Το θέμα που περισσότερο συζητήθηκε χθες είχε να κάνει με την επικείμενη κακοκαιρία. Την προσωρινή αλλαγή του καιρού, τις βροχές και τις καταιγίδες που έρχονται. Αν και έπρεπε να είμαστε συνηθισμένοι, αντιδράσαμε κι αντιδρούμε σαν πρωτάρηδες. Για αυτό έπαιξαν ρόλο διάφορα πράγματα. Οι ελπίδες που υπήρχαν και υπάρχουν σχετικά με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (θέμα στο οποίο ο καιρός πάντα είναι σημαντικός παράγοντας), το ότι περάσαμε έναν ολόκληρο Αύγουστο στεγνοί. Γεγονός που φάνηκε στα καταστήματα των παραλιών, στα Καλοκαιρινά μαγαζιά γενικώς. Αν και η στήλη συνήθως δεν ασχολείται με τον καιρό, οφείλει να καθησυχάσει τους αναγνώστες της. Μια κακοκαιρία (ακόμη μία) είναι που θα περάσει. Στο τέλος της εβδομάδας ο καιρός θα βελτιωθεί, η θερμοκρασία θα ανέβει. Ναι μεν το Καλοκαίρι δεν γυρίζει πίσω αλλά με αυτό δεν ξεμπερδέψαμε. Τουλάχιστον όχι ακόμη.
Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης μιλά κάθε μέρα για την πρόταση του, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με έδρα το ΤΕΙ Καβάλας. Μίλησε και χθες. Αναγνώρισε ότι τα δεδομένα αλλάζουν, δυσκολεύουν. Δέχθηκε ότι αυτή την εβδομάδα υπάρχει μια ευκαιρία να τελειώνουμε στη Βουλή, σημείωσε επίσης ότι κι αυτό να μην γίνει υπάρχει χρόνος ώστε η ιδέα να ωριμάσει για να υλοποιηθεί αργότερα. Δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουμε. Είναι ότι επί της ιδέας υπάρχουν κάποιοι που ενοχλούνται, κάποιοι που ζηλεύουν, κάποιοι που θέλουν να παρέμβουν. Κάποιοι που θέλουν να την αλλάξουν. Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι αυτή η κινητικότητα θα αφήσει την αρχική πρόταση ανεπηρέαστη. Στο τέλος ίσως μείνει μόνο ο τίτλος αν και από την περασμένη εβδομάδα αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμη κι αυτός άλλαξε!
Δίχως διάθεση να μειώσουμε την επιστημονική κι εκπαιδευτική δουλειά που θα κάνει το συγκεκριμένο ίδρυμα (όπως θέλει να το αποκαλούμε ο κ. Λοβέρδος) το θέμα μας φαίνεται πρωτίστως οικονομικό. Κι αυτό; Ναι κι αυτό. Τα πάντα σήμερα έχουν την οικονομική τους πλευρά, η οποία δυστυχώς είναι σταθερά η βασική. Με ποια χρήματα θα γίνει ότι γίνει, ποιοι θα επωφελούνται των διδάκτρων, ποιοι θα κάνουν μάθημα και πολλά ακόμη παρόμοια ζητήματα.
Αισθανόμαστε ότι δεν διεκδικούμε κάτι καινούργιο για τον τόπο μας. Αυτό ίσως ίσχυε στην αρχή. Πλέον βάζουμε τα οικονομικά οφέλη σε διαδικασία μοιρασιάς. Δίκαιης ή άδικης διανομής κερδών πριν αυτά δημιουργηθούν. Πριν υπάρξουν. Ο λαός μιλά για κοράκια που βρήκαν ψωμί κι όρμησαν. Αυτό είναι υπερβολικό να ισχυριστούμε ότι ισχύει στην περίπτωση που εξετάζουμε. Είναι πάντως κάτι κοντινό του. Υπό αυτές τις συνθήκες προβλέπουμε ότι όσο η μοιρασιά δεν καλύπτεται από πλήρη κι αναλυτική συμφωνία ο νέος θεσμός δεν θα προχωρήσει. Θα παραμείνει σε φάση διαβούλευσης!
Στην διασταύρωση της οδού Τενέδου μπροστά στην Ιχθυόσκαλα παρατηρούνται συχνά ουρές αυτοκινήτων. Τόσο σε αυτά που περιμένουν από την Καλαμίτσα (με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης) όσο κι αυτά που περιμένουν προερχόμενα από τη Ραψάνη. Η αναμονή στο κόκκινο φανάρι είναι μεγάλη κι έτσι μας προκύπτει πρόβλημα. Αρκεί να σταθεί κάποιος λίγα λεπτά και να παρατηρήσει ή να είναι σε μία από τις προαναφερθείσες ουρές. Θα καταλάβει τι εννοούμε. Κατά πάσα πιθανότητα στον κόμβο χρειάζεται νέα ρύθμιση των σύστημα των σηματοδοτών προκειμένου η κίνηση επί της Τενέδου να διευκολύνεται. Κάτι που σήμερα δεν ισχύει.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφώντας Κροκίδης είπε πρόσφατα με χαρά ότι το κοινωνικό φαρμακείο ιατρείο θα επεκταθεί και στο Δήμο Νέστου. Όπως σημείωσε ήδη είχε πρώτη συνεργασία με την γιατρό και δημοτικό σύμβουλο Λαρίσα Κοσμίδου. Η κυρία Κοσμίδου ως νέα επικεφαλής της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Νέστου ετοιμάζεται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Από τον κ. Κροκίδη μάθαμε επίσης ότι στη Καβάλα θα λειτουργήσει κοινωνικό οδοντιατρείο. Ένας εκ των 10 περίπου οδοντίατρων που θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στους άπορους θα είναι ειδικός για παιδιά.
