Γεγονός είναι ότι τα νέα δεν έφθασαν γρήγορα στη Καβάλα από την Αθήνα. Ακούγαμε μόνο κάποιες αόριστες φήμες. Κάποια «χλωμά» σενάρια. Τίποτα συγκεκριμένο και υπεύθυνο. Παρόλα αυτά κάτι φαίνονταν να μην πήγαινε καλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις διαπιστώνεις το γνωστό. Ότι είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη η απόσταση της Καβάλας από την πρωτεύουσα. Καμιά φορά σκόπιμα δημιουργείται αυτή η εντύπωση. Βολεύει ας πούμε να μεταφέρεις στην Καβάλα την εικόνα ενός Σ.Α.Σ. που συνεδριάζει αδιάκοπα. Από το πρωί μέχρι το επόμενο πρωί.
Προχθές είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον ιδιοκτήτη του υδροπτέρυγου «Ήλιδα ΙΙ» κ. Κώστα Αντίοχο. Αυτός επέμενε να μας λέει ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης του Σ.Α.Σ. κάποιος κύριος Τσούπρας- εκπρόσωπος της ΑΝΕΘ- έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια προκειμένου το υδροπτέρυγο να μην έρθει στη γραμμή Καβάλα- Πρίνος. Ο κ. Αντίοχος μας είπε και κάτι ακόμη. Προετοιμάζοντας την συζήτηση της αίτησης του στο Σ.Α.Σ επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Θάσου όπου γνώρισε και συνομίλησε με τον Δήμαρχο Κώστα Χατζηεμμανουήλ.
«Είχα φύγει από το Δημαρχείο όταν με κάλεσε στο τηλέφωνο ο Δήμαρχος Θάσου και με ειδοποίησε να επιστρέψω. Το έκανα. Τότε μου σύστησε τον κ.Τσούπρα. Κάτσαμε σε έναν χώρο του Δημαρχείου και μιλήσαμε» διηγείται ο κ. Αντίοχος. Είναι σίγουρος ότι η ΑΝΕΘ και η ΝΕΚ του δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση του. Επιμένει ωστόσο. Αισιοδοξεί ότι στο τέλος θα γίνει το σωστό.
Λέει την αλήθεια ο κ. Αντίοχος; Όσα μας περιγράφει έγιναν όπως ισχυρίζεται; Ουδείς μπορεί να ξέρει. Εμείς δεν ήμασταν παρόντες ούτε στη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. αλλά ούτε και στις επαφές του στο Δημαρχείο της Θάσου. Άρα ακούμε και προσπαθούμε να αξιολογήσουμε το περιεχόμενο της καταγγελίας που διατυπώνει. Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν μας νοιάζουν τα επιχειρηματικά νέα του ενός και του άλλου. Μας ενδιαφέρει αντίθετα το παιχνίδι να είναι «καθαρό» κι ότι αποφασίζει το Σ.Α.Σ. να είναι νόμιμο και προς το συμφέρον της Θάσου και των κατοίκων της.
Αυτό που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα μπορεί να είναι νόμιμο, δεν είναι όμως υπέρ των κατοίκων του νησιού. Ο κ. Αντίοχος λέει ότι θα επανέλθει. Πολύ καλά θα κάνει. Με μία διαφορά. Όσοι πραγματικά συμφωνούν με την ιδέα ένα υδροπτέρυγο να συνδέσει την Καβάλα με τον Πρίνο θα πρέπει ουσιαστικά να στηρίξουν αυτή τη προσπάθεια. Να μην αρκεστούν μόνο στα λόγια και στις ευχές. Αυτά δεν είναι αρκετά.
Το μήνυμα απευθύνεται πρώτα πρώτα στους 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας. Τι έκαναν τις προάλλες που το θέμα ήταν θέμα ημερήσιας διάταξης στο Σ.Α.Σ.; Έκαναν το λιγότερο από αυτό που μπορούσαν. Το μήνυμα έχει παραλήπτες τους δύο δημάρχους. Τα δύο δημοτικά συμβούλια. Στο κάτω κάτω της γραφής αν κάποιος δεν θέλει το υδροπτέρυγο δεν έχει παρά να μας το πει κι όχι να κρύβεται ανοήτως πίσω από το δάκτυλο του. Ας έχουν όμως υπόψη τους αυτοί που είναι αντίθετοι, ότι το υδροπτέρυγο το ζητά η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Τόσο της πόλης όσο και του νησιού.
Πολύς κόσμος χθες το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο. Πρώτος εμφανίστηκε ο Ανδρέας Μπαλίκας. Με το που μπήκε στο κτίριο συνάντησε τον πρώην συνάδελφο του Κώστα Αντωνιάδη. Ούτε σε αυτόν είπε τον λόγο της παρουσίας του στο δικαστήριο. Ο κ. Μπαλίκας έκανε ταχύτατα αυτό που ήθελε κι έφυγε από το κτίριο. Ήταν λιγομίλητος, κατ΄ άλλους ελαφρώς αγανακτισμένος. Αμέσως μετά εμφανίστηκε ο Άγγελος Σμυρλόγλου. Βρήκε γρήγορα το δρόμο προς το γραφείο του ανακριτή, με τον οποίο είχε ραντεβού.
