Να λοιπόν μια αρκετά ουσιαστική μετεκλογική διαφορά ανάμεσα στον δήμαρχο που φεύγει και στη δήμαρχο που έρχεται. Ο μεν Σιμιτσής ήθελε το ανοιχτό κολυμβητήριο χώρο καλοκαιρινών εκδηλώσεων, η δε Τσανάκα είπε χθες ότι θα κάνει προσπάθεια προκειμένου αυτό να ξαναλειτουργήσει ως κολυμβητήριο. Η πρόταση που παρουσιάζει η νέα δήμαρχος σημαίνει ότι όταν θα λειτουργεί το ανοιχτό κολυμβητήριο (τα Καλοκαίρια) θα είναι εκτός λειτουργίας το καινούργιο κλειστό κολυμβητήριο. Αυτό δεν το είπε αλλά ποτέ μια πόλη όπως η Καβάλα δεν μπορεί να διαθέτει σε ταυτόχρονη λειτουργία δύο κολυμβητήρια. Ένα ανοιχτό κι ένα…. σκεπασμένο.
Η ιδέα του Σιμιτσή είναι σωστή αλλά διατυπώθηκε πολύ αργά. Το παλαιό κολυμβητήριο νοικιάστηκε προεκλογικά από ιδιώτες που αποδέχθηκαν την πρόταση της διοίκησης του Δήμου αλλά μέχρι τώρα δεν έκαναν τίποτα για να την υλοποιήσουν. Φέρτε στο μυαλό σας την συγκεκριμένη εικόνα. Η μεγάλη πισίνα «σκεπασμένη» με τάβλες, πάνω στις οποίες διεξάγονται διάφορα πολιτιστικά και μουσικά γεγονότα. Ο κόσμος κάθεται και βλέπει γύρω γύρω, με προτεραιότητα την έτοιμη νότια κερκίδα. Ωραίο πράγμα που χρειάζεται αρκετά χρήματα για να γίνει πράξη.
Ακόμη περισσότερα χρήματα απαιτεί το σενάριο της νέας Δημάρχου. Ο εξοπλισμός δεν είναι μόνο παλιός, είναι εκτός λειτουργίας για καιρό. Για να… συνέλθει και να γίνει πάλι κολυμβητήριο το ανοιχτό κολυμβητήριο χρειάζεται πολύ δουλειά και πολλά λεφτά. Εκτίμηση μας είναι ότι η πρόταση της κ. Τσανάκα ταιριάζει στο συναισθηματικό και ρομαντικό της υπόθεσης. Είναι όμως κάτι που ο χρόνος το προσπέρασε κι αυτό δεν έγινε καθόλου τυχαία. Αν το παλαιό κολυμβητήριο εγκαταλείφθηκε, είναι κάτι που επίσης παίζει ρόλο. Δεν φταίει για το συγκεκριμένο γεγονός η κ. Τσανάκα. Στο νέο άλλωστε εκκρεμεί επένδυση επί της στέγης, η οποία μόλις ολοκληρωθεί θα «ρίξει» κι άλλο το κόστος λειτουργίας του.
Με λίγα λόγια ότι καθυστερημένα πρότεινε ο κ. Σιμιτσής είναι σαφώς καλύτερο από αυτό που σκέπτεται να κάνει η κ. Τσανάκα. Αντικειμενικά τις περισσότερες πιθανότητες έχει το τρίτο σενάριο. Στο ανοιχτό κολυμβητήριο στο τέλος να μην γίνει απολύτως τίποτα. Το Καλοκαίρι τελειώνει, η νέα δήμαρχος αναλαμβάνει Φθινόπωρο κι έτσι το θέμα αυτό θα πάψει να είναι επίκαιρο. Θα το βρει μπροστά της την προσεχή Άνοιξη. Τότε βλέπουμε.
