Με βάση την πρόσφατη αλλά και την προηγούμενη εμπειρία μπορούμε άνετα να διαπιστώσουμε και να προβλέψουμε μαζί: Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα «πέσει» από τις απεργίες, πολύ περισσότερο τις απεργίες των δημοσίων υπαλλήλων. Κι ας συνεχίζει να είναι μεγάλη η συμμετοχή σε πόλεις κεντρικές όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Υπό τις συνθήκες κρίσης, λιτότητας και μνημονίων οι απεργίες (που στο παρελθόν απέδιδαν) είναι δυστυχώς κάτι εξουδετερωμένο. Για αυτόν τον λόγο κι η Κυβέρνηση τις επιδιώκει. Γνωρίζει ότι από αυτές δεν κινδυνεύει.
Το είδαμε, το ζήσαμε, το βεβαιώσαμε στις απεργίες των καθηγητών. Πολύς ντόρος για το τι θα αποφασίσουν οι ΕΛΜΕ κι αμέσως μετά τι θα πράξει η ΟΛΜΕ. Τελικά η πολυήμερη απεργία ήταν ένα ενοχλητικό (για το κράτος) διήμερο, άντε το πολύ τριήμερο. Μετά τα κεφάλια μέσα… Όλοι σκέφθηκαν τις οικονομικές συνέπειες και χωρίς πολλά λόγια επέστρεψαν στα σχολεία. Υπάρχουν αντίθετα παραδείγματα, ορισμένα από τα οποία ίσως είναι τρανταχτά. Μοιάζουν όμως με εξαίρεση του κανόνα. Τίποτα πέραν αυτού.
Κι άλλη φορά το έχουμε συζητήσει, το έχουμε γράψει. Χρειάζεται να ανακαλυφθεί ένας άλλος δρόμος. Να ακολουθηθεί μια άλλη τακτική. Επιβάλλεται να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. Ότι ζούμε σήμερα δεν έχει καμία με ότι ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, τις προηγούμενες δεκαετίες. Τώρα όλα είναι αλλιώς. Άρα αλλιώς πρέπει να είναι κι η αντίδραση των εργαζόμενων. Του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Αυτό το αλλιώς το ψάχνουν καιρό οι διάφοροι επικεφαλείς του συνδικαλιστικού κινήματος. Το ψάχνουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μα τίποτα καινοτόμο δεν έχει προκύψει. Μια από τα ίδια σε κάτι που δεν παλεύεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Κάπου εδώ ανακαλύπτουμε κι ένα άλλο, επίσης παλιό πρόβλημα. Εκτός από την έλλειψη ιδεών και εναλλακτικών προτάσεων είναι φανερό ότι απουσιάζουν οι ηγέτες. Αυτοί που θα εμπνεύσουν και θα οδηγήσουν στο διαφορετικό το οποιοδήποτε παλιό ή νέο κίνημα. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απολύτως φυσιολογικό που η ΝΔ συνεχίζει να είναι οριακά πρώτο ή δεύτερο κόμμα.
Τελικά πρέπει να είμαστε ή να μην είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με την Ενεργειακή Αιγαίου και το μέλλον της στην Καβάλα; Ιδού η μεγάλη απορία, όπως θα έλεγε κάποιος. Ακόμη και το μόλις χθεσινό δελτίο τύπου της εταιρίας «βγάζει» μια αισιοδοξία. Την καθιερωμένη αισιοδοξία και χαρά τέτοιων ανακοινώσεων. Μια σιγουριά και ως προς την προοπτική. Ακούμε ταυτόχρονα όλο και περισσότερες (καθόλου τυχαίες) φωνές μιας κάποιας αγωνίας. Δημοσιεύσαμε χθες το κείμενο αθηναϊκής εφημερίδας προς την ίδια κατεύθυνση.
Τι θα γίνει αν οι εσωτερικές γεωτρήσεις δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα; Επί του ερωτήματος καλό είναι να κληθεί να απαντήσει ο κ. Μαθιός Ρήγας. Είμαστε βέβαιοι ότι έχει στο συρτάρι του Plan Β. Ευχόμαστε να αποδειχθεί αχρείαστο. Εφόσον όμως υπάρχει καλό είναι να πάρουμε μια γεύση από αυτό. Είναι πιο έντιμο. Είναι ειλικρινές και ρεαλιστικό. Αν όμως αυτόν τον ρόλο τον αφήσουν να τον παίξουν οι εφημερίδες των Αθηνών (ενώ οι εφημερίδες της Καβάλας περί άλλων τυρβάζουν) τότε κινδυνεύουμε να βρεθούμε προ απροόπτου.
