Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι πολίτες που χθες (το πρωί και το μεσημέρι) κινήθηκαν στο κέντρο της πόλης, οι περισσότεροι, δεν γνώριζαν. Ζητούσαν να μάθουν τι συμβαίνει. Που οφείλονται τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα, το κλείσιμο των δρόμων, η γενικότερη επιφυλακή. Απορούσαν με τα όσα έβλεπαν δίπλα και μπροστά τους. Δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την πρωτοφανή αστυνομική κινητοποίηση. Κι όταν ενημερώνονταν (με λίγα ή πολλά λόγια, δεν έχει καμία σημασία) αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο. Αδιαφορία, μελαγχολία, γενικότερη αποδοκιμασία προς όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Αυτή η αυθόρμητη αντίδραση δεν είπε κανείς ότι είναι η σωστή. Χθες ήταν παντού ίδια. Ο πολύς κόσμος θεωρεί ότι υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθεί από αυτά που έγιναν στην Καβάλα το προηγούμενο 24ωρο. Τούτο χρειάζεται να το έχουμε στο μυαλό μας. Όσοι στενά παρακολουθούμε αυτά τα γεγονότα, όσοι συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν. Για αυτό άλλωστε στη μια συγκέντρωση ήταν μόνο 200 άνθρωποι και στην άλλη περίπου άλλοι τόσοι. Οι περισσότεροι –και στις δύο περιπτώσεις- «μεταφερόμενοι».

 

Επικρατεί μια περίεργη κατάσταση στην κοινωνία. Δεν συγκινείται με τίποτα. Δεν ξεσηκώνεται, δεν αντιδρά. Προτιμά να βλέπει από απόσταση, να παρακολουθεί από μακριά. Κι αυτό για λίγο. Αμέσως μετά κάθε ένας σπεύδει στα δικά του προβλήματα που όλα έχουν σχέση με την κρίση. Εκτιμά μάλιστα ότι κανείς από αυτούς που «κυκλοφορούν», από αυτούς που διαδηλώνουν, από αυτούς που ετοιμάζονται να είναι υποψήφιοι δεν μπορεί να τους βοηθήσει και να τους γλιτώσει από τις συγκεκριμένες σκοτούρες. Τους «τιμωρεί» όλους με μια στάση αδιαφορίας. Παθητικότητας.

 

Κανείς δεν είπε ότι αυτό είναι το σωστό. Έτσι όμως γίνεται τελευταία. Έτσι έγινε ακόμη και χθες που η μικρή μας πόλη είχε αστυνομικούς ίσους και περισσότερους από τους διαδηλωτές. Όλους τους διαδηλωτές. Αστυνομικούς από μακριά, που ήρθαν στη Καβάλα από το Σάββατο προκειμένου νωρίς το πρωί της Κυριακής να είναι στις θέσεις τους. Ατυχία, τα επεισόδια έγιναν το βράδυ του Σαββάτου πριν τα μέτρα μπουν σε εφαρμογή.

 

Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται όπως φυσικά τις απρόκλητες επιθέσεις. Καταδικάζουμε ταυτόχρονα τον φασισμό. Ο οποίος λόγω της κρίσης και των μνημονίων σκαρφίζεται διάφορους τρόπους για να επανεμφανιστεί, να εδραιωθεί, να «απλωθεί» στη κοινωνία. Εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία με όλα της τα κουσούρια. Όλα τα πρόσφατα της λάθη. Αυτή τη δημοκρατία χρέος έχουμε να την προστατεύσουμε. Η δημοκρατία δεν προβλέπει πουθενά μάχες σώμα με σώμα όπως αυτή που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στον Δημοτικό Κήπο.

 

Σπεύδουμε στα νέα της προεκλογικής περιόδου. Σε ένα γνώριμο μας περιβάλλον. Που κι αυτό αντιμετωπίζεται από τους πολίτες όπως τα αστυνομικά μέτρα στο κέντρο της πόλης χθες. Με μπόλικη αδιαφορία. Μπήκαμε πιο «δυνατά» στα προεκλογικά γεγονότα. Πλέον η ΝΔ έχει έναν υποψήφιο δήμαρχο. Την γιατρό Δήμητρα Τσανάκα. Απλή, αυθόρμητη, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αυτοδιοικητικό ή πολιτικό μπακγκράουντ. Παλιά αυτό θα ήταν πρόβλημα. Σήμερα δεν μοιάζει για τέτοιο. Λαϊκή κι ευχάριστη δείχνει να πείθει τον κόσμο του κόμματος από το οποίο προέρχεται. Στην πορεία θα προσπαθήσει να πείσει την υπόλοιπη κοινωνία.

 

Καταλύτης στις εξελίξεις ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Είπε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στη ΝΟΔΕ ότι το κόμμα δεν στηρίζει εν ενεργεία βουλευτές. Ο Ντίνος Κλειτσιώτης ήταν εκεί και το άκουσε. Πριν από λίγες μέρες φέρεται να είχε συναντήσει και τον κ. Παπαμιμίκο σε μια προσπάθεια να ενημερώσει και να πείσει την κεντρική διοίκηση του κόμματος για το αντίθετο. Αποτέλεσμα όμως δεν υπήρξε.

