Οι δύο σχολικές επιτροπές του Δήμου Καβάλας έσπευσαν ,προκειμένου να μην χάσουν την προθεσμία, να καλύψουν με συμβάσεις τις θέσεις των καθαριστριών των σχολείων. Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν χθες, κάποιες γυναίκες με έτη εργασίας στα σχολεία έμειναν εκτός. Το θέμα απασχόλησε για ώρα και τη χθεσινή απογευματινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ακούστηκαν πολλά και διάφορα. Στο τέλος μπερδευτήκαμε.
Ερώτηση πρώτη. Η διαδικασία που έγινε την περασμένη εβδομάδα ήταν ή όχι αξιοκρατική; Οι προηγούμενες αντίστοιχες διαδικασίες επί Σιμιτσή – ίσως κι επί Εριφυλλίδη- ήταν ή όχι αξιοκρατικές; Η αξιοκρατία ,για την οποία άπαντες πασχίζουν (όπως τουλάχιστον λένε) είναι ισχυρή σε αυτές τις περιπτώσεις; Ή μήπως λόγω βιασύνης πάει περίπατο; Αν όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνήσουν στα ελάχιστα αξιοκρατικά κριτήρια τότε ποτέ άλλοτε δεν θα ανακύψει ίδιο θέμα. Ακούγοντας όμως χθες τη συνεδρίαση και τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο καταλάβαμε ότι η αξιοκρατία δεν υπήρξε, δικαιολογίες υπήρξαν για την παράλειψη αυτής. Ως εκ τούτου φυσιολογικό είναι το γενικότερο μπλέξιμο.
Την Κυριακή το πρωί ο σύλλογος Κύκλοτρον της Καβάλας κάλεσε σε ποδηλατική βόλτα εντός της πόλης τους φίλους και τα μέλη του. Ανταποκρίθηκαν 40 ποδηλάτες, κυρίως άνδρες. Μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά. Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία ο επικεφαλής εξήγησε τους κανόνες. Κάποιος ρώτησε: «Δεν θα μας συνοδεύει η Τροχαία;», κάποιος άλλος απάντησε: «Είπαν ότι αν μπορούν θα έρθουν». Τα 40 ποδήλατα άρχισαν χωρίς τη συνδρομή και τη παρουσία περιπολικού της Τροχαίας. Τελείωσαν τη βόλτα τους με τον ίδιο τρόπο. Είναι σαφές ότι όπου το προσωπικό της Αστυνομίας δεν επαρκεί τότε δεν υπάρχει Αστυνομία. Τροχαία, στη περίπτωση που μας απασχολεί.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας έχει μεγάλα κενά παρά τις συνενώσεις τμημάτων, τις καταργήσεις αστυνομικών σταθμών. Κατεβλήθη προσπάθεια ενίσχυσης με την διαδικασία των τακτικών και των έκτακτων μεταθέσεων. Τελικά άνθρακες ο θησαυρός. Ελάχιστοι αστυνομικοί έρχονται στην πόλη μας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να συνηθίσουμε ότι ήδη βιώνουμε. Περιορισμούς και περικοπές στην αστυνόμευση. Εκδηλώσεις χωρίς την παρουσία της Αστυνομίας. Ότι κάνουμε θα το κάνουμε μεταξύ μας. Άλλος θα αναλάβει το ρόλο του τροχονόμου, άλλος του αστυνομικού του τμήματος, άλλος του αστυνομικού της Ασφάλειας κτλ. Αυτή είναι και στα αστυνομικά μέτρα η Ελλάδα της κρίσης. Γεμάτη ελλείψεις.
Το Σάββατο στη λαϊκή αγορά δημιουργήθηκε επεισόδιο μεταξύ δύο ανδρών κι ενός πλανόδιου πωλητή λαχείων και ξυστών. Αρχικά ηλικιωμένος αγόρασε ξυστό λαχείο, το γνωστό σκρατς. Κατά την διαδικασία του ελέγχου του λαχείου ο λαχειοπώλης δήλωσε ότι αυτό δεν κερδίζει. Ο ηλικιωμένος το πίστεψε. Ο πλανόδιος έφυγε να συνεχίσει τη δουλειά του. Ο γιος όμως του ηλικιωμένου είχε αμφιβολίες. Έτρεξε και πρόλαβε τον πλανόδιο. Του ζήτησε το λαχείο, το έλεγξε και διαπίστωσε ότι αυτό κερδίζει ένα μικρό χρηματικό ποσό.
Οι ηλικιωμένοι βρήκαν τον μπελά τους με αυτά τα λαχεία, τα οποία λόγω πρόσφατης επιτυχίας στην πόλη μας παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση. Δεν είναι εύκολο για έναν άνθρωπο κάποιας ηλικίας να επιβεβαιώσει ότι κέρδισε ή δεν κέρδισε στο σκρατς. Πολλές φορές ο λαχειοπώλης και πωλητής του σκρατς είναι αυτός που στην ουσία αποφασίζει. Ο δε πελάτης «κρέμεται» από τα χείλη του. Αυτή η διαδικασία δεν είναι πάντα η σωστή. Έτσι κάποιοι τρέχουν να προλάβουν αυτούς που φεύγουν, προκειμένου να σιγουρευτούν ότι ισχύει το ότι δεν κέρδισαν!