Κι ενώ αυτού του είδους οι κοινωνικές υπηρεσίες αθόρυβα προοδεύουν, στο κοινωνικό παντοπωλείο δεν κουνιέται φύλλο. Η Πνοή ετοιμάζει σύσκεψη, τα αποτελέσματα της οποίας (όσο θετικά κι αν είναι) θα υπάρξουν (σχετικά με τους δικαιούχους) τον Οκτώβρη! Λυπούμαστε αλλά αυτή είναι η πάσα αλήθεια. Το ξέχασαν κι έτσι έναν μήνα τώρα δεν έχει καθόλου τρόφιμα. Η ίδια κατάσταση φοβόμαστε ότι θα συνεχιστεί έναν ακόμη μήνα!
Στο γραφείο του επέστρεψε χθες ο Θόδωρος Καλλιοντζής. Στον χώρο που χρησιμοποιούσε 12 ολόκληρα χρόνια. Είχε να πάει εκεί 3,5 περίπου χρόνια. Αφού λοιπόν εμφανίστηκε και παρακολούθησε τις ορκωμοσίες της Καβάλας και της Ελευθερούπολης, χθες ήταν στην τελετή παράδοσης παραλαβής στον δεύτερο όροφο. Μίλησε με όλους. Χαιρέτησε και τον Κώστα Αντωνιάδη και τον Κώστα Παπακοσμά. Παρακολούθησε τις δηλώσεις φέροντας στο μυαλό του όλα τα χρόνια που πέρασαν. Οι καιροί αλλάζουν, τα πρόσωπα επίσης. Ο κ. Καλλιοντζής έχει και με το παραπάνω την αναγνώριση και τον σεβασμό από πλευράς του κ. Μαρκόπουλου. Για αυτό και χθες επανήλθε σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα γνώριμο σε αυτόν.
Σαν την μύγα μες στο γάλα ξεχώριζαν-στην ίδια εκδήλωση- ο Κώστας Μορφίδης κι ο Παντελής Λασκαρίδης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος μουρμούριζε διάφορα πράγματα, έδειξε μια μικρή δυσφορία με το πανηγυρικό κλίμα. Μάλλον μπερδεύτηκε αφού άλλα περίμενε. Όπως νόμιζε θα ήταν μια συνάντηση γνωριμίας όλων των περιφερειακών συμβούλων που εκλέγονται στο Ν. Καβάλας. Αντί αυτού βρέθηκε μπροστά σε μια εκδήλωση που πολύ του θύμισε την πρόσφατη τελετή ορκωμοσίας στην Κομοτηνή.
Πληροφορίες από την Κομοτηνή αναφέρουν ότι στις προθέσεις του κ. Παυλίδη είναι οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου να γίνουν πιο «γρήγορες» και πιο σύντομες. Κάπως έτσι ο κ. Περιφερειάρχης φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και αλλαγής του κανονισμού. Στη βάση όλοι να μιλούν λιγότερο. Αλλαγές προετοιμάζονται και στις επιτροπές της περιφέρειας. Όπως ακούγεται θα έχουν λιγότερα μέλη. Αυτό σημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν θα έχει τόσο πολλούς εκπροσώπους σε αυτές.
Έρευνα για την ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα έκανε η εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Θεσσαλονίκης. Στην έρευνα για την κατάσταση στο Νομό Καβάλας μίλησε ο πρόεδρος του ΕΥΚ (ναι, υπάρχει ΕΥΚ. Υπάρχει και πρόεδρος σε αυτό). Το απόσπασμα του δημοσιεύματος αναφέρει: Στα ίδια επίπεδα με το 2013 παραμένει η ανεργία στη Καβάλα, αγγίζοντας και φέτος το 30%. Περίπου 20.000 Καβαλιώτες είναι σήμερα εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ. Καμία μεγάλη επένδυση δεν έγινε στο νομό τα τελευταία χρόνια, ενώ καθημερινή συνήθεια τείνει να γίνει το λουκέτο μικρών επιχειρήσεων. Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό και κυρίως στην Γερμανία, ενώ αρκετοί έχουν ήδη βρει δουλειά στην Αυστραλία. «Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να μην προχωρήσουν οι ατομικές συμβάσεις, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα που αυτήν την εποχή απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Χρήστος Χρυσαλίδης.