Όταν η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε (μέσα σε μια νύχτα) οι αρμοδιότητες της μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία. Από εκεί ασκούνται ακόμη και σήμερα. Σαφώς κι υπάρχει διαφορά. Άλλο πράγμα η δημοτική αστυνομία της τοπικής αυτοδιοίκησης (που ακούει κι αφουγκράζεται τη κοινωνία), άλλο πράγμα η ελληνική αστυνομία (η οποία συνήθως «λατρεύει» την αυστηρή τήρηση και του τελευταίου νόμου). Γράφαμε χθες για την καφετέρια Τσέντρο. Χωρίς να υποπέσει στην σοβαρότερη παράβαση του κόσμου, είναι κλειστή εδώ και μία εβδομάδα. Αν υπήρχε δημοτική αστυνομία αυτό δεν θα συνέβαινε. Κι αν συνέβαινε θα συνέβαινε αν υπήρχε πραγματικά σοβαρός λόγος και παράβαση.
Είδαμε χθες τους παλιούς δημοτικούς αστυνομικούς να κυκλοφορούν «υπό συνοδεία» στο κέντρο της πόλης. Θυμηθήκαμε την ευκαιρία που χάθηκε. Την ιστορία που είχε άδικο και πρόωρο τέλος. Δεν είναι μελαγχολία. Είναι απογοήτευση. Οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί θα ενισχύσουν την Α.Δ. Καβάλας που «πάσχει» από μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Θα ενισχύσουν ταυτόχρονα ότι ήδη περιγράψαμε. Τηρούμε κατά γράμμα, αυστηρά τον νόμο αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Κάποιοι πολίτες θα πληρώσουν τη νύφη. Ειδικότερα, κάποιοι επαγγελματίες είτε θα δουν τις επιχειρήσεις τους προσωρινά κλειστές είτε θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα ίδια με τις εισφορές στον ΟΑΕΕ.
Δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα. Ούτε την κρίση εκμεταλλεύεται για να διορθωθεί, ούτε η κρίση βάζει μυαλό σε αυτούς που αποφασίζουν. Όλα συνεχίζουν να γίνονται στο πόδι, επιπόλαια και χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές ισχύει αυτό που στις συζητήσεις ακούμε: Ακόμη κι αν μας χάριζαν το σύνολο του χρέους, έτσι όπως άπαντες συμπεριφερόμαστε σε λίγα χρόνια θα το είχαμε δημιουργήσει ξανά. Ίδιο ίσως και μεγαλύτερο. Αυτή η παρατήρηση δεν αφορά τους πολίτες. Έχει να κάνει με τους διοικούντες. Αυτούς που αποφασίζουν κι όπως φαίνεται συνεχώς αποφασίζουν λάθος.
Επισκεφθήκαμε και χθες τους χώρους του δημοτικού ωδείου όπου άρχισε και συνεχίζεται η Μουσική Ακαδημία. Μια δεύτερη πιο εμπεριστατωμένη ματιά είναι πάντα χρήσιμη. Είδαμε ανθρώπους που φιλοξενούνται στην Καβάλα να έχουν ήδη προσαρμοστεί. Κινούνται εντός του ωδείου σα να είναι σπίτι τους. Ένα σπίτι που δυστυχώς «τη βγάζει» με ανεμιστήρες. Στην εποχή των κλιματιστικών η Μουσική Ακαδημία πορεύεται με ανεμιστήρες. Ο χώρος –ο συγκεκριμένος χώρος- δεν κλιματίζεται. Επιστρατεύτηκε ο πρόεδρος Κώστας Πεφάνης, βρήκε από κάπου ανεμιστήρες. Τους δανείστηκε και τους μοίρασε δίκαια στα δωμάτια (στούντιο) του ωδείου.
Δίνουν λύση οι ανεμιστήρες όταν το Καλοκαίρι είναι στη κορύφωση του; Μπορούν οι ανεμιστήρες να δείξουν την πρόοδο και την επιτυχημένη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου της Καβάλας; Όπως και να τους δεις δεν είναι παρά ανεμιστήρες. Στην εποχή του 2014 ποιο άλλο ωδείο έχει τέτοια προβλήματα; Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε αν εκτός της Καβάλας υπάρχει κι άλλο που λύνει το πρόβλημα της ζέστης με ανεμιστήρες;
Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων στο τέλος Αυγούστου θα γίνει η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημάρχου και του νέου δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Κάπου απέναντι από το μουσείο της περιοχής. Αυτή είναι η οριστική απόφαση της κ. Τσανάκα. Ήδη η τελετή (που λόγω πολυκοσμίας δεν θα μπορούσε να γίνει στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου) προετοιμάζεται.
Τα γήπεδα αντισφαίρισης (τένις) της Νέας Περάμου δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια λειτουργίας από το κράτος. Αυτό γνωστοποιεί με έγγραφο της προς το Δήμο Παγγαίου η αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης. Τέτοιες αποφάσεις θα υπάρξουν πολλές ακόμη. Οι προϋποθέσεις που ζητά η επιτροπή αδειοδότησης είναι πολλές κι έτσι ειδικά τα πάσης φύσεως γήπεδα χωριών δεν τις έχουν και δεν είναι εύκολο να τις αποκτήσουν. Μία λύση υπάρχει. Να αλλάξει η νομοθεσία.