Όπως μάθαμε υπάρχουν συχνές τέτοιες διαμαρτυρίες στα πρακτορεία σκρατς στην Καβάλα. Πελάτες που δεν κέρδισαν διαμαρτύρονται ότι ξεγελάστηκαν από τους πλανόδιους. Η διαμαρτυρία μένει στα … χαρτιά αφού η αγοραπωλησία έχει γίνει. Όταν απομακρύνεται ο πωλητής η ιστορία τελειώνει. Ουδείς μπορεί μετά να αποδείξει ότι αυτό που προηγήθηκε ήταν σωστό ή όχι. Παράκληση προς την εταιρία που εκπροσωπεί τα λαχεία σκρατς: Να γίνει πιο απλό το παιχνίδι ώστε ο οποιοσδήποτε να μπορεί άμεσα να αντιληφθεί αν κέρδισε ή αν έχασε.
Με απόφαση που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη δίδεται άδεια άνευ αποδοχών από την υπηρεσία του (υπηρεσία που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού) στον αρχαιολόγο Μιχάλη Λυχούνα. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, ισχύει όσο καιρό ο κ. Λυχούνας θα ασκεί τα καθήκοντα του αντιδημάρχου Καβάλας. Αυτές τις μέρες ο κ. Αντιδήμαρχος είναι στο εξωτερικό, εκπροσωπεί τον Δήμο Καβάλας σε συνάντηση στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος In Tour Act. Επιστρέφει μεθαύριο Πέμπτη.
Γραφείο στο ΤΕΙ Καβάλας- στη νομική υπηρεσία του οποίου επανήλθε- αποκτά ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Το γραφείο βρίσκεται κοντά στο γραφείο του προέδρου, δίπλα στον γενικό γραμματέα του ιδρύματος. Αρκετές ημέρες και ώρες θα βρίσκεται εκεί ο κ. Σιμιτσής. Ο πρώην δήμαρχος επανήλθε στα δικαστήρια με την ευκαιρία του πρόσφατου αγιασμού για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.
Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών των 5 Νομών της ΑΜΘ συναντώνται αύριο στη Κομοτηνή προκειμένου να προετοιμάσουν την συνάντηση τους στη Καβάλα το απόγευμα της Παρασκευής. Στην οποία θα παραστεί και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καβαθάς. Στην Κομοτηνή θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η θεματολογία της Παρασκευής. Η οποία δεν θα είναι διαφορετική από αυτή που περιμένουμε, δεν θα έχει εκπλήξεις.
Πρώτο και βασικότερο θέμα αυτό του ΟΑΕΕ. Την Παρασκευή λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης του Επιμελητηρίου ο κ. Καβαθάς και οι 5 πρόεδροι Ομοσπονδιών της ΑΜΘ θα συζητήσουν την διαδικασία που είναι σε εξέλιξη κι αφορά δικαστική αμφισβήτηση των χρεών στον ΟΑΕΕ. Υπάρχουν –εκτός των αρχικών- ακόμη 25 επαγγελματίες του Νομού που κι αυτοί θα προσφύγουν δικαστικά μέσω της διαδικασίας που δρομολόγησε με δύο δικηγόρους η Ομοσπονδία Επαγγελματιών της Καβάλας.
Ο τραγουδιστής Χρήστος Θηβαίος συνεχίζει να τραγουδά σε εκδηλώσεις της ΚΝΕ. Μετά την Καβάλα τραγούδησε και στο φεστιβάλ της Κομοτηνής. Γενικά αυτές οι εκδηλώσεις όχι μόνο στην επαρχία αλλά και στην Αθήνα σημειώνουν φέτος μεγάλη επιτυχία. Στην δική μας περίπτωση οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ πέτυχαν επειδή ήταν εκδηλώσεις που τις πρόσεξαν οι διοργανωτές, δούλεψαν για αυτές. Είχαν μια καινοτομία που εκτιμήθηκε.
Ο Δήμος Χρυσούπολης παλαιότερα, Δήμος Νέστου τώρα, έχει αδελφοποιηθεί με την πόλη Ζλάτογκραντ. Οι δεσμοί ήταν και παραμένουν ισχυροί παρά την αλλαγή των δημάρχων αλλά και του Δήμου. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η νέα διοίκηση του Δήμου πήγε στο Ζλάτογκραντ για μια συνάντηση καλύτερης γνωριμίας. Θυμίζουμε ότι στην ορκωμοσία του Βαγγέλη Τσομπανόπουλου είχε παραστεί ο δήμαρχος της «αδελφής» πόλης.
Η Εφημερίδα των Συντακτών στο ρεπορτάζ της για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Μπακού λόγω ΤΑΡ, σημειώνει τις αντιδράσεις στην ΑΜΘ: «Αναφορά έγινε και στον ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος θα διατρέξει, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, το έδαφος της Βόρειας Ελλάδας, από το ύψος των Κήπων στον Εβρο έως τα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθώς, όπως ανέφερε και ο κ. Σαμαράς, «μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε την περιβαλλοντική μελέτη που είναι σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πραγματικής κατασκευαστικής φάσης». Οι αντιδράσεις ωστόσο των τοπικών κοινωνιών στα σημεία διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ, ιδίως στην Καβάλα, στη Δράμα και στις Σέρρες, είναι ιδιαιτέρως έντονες, σε σημείο που μπορεί να υποχρεωθεί η κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ να αναθεωρήσει την όδευση του έργου επί ελληνικού εδάφους».