Συζητήθηκε και συζητείται ακόμη το ότι από την αντιφασιστική πορεία του περασμένου Σαββάτου απουσίαζαν τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν απουσίες πολλές που κανείς δεν τις περίμενε. Σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ήταν στη διαδήλωση. Μπροστά και πίσω, ώστε να ελέγχει και να περιφρουρεί την κατάσταση. Τι να έγινε άραγε το Σάββατο και δεν είδαμε παρά ελάχιστους εκπροσώπους του;
Το πιο φυσιολογικό είναι να φοβήθηκαν επεισόδια, προτίμησαν να απέχουν μη τυχόν και μπλέξουν πολιτικά. Αυτή είναι η γενικότερη εκτίμηση όσων πολιτών ήταν στην πορεία. Αυτών που έψαχναν να βρουν τον Εμμανουηλίδη, τον Ιωαννίδη, τον Μορφίδη ακόμη και τον Βέρο αλλά δεν τους έβρισκαν πουθενά…
Εντός των ημερών αναμένεται η απόφαση για τον νέο προϊστάμενο της Εφορίας Καβάλας. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες θα είναι γυναίκα. Την ερχόμενη εβδομάδα άλλωστε η Δ.Ο.Υ. Καβάλας θα πρέπει να λειτουργήσει με νέα οργανωτική δομή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν το όνομα της κ. Φ. Παναγιωτοπούλου, η οποία διετέλεσε προϊστάμενη στην εφορία Χρυσούπολης (μέχρι την κατάργηση της).
Για το κενό στη θέση του αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας δεν υπάρχει ονοματολογία. Μόνο κομματολογία… Άλλοι λένε ότι θα προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ κι άλλοι (οι περισσότεροι) ισχυρίζονται ότι αφού ο διοικητής είναι από τη ΝΔ, ο αναπληρωτής θα είναι από το ΠΑΣΟΚ. Αρκεί φυσικά το ΠΑΣΟΚ να έχει πρόταση να παρουσιάσει. Μέχρι και πρόσφατα δεν είχε.
Η ΕΛΜΕ Καβάλας προετοιμάζει εκδήλωση με θέμα το νέο Λύκειο, όπως αυτό προβλέπεται να λειτουργεί με το νέο νόμο. Η εκδήλωση θα απευθύνεται κυρίως στους γονείς. Εκδήλωση με το ίδιο θέμα – καλά προετοιμασμένη σε σχέση με τον καινούργιο νόμο- πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα γονείς και κηδεμόνες του 1ου Λυκείου Καβάλας. Δυστυχώς όμως η προσέλευση ήταν πολύ περιορισμένη.
Δύο εκδηλώσεις προετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Η πρώτη θα απευθύνεται στη νεολαία, με θέμα την ανεργία και την μετανάστευση. Θα μοιάζει με φεστιβάλ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο βουλευτής Πρέβεζας του κόμματος κ. Μπάρκας. Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει στη Θάσο με θέμα τον τουρισμό. Ομιλητής ο βουλευτής Χανίων- υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό- Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Ρωτούν οι Καβαλιώτες γιατί το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο δεν μπήκε μέσα στο λιμάνι. Λογική η ερώτηση. Εύλογη η απορία. Απάντηση συγκεκριμένη δεν υπάρχει. Έτσι καθοδήγησε τον καπετάνιο η πλοιοκτήτρια εταιρία, έτσι έγινε. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια. Τα οποία ίσως να έχουν σχέση με την αλήθεια, ίσως και να μην έχουν. Τι εννοούμε; Εννοούμε προηγούμενο περιστατικό όπου μεγάλο κρουαζιερόπλοιο ήρθε στο λιμάνι αλλά «έδεσε» σε λάθος σημείο αυτού.
Η Αθήνα μας παρατηρεί που φέρνουμε αντιδράσεις στη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από το Νομό μας. Αυτό προκύπτει από χθεσινή ανάρτηση της ιστοσελίδας euro2day. Ιδού το κείμενο (στηριγμένο σε πληροφορίες από το ΑΠΕ): Ακόμη δεν ξεκίνησε καλά-καλά, η διαβούλευση για τα περιβαλλοντικά του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και άρχισαν τα παρατράγουδα.Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου από την Καβάλα, συνεργεία που κατέγραφαν τις ιδιοκτησίες στην περιοχή Φιλίππων δέχτηκαν λεκτικές (για την ώρα) επιθέσεις από κατοίκους, οι οποίοι δεν θέλουν να προσφέρουν τη “δουλεία” που προβλέπεται για την κατασκευή του χαντακιού όπου θα τοποθετηθεί ο αγωγός.Όπως μαθαίνουμε, οι αντιδράσεις αφορούν κυρίως την περιοχή στα Τενάγη Φιλίππων, όπου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι υψηλής απόδοσης και οι ιδιοκτήτες τους δεν θέλουν να χάσουν στο ελάχιστο από τις αποδόσεις που έχουν. Το θέμα προκάλεσε παρέμβαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος σε σύσκεψη υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι ο αγωγός δεν πρόκειται να διέλθει από τη συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί μάλλον να έχουν δίκαιο οι τοπικοί φορείς που δεν θέλουν να περάσει ο αγωγός από την περιοχή. Αυτό πάντως που εντυπωσιάζει αρνητικά είναι η στάση του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ. Ο πρόεδρός του στη σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη χαρακτήρισε προσχηματική τη διαδικασία της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει η εταιρεία του ΤΑΡ. Κάλεσε μάλιστα τους τοπικούς φορείς «να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές ενέργειες, πριν να είναι αργά». Δεν γνωρίζουμε και ούτε και μας ενδιαφέρει τι κομματικό καπέλο φοράει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας. Ωστόσο, ο τρόπος που αντιμετωπίζει ένα έργο με τεράστια εθνική σημασία και κυρίως η καλλιέργεια ανησυχίας στους κατοίκους με την πρόσκληση σε ξεσηκωμό δείχνει ότι μάλλον στραβά αρμενίζουμε.