Διαφορετικά το ένα μετά το άλλο τα γήπεδα του Νομού Καβάλας θα μαθαίνουν ότι δεν έχουν άδεια. Έτσι δεν θα μπορούν να φιλοξενούν αγώνες αλλά μόνο προπονήσεις. Ίδιο πρόβλημα υπάρχει σε όλη την χώρα αλλά πάλι το κράτος κάνει ότι δεν ακούει. Προτιμά να «κόβει» συνεχώς αθλητικούς χώρους παρά να βρει μια λογική φόρμουλα και να τους δώσει άδεια.
«Κλείνει» το θέμα της επόμενης προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Θα είναι η Μαρία Καραβία. Η πληροφορία επιβεβαιώνεται και από το περιβάλλον της Δημάρχου. Ως τώρα ξέρουμε τον αντιδήμαρχο επί των Τεχνικών (Φιλιππίδης), της Καθαριότητας( Τσουρουκίδης), των Φιλίππων (Καλανταρίδης), τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (Γραμμένος) και την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ. Συνεχίζουμε. Έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε. Τον επικεφαλής της ΔΕΥΑΚ , της Δημωφέλειας, αν θα υπάρξει αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πολιτισμού κτλ.
Χθες στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ο πρόεδρος της Δημωφέλειας Στέλιος Σχοινάκης έλεγε (μεταξύ σοβαρού κι αστείου) ότι θα είναι ο τελευταίος της διοίκησης Σιμιτσή που θα αντικατασταθεί. Εννοούσε τη διαδικασία που μεσολαβεί μέχρι αυτή την αλλαγή. Γνωρίζοντας τη γραφειοκρατία έλεγε στον Ηλία Καλανταρίδη ότι θα συνεργάζονται και μετά την 1η Σεπτέμβρη.
Μετά τον Γιώργο Κουράκο- της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας- και ο περιφερειακός προϊστάμενος Σάββας Μελισσόπουλος δήλωσε χθες ότι τόσα χρόνια εκπαιδευτικός πρώτη φορά αντιμετωπίζει πρόβλημα όπως αυτό του σχολείου του Αγίου Λουκά. Ένα ολόκληρο σχολείο να πρέπει να μετακομίσει σε άλλο κτίριο. Εδώ στην Καβάλα είμαστε των εκπλήξεων και των άκρων. Ή έχουμε προβλήματα ή δεν έχουμε καθόλου.
================================================================================
Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων για ένα χρόνο!
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης απέρριψε την προσφυγή ιδιοκτήτη μεταφορικής εταιρίας με έδρα την Καβάλα διατηρώντας την απόφαση Γρανά με την οποία αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες φορτηγού για έναν χρόνο. Πρόκειται για την μία μόνο πλευρά υπόθεσης που άρχισε τον Νοέμβρη του 2011.
Τότε το φορτηγό της ίδιας εταιρίας υποβλήθηκε σε έλεγχο του ΣΔΟΕ στα διόδια Μαλγάρων. Αποκαλύφθηκε ότι στο ρεζερβουάρ του οχήματος αντί για πετρέλαιο κίνησης υπήρχε πετρέλαιο θέρμανσης σε ποσοστό 100%. Βάση νόμου ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. όπου εδρεύει η εταιρία έπρεπε να αφαιρέσει πινακίδες και άδεια του οχήματος. Αυτό άργησε λίγο αλλά δρομολογήθηκε τον Μάη του 2014. Τον προηγούμενο μήνα η εταιρία ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση Γρανά πλην όμως η Αποκεντρωμένη (που εξέτασε την προσφυγή) απάντησε αρνητικά. Η εταιρία έχει τώρα το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
«Μισώ τους γλάρους»
Συμπολίτισσα άρχισε να χάνει τον ύπνο της από τους γλάρους. Διηγείται την πρόσφατη περιπέτεια της γράφοντας στο διαδίκτυο τα ακόλουθα: Μισώ τους γλάρους! Μπορείτε να με κατηγορήσετε φίλοι μου, αλλά δεν αντέχω άλλο! Δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια από τα κρωξίματά τους. Απορώ τα πουλιά δεν κοιμούνται μόλις σκοτεινιάσει; Έρχονται στις ταράτσες των γύρω πολυκατοικιών και καλεί ο ένας τον άλλον και αυτό γίνεται όλη την ημέρα. Εχθές το βράδυ όμως ήταν το κάτι άλλο. Απαίσια κρωξίματα πάρα πολύ δυνατά, με ανάγκασαν να βγω στο μπαλκόνι στις 3.15 και να προσπαθώ να τους διώξω βαρώντας ένα ταψί με ένα σφυρί….Άνισος αγώνας όμως, το μόνο που κατάφερα ήταν να χάσω τον ύπνο μου και τελικά να κοιμηθώ γύρω στις 5 με κλειστά παράθυρα, για να μην τους ακούω!!!! Διάβασα πως οι ασημόγλαροι αυξήθηκαν κατακόρυφα γιατί τρέφονται και με σκουπίδια και προσαρμόστηκαν στην ζωή των πόλεων,το site μάλιστα ανέφερε μόνο την Καβάλα και πως αποτελούν απειλή για τα μικρότερα μεταναστευτικά πουλιά και το οικοσύστημα! Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε, αλλά πιστεύω πως σε λίγα χρόνια αν δεν προσέξουμε, θα ζήσουμε σκηνές από την ταινία του Χίτσοκ «Τα πουλιά»!