Επιτέλους λειτούργησε χθες το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Καβάλας. Λειτούργησε προσωρινά, έτσι για να μην μπορεί κανείς να διαμαρτύρεται και να γκρινιάζει. Λειτούργησε άρον άρον, σε καθεστώς γενικής επιστράτευσης. Λειτούργησε το μεσημέρι κι ο Δήμαρχος ήταν εκεί για να κάνει τις απαραίτητες δηλώσεις. Στην Ελλάδα λένε «συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια». Αυτή ακριβώς η λαϊκή ρήση ταιριάζει στην υπόθεση που εξετάζουμε.
Ο πολίτης ελάχιστα ενδιαφέρεται πως κι από ποιόν θα λειτουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο. Ο πολίτης που έχει ανάγκη αδιαφορεί για τις προμήθειες, τις παραλαβές, τα προγράμματα και τους εθελοντές. Ζητά συμπαράσταση ενόψει των εορτών. Την οποία δεν την είχε και φέτος. Τα Χριστούγεννα πέρασαν και το παντοπωλείο λειτούργησε μόλις χθες και κατά λάθος. Από σπόντα. Από την ευαισθησία κάποιων που δεν θα άντεχαν να το βλέπουν κλειστό σε μέρες που έπρεπε να λειτουργεί συνεχώς.
Πάλι ο Δήμος Καβάλας έκανε λάθος υπολογισμό. Πάλι οι σύλλογοι κι οι χορηγοί είχαν λάθος πρόγραμμα. Τι να το κάνεις το πρόγραμμα Στηρίζω όταν αυτή η πόλη δεν μπορεί να στηρίξει όταν πρέπει αυτούς που είναι θύματα της κρίσης; Η τοπική αυτοδιοίκηση κάποτε δρούσε άμεσα. Σήμερα τρέχει και δεν φθάνει. Αλλού είναι δικαιολογημένη. Περί του κοινωνικού παντοπωλείου όχι.
Γιατί η αντιπολίτευση; «Έσκιζε» τα ιμάτια της για εκείνη την παραλαβή- θρίλερ του ηλιέλαιου. Τώρα είναι μούγκα στη στρούγκα. Δεν ακούσαμε τον Άρη Βέρρο να μιλά για τη μη λειτουργία του παντοπωλείου προ των Χριστουγέννων. Κουβέντα κι η Τσανάκα. Ξαφνικά όλοι το ξέχασαν το κοινωνικό παντοπωλείο. Από τον Σιμιτσή και την Ασλανίδου μέχρι τον Βέρρο, τον Ζαχαριάδη και τον φίλτατο μη δημόσιο υπάλληλο Ηλία Ιωαννίδη.
Αυτή την εορταστική σιωπή εκμεταλλεύτηκε ο Δήμαρχος της πόλης. Όχι μόνο το λειτούργησε προ της Πρωτοχρονιάς αλλά πήγε ο ίδιος εκεί. Στάθηκε μπροστά από τα μικρόφωνα. Κοίταξε τις κάμερες, βεβαιώθηκε ότι γράφουν. Κι άρχισε το γνωστό. Το κατά παντοπωλείον ευαγγέλιο….
Αν σε αυτή την πόλη υπήρχε σωστή αντιπολίτευση τότε σήμερα νωρίς το πρωί θα έπρεπε να είναι εκεί. Να δει από κοντά. Να μιλήσει με τους δικαιούχους. Με αυτούς που λειτουργούν το κοινωνικό κατάστημα. Να ενδιαφερθεί περισσότερο, να πιέσει με τον χρήσιμο κι ουσιαστικό τρόπο της. Όμως η αντιπολίτευση θυμάται το παντοπωλείο μόνο όταν …κινδυνεύει κάποιος δικός της. Όλο το άλλο διάστημα- όπως κι ο Σιμιτσής- αφήνουν το κοινωνικό παντοπωλείο είτε στον αυτόματο πιλότο, είτε εκτός λειτουργίας.
Ωραίες οι δημοτικές εκδηλώσεις των ημερών, ωραίοι και οι χορηγοί που «τρυπώνουν» σε αυτές από εκεί που δεν το περιμένεις. Σε ένα από τα σπιτάκια του Δημοτικού Κήπου σύλλογος κατάφερε να διαφημίζει φροντιστήριο ξένων γλωσσών της πόλης. Κανείς δεν είπε τίποτα. Κανείς δεν αντέδρασε. Ήταν μια απαράδεκτη πρωτοβουλία που δυστυχώς πέρασε στο ντούκου. Κανονικά έπρεπε τον σύλλογο να τον διώξουν από το σπιτάκι με τις κλωτσιές… Ποιοι να τον διώξουν; Αυτοί που την Κυριακή είχαν τη Vodafone χορηγό στην εκδήλωση της οδού Δαμιανού;
Όποιος ήθελε να διαφημιστεί άμεσα ή έμμεσα μέσω των δημοτικών εκδηλώσεων μπορούσε να το δηλώσει εξ αρχής και να τύχει ανάλογης μεταχείρισης από τους διοργανωτές. Υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν όλες στο σχετικό έντυπο. Άλλοι όμως λειτούργησαν με μια πονηριά. Ελληνική πονηριά. Στα καλά καθούμενα ο σύλλογος χορών της κάτω Ραχούλας έβαλε δίπλα στο λάβαρο του κι έναν ιδιώτη επαγγελματία. Τον πρόβαλε δεόντως κι όλα πήγαν καλά.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος που περιγράφεται ως διαχρονικός μεσολαβητής προκειμένου το δημόσιο να αγοράζει τα όπλα που αυτός εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά έχει σχέση με την Καβάλα. Είναι βασικός μέτοχος στην εταιρία που καιρό τώρα πασχίζει να λειτουργήσει κέντρο αποκατάστασης στον Αμυγδαλεώνα. Κι όλο το εγκαινιάζουν, κι όλο τα εγκαίνια μετατίθενται για αργότερα. Από την Άνοιξη του 2013 οδεύουμε στην Άνοιξη του 2014.
