Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Ο Γιάννης Βρούτσης δεν ήρθε καθόλου. Ο Ούγγρος Ευρωπαίος Επίτροπος παραβρέθηκε στη χθεσινή ημερίδα αλλά ήταν σα να …απουσίαζε. Είπε ελάχιστα πράγματα, έμοιαζε «ξένος» με όσα γίνονταν κοντά του. Το μυαλό του ήταν να φύγει και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Υπερβολικά «κρύος». Η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη αποδείχθηκε ιδιαίτερα χαμηλών τόνων. Έκατσε στη θέση της, δεν έκανε αισθητή τη παρουσία της.

 

Κάπως έτσι όλα τα βλέμματα «έπεσαν» πάνω στον Άρη Γιαννακίδη. Ο οποίος χθες επανεμφανίστηκε μετά την πρόσφατη μικρή περιπέτεια με την υγεία του. Θαρρείς και συνωμότησαν όλοι οι άλλοι παράγοντες της ημερίδας ώστε ο Περιφερειάρχης να είναι στο επίκεντρο της ουσιαστικής αλλά και της «παράλληλης» χθεσινής διαδικασίας. Όλοι τον έψαχναν. Κι αυτός πρόθυμα ανταποκρίνονταν. Είναι και η προεκλογική περίοδος που εξελίσσεται…

 

Διάλεξε την Καβάλα για να επανέλθει δριμύτερος στα δρώμενα της Περιφέρειας ΑΜΘ. Αυτή τη φορά χωρίς το γνωστό άγχος να αποχωρήσει για τον επόμενο του προορισμό. Ήρθε στην Καβάλα κι έμεινε ώρες αρκετές. Μίλησε στη συνέντευξη τύπου για την ανεργία, υποσχέθηκε τα γνωστά κι αναμενόμενα αλλά δεν έφυγε γρήγορα για κάπου αλλού. Επανήλθε στην αίθουσα παρακολουθώντας τις υπόλοιπες εισηγήσεις. Σα κάτι να έχει αλλάξει με τον Άρη.

 

Δεν είναι λογικό; Πέρασε μια «μπόρα», επηρεάστηκε, δεν υποχώρησε. Απλώς άλλαξε. Θα δούμε πόσο και για πόσο. Χθες «μάζεψε» πολλές ευχές για την υγεία του, αγκάλιασε και φίλησε όσους του εύχονταν «περαστικά», ήταν αεικίνητος και διαχυτικός. Όπως πρέπει να είναι κάποιος που πρόσφατα πέρασε ένα ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο, έχει πάντα στο μυαλό του τις οδηγίες των γιατρών αλλά και το ότι σε δύο μήνες τον περιμένουν εκλογές.

 

Δύσκολος συνδυασμός γεγονότων, θα συμφωνήσουν άπαντες. Ο Γιαννακίδης ωστόσο φαίνεται αποφασισμένος να το ανέβει κι αυτό το… βουνό. Η ενασχόληση με τα κοινά μοιάζει να είναι το οξυγόνο του. Κάπως έτσι θα βρει την πραγματική του θεραπεία. Ασχολούμενος με όλα τα προβλήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ισορροπώντας στο γνωστό τεντωμένο σχοινί. Κάπου ανάμεσα στην ισχυρή Θράκη (με την Κομοτηνή του) και την αναπτυσσόμενη (λέμε τώρα) σταθερά αδικημένη Ανατολική Μακεδονία.

 

Χθες οι νέοι του «εχθροί» (Ξανθόπουλος και Νικολάου) ήρθαν στην ημερίδα της Καβάλας. Ο μεν από τη Δράμα, η δε από την Αλεξανδρούπολη. Μάλλον δεν περίμεναν ότι θα τον βρουν μπροστά τους. Είχαν κατά νου τα περί αποχής λόγω ασθένειας. Η ζωή όμως παίζει περίεργα παιχνίδια. Ο Άρης συνάντησε και τους δύο κι αυτοί τον Άρη. Κρατήθηκαν τα τυπικά. Μια λογική απόσταση λόγω των πρόσφατων γεγονότων.