Όταν έφευγε ο Σμυρλόγλου «έπεσε» πάνω στον Θόδωρο Καλλιοντζή, στον Κώστα Γάκη αλλά και στον Δημήτρη Παπουτσή. Άπαντες ήταν εκεί για να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης στην υπόθεση των εκδηλώσεων Μπουδακίδου. Όλες οι καταθέσεις ήταν σύντομες και στοχευμένες. Οι μάρτυρες υπεράσπισης πήγαν και κατέθεσαν συγκεκριμένα πράγματα σε σχέση με συγκεκριμένες αναφορές που έκαναν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι.
Εξ αρχής οι δύο υποθέσεις ήταν δύο διαφορετικές υποθέσεις. Άλλο πράγμα η έρευνα για τα έργα του Βιοτεχνικού Πάρκου κι άλλο πράγμα οι εκδηλώσεις Μπουδακίδου. Η πρώτη υπόθεση αποδεικνύεται αρκετά πιο απλή από τη δεύτερη. Αυτά βέβαια είναι εκτιμήσεις. Κυρίως δικηγόρων, που διαβάζοντας τη δικογραφία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ειδικά για το ΒΙΟΠΑ γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα. Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν την αξία τους. Την σημασία τους. Όταν όμως και οι δύο υποθέσεις οδηγηθούν στο ακροατήριο (αυτό θα γίνει τουλάχιστον μετά από έναν χρόνο) τότε τα σχόλια θα σταματήσουν γιατί τότε θα μιλήσει η δικαιοσύνη.
Υποτίθεται ότι προ λίγων ημερών (ή εβδομάδων) έληξε θετικά το θέμα της έλευσης πυροσβεστικού σκάφους στην Καβάλα. Ενώ κάποιοι χάρηκαν κι ήταν σίγουροι ότι το λιμάνι θα αποκτήσει το σκάφος που του είναι απαραίτητο, πέρασε ο καιρός και πλοίο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Άλλαξε κάτι;
Κάτοικος της Κηπούπολης «άφησε» στη σελίδα του Δήμου στο facebook το ακόλουθο μήνυμα: Θέλω να σας ενημερώσω για το θέμα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες βρίσκονται απέναντι από ένα παιδότοπο και την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Κηπούπολη. Κάντε κάτι δεν είναι δυνατόν να αφήνει ο Δήμαρχος να συνεχίζεται αυτό το όνειδος εις βάρος της υγείας των παιδιών μας και της δικής μας αλλά και εις βάρος των ιδιοκτήτων του ακίνητου που οι αφελείς οχυρώθηκαν πίσω από μόλυβδο νομίζοντας ότι δεν τους επηρεάζει. Ζητώ την βοήθεια σας σαν κάτοικος Κηπούπολης όλοι έχετε παιδιά και καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό για την ωραία μας πόλη.
Πολύ καλά έπραξαν οι βουλευτές του Νομού Καβάλας και διαμαρτυρήθηκαν για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην παρέλαση της ερχόμενης Δευτέρας. Δεν είναι τιμητικό για την πόλη να έχει εκπρόσωπο της κυβέρνησης τον ειδικό γραμματέα του εθνικού τυπογραφείου. Είναι κάτι τυπικό βέβαια αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν την σημασία τους και οι εντυπώσεις. Φοβόμαστε ότι η κοινή αντίδραση των 4 εκδηλώθηκε πολύ αργά. Σημειώνουμε επίσης ότι από το Καλοκαίρι του 2012 που εξελέγησαν οι 4 βουλευτές του Νομού, πρώτη φορά φαίνεται να έδρασαν τόσο συντονισμένα.
Τους θέλουμε στο ίδιο μήκος κύματος- ενωμένους υπέρ των συμφερόντων της πόλης- όχι μόνο στα θέματα της παρέλασης αλλά και σε όλα τα άλλα. Στα σπουδαιότερα. Έχει σημασία όταν όλοι οι βουλευτές του Νομού επιδιώκουν μαζί το ίδιο πράγμα. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σαφώς περισσότερες από το να δρα κάθε ένας μόνος του.
Το παράρτημα του Επιμελητηρίου Καβάλας στη Θάσο λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια. Αντίθετα στον Έβρο τώρα έρχεται η ώρα της λειτουργίας των παραρτημάτων: Παράρτημα του επιμελητηρίου Έβρου θα δημιουργηθεί στην Ορεστιάδα.Ένα χρόνια αίτημα των επαγγελματικών του βορείου τμήματος του Έβρου, ικανοποιείται και αναμένεται να βοηθήσει στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς οι επαγγελματίες θα εξυπηρετούνται από το γραφείο της Ορεστιάδας, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή του στην πρωτεύουσα του Έβρου.
Η Κομοτηνή πάλι κέρδισε την Καβάλα. Το ΙΚΑ Κομοτηνής σύντομα θα είναι το μόνο περιφερειακό για την ΑΜΘ. Έως τώρα ίδιο χαρακτήρα είχε και το ΙΚΑ Καβάλας. Η κ. Λίτσα Κουκουβέλα- προϊστάμενη του ΙΚΑ Κομοτηνής- δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θράκης: «Μέχρι στιγμής στην Περιφέρεια έχουμε δύο περιφερειακά υποκαταστήματα, της Καβάλας και της Κομοτηνής. Τώρα θα υπάρχει ένα, αυτό της Κομοτηνής με ουσιαστικές αρμοδιότητες που πραγματικά θα έχουν να κάνουν με τον καλό συντονισμό γενικότερα της ευρύτερης περιοχής». Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο ίδιος ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος όταν προ λίγων ημερών επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της ΑΜΘ.