Όταν το συλλαλητήριο τέλειωσε τότε άρχισε η γνωστή- αναμενόμενη- συζήτηση σχετικά με το πόσο κόσμο είχε η πλατεία. Άκουγες διάφορες εκτιμήσεις και νούμερα. Κυρίαρχη ήταν η διαπίστωση ότι ο κόσμος δεν ήταν πολύς. Δεν ήταν απογοητευτικά τα σχόλια επί τούτου. Ήταν μια επιβεβαίωση της πρόβλεψης των πολλών, βάση της οποίας το Καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν μπορείς να κάνεις συλλαλητήριο.Ειδικά το πρωί και το μεσημέρι.
Δική μας άποψη είναι ότι το χθεσινό συλλαλητήριο πέτυχε. Συγκεντρώθηκαν 2.000 ίσως και περισσότεροι άνθρωποι. Αριθμός άκρως ικανοποιητικός. Εντάξει, υπήρξαν και προβλήματα. Αυτά ήταν λογικό να εμφανιστούν όταν «παλεύεις» κατά του LNG μήνα Ιούλιο. Όταν αποφασίζεις να κάνεις συγκέντρωση και πορεία στις 12 το μεσημέρι μιας τυπικής θερμής (Καλοκαιρινής) μέρας.
Το μεγαλύτερο οργανωτικό πρόβλημα και λάθος –υπό αυτές τις συνθήκες- αφορούσε την μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην ώρα συγκέντρωσης και στην ώρα έναρξης των ομιλιών. Υπήρξαν άνθρωποι που περίμεναν 1 ώρα. Βρίσκονταν μία ολόκληρη ώρα στην πλατεία και περίμεναν. Άλλοι περίμεναν 30 λεπτά, 40 λεπτά κτλ. Κατά περίεργο τρόπο η εκδήλωση άρχισε στις 12 το μεσημέρι όταν όλοι καλούσαν τον κόσμο στην πλατεία στις 11 το πρωί. Αυτό- ακούμε- είχε προαποφασιστεί κι ήταν πάνω κάτω γνωστό. Επρόκειτο για μια εσφαλμένη επιλογή. Ποιο εύκολα περιμένεις μία ώρα υπό βροχή παρά με τον δυνατό Καλοκαιρινό ήλιο.
Οι πολίτες του Νομού έδειξαν χθες ότι έχουν μεγάλη διάθεση να διαδηλώσουν, να αγωνιστούν κατά του σχεδίου της ΔΕΠΑ. Έχουν λάβει οριστική αρνητική απόφαση για αυτό. Όταν οι καιρικές συνθήκες γίνουν πιο ευνοϊκές τούτο θα φανεί περισσότερο. Αν χρειαστεί- που δεν το ευχόμαστε- να γίνει κι άλλο συλλαλητήριο, αυτό θα γίνει το Φθινόπωρο. Τότε να δείτε συμμετοχή. Χθες ήταν μια πολύ καλή αρχή. Όπως είδαμε όσοι βρίσκονταν στην πλατεία ήταν αποφασισμένοι, μαχητικοί, με παλμό και αυξημένη αγωνιστική διάθεση. Οι 2.000 διαδηλωτές του Ιούλη σημαίνουν πολύ περισσότερους όταν οι διάφοροι αντικειμενικοί παράγοντες ευνοούν τέτοιες κινητοποιήσεις.
Την εποχή που οι εταιρίες πρότειναν αποθήκες υγρών καυσίμων στη Βάσοβα, η ίδια πάνω κάτω συντονιστική επιτροπή είχε οργανώσει αρκετά συλλαλητήρια στην Καβάλα. Όσα εκείνα τα χρόνια έγιναν Καλοκαίρι, έγιναν όλα το απόγευμα. Ίσως και το χθεσινό συλλαλητήριο έπρεπε να γίνει απόγευμα.
