Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ οι αγρότες του Δήμου Καβάλας δήλωσαν (πείθοντας όλους τους τοπικούς φορείς) ότι αυτός δεν πρέπει να περάσει από τα Τενάγη, γενικότερα από αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Με αυτή την άποψη συντάχθηκαν άπαντες. Οι εν ενεργεία «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι υποψήφιοι στις εκλογές που πλησίαζαν, ακόμη και οι βουλευτές. Οι 4 βουλευτές εκλεγμένοι με την ΝΔ. Κατόπιν πολλών προσπαθειών (και συλλαλητηρίου) επιχειρήθηκε διαπραγμάτευση με τους κατασκευαστές του έργου. Οι εκπρόσωποι του οποίου δεν πίστεψαν στην συζήτηση με τους Καβαλιώτες, την άρχισαν και την σταμάτησαν απότομα λόγω των τοπικών εκλογών.

Οι εκλογές έγιναν, οι νέοι προετοιμάζονταν, ο χρόνος πέρασε. Ο περισσότερος χωρίς να τον εκμεταλλευτούν όσοι είχαν αυτή την υποχρέωση. Ως που ήρθε το αβγό στον ποπό μας. Τότε πρώτοι και καλύτεροι οι εκπρόσωποι του αγωγού άρχισαν να τρέχουν μπας και καλύψουν το χαμένο έδαφος. Οι ελπίδες που είχαν για μια διαφορετική αντιμετώπιση από τους νικητές των εκλογών δεν δικαιώθηκαν. Τουλάχιστον όχι όπως περίμεναν. Η διαβούλευση έγινε με νέες ταχύτητες αλλά συμφωνία δεν υπήρξε. Καμία. Ως που χθες τους κάλεσε όλους στο γραφείο του ο αρμόδιος Υπουργός.

Αφού έβαλε τις φωνές προς πάσα κατεύθυνση, άρχισε να μιλά για την Ελλάδα. Τις υποχρεώσεις της (σε σχέση με τον ΤΑΡ), τα εθνικά συμφέροντα, τις ημερομηνίες που πλέον δεν βγαίνουν. Κοιτούσε και στον ΤΑΡ και στους Καβαλιώτες. Στην πραγματικότητα πίεζε μόνο τους αδύναμους της υπόθεσης. Τους Καβαλιώτες. Στους οποίους έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό. Σα να τους είπε «αποφασίστε μόνοι σας που και πόσο θα υποχωρήσετε». Λες και τους έδωσε σύνθημα υποχώρησης, συμβιβασμού μιας και εξήγησε ότι όλων προέχει το εθνικό συμφέρον. Ωραίο το έργο αλλά και πολύ «βαρύ» ταυτόχρονα…

Το αδιέξοδο το προκάλεσε η πλευρά του αγωγού γιατί δεν χειρίστηκε σωστά τις εκκρεμότητες με την Καβάλα. Δεν τις συζήτησε ποτέ στην ουσία τους. Ήλπιζε ότι στο τέλος θα γίνει αυτό που έγινε. Θα υπάρξει ένας Υπουργός που θα πείσει τους τοπικούς παράγοντες να πάψουν να ζητούν όδευση δίκαιη, υπέρ των αγροτών. Ο Υπουργός χθες έκανε το καθήκον του. Οι Καβαλιώτες συνεχίζουν να διαφωνούν κι ο πρόεδρος των αγροτών έδωσε ραντεβού στα χωράφια. Στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τις οποίες άλλοι προκάλεσαν, άλλοι υποχρεώνονται να ετοιμάσουν.

Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο τέλος. Καλούμε τους εκπροσώπους του αγωγού να αποφύγουν όσο μπορούν την γη υψηλής παραγωγικότητας. Να αλλάξουν προς τα βόρεια την πρόταση που διατύπωσαν την περασμένη εβδομάδα. Να δείξουν επιτέλους καλή διάθεση με αυτούς που βρήκαν απέναντι τους. Αυτούς είναι στο χέρι τους να τους έχουν σύμμαχους αντί για αντιπάλους. Μπορούν και πρέπει να το κάνουν. Έχουν στη διάθεση τους περίπου 10 μέρες ακόμη.