 

Στη χθεσινή ημερίδα ήταν και ο κ. Κυριατζίδης. Ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κάθισε δίπλα στον αντιπεριφερειάρχη της Δράμας. Έκανε κι αυτός την πρώτη του εμφάνιση σε δημόσια διαδικασία και εκδήλωση. Χωρίς κανένα τρακ. Είναι σε φάση γνωριμίας με τους φορείς της πόλης αν και αρκετούς τους ξέρει έτσι κι αλλιώς.

 

Όσο για το Εργατικό Κέντρο, ήταν κι αυτό (για να μην λέμε ότι δεν έχει δραστηριότητα). Ο ένας και μοναδικός «πραγματικός» πρόεδρος Παναγιώτης Τιάκας δίπλα δίπλα με τον νέο πρόεδρο του τοπικού φορέα. Κατά τα άλλα το ΕΥΚ δεν κάνει κάτι το ιδιαίτερο στο Νομό μας αλλά στις ημερίδες (όταν τους θυμούνται και τους προσκαλούν) σπεύδει. Άραγε μίλησε κάποιος εκπρόσωπος του ΕΥΚ ή όλοι τους ήταν απλώς θεατές;

 

Από την ημερίδα απουσίαζε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Έστειλε επιστολή στον Ευρωπαίο Επίτροπο εξηγώντας τους λόγους. Λέγεται ότι η μη έλευση Βρούτση οφείλεται και στον Παυλίδη. Ο οποίος –λέγεται- δεν ήθελε να παραστεί σε μια εκδήλωση που θα εκμεταλλεύονταν πολιτικά ο βασικός του αντίπαλος. Ο Γιαννακίδης. Ένας Θεός ξέρει αν έτσι έγιναν τα πράγματα ή αν ο Βρούτσης δεν ήρθε στη Καβάλα για άλλο πιο σημαντικό λόγο.

 

Πάντως η ΝΔ της Καβάλας εκπροσωπήθηκε χθες στην ημερίδα χωρίς φυσικά με αυτόν τον τρόπο να πριμοδοτήσει προεκλογικά τον Γιαννακίδη. Αυτά είναι σενάρια και υπερβολές που βρίσκει κανείς μόνο στο μυαλό του κ. Παυλίδη. Παλαιοκομματικές καταστάσεις που πιστεύαμε ότι έπαψαν να υπάρχουν. Αμ δε, κάναμε λάθος αφού δεν υπολογίσαμε τον κ. Παυλίδη.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε κανονικά. Μίλησε κιόλας ενώ ο Γιάννης Πασχαλίδης έμεινε για όσο χρόνο είχε στη διάθεση του. Ελπίζουμε να μην τους καλέσει και τους δύο σε … απολογία ο κ. Παυλίδης ή ο αγαπητός (απόντας κι αυτός χθες) Θόδωρος Μαρκόπουλος.

 

Ευγενικός μέχρι παρεξήγησης ο Χρήστος Ποτόλιας. Αφού τους είπε (εκτός προγράμματος) την αντίθεση του για τα ευρωπαϊκά σχέδια καταπολέμησης της ανεργίας (μιλώντας σύντομα και ουσιαστικά) έφυγε με την ακόλουθη φράση: «Καλή συνέχεια στην ημερίδα αλλά εμείς αποχωρούμε». Αυτό το «καλή συνέχεια» παρεξηγήθηκε. Εδώ που τα λέμε αρκούσε το «εμείς αποχωρούμε». «Εμείς» εννοούσε τον εαυτό του και τον Δήμο Ζαχαριάδη. Αμέσως μετά τους δύο άνδρες αποχώρησαν και οι διαδηλωτές έξω από το ξενοδοχείο. Αυτοί ναι, παρέλειψαν να συνδέσουν την αποχώρηση τους με κάποια ίδιου περιεχομένου ευχή. Κινδυνεύουν να θεωρηθούν ότι ήταν εκτός γραμμής;

 

Ο Αρχέλαος Γρανάς παραβρέθηκε στην ημερίδα κι αυτός αρκετά διακριτικά. Πιο «ζωηρός» ο Κώστας Παπακοσμάς. Κινούνταν πότε με την κ. Ράπτη, πότε με τον Άρη Γιαννακίδη. Όσο για τον Γιώργο Γερομάρκο, ήταν στην εκδήλωση κανονικά. Στις πίσω θέσεις αλλά συνεχώς έτοιμος να παρέμβει αν κάπου χρειάζονταν. Έχει είδηση ο Γερομάρκος. Δική του απόφαση είναι πότε θα την ανακοινώσει. Εμείς περιμένουμε.