Χθες το απόγευμα δημοσιοποιήθηκαν δηλώσεις του Βλάση Τσάκα που έγιναν στην Αθήνα. Σύμφωνα με αυτές τις δηλώσεις ο επιχειρηματίας που ήταν στον ΑΟΚ 4 περίπου μήνες ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τον ΟΦΗ. Αυτή και μόνο η εξέλιξη δείχνει τι έκανε ο Τσάκας στη Καβάλα, γιατί έφυγε και τι κρύβει εντέχνως από αυτούς που πίστεψαν ότι αγαπούσε την ομάδα της πόλης.
Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το θέμα της δίκης με τον Ντίνο Κανάκη για την υπόθεση του δανείου που όμως δεν ήρθε ποτέ. Ο Βλάσης Τσάκας είναι μόνο λόγια. Λόγια που πάντα έχουν ημερομηνία λήξης. Όταν τελειώσουν τα λόγια τότε ο «επενδυτής» φεύγει. Βιαστικά και γρήγορα. Εκτός αν η υπόθεση οδηγηθεί στο ακροατήριο δικαστηρίου. Τότε τα πράγματα αλλάζουν. Απ’ ότι φαίνεται και η υπόθεση του ΑΟΚ θα απασχολήσει τη δικαιοσύνη. Αυτό μπορεί να αργήσει αλλά κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να μιλήσουν οι δικαστές. Αρκετά με τα λόγια του Τσάκα.
Επιτυχίες όπως αυτή της Σταυρούλας Τσολακίδου δικαιώνουν όσους πίστεψαν στο σκάκι. Αυτοί οι άνθρωποι στην Καβάλα ήταν και παραμένουν πολλοί. Πολλοί και συγκεκριμένοι. Όσοι τόσο καιρό δεν τους έβλεπαν θετικά ελπίζουμε να πείσθηκαν. Το σκάκι της Καβάλας είναι το άθλημα με τις περισσότερες και μεγαλύτερες επιτυχίες τα τελευταία 10 χρόνια. Χωρίς Τσάκα, χωρίς Ορούμα, χωρίς Ντουγκλάο και Ντιέ. Με πολλούς σχετικά άγνωστους νέους ανθρώπους που ξεχωρίζουν πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αρκετοί Βούλγαροι ήρθαν χθες στη Καβάλα κι αμέσως έκαναν αισθητή τη παρουσία τους. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΤΑΡ μετέδωσε χθες βράδυ: Ανταλλαγή …τουριστών κάνουμε αυτή την Πρωτοχρονιά με τη Βουλγαρία… Εμείς επιλέγουμε τα χειμερινά τους θέρετρα οπως το Μπάνσκο και οι Βούλγαροι ξενοδοχεία στη θάλασσα όπως στην Καβάλα και στην Πιερία. Οι γείτονες σώζουν τον χειμερινό μας τουρισμό και έρχονται να γεμίσουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Τις ημέρες των Χριστουγέννων σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα ήρθαν 53.000 Βούλγαροι, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί αυτές τις ημέρες. Όποιοι ξένοι πάντως ήθελαν να δουν χιόνι έστω και τεχνητό προτίμησαν τα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα όπως αυτό στο Καϊμακτσαλάν. Οι Έλληνες που λέγω κρίσης δεν μπορούσαν φέτος να πάνε σε Αυστρία και Ελβετία και ήθελαν να κάνουν οικονομικές διακοπές στο εξωτερικό τις έκαναν ….στη Βουλγαρία! 130.000 επιβάτες πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας Βουλγαρίας την περασμένη εβδομάδα και το Μπάνσκο γέμισε από Έλληνες με τους επιχειρηματίες να υποστηρίζουν ότι φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά της περιοχής. Οι τιμές στα ξενοδοχεία της Βουλγαρίας είναι σαφώς πιο χαμηλές σε σχέση με τα υπόλοιπα χειμερινά θέρετρα της Ευρώπης και σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο μπορεί κάποιος να μείνει με 150 ευρώ με πρωινό. Ανάλογες είναι και οι τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα όπου κάποιος μπορεί να επιλέξει μία οικονομική λύση για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς ακόμα και με 40 ευρώ το δικλινο…