Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αναρτήθηκε χθες το απόγευμα στο διαδίκτυο η οριστική απόφαση, ταυτόχρονα επίσημη ανακοίνωση. Φέτος η γιορτή του κάστανου στο όμορφο Παλαιοχώρι θα γίνει την Κυριακή που συμπίπτει με την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Την Κυριακή 26 Οκτώβρη. Τιμούμε και ξεχωρίζουμε την γιορτή του κάστανου. Είναι από τις πρώτες του είδους. Αυτές κάποτε «άνοιξαν» δρόμους πολιτιστικών εκδηλώσεων και γεγονότων. Σήμερα τέτοιες γιορτές υπάρχουν πολλές. Δημιουργούνται συνεχώς νέες. Αύριο για παράδειγμα υπάρχει η γιορτή του τουρσιού, στον δημοτικό λαχανόκηπο.

Στο Νομό Καβάλας υπάρχουν επίσης οι γιορτές: της πατάτας στη Λεκάνη, του καρπουζιού στο Ερατεινό, του καλαμποκιού στους Αντιφιλίππους, του τσίπουρου στην Νέα Πέραμο, του σαρμά στην Κάρυανη, του μελιού στον Πρίνο, της κτηνοτροφίας (πρώην γιορτή της γίδας) στον Πλαταμόνα κτλ. Μια γιορτή της ίδιας κατηγορίας που δεν γίνεται πια (ήταν κι αυτή από τις πρώτες) είναι η γιορτή του σταφυλιού. Πραγματοποιούνταν στο Ελαιοχώρι.

Να μας συγχωρούν οι αναγνώστες της στήλης που αρχίσαμε με τις γιορτές, τα ευχάριστα πράγματα του τόπου. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή τώρα που τα πράγματα δυσκόλευσαν κι άλλο. Εννοούμε τις εκλογές που έρχονται, τους συμβιβασμούς που γίνονται συνεχώς. Κάποιοι δυστυχώς αποφεύγουν να τους παραδεχθούν. Σφυρίζουν αδιάφορα, παίζουν θέατρο, κάνουν τους καμπόσους ενώ την έχουν διαπράξει την «πατάτα» τους. Ας μην επεκταθούμε. Υπάρχει λόγος. Άλλωστε μόλις χθες τα περιγράφαμε πολύ πολύ αναλυτικά.

Ένας ακόμη καθηγητής- ο δεύτερος στη σειρά- αποχώρισε από το Δημοτικό Ωδείο. Επείσθη να ακολουθήσει τον δρόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και πρωτοβουλίας. Ευτυχώς τα μαθήματα (έστω εθελοντικά) αρχίζουν την Δευτέρα. Αν δεν άρχιζαν τη Δευτέρα τότε το ωδείο κινδύνευε με νέες απώλειες. Οι αντίπαλοι και ανταγωνιστές πάντα καραδοκούν. Δεν κάνουν τίποτα κακό. Εκμεταλλεύονται τα δεδομένα της αγοράς, προτείνουν κι όποιοι ανταποκριθούν ανταποκρίθηκαν. Πάντως είναι γεγονός ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι. Κάποιοι- οι περισσότεροι- παραμένουν στο δημοτικό ωδείο. Αναλαμβάνοντας φυσικά το ρίσκο αφού το πρώτο καιρό θα δουλεύουν και δεν θα πληρώνονται.

Κι ο Γιάννης Βύζικας στον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας; Ναι, ο Βυζικας πήγε ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οριστικό γεγονός. Χθες το μεσημέρι εθεάθη να συζητά θέματα του (νέου του) κόμματος στην ταβέρνα Μιχαλάκης. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό ήταν το θέμα της συζήτησης του με τον Ηλία Ιωαννίδη και την Έλσα Σπανουδάκη. Ακούγεται ότι ο κ. Βύζικας θα ηγηθεί ομάδας που θα έχει τον τίτλο «Φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ». Η ομάδα θα ενεργοποιηθεί άμεσα, δεν αποκλείεται κι εκδήλωση. Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Δηλαδή ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει τον Βύζικα, τον εκτιμά και τον υπολογίζει. Τι να ευχηθούμε αλήθεια; Και υποψήφιος βουλευτής; Μπααα, ο Γιάννης ουδέποτε συνδύασε την ενεργό συμμετοχή στα κοινά με μια υποψηφιότητα.

