Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας απολογιστική συνάντηση τοπικών φορέων σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος Στηρίζω. Για τη συνάντηση αυτή δεν εκδόθηκε – πριν τη πραγματοποίηση της- δελτίο τύπου. Προφανώς η πρόεδρος του φορέα που είναι ο επικεφαλής του προγράμματος θεώρησε προτιμότερο η διαδικασία να αποφύγει τους δημοσιογράφους, την προβολή και την δημοσιότητα. Περίεργο. Μέχρι τώρα όλα όσα αφορούσαν το Στηρίζω προβάλλονταν κατ’ απαίτηση και της προέδρου της Πνοής και των λοιπών εμπλεκόμενων. Όλοι αντιλαμβάνονταν το γιατί. Έσπευδαν να στηρίξουν το Στηρίζω προβάλλοντας το.

Τελευταία το πρόγραμμα δεν είναι στα καλύτερα του. Κατά κάποιο τρόπο κρύβει τα προβλήματα του αν και προχθές επιχειρήθηκε να δοθεί τόνος πανηγυρικός. Μας είπαν και μας ξαναείπαν ότι όλα πηγαίνουν μια χαρά. Όταν όμως άρχισαν να αναφέρονται τα προβλήματα (με πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζόμενων) όλοι αντιλήφθηκαν ότι ισχύει το αντίθετο. Εικάζουμε ότι οι εκπρόσωποι της Πνοής (όχι όλοι) δεν ήθελαν δημοσιότητα για αυτόν τον λόγο. Προκειμένου να συνεχίσουν το σενάριο τους, βάση του οποίο το Στηρίζω κάνει μια χαρά όλα όσα πρέπει.

Στο σημείο αυτό πρέπει να εξηγήσουμε το εξής. Σε ότι μας αφορά η κριτική που γίνεται στο πρόγραμμα είναι καλών προθέσεων προκειμένου αυτό να γίνει ακόμη καλύτερο. Η πάσης φύσεως κριτική- ακόμη κι οι άδικη- πρέπει πάντα να είναι ευπρόσδεκτη. Με αυτή δεν πρέπει να δυσφορεί κανείς. Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Όταν αναλαμβάνεις τέτοιες ευθύνες, αναλαμβάνεις υποχρεώσεις είσαι στην κρίση όχι τόσο των μέσων ενημέρωσης όσο των αδύναμων οικονομικά ανθρώπων και οικογενειών. Αυτών που εβδομάδες τώρα περιμένουν να πάρουν τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο αλλά τρόφιμα δεν υπάρχουν.

Τι αλήθεια πρέπει να κάνει μια εφημερίδα μπροστά σε αυτή τη κατάσταση; Να πει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, να συμμετάσχει στο εορταστικό κλίμα περί του προγράμματος; Τι πρέπει να κάνει ένας δημοσιογράφος όταν ο κοινωνικός λαχανόκηπος δεν έχει ακόμη σύνδεση με τη ΔΕΗ; Γιατί ενοχλούνται οι υπεύθυνοι σε σημείο να κρύβουν (όπως οι του ΤΑΡ) τις εκδηλώσεις τους; Πως αλήθεια στις επόμενες θα καλέσουν όσους απέκλεισαν προχθές;

Στο μεταξύ η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε ότι υπάλληλοι του Στηρίζω χρησιμοποιήθηκαν από τη προηγούμενη διοίκηση σε διαφορετικές θέσεις από αυτές που προσελήφθησαν. Σοβαρή καταγγελία. Την διαψεύδει συνεχώς και κατηγορηματικά η κ. Χατζηβαρύτη. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί (που θέλουμε) η κ. Δήμαρχος οφείλει να επανέλθει. Είτε για να διορθώσει (όπως την καλεί μέρες τώρα η πρόεδρος της Πνοής), είτε με συγκεκριμένα στοιχεία να επιμείνει.

Αποδείχθηκε προχθές το απόγευμα ότι για να γεμίσει με τρόφιμα το κοινωνικό παντοπωλείο (τα οποία μετά θα μοιράσει στους δικαιούχους) χρειάζεται δουλειά πολύ. Χρόνος επίσης. Είπαν ότι η διανομή θα γίνει στο τέλος του μήνα. Το βλέπουμε δύσκολο. Εκτός αν ο Δήμος Καβάλας μπει δυναμικά στην ιστορία, προμηθευτεί τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο. Αυτό όμως θα το επιτρέψει ο επίτροπος; Ας μη ξεχνάμε τον επίτροπο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ρόλος του είναι πάνω απ’ όλα.