 

Τα λόγια Παπαμιμίκου «καθάρισαν» το τοπίο. Σταμάτησαν τις διαδικασίες της ΝΟΔΕ. Ήταν σα να έλεγε ότι υποψήφια δήμαρχος είναι η Τσανάκα. Όλοι έλαβαν το μήνυμα. Οι πιο πολλοί μετά το κομματικό φροντιστήριο έσπευσαν (ως καλοί στρατιώτες του κόμματος) στο πρώτο προεκλογικό γεγονός της υποψήφιας. Εκεί όπου είχε πολύ κόσμο. Πάρα πολύ κόσμο. Η συντριπτική πλειοψηφία του ακροατηρίου ήταν άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας.

 

Ας μη ξαφνιαζόμαστε. Έτσι θα είναι από εδώ και πέρα οι συγκεντρώσεις των κομμάτων και των υποψηφίων των κομμάτων. Όσοι απέμειναν είναι παντού ίδιοι. Μιας κάποιας ηλικίας. Είναι πάντως αρκετοί, όσοι χρειάζονται για να μπει το νερό στο αυλάκι. Τώρα η κ. Τσανάκα είναι παντού. Σε κάθε εκδήλωση, σε κάθε κοινωνικό και άλλο γεγονός. Ταυτόχρονα οργανώνεται. Το ψηφοδέλτιο είναι έτοιμο, τα οργανωτικά πρέπει να ετοιμαστούν πάραυτα. Την Παρασκευή είχε να διαλέξει ανάμεσα σε 4-5 προτάσεις ως προς το όνομα του συνδυασμού. Δεν διάλεξε αφού όπως λέγεται καμιά πρόταση δεν της άρεσε πραγματικά.

 

Σήμερα δίνει συνέντευξη τύπου ο υποψήφιος δήμαρχος Μάκης Παπαδόπουλος. Μάλλον θα ανακοινώσει ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Με τους οποίους είχε συνάντηση χθες στον Μπάτη. Τους μίλησε για την ιδρυτική διακήρυξη που σήμερα θα παρουσιάσει στη συνέντευξη τύπου. Από αύριο ο Μάκης Παπαδόπουλος αρχίζει στοχευμένες περιοδείες και δράσεις. Αρχίζει με τις υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας. Θα περάσει απ’ όλες.

 

Ο Βαγγέλης Παππάς πήγε χθες στη κομματική εκδήλωση του ΛΑΟΣ Καβάλας. Ο μοναδικός από τους υποψήφιους δημάρχους της πόλης. Αυτό το διάστημα επωφελείται του πετυχημένου ξεκινήματος της προσπάθειας του κι ενισχύει κι άλλο το ψηφοδέλτιο. Όσοι ήταν αναποφάσιστοι τώρα πείθονται πιο εύκολα να ενταχθούν στη προσπάθεια του.

 

Ο Άρης Βέρρος συνεχίζει να δέχεται προτάσεις για την συνδιαμόρφωση του προγράμματος του. Ταυτόχρονα ο κόσμος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρούμενος αφού (διαβάζουμε στο Facebook): «Από σήμερα ο ραδιοσταθμός της Αριστεράς “στο Κόκκινο”, εκπέμπει και στην περιοχή μας. Ο σταθμός μας για το Νομό Καβάλας εκπέμπει στους 102,8 στα FM. Συντονιζόμαστε για πραγματική ενημέρωση με αριστερή ματιά και πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα».

 

Η σύσκεψη του Σαββάτου απέδειξε ότι το κτίριο του κάτω Νοσοκομείου ως προς το ιδιοκτησιακό θέμα του, είναι αφημένο στη τύχη του από πλευράς του κράτους. Άτολμοι άπαντες στην Αθήνα. Έμειναν αδρανείς αφού για καιρό δεν τους ενοχλούσε κανείς από την Καβάλα. Άλλο που δεν ήθελαν. Έβαλαν τα έγγραφα της υπόθεσης σε έναν φάκελο. Τον φάκελο σε ένα συρτάρι που δεν άνοιξαν ποτέ. Ακόμη όμως κι αν αποφασίσουν να ασχοληθούν είναι άγνωστο πότε θα τελειώσουν. Είναι σαφές ότι τέλος θα δοθεί μόνο με δικαστική απόφαση. Υπομονή να έχουμε για ένα νέο… Περιγιάλι.

 

Στο μεταξύ- λένε οι ντόπιοι- ας κάνουμε κάτι με την φύλαξη του κτιρίου. Αυτό το ελάχιστον θα τους απαλλάξει από τη κριτική και τη συζήτηση. Ποια συζήτηση; Αυτή που δήθεν είχε καταλήξει στη πρόταση του ξενοδοχείου αλλά τώρα κάθε νέα πρόταση (ακόμη και κατεδάφισης του ακινήτου) είναι δεκτή.

 

 

 

 

 

.

 

Προηγούμενο άρθρο

«Κλείδωσαν» Τσανάκα – Παυλίδης

Επόμενο άρθρο

Αγρίεψε ο καιρός ...