Δύο μέρες τώρα οι συζητήσεις στην πόλη άλλαξαν θέμα. Έπαψαν να είναι οικονομικές, ποδοσφαιρικές, κουτσομπολίστικες. Έγιναν αστυνομικές, με αφορμή την κινητοποίηση της αστυνομίας και τις 24 συλλήψεις. Οι περισσότεροι από τους 24 είναι γνωστοί. Κάποιος τους έχει φίλους, άλλος γείτονες, άλλος απλούς γνωστούς. Πρόκειται για πρόσωπα που τα πιο πολλά προέρχονται από τα «σπλάχνα» της πόλης μας. Ακούμε λοιπόν αναλύσεις, λεπτομέρειες, απορίες. «Μα είναι δυνατόν;» ρωτά απλά αλλά συγκεκριμένα όποιος μαθαίνει τα ονόματα των φερόμενων ως πρωταγωνιστών.
«Είναι» απαντά εμμέσως το δελτίο τύπου της αστυνομίας. Η λεπτομερής περιγραφή των γεγονότων. Τα στοιχεία που υπάρχουν στον φάκελο της δικογραφίας. Με μία διευκρίνιση. Και οι 24 δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι. Άλλοι κατηγορούνται για εμπορία, άλλοι ότι καλλιεργούσαν χασίς, άλλοι (άγνωστο γιατί) το διακινούσαν, άλλοι το κατανάλωναν. Από αστυνομικής πλευράς τα μάτια μας έχουν δει και χειρότερα. Πολύ χειρότερα. Θέμα μας δεν είναι δηλαδή η ουσία του κατηγορητηρίου. Θέμα μας είναι πως κάποιοι καταφέρνουν να έχουν διπλή ζωή. Διπλή «ταυτότητα».
Αυτό το γεγονός «τροφοδοτεί» ακόμη περισσότερο τις συζητήσεις. Οι οποίες συχνά ξεφεύγουν. Ακούγονται ή λέγονται υπερβολές, τις οποίες οι ακροατές «καταπίνουν» λόγω της γενικότερης έκπληξης στην οποία βρίσκονται. Το καλό είναι ότι στο τέλος πάντα το πράγμα ισορροπεί κάπου. Πολύ πιο κοντά στην αλήθεια. Το κακό είναι ότι αυτό πάλι θα αργήσει να γίνει. Στο μεταξύ θα έχουμε χαθεί κάπου στη μετάφραση…
Η υπόθεση των ναρκωτικών έχει αναλυθεί εκατομμύρια φορές από εκατομμύρια ανθρώπους. Δεχόμαστε ότι το χασίς δεν είναι ότι η ηρωίνη ή η κοκαΐνη. Αυτό είναι αλήθεια. Όταν όμως εμπορεύεσαι (αν εμπορεύεσαι) τότε δεν έχει σημασία το είδος του ναρκωτικού. Σημασία έχει ότι κερδίζεις από την εξάρτηση των άλλων. Η νομοθεσία σήμερα είναι αυστηρή για το εμπόριο των ναρκωτικών. Δεν είναι ωστόσο εύκολο να καταδικαστεί κάποιος για εμπόριο. Πολλές φορές ξεφεύγει με διάφορες δικαιολογίες. Η αστυνομία με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αναφέρεται σε πολυμελή εγκληματική οργάνωση. Κατά κάποιο τρόπο «τσουβαλιάζει» 24 άτομα. Μια όμως πιο προσεκτική ανάγνωση του ίδιου κειμένου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και οι 24 δεν είναι της ίδιας κατηγορίας.
Δεν κατηγορούνται όλοι για το ίδιο πράγμα. Αυτό καλό είναι να το έχουμε στο μυαλό μας συνεχώς. Όπως επίσης και το ότι την τελική απόφαση και για τους 24 δεν θα την πάρει η εφημερίδα, το ραδιόφωνο, τα μέσα ενημέρωσης ή οι συνήγοροι. Η τελική απόφαση μπορεί να αργήσει αλλά θα έρθει από την υπεύθυνη ελληνική δικαιοσύνη. Όσο μπορούμε ας κάνουμε υπομονή. Ας την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της. Ας την σεβαστούμε όπως επιβάλλουν οι κανόνες της δημοκρατίας. Δεκτά τα δελτία τύπου, τα κείμενα των δημοσιογράφων, τα λόγια του κόσμου. Πάνω απ’ όλα όμως είναι ότι ήταν πάντα. Οι δικαστές.
Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας «οδηγεί» στο Σ.Α.Σ. το αίτημα της NEL. Ο Υπουργός προσπαθεί να αποφύγει την ντρίπλα της εταιρίας, η οποία ζητά να εγκριθεί δρομολόγιο της στην γραμμή του Βορείου Αιγαίου. Δρομολόγιο που δεν θα είναι επιδοτούμενο. Ας δούμε αυτή την ιστορία από τη δική μας πλευρά. Η Καβάλα έχει ήδη ωφεληθεί πολλαπλώς. Καταργήθηκαν τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη. Τα δρομολόγια μόνο από το δικό μας λιμάνι εκτελούνται με ένα νέο σύγχρονο και συνεπές πλοίο.
Τα δρομολόγια του «Νήσος Μύκονος» δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Το πράγμα είναι μετέωρο εξ αιτίας της NEL. Αν ξεμπερδέψουμε με το νέο της αίτημα (αυτή τη δουλειά θα την κάνει το Υπουργείο) τότε μόνο το «Νήσος Μύκονος» θα οριστικοποιήσει την παρουσία του στην Καβάλα και στο Βόρειο Αιγαίο γενικότερα. Τότε είναι πιθανό να αλλάξουν τα δρομολόγια του σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.
Η συνδρομητική τηλεόραση της NOVA κατέθεσε πρόταση συνεργασίας με τον ΑΟΚ αλλά μόνο για τα εντός έδρας παιχνίδια με τον Άρη και τον Πανσερραϊκό. Ο ΑΟΚ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία συνάπτοντας μια γενικότερη συμφωνία με την Nova. Αυτό το διάστημα οι διαπραγματεύσεις είναι στο φουλ.
Πλούσια η δραστηριότητα του Μάκη Παπαδόπουλου. Την Τετάρτη ο υποψήφιος δήμαρχος βρέθηκε στο μπάσκετ για το φιλικό ματς της Ένωσης με τον ΚΑΟΔ. Αμέσως μετά βρέθηκε στην εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου, στο τέλος της βραδιάς ήταν στο δείπνο του Συνδέσμου Τυφλών. Όλα αυτά δεν του δημιούργησαν κανένα πρόβλημα αν σκεφθεί κανείς πόσο περισσότερο έτρεχε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Η δημοσιογράφος Μάρω Τσαντήλα έγραψε χθες στην ιστοσελίδα Euro2day ένα κείμενο για το πώς επηρεάζεται ο ΟΣΕ και τα σχέδια του από την ανασκαφική εργασία στην Αμφίπολη. Η δημοσιογράφος σημειώνει ότι ο ΟΣΕ λόγω Αμφίπολης εξετάζει πάλι το σενάριο σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τον Έβρο από την παραλία! Αυτό το έργο μας αφορά αφού ο σιδηρόδρομος διασχίζει σε αυτή τη περίπτωση το Νομό Καβάλας.
Η εισαγωγή της κ. Τσαντήλα στο κείμενο είναι η ακόλουθη: «Μερίδιο από τα μεγάλα κέρδη που υπολογίζεται ότι θα φέρουν στην ευρύτερη περιοχή τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη διεκδικεί ο ΟΣΕ που σχεδιάζει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Χώρο διεκδικούν και οι εταιρείες υδροπλάνων .Την όρεξη της ΓΑΙΑΟΣΕ να προχωρήσει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του σιδηροδρόμου στην περιοχή πέριξ της Αμφίπολης έχει ανοίξει η ανάδειξη της μακεδονικής πόλης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των εντυπωσιακών αρχαιολογικών ευρημάτων.». Αμέσως μετά γίνεται πιο συγκεκριμένη και γράφει ότι: «Στα πλεονεκτήματα μιας παραλιακής χάραξης της γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνεται και η σημαντική μείωση της απόστασης κατά 150 χιλιόμετρα. Η επιλογή μιας τέτοιας χάραξης θα έφερνε πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, ενώ όσοι υποστηρίζουν μια τέτοια επιλογή σημειώνουν ότι θα άνοιγε ο δρόμος και για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Χαλκιδικής που ιδίως τους θερινούς μήνες παρουσιάζει πολύ μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού».