Το ερώτημα ετέθη χθες στον Γιώργο Καλαντζή:«Δεν πρέπει να προέρχεται από την Καβάλα ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού;». Απάντησε πολιτικά κι έξυπνα. Η Καβάλα- είπε- θα έχει καλύτερη θέση. Αμέσως μετά άλλαξε την συζήτηση αφού αντί άλλου σχολιασμού προτίμησε να πει πολλά καλά λόγια για τον κ. Γιώργο Παυλίδη. Αυτή η αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς του πάντα ενημερωμένου αντιπροέδρου της Κυβέρνησης δείχνει ότι η Καβάλα μάλλον χάνει την αντιπεριφέρεια τουρισμού. Κερδίζει την… καλύτερη θέση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου; Μπορεί.
Πριν μιλήσουμε για ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε ας θυμηθούμε τι έχουμε. Έχουμε 3,5 χρόνια αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού (εξαγγελία του 2010 που έκανε πράξη ο Άρης), έχουμε την έδρα της αντιπεριφέρειας τουρισμού στον 4ο όροφο του διοικητηρίου (κι όχι στη Κομοτηνή). Δεν βάζουμε στη ζυγαριά τις θέσεις. Δεν μας απασχολεί ποια είναι καλύτερη, ποια καλή και ποια η χειρότερη. Η Καβάλα για ένα σωρό ουσιαστικούς λόγους πρέπει να διατηρήσει τα κεκτημένα. Αυτό όμως «αδυνατίζει» λόγω Παυλίδη. Όσοι μπορούσαν να τον σταματήσουν και να τον διορθώσουν δεν το κάνουν. Η στάση τους ενισχύει την πιο πάνω περιγραφείσα αρνητική εξέλιξη. Αυτοί λοιπόν που θα αποφασίζουν για τις τουριστικές δράσεις στην ΑΜΘ δεν θα είναι από το Νομό Καβάλας. Τον Νομό με την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην ΑΜΘ.
Όσο για τον Άρη Γιαννακίδη, μόλις χθες γράφαμε ότι τα βροντάει και φεύγει. Δεν γνωρίζαμε ότι προσπαθεί να αφήσει πίσω του μια ομάδα οργανωμένη, με προοπτική και νέο επικεφαλής. Αυτή του η σκέψη και προσπάθεια δείχνει ότι ενδιαφέρεται για το αύριο αυτού που δημιούργησε. Ο ίδιος ακούγεται ότι αν έρθουν βολικά τα πράγματα μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής. Η αυτοδιοικητική του περιουσία ενδιαφέρεται να έχει μέλλον. Και τα δύο εξαρτώνται από τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ όταν επιτέλους πάψει να είναι ουρά αυτού του κυβερνητικού σχήματος.
Οι γιορτές στο Νομό Καβάλας σημειώνουν μεγάλη επιτυχία με αποτέλεσμα να κάνουμε και «εξαγωγές». Όπως διαβάζουμε θα οργανωθεί γιορτή καλαμποκιού στη κοινότητα Ομολίου Δήμου Αγιάς στη Λάρισα. Φαίνεται εκεί δεν έχουν καλαμπόκια ή τα καλαμπόκια τους δεν είναι σα τα δικά μας. Εξ αυτού του λόγου η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει ποσό 100 ευρώ για να αγοράσει καλαμπόκια από τα καλαμπόκια της Χρυσούπολης! Κάπως έτσι μπορούν να ελπίζουν σε μια πανελλαδική καταξίωση κι αναγνώριση τα εξής αγροτικά προϊόντα μας: Καρπούζια Ερατεινού, κάστανα Παλαιοχωρίου, σταφύλια Παγγαίου (χωρίς περονόσπορο).
Ο Δήμος Καβάλας μάζεψε χθες διάφορα σκουπίδια, μπάζα ακόμη και κλαδιά φοινίκων από την οδό Φαναρίου στην Κηπούπολη. Διαμαρτυρήθηκε ταυτόχρονα επειδή όλα αυτά είναι έργα ανθρώπων που αφού ολοκληρώνουν οποιαδήποτε εργασία στην οικία ή τον κήπο τους δεν σκέπτονται να τηλεφωνήσουν και να ενημερώσουν την υπηρεσία καθαριότητας.