Δύο μόνο λόγια για την συμπεριφορά των επαγγελματιών καταστηματαρχών και δη των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Για όλους υπήρχαν αποφάσεις συλλογικών οργάνων σύμφωνα με τις οποίες την ώρα του συλλαλητηρίου τα μαγαζιά δεν θα λειτουργούσαν. Σε αυτή την απόφαση πειθάρχησε περίπου το 40% των καταστημάτων. Το ποσοστό δεν είναι ικανοποιητικό. Το πρόβλημα αφορά τις διοικήσεις των σωματείων και των συλλόγων. Πρέπει να δουν τις σχέσεις με τα μέλη τους ώστε αυτό που αποφασίζεται να τηρείται. Αλλιώς ας μην αποφασίζεται καθόλου.
Ξεχωριστή στο χθεσινό συλλαλητήριο η συμμετοχή των αιρετών. Πάσης φύσεως. Νικητών και ηττημένων. Διοικούντων κι αντιπολιτευομένων. Οι περισσότεροι φρόντισαν να βρουν μια καλή θέση. Για αυτούς η καλή θέση δεν ήταν η σκιερή θέση. Σημασία είχε να φαίνονται. Να φωτογραφίζονται, να κάνουν δηλώσεις. Μια ακόμη πασαρέλα. Μια ακόμη δημόσια εμφάνιση που εξυπηρετεί και τις εντυπώσεις. Όσο για την ουσία, αυτό το συζητάμε και το συζητούν…
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε κι αυτή τη φορά το καθήκον του. Χάρη σε έναν από τους τελευταίους δημοσιογράφους ανταποκριτές. Τον Βασίλη Λωλίδη. Οι άλλοι ανταποκριτές των μεγάλων σταθμών μας τέλειωσαν. Ή μάλλον τα κανάλια προ πολλού τους τέλειωσαν και τους σχόλασαν. Το κείμενο του Βασίλη Λωλίδη ήταν αυτό που πρόβαλε την κινητοποίηση της Καβάλας στην Αθήνα. Μόνο αυτό.
Χθες το απόγευμα και το βράδυ αρκετές αθηναϊκές ιστοσελίδες το χρησιμοποίησαν για να αναφέρουν το τι έγινε στην Καβάλα. Έστω με αυτόν τον τρόπο έμαθε η Αθήνα την διαμαρτυρία της Καβάλας. Αντιγράφουμε μέρος της ανταπόκρισης: «Την αντίδρασή τους εξέφρασαν η τοπική κοινωνία και οι φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην ενδεχόμενη επένδυση της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) για την εγκατάσταση πλωτών δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την ακτή στην τοπική κοινότητα της Νέας Καρβάλης.
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στο κέντρο της Καβάλας, εκατοντάδες πολίτες, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και οργανισμών, σύσσωμες οι τοπικές αρχές, εργαζόμενοι όλων των μεγάλων παραγωγικών μονάδων της περιοχής, δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αυτοκινητιστές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας. Διαμαρτυρήθηκαν για την πρόθεση της ΔΕΠΑ να υλοποιήσει μια επένδυση για την οποία, όπως σημειώνουν, δεν υπάρχει η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας».
Αντιγράφουμε επίσης την ανακοίνωση του Μπάτη, δηλαδή την συμμετοχή του στη χθεσινή κινητοποίηση: Συμμετέχουμε στις συλλογικές εκδηλώσης κατά του LNG στον κόλπο της ΚΑΒΑΛΑΣ. Σήμερα Πέμπτη 3 Ιουλίου από ώρα 11:00 μέχρι ώρα 12:00 η είσοδος στην ακτή του Μπατη είναι ελεύθερη και όλα τα σημεία πώλησης παραμένουν κλειστά. Οι εργαζόμενοι που σχετίζονται με την ασφάλεια των λουομένων εργάζονται κανονικά. Οι Διοίκηση και οι εργαζόμενοι στην ΜΠΑΤΗΣ ΑΕ
Για λόγους που έχουν να κάνουν με την απεργία της ΓΕΝΟΠ βρεθήκαμε χθες το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ Καβάλας. Ήμασταν εκεί περίπου 15 λεπτά. Κόσμος έμπαινε, κόσμος έβγαινε. Η επιχείρηση έδειχνε να λειτουργεί κανονικά. Με το ζόρι είδαμε μία φωτοτυπία να παίζει το ρόλο της αφίσας, θέμα της οποίας ήταν η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αν δεν ήξερες δεν μπορούσες να καταλάβεις- βλέποντας τους υπαλλήλους και τους πολίτες- ότι υπάρχει απεργία σε εξέλιξη.