Ιωσηφίδου για το νέο λιμάνι όπως ο Σιμιτσής
Ποιος ξέχασε την διαφωνία που στη συνέχεια έγινε τοπικός καυγάς, ανάμεσα στον Κωστή Σιμιτσή και τον Αδάμ Κοσμίδη; Ποιος δεν θυμάται πως ο τότε Δήμαρχος ήρθε σε αντιπαράθεση με τον τότε πρόεδρο του ΟΛΚ; Η νέα πρόεδρος της Δημωφέλειας –τώρα που ενημερώνεται- επαναλαμβάνει όλα όσα υποστήριζε εκείνο τον καιρό (όχι μακρινό) ο κ. Σιμιτσής. Λέει ακριβώς τα ίδια για την τακτική τόσο του ΟΛΚ όσο και του δημοσίου, προκειμένου να μην αποζημιωθεί η δημοτική επιχείρηση για την έκταση που το δημόσιο χρησιμοποίησε στο νέο λιμάνι.
Χθες η κ. Ιωσηφίδου είπε στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής τα ακόλουθα: «Δεν τα τσουγγρίζουμε με κανέναν Οργανισμό Λιμένα. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Δημωφέλειας. Και το επιπλέον παράδειγμα που είπα στο δημοτικό συμβούλιο είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα που η δημοτική επιχείρηση αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή. Της έχει απαλλοτριωθεί μια πολύ μεγάλη έκταση, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και στη πράξη. Δεν έχει αποζημιωθεί η Δημωφέλεια. Εννοώ στη περιοχή του νέου λιμανιού. Κοιτάξτε, δεν είναι θέμα να μαλώσουμε ή να μην μαλώσουμε. Το θέμα δεν είναι προσωπικό, δεν προσωποποιούμε εναντίον του προέδρου του ΟΛΚ. Μιλάμε για τον ΟΛΚ, για μια έκταση 75 στρεμμάτων. Οφείλω να σας πω το εξής. Επειδή το ψάχνω έκανα αυτοψία στον χώρο. Δεν μιλώ επί θεωρητικής βάσης. Πήγα με τοπογράφο. Διαπιστώνω ότι δεν είναι μόνο 75 στρέμματα. Είναι πολύ περισσότερα. Στην πορεία, επειδή στον ΟΛΚ φάνηκε μεγάλη η τιμή της προσωρινής τιμής μονάδας που όρισε το Πρωτοδικείο δήθεν έκανε μερική ανάκληση της απαλλοτρίωσης προκειμένου να παρατήσει την έκταση. Ναι αλλά η έκταση έχει χρησιμοποιηθεί… Δεν μιλάμε για απαλλοτρίωση μόνο στα χαρτιά. Μιλάμε για απαλλοτρίωση στη πράξη. Τι σημαίνει δηλαδή αυτό; Περιορίζουμε την έκταση αλλά την έχουμε χρησιμοποιήσει;».
Τουριστική προβολή σε ημερίδα των Ιωαννίνων
Η Περιφέρεια Ηπείρου διοργάνωσε στα Γιάννενα ημερίδα για τους υδρογονάνθρακες. Γράφαμε για την ημερίδα και χθες, με αφορμή την συμμετοχή και την ομιλία του Μαθιού Ρήγα. Η ημερίδα έγινε παρουσία και του Υπουργού κ. Μανιάτη. Σε αυτή τη διαδικασία παρενέβη ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου. Ο κ. Δημήτρης Φίλης –τώρα που στα Γιάννενα υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί πετρέλαιο- αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Πρίνου, της Θάσου και της Καβάλας γενικότερα. «Η γυναίκα μου είναι από την Καβάλα, κάθε Καλοκαίρι κάνω διακοπές στη Θάσο» είπε. Συνέχισε στον ίδιο ρυθμό περιγράφοντας πόσο αρμονικά συνυπάρχουν στον κόλπο της Καβάλας η τουριστική κίνηση και η εξόρυξη πετρελαίου. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Φίλης αναφέρθηκε σε κάτι απόλυτα αληθινό, ταυτόχρονα έκανε στην περιοχή την απαραίτητη τουριστική προβολή και διαφήμιση. Τον ευχαριστούμε.