Κυκλοφορείς στο κέντρο της Καβάλας, ακούς τόσες πολλές σφυρίχτρες που νομίζεις ότι δεν είσαι σε πόλη αλλά σε γήπεδο. Ένα γήπεδο γεμάτο διαιτητές. Φυσικά δεν πρόκειται για τέτοιες σφυρίχτρες, για τέτοιους ανθρώπους. Οι συγκεκριμένες προέρχονται από τους επιστρατευμένους τροχονόμους. Έτσι είναι η Καβάλα δύο μέρες τώρα. Δέχεται το μισό της διεθνούς κυκλοφορίας εξ αιτίας ενός περίπλοκου ατυχήματος στην Παράκαμψη. Παλιά έτσι ονομάζαμε το τμήμα της Εγνατίας οδού από Άγιο Σίλα έως Άσπρα Χώματα. Το λέγαμε Παράκαμψη Καβάλας και το περιμέναμε πως και πως. Διότι θα υλοποιούσε αυτό που τόσο ζητούσαμε. Θα εξυπηρετούσε όλη τη διεθνή κυκλοφορία, η οποία εντός πόλης έκανε για χρόνια τη ζωή μας δύσκολη.

Δύο μέρες τώρα επιστρέψαμε στα χρόνια πριν την Παράκαμψη. Ότι ζήσαμε και ζούμε είναι το 50% της διεθνούς κυκλοφορίας. Κι αυτό όμως αρκεί να γίνει η Καβάλα μπάχαλο. Κυκλοφοριακό. Συχνά λέμε ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Τέτοια όμως έκτακτα περιστατικά και καταστάσεις μας πείθουν να δεχθούμε ότι έχουμε. Το οποίο το συνηθίσαμε και δεν το εκτιμούμε όσο θα έπρεπε. Ένας ωραίος βολικός συμβιβασμός προκειμένου να μην ζητάμε πολλά.

Αυτό το διάστημα βάζουμε τις βάσεις προκειμένου αμέσως μετά να ζητήσουμε από τη νέα δήμαρχο να ασχοληθεί με ένα δύο συγκεκριμένα κυκλοφοριακά προβλήματα της Καβάλας. Πρώτο και καλύτερο αυτό της Βενιζέλου. Ως που ξαφνικά τα βήματα προς τα εμπρός που σχεδιάζουμε αναθεωρούνται. Ένα τμήμα της Παράκαμψης είναι εκτός κυκλοφορίας κι έτσι κυκλοφοριακά κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Γυρίζουμε στη δεκαετία του 90. Όταν με το καλό λυθεί το πρόβλημα- ελπίζουμε αυτό να γίνει σήμερα- τότε οι κεντρικοί δρόμοι θα αδειάσουν. Η πόλη θα βρει την ησυχία της. Κάποιοι θα πουν ότι αυτό είναι αρκετό. Όχι, τούτο δεν ισχύει. Η Καβάλα πρέπει σήμερα να λύσει κι άλλα κυκλοφοριακά της προβλήματα. Μικρότερα μεν, δυσκολότερα δε.

Ο προηγούμενος δήμαρχος δρομολόγησε την δική του πρόταση και λύση για το τμήμα της Βενιζέλου από Δαγκλή έως Φάληρο. Το έργο σταμάτησε, η εφαρμογή της πρότασης αργεί. Τι θα κάνει με το θέμα η κ. Τσανάκα; Θα μας το πει σύντομα. Πάντως στο συγκεκριμένο κομμάτι της Βενιζέλου η πόλη μας κάθε μέρα αναστενάζει. Τον …αναστεναγμό τον προκαλούμε εμείς οι ίδιοι. Που συνεχίζουμε να παρκάρουμε όχι εκεί που πρέπει αλλά εκεί που μας βολεύει.

Είναι δύσκολος καιρός για κόμματα και κομματικές οργανώσεις. Ακόμη κι αν το κόμμα είναι καινούργιο. 35 άνθρωποι ψήφισαν στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία που έγινε προχθές για το «Ποτάμι» Καβάλας. Νούμερο πολύ μικρό. Δικαιολογημένα μικρό λόγω της εποχής, της κρίσης, της αμφισβήτησης των πολιτών προς όλους σχεδόν τους πολιτικούς. Ας μη στεναχωριούνται για την περιορισμένη προσέλευση οι φίλοι και υποστηρικτές του Σταύρου Θεοδωράκη. Όποιο άλλο κόμμα επιχειρούσε στην πόλη μας αυτή την εποχή κάτι παρόμοιο, τα ίδια –πάνω κάτω- θα εισέπραττε.

