Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Κατά βάθος η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ επιθυμεί να στηρίξει στην περίοδο των εορτών τις τοπικές αγορές. Τους Εμπορικούς Συλλόγους στις πρωτεύουσες των 5 Νομών. Για να φθάσει σε αυτόν τον στόχο «ανοίγει» τη συζήτηση για τη δημιουργία ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης. Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να στηρίζει τους μικρομεσαίους ειδικά τώρα που η κρίση επιμένει. Τα τελευταία χρόνια αυτό δεν έγινε. Ο προηγούμενος Περιφερειάρχης έλεγε ότι ήθελε. Ταυτόχρονα –συμπλήρωνε- ότι δεν μπορούσε.

 

Θυμόμαστε τον Αρχέλαο Γρανά να συζητά με τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας. Πάλι ήταν περίοδος εορτών. Συμφωνούσαν το τι θα έκανε η Αντιπεριφέρεια, στο τέλος ο κ. Γρανάς ανακοίνωνε ότι την σχετική μικρή δαπάνη δεν ενέκριναν τα Εντελλόμενα. Εκεί σταματούσαν όλα. Θυμόμαστε αντίθετα πόσο εύκολα και συχνά στήριζε τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας ο τελευταίος αιρετός Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής. Δυστυχώς μετά τα πρώτα χρόνια της κρίσης φθάσαμε από το ένα άκρο- της άνεσης και της αποτελεσματικότητας- στο άλλο. Όλα απαγορεύονταν.

 

Νέα προσπάθεια ουσιαστικά προς την ίδια κατεύθυνση επιχειρεί ο Γιώργος Παυλίδης. Υπόσχεται πολλά και διάφορα. Εξασφάλισε την πρώτη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, συνεχίζει. Αλήθεια, τα Εντελλόμενα και τον Δημοσιονομικό Έλεγχο τα ρώτησε; Φανταζόμαστε πως ναι. Ευχόμαστε καλή επιτυχία, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη διαφωνία μας για τη φόρμουλα που επιλέχθηκε.

 

Είναι τώρα κατάλληλη ώρα για τέτοιες συζητήσεις; Είναι σωστός ο χρόνος να μιλήσουμε για ενδοπεριφερειακή συνείδηση, έστω καταναλωτική; Κι αν όντως μιλήσουμε για ενδοπεριφερειακή συνείδηση πρέπει αλήθεια να αρχίσουμε από την καταναλωτική; Με την ενδοπεριφερειακή συνείδηση υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αφού αυτή –ειδικά στη Θράκη- δεν υπάρχει. Τι κάνει για αυτό ο κ. Περιφερειάρχης; Απαντούμε για λογαριασμό του: Απολύτως τίποτα. Βολεύεται με την σημερινή κατάσταση, στην πράξη συνεχίζει το… έργο του προκατόχου του.

 

Γιατί τα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας ΑΜΘ επιμένουν να συνεδριάζουν μόνο στην Κομοτηνή; Γιατί η Θράκη διεκδικεί μόνη της την πληρωμή της επιδότησης εργασίας, αδιαφορώντας που το ίδιο πρόβλημα υφίσταται και στην Ανατολική Μακεδονία; Τι κάνει ο άμεσα ενδιαφερόμενος –ο Περιφερειάρχης- όταν διαπιστώνει την έλλειψη της περιφερειακής συνείδησης; Αυτά είναι κάποια μόνο από τα βασικά ερωτήματα που και χωρίς να απαντηθούν μας οδηγούν με ασφάλεια σε συγκεκριμένο συμπέρασμα.

 

Καλή η σκέψη ενίσχυσης της κάθε τοπικής αγοράς. Καλή επιτυχία ευχόμαστε στα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα που δυστυχώς θα ανακύψουν. Απ’ την άλλη, αμέσως μετά ο κ. Παυλίδης ας δει το πρόβλημα με την ανύπαρκτη περιφερειακή συνείδηση. Ας μας πει έστω αν θεωρεί ότι τέτοιο υπάρχει και τι σκέπτεται να κάνει για να το λύσει. Διότι οι εορτές θα περάσουν αλλά η άνιση μεταχείριση της Ανατολικής Μακεδονίας σε σχέση με τη Θράκη θα συνεχιστεί.

 

Ένα μήνα θα διαρκέσουν και φέτος οι εκδηλώσεις της Ονειρούπολης στη Δράμα. Προχθές ανακοινώθηκε το ειδικότερο πρόγραμμα των συναυλιών. Είναι 12! Πολλές φυσικά. Μετατρέπουν την Ονειρούπολη από εορταστικό γεγονός σε φεστιβαλικό. 12 συναυλίες σε διάστημα 30 ημερών είναι όντως μια υπερβολή. Σημειώνουμε ότι όλες είναι δωρεάν. Χωρίς εισιτήριο για τους θεατές. Γίνονται για να ενισχύσουν το βασικό γεγονός.

 

Είναι φανερό το τι συμβαίνει. Η Ονειρούπολη παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, οι διοργανωτές σπεύδουν να θεραπεύσουν την νόσο επενδύοντας στον Μιχάλη Χατζηγιάννη, στις Μέλισσες κτλ. Στο τέλος η Ονειρούπολη θα είναι η χαρά των τραγουδιστών και των συγκροτημάτων. Που αλλού στην Ελλάδα (όχι μόνο τις γιορτές αλλά όλο το χρόνο) γίνονται τόσες πολλές συναυλίες; Πουθενά.

