Και αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Με άλλους πρωταγωνιστές αλλά το έχουμε παρακολουθήσει ίδιο όπως τώρα. Ο Οργανισμός Λιμένα να διαφωνεί με τον Δήμο Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας να «ονειρεύεται», να ψάχνει με λαχτάρα την ώρα που θα αποκτήσει αρμοδιότητα στο κεντρικό λιμάνι. Θυμάστε; Ήταν μια άλλη αιτία κι αφορμή, αυτή του λόφου στο νέο λιμάνι. Ήταν ο Αδάμ Κοσμίδης κι ο Κωστής Σιμιτσής που διαφωνούσαν εντόνως σε καθημερινή βάση. Τα πρόσωπα μπορεί να άλλαξαν, οι σχέσεις και οι εντάσεις όχι. Τώρα είναι ο Χρήστος Ηλιάδης από τη μια, η Αναστασία Ιωσηφίδου από την άλλη.
Η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης υποστηρίζει ότι σχημάτισε οριστική εικόνα περί του θέματος. Δηλώνει ότι με την εφαρμογή του κανονισμού διαχείρισης στερεών και υγρών κατάλοιπων το λιμάνι θα γίνει πιο ακριβό. Αρκετά πιο ακριβό. Ανησυχεί μήπως αυτό επηρεάσει τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων. Ο Χρήστος Ηλιάδης υποβαθμίζει το όλο θέμα, απορεί γιατί δεν ζήτησαν να τους ενημερώσει, «φωτογραφίζει» ένα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα ότι προκάλεσαν αυτόν τον θόρυβο. Κάπου εδώ σταματήσαμε το απόγευμα της Τρίτης. Αν θα συνεχίσουμε στους… ίδιους ρυθμούς (έντονους φυσικά) θα το ξέρουμε αύριο ή τη Δευτέρα. Μπορεί και να μην δοθεί συνέχεια. Όλα είναι πιθανά.
Στα αφτιά μας ωστόσο ακούγεται ακόμη η φράση της κ. Ιωσηφίδου τη περασμένη Δευτέρα. «Με τον ΟΛΚ θα έχουμε διάφορα προβλήματα» είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ήταν σα να ακούγαμε τη προηγούμενη διοίκηση αφού κι εκείνη τα ίδια πάνω κάτω υπονοούσε. Γιατί άραγε ο Δήμος Καβάλας να βρίσκεται σε διαμάχη διαρκείας με τον ΟΛΚ; Επί του απλού αυτού ερωτήματος δεν μπορούμε να δώσουμε μια πλήρη απάντηση. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι θέμα προσώπων. Η «αρμονική συμβίωση», η μεταξύ τους συνεργασία είναι αυτό που συχνά περιγράφουμε ως το αυτονόητο. Αυτό το δύσκολο κι άπιαστο αυτονόητο. Που όσο απλό ακούγεται, τόσο μακριά μας είναι.
Ο Δήμος Καβάλας πάντα κρυφοβλέπει προς την πλευρά του κεντρικού λιμανιού. Κάποτε είχε περισσότερες ελπίδες αφού τότε θεωρούσε βολική την συγκυρία. Τώρα μόνο κρυφοβλέπει και περιμένει. Το κράτος δια του ΟΛΚ δεν αφήνει καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη. Οτιδήποτε νέο εφαρμόζεται στα λιμάνια στηρίζεται σε ένα τιμολόγιο προκειμένου να υπάρχουν έσοδα. Το μόνο που μας σώζει είναι ότι ίδια παρουσιάζεται παντού η κατάσταση. Αν π.χ. στην Καβάλα τώρα πληροφορούμαστε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε σχέδιο καταλοίπων (για το οποίο τα πλοία θα πληρώνουν), στο εξωτερικό αυτό ισχύει από χρόνια. Όπως λοιπόν πληρώνουν στα άλλα λιμάνια έτσι θα πληρώνουν και στο δικό μας. Με μία προϋπόθεση. Οι τιμές να είναι λογικές.
Είναι λογικές, απαντά ο πρόεδρος του ΟΛΚ. Δεν είναι, υποστηρίζουν οι ναυτικοί πράκτορες. Οι οποίοι ζητούν και βρίσκουν συμπαραστάτες τόσο το Επιμελητήριο όσο και τον Δήμο Καβάλας. Εκτιμούμε λοιπόν ότι στο τέλος δεν θα τα χαλάσουν. Πέντε πάνω, πέντε κάτω θα συμφωνήσουν στο περιβόητο τιμολόγιο. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και αύριο Παρασκευή. Είναι βέβαιο ότι στο τέλος αυτό θα συμβεί αφού μόνο έτσι το λιμάνι θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά.