Οι επισκέπτες της Πέμπτης (στην πόλη μας) σταμάτησαν χθες οτιδήποτε άλλο έκαναν. Κοίταξαν προς τη θάλασσα. Παρακολούθησαν με ανοιχτό το στόμα όλη τη διαδικασία της εισόδου στο λιμάνι του μεγάλου κρουαζιερόπλοιου. Κάποιοι από αυτούς πρώτη φορά έβλεπαν κρουαζιερόπλοιο. Άλλοι πρώτη φορά είδαν τόσο προσεκτική προσέγγιση πλοίου σε λιμάνι. Όπως και να έχει οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων –ειδικά των μεγάλων- κάνουν καλό στην τουριστική πλευρά της πόλης.

Ξεχωρίζουμε την αντίδραση ενός ζευγαριού που όταν το κρουαζιερόπλοιο ήταν έξω από το λιμάνι το φωτογράφησαν. Ειδικότερα έκαναν κάτι άλλο. Φωτογράφησαν το σκυλάκι τους με φόντο το κρουαζιερόπλοιο! Είναι ικανοί για όλα οι φιλόζωοι. «Θυσιάζονται» προκειμένου η αναμνηστική φωτογραφία να έχει π.χ. τον Φλοξ κι όχι τους ίδιους!

Επειδή το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο Silver Spirit ακολουθεί ολόκληρη διαδικασία μέχρι να δέσει στο λιμάνι (φθάνει ως την Ιχθυόσκαλα, μετά πηγαίνει σιγά σιγά προς τα πίσω κτλ) θα μπορούσαμε να βάλουμε ακόμη και εισιτήριο! Με τέτοια θέα και τόσο αργή πορεία όλα μπορούν να συνδυαστούν. Έσοδα από τον τουρισμό δεν ψάχνουμε;

Ιστοσελίδα της Ξάνθης πρόβαλε την επίσκεψη στη γειτονική πόλη επιβατών του προηγούμενου κρουαζιερόπλοιου. Του εξίσου εντυπωσιακού Prinsedam. Κάποιοι από τους επιβάτες πήγαν εκδρομή στη Ξάνθη κι έγιναν αντιληπτοί από τα μέσα ενημέρωσης. Δημοσίευσαν φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα. Ένα από αυτά λέει τα ακόλουθα: Το κρουαζιερόπλοιό τους έδεσε στο λιμάνι της Καβάλας κι εκείνοι αποφάσισαν να εκδράμουν γνωρίζοντας όσα προλάβουν από την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.Αγγλόφωνοι τουρίστες από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στην Ξάνθη και γεύτηκαν, έστω για λίγο, την ομορφιά και την φιλοξενία του τόπου. Άλλοι, της ίδιας παρέας, προτίμησαν τους Φιλίππους.

Εκδρομή στην Αμφίπολη οργανώνει για την προσεχή Κυριακή (μεθαύριο) ο Σύλλογος των Μικρασιατών. Η ανακοίνωση που «παντρεύει» την δραστηριότητα του συλλόγου με την πολύ ενδιαφέρουσα ανασκαφή της κ. Περιστέρη, αναφέρει τα ακόλουθα: Ημερήσια Εκδρομή σε Αμφίπολη – Αλιστράτη, Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014. Αναχώρηση 08:00 από Δημοτικό Κήπο. Αμφίπολη: Επίσκεψη, με επαγγελματία ξεναγό, στο Μουσείο και στους 4 αρχαιολογικούς χώρους της (μετάβαση από τον έναν στον άλλο με το λεωφορείο). Αλιστράτη: Επίσκεψη στο φημισμένο σπήλαιο και περιήγηση με το τρενάκι (και τα δύο προαιρετικά). Γεύμα σε ταβέρνα κοντά στην Αλιστράτη. Στο δρόμο της επιστροφής προβλέπεται επίσκεψη σε εργαστήριο ζαχαρωδών προϊόντων χαλβά κ.ά. στην περιοχή Δράμας. Τιμή συμμετοχής 15 ευρώ. Περιλαμβάνει: Το λεωφορείο ΚΤΕΛ, την είσοδο στο Μουσείο και στους αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης και την ξεναγό (όχι το σπήλαιο και το τρενάκι).