Παρακολουθώντας λεπτομερώς τη διαδικασία προσέλευσης κι εξυπηρέτησης του κοινού παρατηρούσες άλλα πράγματα, καθόλου απεργιακά. Έβλεπες τον θυμό του πολίτη την ώρα που προέρχεται στη ΔΕΗ. Άκουγες συχνά τις φωνές του, τα παράπονα του, την καταγγελία του. Η ΔΕΗ σήμερα είναι μια δημόσια επιχείρηση που καλώς ή κακώς «πληγώνει» το κοινωνικό σύνολο. Αυτόν τον άδικο ρόλο της «έδωσαν» οι κυβερνόντες. Δεν είναι η ΔΕΗ που ξέραμε. Είναι ένας ακόμη εισπρακτικός μηχανισμός. Πηγαίνεις στη ΔΕΗ αλλά είναι σα να πηγαίνεις στην εφορία.
Περιμένοντας λοιπόν το απεργιακό ρεπορτάζ «πέσαμε» πάνω σε ανθρώπους που έφευγαν ή εξυπηρετούνταν φωνάζοντας. Ιδιώτης βγήκε από το εμπορικό τμήμα αγανακτισμένος, βρίζοντας. Άλλος πήγαινε από γραφείο σε γραφείο και στο διάστημα που μεσολαβούσε (από τον έναν μέχρι τον άλλο υπάλληλο) έβριζε επίσης. «Αυτά τα ξεσπάσματα τα βλέπουμε κάθε μέρα και τα έχουμε συνηθίσει» μας είπε υπάλληλος.
Κατέπλευσε χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Καβάλας το γνωστό από το περσινό του ταξίδι στην πόλη μας, πολυτελές σκάφος αναψυχής Lady Nora. Ιδιοκτήτης και επιβάτης Σαουδάραβας επιχειρηματίας με την παρέα του. Θα περάσει στην Καβάλα το Σαββατοκύριακο ενισχύοντας την τοπική τουριστική κίνηση. Επειδή το Lady Nora είναι εντυπωσιακό, από την άφιξη του χθες το απόγευμα στο λιμάνι συγκέντρωσε τα βλέμματα και την προσοχή των πολιτών.
Γενικά χθες το απόγευμα είχε αρκετό κόσμο στο λιμάνι. Το πλοίο «Θεόφιλος» έφυγε γεμάτο επιβάτες κι οχήματα, αυξημένη είναι και η κίνηση προς τη Θάσο. Ο καιρός μπορεί να μην είναι ακόμη αυτός που θέλουμε, οι αφίξεις ωστόσο γίνονται κανονικά κι οι διακοπές το ίδιο.
=======================================================
«Βγαίνουν» απ’ τα …αριστερά
Οι παράγοντες της ΝΔ Καβάλας (βουλευτές, εκλεγμένοι στη τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι) «βγαίνουν» απ’ τα … αριστερά. Θα λέγαμε ότι σε αγωνιστικότητα και καταγγελτικό λόγο (για το θέμα του LNG) ξεπερνούν ακόμη και τους ανθρώπους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ Καβάλας! Αυτό όντως ουδείς το περίμενε. Κατά βάθος η τακτική είναι αμυντική. Για τις εντυπώσεις και τα μέσα ενημέρωσης φαίνεται (ενώ δεν είναι) «επιθετική». Φθάσαμε μάλιστα στο σημείο εκπρόσωποι της ΝΔ Καβάλας να ζητούν ελέγχους τόσο στη ΒΦΛ όσο και στα Πετρέλαια. Η συγκεκριμένη προτροπή για επιπλέον ελέγχους δείχνει ότι μέσα στον «πυρετό» του λαϊκού ξεσηκωμού, κάποιοι το παρακάνουν. Παν μέτρον άριστον έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ισχύει στην περίπτωση τους.