Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο δικηγόρος του Δήμου Καβάλας Απόστολος Αγελαράκης υποστήριξε ρητά και κατηγορηματικά προχθές Τρίτη (στη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας δημοτικής επιτροπής) ότι η προέγκριση που ως τότε ζητούσε το κατάστημα Τζάμπο δεν χορηγείται με την προϋπόθεση να προσκομιστεί από τη Πολεοδομία βεβαίωση κύριας χρήσης. Με αυτή του την στάση εξέθεσε τα μέλη της ίδιας επιτροπής τα οποία στις 14 Αυγούστου έλαβαν τέτοια απόφαση. Αρνήθηκαν τη προέγκριση επειδή δεν υπήρχε η βεβαίωση κύριας χρήσης.

 

Κανένα από τα μέλη της επιτροπής δεν αναρωτήθηκε πως άλλαξε στάση και άποψη η νομική πλευρά του Δήμου Καβάλας. Εκτός αν τότε- στις 14 Αυγούστου- υπερίσχυσε η άποψη της υπηρεσίας. Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση του Αυγούστου δεν παρευρίσκονταν ο κ. Αγελαράκης. Απουσίαζε δικαιολογημένα. Προχθές όμως που συμμετείχε, έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Άλλαξε άρδην τα δεδομένα αφού στο τέλος δικαίωσε πλήρως το Τζάμπο!

 

Άδικα επέμεναν ότι μπορεί και να μην είναι έτσι τόσο ο Θόδωρος Μουριάδης όσο και ο εκπρόσωπος της δημοτικής υπηρεσίας. Ο έμπειρος κ. Αγελαράκης είχε συνεχώς νομικά επιχειρήματα που δικαίωναν τα από καιρό αιτήματα του πολυκαταστήματος. Το οποίο, ήθελε να μας πει με τον διακριτικό αυτό τρόπο, τελικά αδικήθηκε. Να το πιστέψουμε; Όσοι παρακολούθησαν τη Τρίτη το μεσημέρι τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αυτό ακριβώς κατάλαβαν.

 

Κατόπιν όλων αυτών καλό είναι οι συνεδριάσεις αυτής αλλά και άλλων δημοτικών επιτροπών να γίνονται πάντα παρουσία δικηγόρου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι καλοί αλλά δεν αρκούν. Το ίδιο ισχύει και για τους λεγόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αν δεν κάνουμε λάθος τέτοιο αίτημα έχουν διατυπώσει σε ανύποπτο χρόνο μέλη των δημοτικών επιτροπών, κυρίως αυτά της αντιπολίτευσης.

 

Κάπως έτσι έληξε άδοξα όπως φαίνεται ένα σήριαλ που κράτησε περίπου έναν χρόνο. Εκτός αν κάνουμε λάθος. Πάντως ούτε τη φωνή της Ομοσπονδίας ακούμε (αν και χορηγήθηκε η προέγκριση), ούτε αυτή του Εμπορικού Συλλόγου. Απόλυτη σιωπή στο άκουσμα της είδησης ότι το Τζάμπο πήρε άνετα και πανηγυρικά τη προέγκριση που ζητούσε.

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Δήμου Καβάλας στην έκθεση του Επιμελητηρίου. Η είδηση είναι αρκετά προεκλογική. Αν σκεφθεί κανείς την μεγάλη επισκεψιμότητα του γεγονότος εύκολα καταλαβαίνει το βασικό κίνητρο. Τον σκοπό αυτής της παρουσίας. Ελπίζουμε οι διοργανωτές να έδωσαν στο Δήμο περίπτερο μεγάλο και σε προνομιακή θέση. Για να γίνουν όλα όπως πρέπει….

 

Στο μεταξύ στο Εκθεσιακό Κέντρο είναι ήδη αρκετοί άνθρωποι. Δουλεύουν εντατικά για να προετοιμάσουν ένα κτίριο που πάλι το ξεχάσαμε. Ελπίζουμε ότι φτιάχνουν, να το φτιάχνουν τελευταία φορά. Αμέσως μετά την έκθεση του Επιμελητηρίου ο χώρος να περάσει στο Επιμελητήριο που θα τον φροντίζει και θα τον λειτουργεί συστηματικά.

