Ο Ζαφείρης Μυστακίδης δεν ήταν απλά ένας καλός πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Ήταν εξίσου καλός προεκλογικά κι έτσι έκανε «περίπατο» τις κατ’ αρχήν δύσκολες εκλογές της Κυριακής. Τις κέρδισε πανηγυρικά με απλές κινήσεις που στηρίχθηκαν στην πετυχημένη προεδρεία του. Ο κ. Μυστακίδης έγινε πρώτη φορά πρόεδρος του τμήματος προ 3ετίας, από εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Λίγοι τον γνώριζαν στην Καβάλα. Δούλεψε, άλλαξε τη καθημερινότητα του, πρόβαλε το τμήμα, προβλήθηκε κι ο ίδιος. Μπήκε μπροστά όταν έπρεπε, ανέλαβε ρίσκα όταν επρόκειτο να υπερασπιστεί τους πολίτες. Συνήθως τους αγρότες των 3 Νομών.
Προεκλογικά έκανε όλες τις συμμαχίες που μπορούσε να κάνει. Απευθύνθηκε σε όλους κι είχε ανταπόκριση. Τον εμπιστεύτηκαν γεωτεχνικοί από όλους τους νομούς (Καβάλα-Δράμα- Σέρρες) κι από όλα τα κόμματα. Οι αντίπαλοι του ήταν κυρίως οι της ΝΔ. Όσοι δηλαδή επέμεναν να θεωρούν κι αυτές τις εκλογές υπόθεση κομματικής γραμμής και εντολής. Τους κέρδισε κι αυτούς κι έτσι τρία ακόμη χρόνια θα είναι πρόεδρος. Ευχόμαστε κι ελπίζουμε το ίδιο πετυχημένος.
Είναι λυπηρό τα κόμματα να χάνουν τις εκλογές από ανεξάρτητους πολυσυλλεκτικούς συνδυασμούς. Συμβαίνει στις μέρες μας και δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε λάθος. Τα κόμματα «πληρώνουν» την κακή τους νοοτροπία. Τα λάθη της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Την εσφαλμένη διαχείριση της κατάστασης που δημιούργησε η οικονομική κρίση και η χρεωκοπία του κράτους. Σ εμια τέτοια συγκυρία όλοι οι υπόλοιποι που γνωρίζουν ποιο είναι το σωστό, ενώνονται. Ξεπερνούν όσα τους χώριζαν. Συμφωνούν στα ελάχιστα αλλά κι αρκετά. Όχι μόνο επιτυγχάνουν εκλογικά αλλά στη θητεία που ακολουθεί παραμένουν ενωμένοι κι ουσιαστικοί.
Το πρώτο παράδειγμα το παρακολουθήσαμε και το παρακολουθούμε ακόμη στους εργαζόμενους στις εφορίες Δράμας – Καβάλας. Δεύτερο παράδειγμα η επιτυχία του συνδυασμού που έφτιαξε ο κ. Μυστακίδης. Ο οποίος νίκησε την ΝΔ, έκανε πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ μα τα κομματικά στελέχη αρνήθηκαν. Ήθελαν να πορευτούν μόνοι τους. Το αποτέλεσμα τους έδωσε κατάλληλη απάντηση.
Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι ο Ζαφείρης Μυστακίδης είναι ταυτόχρονα «ο μοναδικός επιζών». Ο Κωστής Σιμιτσής έχασε. Ο Αρχέλαος Γρανάς το ίδιο. Ο Λάζαρος Βασιλειάδης κέρδισε αλλά στη συγκρότηση του προεδρείου τον άφησαν εκτός. Απ’ όλους αυτούς που από θεσμικές θέσεις άρχισαν πέρσι την προσπάθεια για μια δίκαιη όδευση του αγωγού ΤΑΡ στο Νομό Καβάλας ο μόνος που επανεκλέχθηκε είναι ο κ. Μυστακίδης.
Διαβάσαμε δηλώσεις στον τοπικό τύπο του Χρήστου Παπαδόπουλου, διευθυντή της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας. Ο κ. Παπαδόπουλος φέρεται να προέβλεψε ήπιο Χειμώνα! Για αυτόν τον λόγο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στη διάρκεια του να συνεχιστούν οι οχλήσεις από τα κουνούπια. Θέλουμε να τον πιστέψουμε μα δεν βλέπουμε τόσο ήπιο τον Χειμώνα που έρχεται. Αν πάντως δικαιωθεί τότε εκτός από γιατρός θα μπορεί άνετα να χρησιμοποιεί και τον τίτλο του μετεωρολόγου.
Αυτό είπαν χθες στη σύσκεψη που έκαναν στη Χρυσούπολη. Η καταπολέμηση των κουνουπιών την Άνοιξη θα εξαρτηθεί από τον Χειμώνα που έρχεται. Φανταζόμαστε τη σκηνή σα να ήμασταν μπροστά. Ο κ. Παπαδόπουλος που συμμετείχε στη σύσκεψη τους διέκοψε κι επανέλαβε την πρόβλεψη του. Ο Χειμώνας θα είναι ήπιος. Άρα τα κουνούπια θα αντέξουν!
Φυσικά κι απουσίαζε από το κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ ο πρώην βουλευτής Σάββας Εμινίδης. Δεν πήγε στην Αθήνα για το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία στην πραγματικότητα είναι η συνέχεια της «Ελιάς». Ο κ. Εμινίδης απουσίαζε για ευνόητους λόγους. Για όλα αυτά που γράφονται στον τοπικό τύπο εδώ και μέρες. Αντίθετα πήγαν στην Αθήνα οι άλλοι. Παπουτσής- Σιμιτσής- Δημοσθενόπουλος. Κι ο Τιμοσίδης θα πήγαινε αλλά του έτυχαν επαγγελματικές δουλειές που δεν μπορούσαν να αναβληθούν.