 

Για το τέλος αφήσαμε τον Δήμαρχο της Καβάλας. Θεωρούνταν οικοδεσπότης. Η ομιλία του ξάφνιασε. Πρώτη φορά τον ακούσαμε να μιλά τόσο αναλυτικά για το τοπικό πρόβλημα της ανεργίας. Να το υπολογίζει επακριβώς, να το αναλύει, να το «χρεώνει» κάπου συγκεκριμένα. Δηλαδή καλά που ήταν κι η ημερίδα κι έτσι «υποχρεώθηκε» σε αυτή την ανάλυση. Χρήσιμη δεν λέμε αλλά μήπως άργησε να μας πει όσα μας είπε χθες;

 

Βασικό το ερώτημα: Η χθεσινή ημερίδα κατά της ανεργίας θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος; Φυσικά και όχι. Ήταν μια διαφήμιση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την …καημένη Ελλάδα που βρίσκεται σε δοκιμασία. Έχει ήδη αποδειχθεί στη πράξη ότι τα … δώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αρκούν. Άλλωστε είναι από αυτά που ο δωρητής με το ένα χέρι στα δίνει και ταυτόχρονα με το άλλο στα παίρνει πίσω στο πολλαπλάσιο. Μόνο για λόγους γοήτρου υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Ότι η πόλη μας φιλοξένησε κάτι διαφορετικό κτλ. Πόσο όμως αυτό το κέρδος υπολογίζεται ως τέτοιο;

 

Στο πολιτιστικό σκέλος του ψηφοδελτίου της η γιατρός Δήμητρα Τσανάκα ενέταξε τον Παύλο Λεμοντζή. Ο οποίος έχει μια αρκετά σταθερή παρουσία και στα πολιτιστικά αλλά και στις πιο πρόσφατες δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Η κ. Τσανάκα είναι έτοιμη να κάνει ανακοινώσεις αλλά δεν τις κάνει. Κάποιοι που γνωρίζουν λένε ότι περιμένει τον Σιμιτσή. Μόλις ανακοινώσει ονόματα ο Σιμιτσής αμέσως μετά θα κάνει το ίδιο κι η γιατρός.

 

Εκτός από τον δικηγόρο Γιώργο Φιλόσογλου με την υποψηφιότητα Τσανάκα ασχολείται καθημερινά και ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. Αυτοί οι δύο είναι οι βασικοί οργανωτικοί της πυλώνες. Τους βουλευτές συνεχίζει να τους περιμένει να προτείνουν ονόματα. Ακούγεται ότι ο Ντίνος Κλειτσιώτης θα εκπροσωπηθεί από την ανιψιά του, η οποία πρόσφατα εξελέγη στη διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας.

 

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» έκανε μια πρώτη αναφορά στις περιφερειακές εκλογές, έκανε τις εκτιμήσεις της για το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα. Για την Ανατολική Μακεδονία Θράκη έγραψε την προηγούμενη εβδομάδα τα ακόλουθα: «Με αστάθμητο παράγοντα την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας, οι οιωνοί μιλούν για αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα στους διεκδικητές του 2010, τον «πράσινο» νυν περιφερειάρχη κ. Αρη Γιαννακίδη και τον «γαλάζιο» κ. Γιώργο Παυλίδη, καθώς το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από την Καβάλα κ. Κώστας Μορφίδης, που θα ηγηθεί του συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρειάζεται να καλύψει μεγάλο έδαφος για να ελπίζει να βρεθεί στον δεύτερο γύρο».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Επόμενο άρθρο

Θέλουν την ομάδα στη Γ' Εθνική αλλα θα τους το χαλάσουμε το πάρτι ...