Αύριο το προσωπικό του κοινωνικού παντοπωλείου θα μαζέψει δωρεές καβαλιωτών, θα βρίσκεται έξω από τον Μασούτη της Καλαμίτσας. Κι αυτό όμως δεν είναι και τόσο εύκολο. Όταν μαζευτούν οι σακούλες με τα τρόφιμα θα πρέπει να βρεθεί κατάλληλο όχημα που θα τις μεταφέρει από το σούπερ μάρκετ στο κοινωνικό παντοπωλείο. Αυτοκίνητο το πρόγραμμα δεν διαθέτει κι έτσι οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιήσουν πάλι τα δικά τους. Ένα ακόμη τεχνικό αλλά σοβαρό πρόβλημα που δεν λύθηκε ως τώρα.

Στηρίζουμε το πρόγραμμα Στηρίζω γράφοντας τις αλήθειες. Την αδιαφορία όσων το χρησιμοποίησαν προεκλογικά για να πλήξουν τον Σιμιτσή. Την αδιαφορία όλων των τοπικών φορέων αφού όλοι το ξέχασαν. Στηρίζουμε το πρόγραμμα Στηρίζω παρουσιάζοντας όσο πιο αντικειμενικά γίνεται το τι συμβαίνει σήμερα. Καλώντας τους πολίτες να επανέλθουν στις δωρεές τους. Κι επειδή το πρόγραμμα σε έναν χρόνο τελειώνει, από τώρα πρέπει να προετοιμαστεί η διοίκηση του Δήμου για το τι θα κάνει μετά. Έχει σημασία τι κάνεις τώρα, μεγαλύτερη όμως έχει το τι θα κάνεις τον Οκτώβρη του 2015 που το πρόγραμμα τελειώνει. Η κρίση δυστυχώς όχι.

Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέστου προγραμματίστηκε για το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής. Έχει σημασία η ώρα που είναι απογευματινή. 3,5 χρόνια ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος πίεζε και παρακαλούσε τον Σάββα Μιχαηλίδη οι συνεδριάσεις να γίνονται απόγευμα. Ο κ. Μιχαηλίδης αρνούνταν. Πάντα το δημοτικό συμβούλιο Νέστου συνεδρίαζε το μεσημέρι. Ως που άλλαξε ο Δήμαρχος. Ο νέος –τι πιο φυσιολογικό;- βάζει τις συνεδριάσεις απόγευμα. Αν οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνταν μεσημέρι τότε η αντιπολίτευση θα είχε το ίδιο πρόβλημα που είχε (ως αντιπολίτευση) η παράταξη Βαγγέλη Τσομπανόπουλου. Οι σύμβουλοι προερχόμενοι από αυτήν συχνά θα αδυνατούσαν να παραστούν λόγω εργασίας.

Ο Χρήστος Τσοχαταρίδης παραμένει στη διοίκηση της ΔΕΥΑ Καβάλας. Όχι φυσικά ως πρόεδρος. Μαθαίνουμε ότι τη Δευτέρα που θα αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο το νέο δ.σ. της επιχείρησης, εκπρόσωπος της παράταξης Σιμιτσή σε αυτήν θα προταθεί ο κ. Τσοχαταρίδης. Σήμερα ακούμε ότι στη ΔΕΥΑΚ (κτίριο της Λορντ) προσέρχονται καθημερινά και οι 3. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος αλλά και ο χωρίς μισθό διευθύνων σύμβουλος.

Θυμάστε την παράσταση του Γιώργου Κιμούλη που είδαμε φέτος στο αρχαίο θέατρο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Φιλίππων; Δεν είχε την ανταπόκριση που ο παραγωγός περίμενε από το κοινό κι έτσι ματαίωσε το υπόλοιπο της περιοδείας της. Η ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ των άλλων: ««Με λύπη μας ανακοινώνουμε τη ματαίωση των επόμενων παραστάσεων για την παραγωγή “Θεσμοφοριάζουσες”, που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2014. Δυστυχώς η παράσταση δεν έτυχε της ανάλογης ανταπόκρισης από το κοινό με αποτέλεσμα η μέχρι σήμερα οικονομική ζημία να είναι μεγάλη και να μην μας επιτρέπει τη συνέχισή της. Όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις της Ακροπόλ Α.Ε. προς τους συνεργάτες και συντελεστές της παράστασης θα ικανοποιηθούν στο ακέραιο. Ζητούμε συγγνώμη από το κοινό για τη ματαίωση των παραστάσεων».

