύτριες εταιρίες μαλώνουν μεταξύ τους, κάνουν η μία καταγγελία στην άλλη. Και οι δύο τομογράφοι πρόκειται να αγοραστούν για τα δύο Νοσοκομεία από το ΕΣΠΑ. Πλην όμως το ΕΣΠΑ τελειώνει. Αν έως το τέλος του έτους δεν υπάρξει οριστική δικαστική απόφαση, πάει το πουλάκι των μαγνητικών τομογράφων. Πέταξε…
Αλλά ακόμη κι αν π.χ. τον Οκτώβρη εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση τόσο για τον έναν μαγνητικό όσο και για τον άλλο, θα είναι ώριμη η διαδικασία που απομένει ώστε να υπογραφούν συμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους; Πολύ φοβόμαστε πως όχι. Άρα ας μην έχουμε καθόλου σίγουρο το μαγνητικό τομογράφο. Ούτε στη Καβάλα, ούτε στη Λάρισα. Εκτός αν μπροστά στο ενδεχόμενο να «χαλάσει» και να χαθεί η δουλειά, τα βρουν μεταξύ τους οι εταιρίες. Μοιράσουν το αντικείμενο και προχωρήσουν. Υπό το φόβο ότι όπως πάνε τώρα τα πράγματα στο τέλος καμιά από αυτές δεν θα προμηθεύσει τίποτα στα δημόσια νοσοκομεία.
Μπροστά σε αυτή την απογοήτευση και τη γραφειοκρατία, μπροστά στο κίνδυνο (που είναι πολύ μεγάλος) να χαθεί ο μαγνητικός τομογράφος, καταλαβαίνουμε απόλυτα τον γιατρό του Νοσοκομείου και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας. Ο Ξενοφώντας Κροκίδης τηλεφώνησε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Πήρε μέρος σε «ζωντανή» αθλητική εκπομπή κι εκεί μίλησε για το θέμα του ποδοσφαιριστή Κάτσε του ΠΑΟΚ!
Χαρακτηριστική η φωνή του κ. Κροκίδη, έγινε αντιληπτή στη Καβάλα όπου το πρόγραμμα μεταδίδεται. Για αυτό και στην επόμενη τοπική συνέντευξη ο πρόεδρος δεν θα είναι διαθέσιμος μόνο για τα συνήθη. Μπορεί να απαντά ακόμη και για ποδοσφαιρικά θέματα της συμπρωτεύουσας.
Δεν ξεχνάμε τον καλό φίλο της στήλης Άρη Γιαννακίδη. Κατανοούμε ότι χθες είχε δουλειά στα ορεινά της Ροδόπης όπου εγκαινίασε τον νέο κάθετο άξονα από τη Βουλγαρία. Εξ αιτίας αυτής της υποχρέωσης, αφήνουμε για αύριο την ερώτηση για το πότε θα συνεδριάσει το Περιφερειακό. Υποτίθεται ότι στην επόμενη συνεδρίαση –που δεν ορίστηκε ακόμη- θα υπάρξει τακτικό θέμα αυτό της παραχώρησης στο Επιμελητήριο της Καβάλας του Εκθεσιακού Κέντρου…
Αλλάζουμε θέμα. Από τη Λάρισα, τον Κάτσε, τους τομογράφους και τον Γιαννακίδη «οδεύουμε» στην Αλεξανδρούπολη. Σε ιστοσελίδα της οποίας βρήκαμε είδηση που ως προειδοποίηση είναι χρήσιμη για την αγορά της Καβάλας: Δεκάδες καταστήματα ελέχθησαν τις προηγούμενες ημέρες από ειδικό κλιμάκιο που βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη ,για ανασφάλιστους εργαζομένους.Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόστιμα, που θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 50 χιλιάδες ευρώ που υποβλήθηκαν μέσα σε ένα 48ώρο.Το 4μελές κλιμάκιο που ήρθε στην πρωτεύουσα του Έβρου από την Χαλκιδική (για κάποιους) ή την Θεσσαλονίκη, δεν άφησε καφέ, ταβέρνα, σνακ μπαρ, ή αναψυκτήριο που να μην κάνει έλεγχο.Τα αποτελέσματα θα ήταν χειρότερα για κάποιους αν δεν δούλευε η συναδελφική αλληλεγγύη (τηλεφωνική ενημέρωση) και οι οποίοι «φυγάδευσαν το ανασφάλιστο προσωπικό.Την δεύτερη μέρα της παρουσίας τους στην Αλεξανδρούπολη, το κλιμάκιο δέχθηκε επίθεση από καταστηματάρχη και αναγκάστηκαν να ζητήσουν Αστυνομική συνδρομή στο έργο τους.Πάντως το συγκεκριμένο γεγονός (έλεγχοι) έρχεται λίγες μόνο ημέρες, πριν από την ισχύ του νέου αυστηρού νόμου που θα προβλέπει πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο, από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα.