Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ιδέα μιας έκθεσης για τα Καβαλιώτικα προϊόντα ήταν ιδέα του Απόστολου Μαρδύρη. Άρχισε να υλοποιείται την δεκαετία του ’90 όταν κανενός το μυαλό δεν μπορούσε να φθάσει στην οικονομική κρίση που σήμερα βιώνουμε. Εξ αρχής η έκθεση ήταν κάτι παραπάνω. Ήταν μια γιορτή. Την οποία οι διοργανωτές ήθελαν να την βλέπουν να γίνεται στο κέντρο της πόλης. Κακά τα ψέματα, αυτή είναι η σωστή της θέση. Στο κέντρο της πόλης. Όταν λοιπόν άρχισε η συζήτηση για την κατασκευή του Εκθεσιακού Κέντρου (απαραίτητο από εκείνα τα χρόνια) πρώτο το Επιμελητήριο ζήτησε να βρεθεί χώρος στο κέντρο της πόλης. Τέτοιος δεν υπήρξε, έτσι το Εκθεσιακό Κέντρο σχεδιάστηκε – μετά κόπων και βασάνων κατασκευάστηκε- σε οικόπεδο στη Νέα Καρβάλη.

Τώρα στην κρίση οι διοργανωτές είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα σε σχέση με την έκθεση. Φέτος πρώτη φορά μπήκαν σε μεγάλο δίλημμα. Να επιτρέψουν ή όχι τις πωλήσεις; Τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν πωλήσεις αλλά «στα κλεφτά». Καταγγέλλονταν αμέσως, ακολουθούσαν οι απαραίτητες παρατηρήσεις μετά των σχετικών διαψεύσεων. Οι πωλήσεις έχουν αφετηρία όχι μόνο τους επιχειρηματίες αλλά και τους καταναλωτές. Αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μια αγορά, ζητούν να αγοράσουν. Κάποιοι ενδίδουν. Άλλοι όχι. Φέτος οι διοργανωτές το συζήτησαν, στο τέλος απάντησαν αρνητικά. Δεν βλέπουμε να αντέχουν πολύ ακόμη.

Η έκθεση του Επιμελητηρίου τα πήγε μια χαρά στα πρώτα και δύσκολα χρόνια της κρίσης. Μια κάποια «κόπωση» παρουσιάζεται τώρα. Ο θεσμός πρέπει να ανανεωθεί, ανανέωση φέρνει (και) η διαδικασία των πωλήσεων. Ορισμένα πράγματα όσο και να θέλεις δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Τα φέρνει από μόνη της η ζωή, η εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτή την ιδιαιτερότητα και σημαντική λεπτομέρεια έχουν χρόνο να την σκεφθούν και να την αποφασίσουν. Ως την έκθεση που θα γίνει σε ένα χρόνο από σήμερα.

Ο προηγούμενος περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης έδωσε το εκθεσιακό κέντρο στο Επιμελητήριο. Δεν μπορούσε να πράξει κάτι άλλο. 3 χρόνια το είχε χωρίς φορέα διαχείρισης, η Κομοτηνή δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το κτίριο κι έτσι μετά χαράς μεγάλης το ξεφορτώθηκε. Μετά μεγάλης και πραγματικής χαράς το Επιμελητήριο το παρέλαβε κι αμέσως το αγκάλιασε. Πέρσι το Καλοκαίρι ο Άρης υποσχέθηκε –εκτός από την παραχώρηση- κι ένα κονδύλι για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης κι ανακαίνισης. Ούτε αυτές έκανε η Περιφέρεια όσο ήταν αρμόδια για το εκθεσιακό κέντρο της Καβάλας.

Τα χρήματα δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο του Επιμελητηρίου. Σήμερα υπάρχει οξύτατο πρόβλημα στην στέγη. Αν π.χ. σήμερα στα εγκαίνια βρέξει τότε σε 4-5 σημεία θα υπάρχουν διαρροές. «Ξέρουμε τι φταίει αλλά για να διορθωθεί αυτό που φταίει χρειάζονται χρήματα» λένε στο Επιμελητήριο. Γιατί δεν τα ζητούν από τον Γιώργο Παυλίδη; Κανονικά οι υποσχέσεις του προηγούμενου δεσμεύουν και τον επόμενο, έτσι δεν είναι;

Ο κ. Μηταράκης θα κάνει σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης. Θα έρθει την ώρα των εγκαινίων αεροπορικώς από την Αθήνα. Θα εγκαινιάσει και αμέσως μετά θα φύγει μάλλον προς την Χαλκιδική όπου το κόμμα έχει επετειακές εκδηλώσεις. Κάποτε αυτή η επίσκεψη θα ήταν κέρδος. Αφετηρία να τεθούν παλιές και νέες διεκδικήσεις, αφορμή να υπάρξουν θετικές απαντήσεις. Ο συγκεκριμένος άλλωστε κυβερνητικός παράγοντας ξέρει. Μπορεί να απαντήσει θετικά σε ότι καιρό τώρα του ζητά η Καβάλα; Μάλλον όχι. Κάποτε ενεπλάκη στο θέμα της επιδότησης εργασίας 12%. Έσπευσε να αποτραβηχτεί. Η αδικία συνεχίζεται, θα του το θυμίσουν σήμερα. Ε και;

Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος, λένε στας Αθήνας. Πρόσφατα μάθαμε ότι ακόμη και τα χρήματα για τα έργα του ΕΣΠΑ τα κρατούν στο κρατικό ταμείο αφού τους είναι χρήσιμα να δείχνουν ότι έχουν πλεόνασμα. Το έργο της οδού Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού τρεις μήνες σταματημένο έχει σχέση με όλα αυτά. Με το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν διστάζουν να σταματούν έργα προκειμένου λογιστικά να πείσουν ή μάλλον να ξεγελάσουν την τρόικα. Αυτή η μπαρούφα ονομάζεται success story. Την συμπληρώνουν με μπόλικες ψεύτικες ελπίδες, δημιουργούν το όνειρο της ανάκαμψης. Δυστυχώς ουδείς τους πιστεύει.

Ως εκ τούτου ο κ. Μηταράκης που σήμερα για λίγες ώρες θα είναι στην Καβάλα δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό. Πιθανότερο είναι να «πουλήσει» ελπίδα. Συνήθισε να ακούει γκρίνιες, έμαθε να προσπερνά δίκαια αιτήματα. Θα κόψει την κορδέλα δίχως πολλά λόγια ενώ δίπλα του διάφοροι θα στριμώχνονται για μια αναμνηστική (χρήσιμη μελλοντικά) φωτογραφία. Υπάρχει κι αυτή η κατηγορία των ανθρώπων. Βολεύονται με μια φωτογραφία καθώς ανεβαίνουν προσεκτικά ένα ένα τα σκαλιά της εξουσίας. Αυτός είναι ο στόχος τους. Ο πρωταρχικός τους σκοπός.

Συνεχίζουμε την παρένθεση. Έχουμε στο μυαλό μας ένα από τα νέα πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε χρονικό διάστημα 2 ετών ήταν τουλάχιστον 4 φορές υποψήφιος σε διάφορες εκλογές. Διαφημίζει και την πιο ασήμαντη δραστηριότητα του, περιμένει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές να πλησιάσει ακόμη πιο πολύ εκεί που θέλει. Κάτι τέτοιες περιπτώσεις θα χαίρονται σήμερα επειδή θα είναι δίπλα στον Υπουργό Μηταράκη. Όλοι οι άλλοι θα τον βλέπουν, θα θέλουν να του μιλήσουν αλλά θα το μετανιώνουν. Έχουν πλέον πεισθεί ότι με αυτή τη Κυβέρνηση κι αυτή τη πολιτική το πράγμα δεν αλλάζει. Τάχα μειώνουν 30% το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ ταυτόχρονα θεσπίζουν ΕΝΦΙΑ των λαθών και των αδικιών.

Η έκθεση που αρχίζει σήμερα ανήκει στους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες της Καβάλας. Αυτοί την γεμίζουν, αυτή της δίνουν πνοή. Παρόν και μέλλον. Είμαστε σίγουροι ότι με τη συνδρομή του Επιμελητηρίου η έκθεση και φέτος θα είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Προτρέπουμε τους κατοίκους όλου του Νομού να την επισκεφθούν. Κάτι περισσότερο θα μάθουν, κάτι θα δουν, κάτι ίσως αγοράσουν. Αξίζει τον κόπο. Στη διάρκεια της έκθεσης ας μη ξεχνάμε, έχουμε μοναδική ευκαιρία να στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα. Τις τοπικές επιχειρήσεις. Τον τόπο μας.

Με ανακοίνωση της που δημοσιεύτηκε χθες η Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους θέτει σε διαδικασία πώλησης 4 αγροτεμάχια ιδιοκτησίας της κοντά στην Πέρνη. Όπως διαβάζουμε η ίδια Μονή εμπλέκεται στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Εκεί έχει ιδιοκτησία δάσος (!) που «εξαφανίζεται» για να βρεθεί χρυσός. Αθηναϊκή εφημερίδα έγραψε χθες ότι η ίδια Μονή έλαβε δωρεά από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» 1,4 εκ ευρώ. Φαίνεται ότι παρόλα αυτά έχει προβλήματα, πουλά εξ αυτού του λόγου τα αγροτεμάχια στην επαρχία Νέστου για να αντέξει στη κρίση….

Στις 6 το απόγευμα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Πως οι προερχόμενοι από την Καβάλα θα προλάβουν και να συνεδριάσουν και να βρίσκονται στις 8 στα εγκαίνια της έκθεσης του Επιμελητηρίου. Ρωτάμε: Αν σήμερα εγκαινιάζονταν η έκθεση της Κομοτηνής ή της Ξάνθης ή της Αλεξανδρούπολης θα συνεδρίαζε λίγο πριν το Περιφερειακό Συμβούλιο; Ας απαντήσουν αυτοί που περισσότερο απ’ όλους αγαπούν την Καβάλα. Ξέρετε ποιους εννοούμε.

Στη μέση του καυγά του Δήμου με τους φιλόζωους προσπαθεί να μπει με κείμενο του- ψύχραιμο είναι αλήθεια- ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κιοσές. Γράφει τα ακόλουθα: «Δείκτης πολιτισμού μιας πόλης, είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής! Δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, το γεγονός ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων, από υψηλός στόχος που απαιτεί συνεργασία, γίνεται αιτία αντεγκλήσεων μεταξύ διοίκησης δήμου και φιλοζωικών οργανώσεων! Έχω την αίσθηση, ότι και οι δύο πλευρές έχουν τη διάθεση να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Αν στην προσπάθειά τους αυτή έχουν γίνει λάθη, παραλείψεις ή υπερβολές, αυτά δεν επιτρέπεται για καμία πλευρά, να αποτελέσουν αφορμή ρήξης. Ας είμαστε επιεικείς με τους εαυτούς μας και με τους άλλους, ας δείξουμε καλή προαίρεση… αν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ νοιαζόμαστε για τα ζωντανά και την ευζωία τους».

Πάλι χθες οι καθαρίστριες των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε με τις σχολικές επιτροπές του Δήμου Καβάλας, συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο. Η προσπάθεια τους συνεχίζεται. Τοποθέτησαν πανό στην αυλή του Δημαρχείου από την πλευρά της οδού Κύπρου.

Διαμαρτύρεται για το θέμα των δρομολογίων του πλοίου Νήσος Μύκονος ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Κηρύκου Ικαρίας: Διαμαρτυρόμαστε εντόνως κι εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τον αποκλεισμό του λιμένα Αγ.Κηρύκου από τα νέα δρομολόγια της HSW από Πειραιά προς Καβάλα. Αναρωτιόμαστε με ποια λογική εξαιρείται από το επιδοτούμενο δρομολόγιο η πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητάς μας, από τη σύνδεση με την έδρα της περιφέρειας και την Β.Ελλάδα, την ίδια στιγμή που πιθανολογείται η διακοπή της ήδη προβληματικής και υποβαθμισμένης απ’ευθείας σύνδεσής της με τον Πειραιά και τη Σάμο. Είναι φανερό ποιοι σχεδιάζουν κι αποφασίζουν για τα δρομολόγια, και παρά την κατανόησή μας για τον τρόπο που ενεργεί η HSW, παρακαλούμε ο Υπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των κατοίκων που πλήττονται από την απόφαση αυτή και να επανεξεταστεί η προσέγγιση του πλοίου Νήσος Μύκονος στον Άγιο Κήρυκο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014

Επόμενο άρθρο

Μέχρι τα Χριστούγεννα με τα φτυάρια στα χέρια οι αρχαιολόγοι