Διαβάζοντας την ανακοίνωση ο κ. Κιμούλης θύμωσε κι απάντησε στο facebook: ««Ένα σχόλιο ως απλή διευκρίνιση… δια του λόγου το ασφαλές: Σε 37 παραστάσεις η παραγωγή αποδεδειγμένα είχε κόψει πάνω από 16000 εισιτήρια σχεδόν! Αυτό λέγεται “μη ανταπόκριση του κόσμου”; Δε νομίζω. Πόσοι θίασοι φέτος που περιόδευαν στην επικράτεια έκαναν σε 37 παραστάσεις πάνω από 16000 εισιτήρια; Ίσως όμως ο κ. Κιρκινέζος, που μας προειδοποιεί, πως θα συνεχίσει να παράγει καλλιτεχνικό έργο, πιστός στο όραμά του για παραστάσεις υψηλού επιπέδου, να γνωρίζει καλύτερα… Η πραγματικότητα αν και φαίνεται απλή, δεν είναι και τόσο: αντί να πληρώσει τον κ. Τσακνή, ο οποίος τον κατήγγειλε, αλλά και όλους τους υπόλοιπους συντελεστές (κ. Κώστα Γεωργουσόπουλο, μεταφραστή, κ. Γιάννη Μετζικώφ, σκηνογράφο ενδυματολόγο, κα Έλενα Γεροδήμου, χορογράφο) ηθοποιούς και τεχνικούς, κατέβασε την παράσταση, επειδή, όπως δηλώνει ο ίδιος, η οικονομική ζημιά ήταν μεγάλη, αν και οι εισπράξεις απ’ τους πιο πάνω αριθμούς δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο».

Τυχαία περνούσε από τον Άγιο Σίλα χθες το πρωί ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Αντιλήφθηκε το τροχαίο ατύχημα (πτώση της μπετονιέρας στο γκρεμό), σταμάτησε να δει τι συμβαίνει. Εκείνη την ώρα απεγκλώβιζαν τον οδηγό του οχήματος οι πυροσβέστες με το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Ο βουλευτής δεν χρειάστηκε να παρέμβει. Ήταν πάντως έτοιμος.

Κινητικότητα στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου. Εκεί φαίνεται ότι θα εγκατασταθεί ο νέος αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Παπαδόπουλος. Σε διπλανό χώρο ετοιμάζουν γραφείο για τον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού, που όμως δεν θα έρχεται στην Καβάλα κάθε μέρα.

Ο Σύλλογος Κατοίκων Κηπούπολης- Καλαμίτσας θεωρεί υποχρέωση του να ευχαριστήσει την αντιδήμαρχο καθαριότητας Χιώτη Πρασά Κορίνα επειδή τις προηγούμενες ημέρες έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την δραστηριότητα του συλλόγου, έλυσε προβλήματα της ίδιας περιοχής. «Το ενδιαφέρον της ήταν συνεχές κι αυτό μας συγκίνησε» μας είπε ο πρόεδρος του συλλόγου Τάσος Κεσόγλου.

Θετικά σχολιάζει σχόλιο του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Καβάλας Μανώλης Φρατζεσκάκης: «Το σχόλιο του νέου περιφερειάρχη σηματοδοτεί με το καλημέρα την διαφορά νοοτροπίας με τον προηγούμενο σε ότι αφορά την στήριξη των πολιτών της περιφέρειας μας. Όσο για τα τέσσερα ερωτήματα που θέτει ισχύουν ,κατά την άποψη μου και τα τέσσερα και το ότι τίθενται από τον κ. Παυλίδη δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση του να τα ανατρέψει. Πάντως μέχρι τώρα ο γιαλός ήταν στραβός και χρειάζεται όραμα ,σχέδιο και αγώνας για να έρθει στα ίσια του…».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014

Επόμενο άρθρο

Τρώτε μούρα για μακροζωία και λεφτά ...