Αλεξανδρούπολη έχει το σημερινό πρόγραμμα της Δημάρχου. Υποδοχή της φλόγας των Special Olympics σε ειδική εκδήλωση το μεσημέρι στην πρωτεύουσα του Έβρου. Με την ευκαιρία θα έχει μία ακόμη συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Λαμπάκη. Αυτός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ ενώ ασχολείται πολύ και με τα θέματα της ΔΙΑΜΑΘ. Η κ. Δήμαρχος επέστρεψε από την Αθήνα όπου ήταν λόγω ΤΑΡ χθες το απόγευμα.

Η Αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασά επιβεβαίωσε την παρατήρηση συμπολίτη για την σταδιακή απομάκρυνση από τις ακτές του Καλοκαιρινού εξοπλισμού. Ξαπλώστρες- ομπρέλες- καρέκλες. «Του χρόνου θα γίνει διαφορετικός προγραμματισμός» μας είπε. Όπως συμπλήρωσε σιγά σιγά αποσύρονται (όχι εντελώς) καρέκλες-ομπρέλες- ξαπλώστρες με αφορμή τις πολλές κλοπές και ζημιές που διαπιστώνονται. 35 καρέκλες κλάπηκαν μόνο από την ακτή της Ραψάνης! Πάντως όσο ο καιρός είναι καλός θα υπάρχουν όλα αυτά έστω σε μικρότερο αριθμό σε Καλαμίτσα –Ραψάνη – Περιγιάλι.

Στην Αθήνα που βρίσκονταν τις προηγούμενες ημέρες ο Κωστής Σιμιτσής πέρασε και από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Εκεί συνάντησε τον γραμματέα του κόμματος κ. Ανδρουλάκη. Μίλησαν για όλους και για όλα, μάλλον και για τη διαδικασία εκλογής νέου γραμματέα στο ΠΑΣΟΚ Καβάλας.

Άτυχος ο νέος αντιδήμαρχος Θάσου Γιάννης Πλαφαδέλης. Μέσα σε όλα τα γεγονότα της Θάσου αυτό το διάστημα έχασε το τηλέφωνο του. Το αναζητά και με ανάρτηση στο Facebook: «Χθες αργά το βράδυ έχασα το τηλέφωνο μου στη Σκάλα Πρίνου στο Λιμενικό φυλάκιο στο λιμάνι (πιθανόν), Sony xperia. Θα είμαι βαθύτατα υποχρεωμένος σε όποιον το βρήκε και μου το παραδώσει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Στο διαδίκτυο δηλαδή στο Facebook επανήλθε και ο Κώστας Αντωνιάδης. Γράφει κάτι ενδιαφέρον με αφορμή την τοπική επικαιρότητα: «Με αφορμή ενός τροχαίου ατυχήματος που συνέβη στην Εγνατία οδό, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει το ρεύμα κυκλοφορίας από τα Άσπρα Χώματα έως τον Άγιο Σίλα, η μνήμη μας γύρισε μερικά χρόνια πίσω, τότε που το κυκλοφοριακό χάος που ζει η πόλη μας, από χθές μέχρι και σήμερα, τότε ήταν σε μόνιμη και καθημερινή βάση, αφού όλες οι νταλίκες και τα οχήματα διέρχονταν μέσα από την πόλη μας. Επαληθεύεται ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό έργο ήταν η κατασκευή της Εγνατία οδός για την πόλη της Καβάλας. Αυτό για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Επίσης, αποδεικνύεται περίτρανα, πόσο σημαντικό έργο είναι και η κατασκευή της Περιμετρικής, ένα έργο που όλα αυτά τα χρόνια έχει μείνει στα χαρτιά, και το οποίο, ως νέα Περιφερειακή Διοίκηση, οφείλουμε και πρέπει να το αναδείξουμε».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014

Επόμενο άρθρο

Που βρίσκουν το κουράγιο ;