Κάποτε το ΙΚΑ είχε σχέδια για τις υπηρεσίες του στην Καβάλα. Κάποτε ήθελε να αξιοποιήσει την περιουσία του- την ακίνητη περιουσία του- συζητούσε ακόμη και σενάριο ανταλλαγών με τον Δήμο. Αυτά γινόταν κάποτε. Τώρα και το ΙΚΑ προσπαθεί να αντιληφθεί και να συνηθίσει στο ότι τα πράγματα άλλαξαν. Η υγειονομική του δραστηριότητα λέγεται ΠΕΔΥ (αφού μεσολάβησε ένα σύντομο διάστημα που ονομάζονταν ΕΟΠΥΥ), στην ουσία το ίδρυμα δεν έχει υγειονομική λειτουργία. Του έμειναν λοιπόν μόνο τα διοικητικά. Σκεπτόμενο υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων αφήνει στην άκρη τα μεγαλόπνοα σχέδια στην Καβάλα. Μάλλον αντιλήφθηκε ότι είναι άπιαστο όνειρο. Για αυτό και βολεύεται με το ελάχιστο. Μια απλή μετακόμιση. Από τη πολυκατοικία, στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου. Καλό δεν ακούγεται;
Ακούγεται και είναι καλό με μία προϋπόθεση. Οι άδειοι (σήμερα) χώροι στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου δεν θα χρειαστούν μελλοντικά στο ΠΕΔΥ. Θα χρειαστούν, λένε οι γιατροί δια του προέδρου του συλλόγου τους. Επισημαίνουν ότι θα γίνουν προσλήψεις γιατρών. Αν παρόλα αυτά υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στο παραδοσιακό κτίριο του ΙΚΑ στην Καβάλα τότε γιατί να μην καλυφθούν από τις υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στη πολυκατοικία; Μεταξύ μας, φοβόμαστε ότι στο τέλος ούτε αυτό θα γίνει. Σιγά να μην τηρήσει τον λόγο του ο διοικητής κι ασχοληθεί αναλυτικά με τα προβλήματα της Καβάλας τώρα που γύρισε στην Αθήνα.
Το Ιμαρέτ ως ινστιτούτο Μωχάμετ Αλη και ως ξενοδοχείο προσφέρει στην Καβάλα πολλά και διάφορα. Τα οποία όμως δεν είναι ευρύτερα γνωστά. Στην εποχή της υπερβολής και της συνεχιζόμενης κουραστικής αυτοπροβολής οι εκπρόσωποι τόσο του ξενοδοχείου όσο και του ινστιτούτου δείχνουν μια καταπληκτική προσήλωση στη μυστικότητα. Ακόμη και το πρόσφατο συνέδριο για τους Ισλαμικούς Κήπους το μάθαμε με δελτίο τύπου που «κυκλοφόρησε» στην Αθήνα, το οποίο δεν στάλθηκε ποτέ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Γιατί αλήθεια να συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Υπάρχει ρόλος για το Ιμαρέτ στην Καβάλα που αναπτύσσεται τουριστικά. Ελπίζουμε ότι θα αντιληφθεί τον σημαντικό λόγο για τον οποίο πρέπει να τον αναλάβει. Εδώ άλλοι κι άλλοι προβάλλουν τις μικρομεσαίες επιτυχίες και διακρίσεις τους, δεν υποχρεώνεται να κάνει το ίδιο και το Ιμαρέτ; Φυσικά κι έτσι πρέπει να γίνει. Διότι με αυτόν τον τρόπο και η επιχειρηματική προσπάθεια θα βοηθηθεί και η Καβάλα θα μάθει σωστά και κυρίως έγκαιρα όσα συμβαίνουν στο ινστιτούτο και στο ξενοδοχείο.
Στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ Καβάλας υπήρχε όλες τις προηγούμενες μέρες η αφίσα και η ανακοίνωση του συνεδρίου που έγινε στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ. Μας προκαλεί εντύπωση το ότι στην ίδια ιστοσελίδα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για το φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ στενά συνδεδεμένο με το ΤΕΙ, το οποίο ΤΕΙ οφείλει να το προβάλει. Απορούμε γιατί δεν το κάνει.
Πρατήριο υγρών καυσίμων που ήταν εκτός λειτουργίας εδώ και δύο περίπου χρόνια ετοιμάζεται να λειτουργήσει πάλι. Πρόκειται για κατάστημα πλησίον του σταδίου «Ανθή Καραγιάννη», στο οποίο αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες για την επαναλειτουργία του. Την ίδια ώρα παραμένει κλειστό το πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Δοϊράνης, στο σημείο που ακόμη και τώρα οι παλιοί Καβαλιώτες το αποκαλούν «36-60».
Στην τηλεόραση, στην Αθήνα, σήμερα ο Ντίνος Κλειτσιώτης. Το ανακοίνωσε ο ίδιος στην ιστοσελίδα του: Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 07:00 π.μ. στην εκπομπή του Αρτ Τηλεόραση – Ραδιόφωνο “Πρωινή Αρτηρία” με την Φρανζέσκα Σαββογιρνάκη καλεσμένος ο Βουλευτής Καβάλας Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης στο πλατό μαζί με τον Πρόεδρο Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας – (ΚΕΕΕ) & Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο.
Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον αγωγό ΤΑΡ είναι χαμένο κι εξαφανισμένο. Ακόμη και στο πρακτικό που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ αναφέρεται εν συντομία. Χωρίς κάποιος να μπορεί να καταλάβει τι έχει προηγηθεί, τι αυτό περιλαμβάνει. Καταλαβαίνουμε, η διοίκηση δεν θέλει να θυμάται εκείνη τη στιγμή. Κρύβει το ψήφισμα για να προστατευτεί. Όμως υπάρχει παρόλα αυτά ένα ψήφισμα. Το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία για να παίξει συγκεκριμένο ρόλο. Όσο το ψήφισμα δεν δημοσιοποιείται (όπως υποχρεούται το Περιφερειακό Συμβούλιο να κάνει) τότε ποιος ο λόγος να εκδίδουν ψηφίσματα όταν συνεδριάζουν στην Κομοτηνή;
Τα ψηφίσματα αφού εγκριθούν από τα συλλογικά όργανα αμέσως μετά πρέπει ως δελτία τύπου να γίνονται ευρύτερα γνωστά. Αλλιώς είναι ψηφίσματα χωρίς κύρος, χωρίς σημασία, χωρίς καμία αξία. Το ίδιο πρέπει να συμβεί με όλα τα άλλα ψηφίσματα που προ 15 ημερών εγκρίθηκαν στην ίδια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Βαγγέλης Παππάς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε προτείνει το λιμάνι της Καβάλας να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να γίνει λιμάνι από το οποίο θα ξεκινούν κρουαζιέρες. Σημείωνε τότε τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης αφού όλα όσα έχουν σχέση με τη κρουαζιέρα που θα αρχίζει από την Καβάλα θα αφορούν και την τοπική αγορά. Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά όταν προχθές ήρθε ένα ακόμη κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι. Μετά από λίγη ώρα στάθμευσε μπροστά στο πλοίο μια μεγάλη νταλίκα. «Θα γίνει εφοδιασμός του πλοίου» είπαν οι γνωρίζοντες. Κι έτσι έγινε.
Με τη διαφορά ότι ο εφοδιασμός έγινε με προϊόντα που όλα προέρχονταν από την Αθήνα. Σιγά να μην σκέπτονταν την αγορά της Καβάλας. Αυτές οι διαδικασίες αφορούν κεντρικές συμφωνίες, μεγάλα χρηματικά ποσά, πολυεθνικές εταιρίες. Οι μικρομεσαίοι είναι σταθερά εκτός παιχνιδιού. Και αυτού του οικονομικού παιχνιδιού.