Μας ενημέρωσαν από το Τελωνείο της Καβάλας ότι εκεί υπάρχει είδηση που πρέπει να αναζητήσουμε και να βρούμε. Απορήσαμε. Μην είναι η ενόχληση του προσωπικού επειδή η Δήμαρχος διεκδικεί το κτίριο «τους»; Μήπως η είδηση αφορά την προαναφερθείσα διαφορά μεταξύ ναυτικών πρακτόρων και ΟΛΚ; Στο τέλος ανακαλύψαμε τι συμβαίνει. Το ΣΔΟΕ Καβάλας δεν κλείνει. Θα συνεχίσει να λειτουργεί. Πρόσφατα υπογράφηκε απόφαση με την οποία μετακινείται εκεί –δηλαδή στη πίσω πλευρά του κτιρίου του Τελωνείου- υπάλληλος. Ο οποίος ή θα προσέχει το αρχείο της υπηρεσίας (του ΣΔΟΕ Καβάλας) ή θα αναλάβει να ξαναδημιουργήσει την υπηρεσία (η οποία στο μεταξύ διαλύθηκε).
Ποιος λέτε μετατέθηκε στο ΣΔΟΕ Καβάλας; Δεν το είδαμε, ούτε το διαβάσαμε. Μας το είπαν οι λεγόμενες «έγκυρες πηγές» της περιοχής ότι εκεί πλέον θα εργάζεται ο πρώην Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης. Ο οποίος παρά τις φήμες, δεν επιστρέφει στην εφορία Χρυσούπολης (δηλαδή στην εφορία Καβάλας).
Δύο τοπικοί εκπρόσωποι του κόμματος Το Ποτάμι έδωσαν συνέντευξη σε τοπικό μέσο ενημέρωσης σχετική με την επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη στην Καβάλα. Και οι δύο δήλωσαν ότι ο κ. Θεοδωράκης θα έρθει στην Καβάλα αύριο Παρασκευή. Και οι δύο κάνουν λάθος. Ο κ. Θεοδωράκης θα έρθει στην Καβάλα- ειδικότερα στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης- το Σάββατο. Ποιος τους μπέρδεψε και λένε άλλα αντί άλλων, δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε μόνο ότι πρέπει να σταματήσουν γιατί αν επιμένουν στο σενάριο τους θα κάνουν κακό στο γεγονός.
Τόσο η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα όσο και ο Κωστής Σιμιτσής υποστηρίζουν (κάθε ένας με τον τρόπο του) ότι δεν πήγαν στην γιορτή του δημοτικού λαχανόκηπου το περασμένο Σάββατο επειδή δεν προσκλήθηκαν σε αυτήν. Ο πρώην Δήμαρχος διατύπωσε ευθέως το παράπονο. Η κ. Τσανάκα φέρεται να το εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες της. Φοβόμαστε ότι και οι δύο λένε την πλήρη αλήθεια. Κοιτούμε προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τους ρωτάμε, γιατί δεν Στήριξαν όπως έπρεπε την εκδήλωση τους;
Μια μεγάλη εκδήλωση επετειακού χαρακτήρα ετοιμάζει ο Δήμος Καβάλας με αφορμή την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Δεν έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς ετοιμάζεται. Ακούμε ότι η εκδήλωση θα γίνει στο Αμφιθέατρο, θα περιλαμβάνει ποιήματα, η προετοιμασία και το περιεχόμενο της «περνά» από τα χέρια της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ. Ναι, στην εκδήλωση εμπλέκεται και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.
Είναι ίσως μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο Δήμος Καβάλας απορρίπτει ως ακατάλληλες τις αίθουσες που διαθέτει, οργανώνοντας εκδήλωση στο Αμφιθέατρο. Μα τι τέλος πάντων είναι αυτό που ετοιμάζεται και δεν «χωρά» ούτε στο «Αντιγόνη Βαλάκου» αλλά ούτε και στο… δράμα του Όσκαρ; Τι υπερπαραγωγή είναι αυτή που πρέπει να γίνει στο Αμφιθέατρο; Ας κάνουμε υπομονή και τα …μυστήρια (ένας προς ένα) θα λυθούν σύντομα. Όπως μαθαίνουμε αυτό που ετοιμάζεται δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την συνηθισμένη δραστηριότητα του δημοτικού περιφερειακού θεάτρου.
Ημερίδα για τους υδρογονάνθρακες πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα. Εκτός από τον Υπουργό κ. Μανιάτη, μίλησε και ο Μαθιός Ρήγας. Για την ομιλία του διαβάζουμε σε ιστοσελίδα των Αθηνών τα ακόλουθα: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας Energean Oil & Gas, κ. Μαθιός Ρήγας, αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα, του οποίου η πρώτη φάση ξεκίνησε και η οποία περιλαμβάνει καταρχήν μελέτη όλων των υφιστάμενων δεδομένων, τόσο των σεισμικών, όσο και εκείνων που έχουν προκύψει από άλλες γεωτρήσεις στην περιοχή. Όπως είπε ο κ. Ρήγας, στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία νέα έρευνα με σεισμικές γραμμές, οι οποία θα διεξαχθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα θα οριστούν και οι πρώτοι στόχοι γεώτρησης. Επισήμανε, επίσης, πως η 30χρονη και πλέον εμπειρία της αναδόχου εταιρείας στον Πρίνο αποτελεί εγγύηση ότι το πρόγραμμα, θα υλοποιηθεί χωρίς οποιοδήποτε ζήτημα για το περιβάλλον.