 

Υπάρχουν ευχάριστα νέα αλλά δυστυχώς τα μαθαίνουμε τελευταίοι. Ο Υπουργός Χρυσοχοίδης έδωσε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα την Δευτέρα όπου μεταξύ πολλών άλλων ανακοίνωσε τα έργα που θα χρηματοδοτήσει από το νέο ΕΣΠΑ το Υπουργείο Υποδομών. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και η σιδηροδρομική σύνδεση του νέου λιμανιού της Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη του έργου τελειώνει. Το δε κατασκευαστικό μέρος θα το πληρώσει το Υπουργείο απαλλάσσοντας από την υποχρέωση και τη δαπάνη το ΠΕΠ της ΑΜΘ. Αν τηρηθεί δε το χρονοδιάγραμμα του νέου ΕΣΠΑ τότε το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020. Θα ζούμε μέχρι τότε να δούμε το τρένο στον Νομό Καβάλας, στο νέο λιμάνι; Ιδού η απορία.

 

Περισσότεροι από 150 κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ταξίδεψαν στην Αθήνα κι έλαβαν μέρος στην πανελλαδική διαμαρτυρία έξω από το αρμόδιο Υπουργείο. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αντικείμενο της διαμαρτυρίας το γνωστό, οι περικοπές στις πάσης φύσεως αποζημιώσεις. Άπαντες επέστρεψαν με άδεια χέρια. Φώναξαν, κατήγγειλαν και στο τέλος τίποτα το καινούργιο. Ο αγώνας συνεχίζεται.

 

Προχθές το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Καβάλας έκανε εκδήλωση! Είχε να κάνει από την εποχή που την Ελλάδα κυβερνούσε ο Σημίτης. Προσκάλεσε τον δικηγόρο Λεωνίδα Παππά, του ζήτησε ενημέρωση για τα συνταξιοδοτικά. Η ανταπόκριση στη πρόσκληση ήταν η αναμενόμη. Ήταν δεν ήταν στην αίθουσα 30 άτομα. Το λέει κι η παροιμία, όπως στρώσεις έτσι θα κοιμηθείς. Ευρισκόμενο σε πλήρη αδράνεια για πολύ καιρό, τι τις θέλει τις εκδηλώσεις; Να επιβεβαιώσει την ανυπαρξία του;

 

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε συνέπεια στο Δήμο Θάσου. Εδώ και περισσότερες από 10 μέρες εργάζεται για να εξασφαλίσει έστω μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα του δρόμου προς τις Μαριές. Το δημοτικό έργο εξελίσσεται κανονικά κι όταν τελειώσει τότε το υπεραστικό λεωφορείο θα εμφανιστεί πάλι στο χωριό.

 

Τα δικαστήρια θα λύσουν τη διαφορά στη ΔΕΥΑΚ ως προς το νέο υπολογισμό της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Η διοίκηση επέστρεψε χωρίς νέα από το συνέδριο των ΔΕΥΑ στο Ρέθυμνο. Το σωματείο συμβουλεύτηκε τους νομικούς κι όλα θα κριθούν στη δίκη του Φεβρουαρίου στο Πρωτοδικείο της Καβάλας. Με μία προϋπόθεση, η εκδίκαση να μην αναβληθεί όπως έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη. Υπομονή λοιπόν κι από τις δύο πλευρές. Κάπως έτσι προκύπτει οριστικά αυτή τη φορά ότι όντως έσφαλε ο Σταύρος Πεταλωτής που δημιούργησε θέμα κι επεισόδιο. Θα μπορούσε κι αυτός να περιμένει αλλά δεν το έκανε.

 

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου κ. Ανέστης Τσαβδαρίδης διαφωνεί με τον αρχικό προγραμματισμό εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα από τον Δήμο Παγγαίου. Γράφει λοιπόν: «Η πρόταση μας, ως Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Περάμου, σχετικά με το “χριστουγεννιάτικο όνειρο” ήταν και είναι ότι πρέπει να είναι “χριστουγεννιάτικο όνειρο” του Καλλικρατικού Δήμου Παγγαίου και όχι της Δημοτικής Κοινότητας Ελευθερούπολης, με αποκεντρωμένες εκδηλώσεις ώστε να δημιουργηθεί εορταστική ατμόσφαιρα αλλά και επισκεψιμότητα σε διάφορες περιοχές του Δήμου. Από την προηγούμενη αλλά και από την νέα διοίκηση του Δήμου προτιμήθηκε το συγκεντρωτικό μοντέλο με όλες τις εκδηλώσεις στην Ελευθερούπολη. Απόλυτα σεβαστό όμως διεκδικούμε να γίνει σεβαστή και η έντονη διαφωνία και αντίθεσή μας».

 

Αυτή η διαμαρτυρία μας θυμίζει μια παρόμοια που αντιμετώπισε πιο νωρίς η διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Κατάφερε στο τέλος να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συμβούλων του πρώην Δήμου Φιλίππων. Θα γίνουν κι εκεί εκδηλώσεις. Κάπως έτσι καλείται να λύσει το πρόβλημα ο νέος δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης.

 

Πάνω στην ώρα που η Καβάλα διεκδικεί Ινστιτούτο για λογαριασμό του ΤΕΙ, έρχεται η Ρόδος να κάνει το ίδιο. Μόνο που το Ινστιτούτο που αυτή ζητά αφορά τον τουρισμό. Η είδηση αναφέρει: Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που είναι και εισηγητής στο νομοσχέδιο για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία, κατέθεσε πρόταση στον Υπουργό Παιδείας για την ίδρυση Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο και σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την έρευνα. Ο κ. Κόνσολας προτείνει να λειτουργήσει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών, ως ΝΠΙΔ με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και να αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα για τα ζητήματα που αφορούν στην τουριστική πολιτική και ανάπτυξη.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014

Επόμενο άρθρο

Πάνω απο 10.000 αιτήσεις τις πρώτες μόνο ώρες της νέας ρύθμισης