 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης συμμετείχε με δικό της περίπτερο στη φετινή ΔΕΘ. Ήδη «ανέβηκαν» στο διαδίκτυο σχετικές φωτογραφίες. Από αυτές είδαμε ότι το περίπτερο ήταν ΑΕΚ… Σε ένα λευκό σκηνικό (απλό και λιτό) ξεχώριζαν κάποιες κίτρινες πινελιές. Από πού κι ως που το χρώμα της ΑΜΘ είναι το κίτρινο, αυτό οφείλουν να μας το εξηγήσουν όσοι είχαν τη σχετική ιδέα.

 

Το ίδιο περίπτερο το επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας. Έλαβε δώρο δύο βιβλία. Το ένα αφορούσε τη Θράκη. Το άλλο ελπίζουμε την Ανατολική Μακεδονία (δεν είναι σαφής ο τίτλος και το περιεχόμενο του από τις φωτογραφίες που είδαμε). Τον κ. Τσίπρα συνόδευαν πολλοί φωτογράφοι, κάμερες και δημοσιογράφοι. Δυστυχώς εκείνη την ώρα δεν ήταν στο περίπτερο ο κ. Γιαννακίδης για να τον υποδεχθεί. Αυτό έκαναν μη αιρετοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου Κομοτηνής.

 

Με λίγα λόγια από εκθέσεις φαίνεται ότι πάμε καλά. Τις προάλλες διαβάζαμε άλλη ανακοίνωση της Περιφέρειας που από τώρα προετοιμάζει έκθεση στη Κομοτηνή. Πρόκειται μάλλον για την πρώην Θράκη που στη πορεία έγινε έκθεση Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Η οποία φέτος δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και εκθετών.

 

Ιστοσελίδα από τη Θεσσαλονίκη (με ειδήσεις για όλη τη Βόρεια Ελλάδα) ανάρτησε κείμενο με νέες πληροφορίες για τη ΒΦΛ. Είναι όμως αυτά που αναφέρει έγκυρα; Έτσι τουλάχιστον φαίνεται: Πάγωσε το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ΕLFE (πρώην ΒΦΛ), καθώς οι τρεις εταιρείες που είχαν προσεγγίσει τα Ελληνικά Λιπάσματα, μάλλον αναθεώρησαν τα αναπτυξιακά πλάνα τους λόγω των τιμών χαμηλών στη διεθνή αγορά, ενώ υπάρχει εκτίμηση ότι η επιχειρηματική προσέγγιση δεν διευκολύνθηκε μετά την αρνητική εξέλιξη, που είχε για τους Ρώσους, ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ. Έτσι, παρά τις επαφές, τις επισκέψεις στο συγκρότημα της Νέας Καρβάλης και την υπογραφή MoU’s, τα πράγματα δεν προχώρησαν, κάτι που συνεπάγεται ότι η επιχείρηση θα πρέπει να συνεχίσει στο δύσκολο δρόμο των ρυθμίσεων χρεών και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού της δανεισμού, με στόχο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται από το business plan που έχει εκπονηθεί, την επιστροφή σε θετικά ΕΒΙΤDA από τα τέλη του 2014 και μετά, εφ’ όσον οι τιμές επανακάμψουν σε επίπεδα 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία στην παρούσα φάση, παρά τις χαμηλές τιμές στη διεθνή αγορά και την πληθώρα ουρίας (αζωτούχο λίπασμα), βρίσκεται σε φουλ παραγωγή και από τις εξαγωγές και μόνο καλύπτει σχεδόν το συνολικό της κόστος. Η πρόβλεψη για το σύνολο της χρονιάς, δίνει τζίρους της τάξης των 150 εκατ. ευρώ (από τα 202 εκατ. του 2011), ενώ είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα βγούνε στο κόκκινο.

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2013

Επόμενο άρθρο

Πλημμυρισμένα υπόγεια, δρομοι και παράπονα ...