Δεν γνωρίζουμε τι ισχυρίζονται τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα. Βλέπουμε τον κ. Εμινίδη να κρατά συγκεκριμένες και μεγάλες αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Είναι ολοφάνερο ότι κάτι «μαγειρεύεται»… Χθες ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν στη Χρυσούπολη. Αυτό το διάστημα εργάζεται στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Παπαδόπουλου. Ήταν μαζί του στη σύσκεψη για τα κουνούπια.
Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης την περασμένη Παρασκευή συμμετείχε –ως εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ- ο Βασίλης Λιόγκας. Ναι, θέμα της συζήτησης ήταν τα απορρίμματα. Τον κ. Λιόγκα κάλεσε στη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Καβάλας μίλησε κι ενημέρωσε για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων. Λιόγκας και Δήμαρχοι συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή να προχωρήσουν άμεσα την ανακύκλωση.
Αντί ο κ. Αβραμόπουλος να εκδώσει ένα απλό και σύντομο δελτίο τύπου, να ανακοινώσει αυτός τι υπέγραψε για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, μάθαμε τα ευχάριστα νέα μέσω του Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Καλαντζή. Δεν θέλουμε να υπερβάλουμε, ούτε να μειώσουμε τη σημασία της απόφασης. Όταν όμως αυτός που υπογράφει δεν ανακοινώνει ταυτόχρονα, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη σημασία έδινε στην υπόθεση της Καβάλας. Καλά που είναι κι ο κ. Καλαντζής κι έτσι μάθαμε ότι υπέγραψε (το αυτονόητο). Αν δεν ήταν ο Καλαντζής θα το μαθαίναμε ίσως ένα μήνα μετά!
Εφόσον ήταν θέμα μιας υπογραφής μόνο, γιατί τόσο καιρό δεν την έβαζε την ριμάδα ο πρώην Υπουργός – νυν Ευρωπαίος Επίτροπος; Τι ήταν αυτό που τόσο καιρό καθυστέρησε αυτή την υπογραφή για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου; Μήπως ξέχασε καν την υπόθεση και κάποιος του την υπενθύμισε ώστε φεύγοντας να την τακτοποιήσει; Μάλλον αυτό έγινε. Ο ίδιος που υπενθύμισε για την υπογραφή θα ενημέρωσε αμέσως μετά τον κ. Καλαντζή.
Επί της ουσίας. Η υπογραφή Αβραμόπουλου σημαίνει ότι ο Δήμος Καβάλας αποκτά το 50% του στρατοπέδου Ασημακοπούλου; Αυτό καταλαβαίνουμε. Είναι έτοιμος ο Δήμος Καβάλας να αξιοποιήσει άμεσα την καινούργια του ακίνητη περιουσία; Διότι απ’ αλλού περίμενε νέα (παλιό Νοσοκομείο, παλιό Δικαστήριο, Τελωνείο) κι από αλλού του ήρθαν. Ευπρόσδεκτα παρόλα αυτά.
Κάποιοι θα πουν (ίσως το είπαν ήδη) ότι το 50% του στρατοπέδου είναι λίγο για τον Δήμο Καβάλας. Θα συμφωνήσουμε με αυτή την άποψη. Εκεί όμως οδήγησε τη διαπραγμάτευση ο ίδιος ο Δήμος Καβάλας. Ο οποίος τώρα πρέπει να αποδείξει ότι τόσο καιρό που διεκδικούσε αυτά τα στρέμματα ήταν κι έτοιμος ώστε μόλις λάβει «πράσινο φως» να τα αξιοποιήσει. Είναι; Ή μήπως πάλι θα ψάχνουμε ιδιώτες επενδυτές; Αυτούς που δεν βρήκαμε για τον Διόνυσο…
Σε εφημερίδα της Ρόδου μίλησε ο Στέφανος Χατζημανώλης. Ο κ. Χατζημανώλης είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, επαγγελματίας του τουρισμού με καλή γνώση της Τούρκικης τουριστικής αγοράς. Ρωτήθηκε για τις προτιμήσεις των Τούρκων τουριστών κι απάντησε: «Με σειρά αξιολόγησης είναι οι εξής: Η Θεσσαλονίκη (γιατί έκανε τη καλύτερη προσπάθεια με οργανωμένο τρόπο να προσελκύσει Τούρκους επισκέπτες). Η Χαλκιδική (γιατί είναι η μοναδική περιοχή που προσπάθησε σε σοβαρό επίπεδο στην τουρκική αγορά αν και δεν τη γνώριζε κανένας!).Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (λόγω γειτνίασης). Μύκονος/Σαντορίνη (για τους γνωστούς λόγους, κυρίως life-style).Η Θάσος (λόγω γειτνίασης) και λιγότερο η Σαμοθράκη».
Ενδιαφέρουσα είναι κι απάντηση που δίνει σε άλλη ερώτηση, για τον τουρισμό κρουαζιέρας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία: «Σε ότι αφορά το concept της κρουαζιέρας στο Αιγαίο, μία προγραμματισμένη ναύλωση ενός σύγχρονου πλοίου (λ.χ. το Νήσος Μύκονος της Hellenic Seaways) με άξονα τη γραμμή Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Κουσάντασι ή Σμύρνη θα μπορούσε αφενός να λύσει ολοκληρωτικά το πρόβλημα της απομόνωσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου αλλά θα αποτελούσε και μία “γέφυρα” επικοινωνίας από τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες (FYROM, Βουλγαρία, Ρουμανία, κλπ) προς τη Μικρασιατική ακτή και αντίστροφα. Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις μου, δεν ενδιαφέρεται κανένας…».