Κι άλλοι τοπικοί σύλλογοι έκαναν ή θα κάνουν εκδρομή στην Αμφίπολη. Στην περίπτωση αυτής της εκδρομής το πιο σημαντικό σημείο του προγράμματος είναι η στάση κι η ανάπαυση στην Μεσολακιά. Εκεί οι εκδρομείς αναζητούν τους ντόπιους προκειμένου από αυτούς να μάθουν όσα δεν έχει πει ως τώρα η αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη. Πάντα από τους κατοίκους του πιο κοντινού στην Αμφίπολη χωριού μαθαίνεις πολλά.
=====================================================================================
Οι κάτοικοι του Παληού συνάντησαν την Δήμαρχο
Εκπρόσωποι των κατοίκων του Παληού είχαν χθες συνάντηση με την Δήμαρχο και τους συνεργάτες της. Η ανακοίνωση που υπήρξε αμέσως μετά ώστε να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι του οικισμού αναφέρει τα ακόλουθα: Σήμερα είχαμε μια συνάντηση γνωριμίας με τη νέα Δήμαρχο Καβάλας κατόπιν αιτήσεως του Πολιτιστικού Συλλόγου Παληου «Μέγας Αλέξανδρος» . Στην συνάντηση συμμετείχαν Ο πολιτιστικός Σύλλογος δια του Δ.Σ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και αντιπροσωπεία της διαδικτυακής Ομάδας ΠΑΛΗΟ ΚΑΒΑΛΑΣ. Σε αυτή την συνάντηση τέθηκαν μια σειρά θεμάτων όπως η λειτουργία του ΚΑΠΗ, η λειτουργία και στέγαση του Πολιτιστικού Συλλόγου, η μεταφορά και λειτουργία του Νηπιαγωγείου Παληου, η έλλειψη αίθουσας δασκάλων στο Δημοτικό Σχολείο, ο καλλωπισμός και η βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου του πάρκου γνωστό ως ΚΟΡΑΛΛΙ, ο καθαρισμός οικοπέδων αγνώστων ιδιοκτητών, η πληρέστερη σήμανση των διαβάσεων των πεζών κατά μήκος της Μ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ, η τοποθέτηση ράμπας ΑΜΕΑ στην παραλία ΓΛΑΣΤΡΕΣ η οποία έχει πρόσβαση με οχήματα μέχρι την άμμο για τα ΑΜΕΑ. Κυριότερο δε όλων των θεμάτων ήταν η αστική σύνδεση του οικισμού με την Καβάλα, θέμα που από μόνη της η Δήμαρχος πριν καν το θέσουμε εμείς, μας το ανέφερε ως το σημαντικότερο. Σε αυτή την κατεύθυνση ζητήσαμε την βοήθεια του Δήμου για την επέκταση αστικής περιοχής και προς το Παληο, το όποιο είναι αναγκαία συνθήκη για να δρομολογήσει το Αστικό Κτελ δρομολόγια. Πρωτοκολλήθηκε μάλιστα και το σχετικό αίτημα και αναμένεται η συζήτηση του στην ολομέλεια του Δημ Συμβουλίου το προσεχές διάστημα. Σε όλα τα παραπάνω θέματα βρήκαμε όχι μόνο την κατανόηση της Δημάρχου αλλά σε πολλές περιπτώσεις τη κατάθεση προτάσεων για εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.Στη συνάντηση δε , παρευρέθησαν και η Ευαγγελία Δρακονακη πρόεδρος του νομικού προσώπου ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υπεύθυνη μεταξύ άλλων και για τα ΚΑΠΗ καθώς και του κ. Φιλιππιδη Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων οι οποίοι τυγχάνουν και κάτοικοι Παληου. Σε αρκετά θέματα τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να δρομολογούνται λύσεις οι οποίες σταδιακά θα ανακοινώνονται και μέσω της διαδικτυακής ομάδας αφού πλέον είμαστε αρκετά άτομα που θα παρακολουθουμε απο κοντά τα θέματα.

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΗ 2014

Επόμενο άρθρο

Καταργεί το πρωϊνό της δρομολόγιο η Ολυμπιακή