Και χθες ο Φίλιππας Φιλιππίδης ήταν στην τεχνική υπηρεσία κι ενημερώνονταν για το τεχνικό πρόγραμμα του 2015. «Είμαι ένας απλός δημοτικός σύμβουλος που λόγω εμπειρίας κι επαγγέλματος ασχολούμαι με το επόμενο τεχνικό πρόγραμμα από τώρα» είπε. Δηλαδή είπε ότι μπορεί και να μην είναι αυτός αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας και πολεοδομίας από την 1η Σεπτέμβρη.
Είχε πολύ ξένο κόσμο την Τρίτη το απόγευμα στην αγορά. Δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς ψώνισαν και τι ψώνισαν από τα καταστήματα. Θεωρούμε απίθανό όλοι αυτοί οι επισκέπτες μόνο να έκαναν βόλτα. Όλο και κάτι θα αγόρασαν. Αυτοί για τους οποίους αναφερόμαστε ήταν στη πλειοψηφία τους Βαλκάνιοι. Έτσι για να ξέρουμε τι μας γίνεται από τουριστικής πλευράς στον τόπο μας.
Σημειώνουμε επίσης την μεγάλη φετινή διαφορά και αλλαγή. Διάφορα γιοτ προσεγγίζουν από θαλάσσης τόσο το χερσαίο τμήμα του νομού όσο και το νησί της Θάσου. Το γιοτ Lady Nora κυκλοφορεί πάντα στον κόλπο της Καβάλας και δεν είναι το μόνο. Πολλά βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού. Άλλα επιλέγουν την Νέα Ηρακλίτσα, το Παληό και την Νέα Πέραμο. Αυτόν τον τουρισμό δεν τον είχαμε τόσο πολύ τα προηγούμενα Καλοκαίρια. Αν μάλιστα φέτος υπήρχε η μαρίνα τότε όλα θα ήταν ακόμη πιο ωραία. Η μαρίνα όμως πήρε αναβολή για το Φθινόπωρο. Θα είναι έτοιμη για την …. Χειμερινή περίοδο και το Καλοκαίρι του 2015.
Η χθεσινή Ημερησία αφιερώνει μεγάλο χώρο σε μια σελίδα της προκειμένου να αποδείξει την αύξηση της τουριστικής κίνησης των Τούρκων στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο αφού όλοι όσοι επισκέπτονται την Θεσσαλονίκη κάνουν ενδιάμεση στάση στην πόλη μας: «Πάνω από 3.500 τουρίστες από τη γειτονική χώρα αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η πληρότητα στις δύο καθημερινές πτήσεις της Turkish Airlines είναι στο 100% και ξεπερνά το 80% στα ξενοδοχεία της πόλης.«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί βρισκόμαστε στην κορύφωση της πολιτικής που ξεκίνησε ο δήμος και ο Γιάννης Μπουτάρης προσωπικά, πριν από τρία χρόνια, για να δείξει στους Τούρκους ότι η Θεσσαλονίκη είναι πόλη φιλική και ανοιχτή στους γείτονες. Το μεγάλο κύμα των τουριστών λειτουργεί προς όφελος των ξενοδόχων, των εστιατόρων, της αγοράς γενικότερα και μεμονωμένες φωνές διαμαρτυρίας, μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τους Τούρκους επισκέπτες, μόνο οφέλη μας φέρνουν και μακάρι να γίνουν περισσότεροι και ακόμα περισσότεροι», λέει στο «Εθνος» ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας. Σύμφωνα με στοιχεία των ξενοδόχων, το 2013 επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη 80.000 Τούρκοι -χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που δεν διανυκτέρευσαν- και το 2014 μόνο το πρώτο εξάμηνο εμφανίζεται αύξηση 20%».
Την Τρίτη ο τηλεοπτικός σταθμός Star ασχολήθηκε με τον Νομό Καβάλας. Πρόβαλε την προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να ιδιωτικοποιήσει ακόμη και τους Αμμόλοφους. Ας μη ξεχνάμε ότι στο ΤΑΙΠΕΔ (επί προ προηγούμενης διοίκησης) είχε πάει ο Δήμος Παγγαίου κι είχε ζητήσει να επισπευστεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Αλάνας. Ούτε αυτό έγινε.