Με την ευκαιρία του αγιασμού στο Δημοτικό Ωδείο την περασμένη Παρασκευή ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας εξέφρασε τη… συμπάθεια του στην αίθουσα του Όσκαρ. «Όχι στο δράμα του Όσκαρ» είπε καθώς περιέγραφε τους στόχους στον πολιτισμό όχι μόνο του ωδείου αλλά και της διοίκησης του δήμου γενικότερα. Δικαίωμα του να απορρίπτει το Όσκαρ. Ελπίζουμε να έχει σκεφθεί και να έχει βρει αυτό που θα αντικαταστήσει το… δράμα. Εκτός αν με χρήματα που οι προηγούμενοι δεν διέθεσαν επιχειρηθεί στο Όσκαρ μια μεγάλη αλλαγή. Μια απαραίτητη συντήρηση κι ανακαίνιση. Τότε το «δράμα» μπορεί να αλλάξει ακόμη και για τον απαιτητικό αντιδήμαρχο. Δυστυχώς σήμερα στην Καβάλα δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Δεν υπάρχουν χώροι κι αίθουσες. Πριν λοιπόν απορρίψει το Όσκαρ ας σκεφθεί κάτι πιο εύκολο. Να το ομορφύνει. Να το κάνει πιο σύγχρονο. Με λίγα σχετικά χρήματα αυτό μπορεί να συμβεί.
Οι ομάδες και οι σύλλογοι που κάνουν πρόβες στα σχολεία μαθαίνουν σιγά σιγά τα νέα, ότι πρέπει να πληρώνουν 5 ευρώ την ώρα. Αρχίζει η γκρίνια μιας και οι περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες στηρίζονται στον εθελοντισμό. Δεν πληρώνει κανείς, δεν πληρώνεται κανείς. Έρχεται λοιπόν ο Δήμος Καβάλας και ζητά 5ευρω για λειτουργικά έξοδα. Για τα οποία αν δεν κάνουμε λάθος τον επιχορηγεί το κράτος. Το συγκεκριμένο ποσό (κάποιοι ήδη το ονόμασαν δημοτικό χαράτσι) θα γίνει εξίσου διάσημο με το 5ευρω που πληρώνει ο κόσμος στα νοσοκομεία!
Στο Περιγιάλι οι κάτοικοι κάθε Κυριακή δίνουν ραντεβού για να καθαρίζουν τη γειτονιά τους. Ένας από τους κατοίκους γράφει: «Σαν μέλος του εξωτερικού πολιτιστικού συλλόγου Περιγιαλίου θα ήθελα να παροτρύνω κι άλλα μέλη-κατοίκους κι άλλους νέους να ακολουθήσουν στην προσπάθεια που κάνουμε για μια γειτονιά πιο καθαρή πιο όμορφη για ένα καλύτερο Περιγιάλι να δείξουμε πλέον σε όλους αυτούς τι θα πει νεολαία νέες ιδέες προσπάθεια και θέληση. Ήταν μια υπέροχη μέρα με πολύ όρεξη κέφι και πολύ δουλειά. Με την βοήθεια του Δήμου και την άμεση συμπαράσταση της Αντιδημάρχου κυριας Κορίνας Χιώτη Πρασά καθαρίσαμε για άλλη μια φορά ένα μεγάλο μέρος του τόπου μας. Η προσπάθεια συνεχίζεται και την άλλη Κυριακή την ίδια ώρα στο ίδιο μέρος. Με χαροποιεί το γεγονός ότι κάθε φορά είμαστε και περισσότεροι».
Στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βαγγέλης Λαμπάκης μίλησε για το εργοστάσιο των απορριμμάτων κάπου ανάμεσα στον Ξεριά και τον Γέροντα. Απέκλεισε το ενδεχόμενο καύσης αυτών. Οφείλουμε να το ξεκαθαρίσουμε αυτό γιατί άλλο πράγμα το εργοστάσιο κι άλλο πράγμα η καύση.