Η «Ονειρούπολη» και η Καβάλα
Αυτή την εβδομάδα αρχίζουν οι εκδηλώσεις στη πόλη της Δράμας, αρχίζει τη λειτουργία της η «Ονειρούπολη». Αν για τη Δράμα η «Ονειρούπολη» ήταν και παραμένει μια γιορτή (που φέρνει έσοδα και κόσμο), για τη Καβάλα το ίδιο γεγονός είναι μια καλή αφορμή για συζήτηση. Την ίδια κάθε χρόνο. «Γιατί να μην έχουμε κι εμείς στην Καβάλα κάτι ανάλογο;» λένε και ξαναλένε όσοι ενδιαφέρονται και ξέρουν. Η ερώτηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο προηγούμενος Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής προσπάθησε να την απαντήσει λέγοντας ότι η Καβάλα έχει άλλα παρόμοια πολιτιστικά γεγονότα, δεν μπορεί να τα έχει όλα. Επόμενοι από αυτόν αιρετοί μας ζητούν να κάνουμε υπομονή αφού κάτι καλό φαίνεται να έχουν στο μυαλό τους. Πρόθεση μας δεν είναι να δώσουμε μία ακόμη απάντηση στο βασικό ερώτημα της συζήτησης. Αυτό που πρέπει να (ξανα)μάθουμε είναι η οικονομική πλευρά της διοργάνωσης.
Πρόσφατα η Ονειρούπολη ενισχύθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Για να συμβεί αυτό οι διοργανωτές παρουσίασαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον πλήρη προϋπολογισμό τους. Έχουμε και λέμε. Συνολικό κόστος 456.000 ευρώ με ΦΠΑ. Ποσό πολύ μεγάλο. Ουδέποτε η Καβάλα είχε εκδηλώσεις με έναν τόσο μεγάλο προϋπολογισμό. Ακόμη και το επετειακό φεστιβάλ Φιλίππων (ενισχυμένο από το κράτος) στοίχισε λιγότερα.
Από τις 456.000 ευρώ ο Δήμος Δράμας μέσω επιχείρησης του χρηματοδοτεί την «Ονειρούπολη» με 431.000 ευρώ. Το Περιφερειακό Ταμείο με 9.000 ευρώ κι η Αντιπεριφέρεια Δράμας (δηλαδή η Περιφέρεια ΑΜΘ) με 15.000 ευρώ. Υπάρχει εκδήλωση στην Καβάλα η οποία επιχορηγήθηκε έμμεσα ή άμεσα από την Κομοτηνή με ποσό 24.000 ευρώ; Φυσικά και όχι.
Η «Ονειρούπολη» είναι μια πετυχημένη και ακριβή διοργάνωση την οποία οι Δραμινοί αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν με την «Ονειρούπολη» οτιδήποτε άλλο έκαναν και κάνουν το υπόλοιπο έτος. Ο Δήμος Δράμας βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη κι έτσι τα πράγματα απλοποιούνται. Οι συναυλίες φέτος είναι πολλές (το αναφέραμε πρόσφατα) κι έχουν συνολικό προϋπολογισμό 75.000 ευρώ! Θυμίζουμε (και συγκρίνουμε) ότι το αεροπορικό σόου της Καβάλας πραγματοποιείται με 50.000 ευρώ ενώ τα τελευταία φεστιβάλ Φιλίππων έγιναν με 30.000 ευρώ το κάθε ένα.
Στο ερώτημα λοιπόν γιατί η Δράμα κι όχι κι εμείς, η απάντηση είναι εύκολη. Αν η Καβάλα βρει τα χρήματα και τα χρησιμοποιήσει κατάλληλα μπορεί να φθάσει στο επίπεδο της «Ονειρούπολης». Ο Δήμος Καβάλας φέτος κάνει εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα πιο φθηνές και πιο απλές. Εκδηλώσεις που από μόνες τους δεν θα φέρουν κόσμο στη Καβάλα. Θα διασκεδάσουν αντίθετα τους μόνιμους κατοίκους. Αν η «Ονειρούπολη» είναι πρόκληση για τους ανθρώπους της πόλης μας τότε πρόκειται για πρόκληση κυρίως οικονομικού περιεχομένου.
Ας δούμε τώρα δύο άλλα παραδείγματα μπας και «ξυπνήσουμε» τους συλλόγους της περιοχής ώστε να διεκδικήσουν. Η Έκθεση Τροχαίας στη Ξάνθη επιχορηγήθηκε από τη Π.Ε. Ξάνθης με 1.000 ευρώ. Εδώ η ίδια έκθεση ούτε ζήτησε, ούτε πήρε έστω ένα ευρώ. Η εθελοντική αιμοδοσία στη Ξάνθη του συλλόγου «Αγάπη» ζήτησε και πήρε επίσης 1.000 ευρώ. Οι τοπικοί σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών για παρόμοια δράση έπαψαν να ζητούν χρήματα από τη τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια. Αποδεικνύεται ότι έκαναν λάθος αφού σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες (και στη δική μας φυσικά) χρήματα για τέτοιες δράσεις υπάρχουν. Ας τα ζητήσουν λοιπόν κι οι δικοί μας στην επόμενη ευκαιρία.
Η συζήτηση Καλαντζή- Λοβέρδου στη Βουλή
Χαρούμενο και πανηγυρικό ήταν το δελτίο τύπου του Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Καλαντζή την περασμένη Πέμπτη. Αναφέρονταν στο διάλογο που είχε με τον Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο στο Βουλή, μετά από ερώτηση του κ. Καλαντζή. Επιπλέον των ανακοινώσεων του συμπολίτη μας βουλευτή και πρώην Υπουργού παραθέτουμε (από τα πρακτικά της Βουλής) το σημαντικότερο τμήμα της συζήτησης. Ο κ. Λοβέρδος δέχεται και τις δύο προτάσεις, της Ανώτατης Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας αλλά και το Ινστιτούτο Πετρελαίου. Αρκεί, συμπληρώνει, να υπάρξουν ολοκληρωμένες προτάσεις από το ΤΕΙ Καβάλας.
Ενδιαφέρον έχει το τρίτο αίτημα του κ. Καλαντζή για την ίδρυση στην Καβάλα παραρτήματος του Πανεπιστημίου Θράκης ή του ΑΠΘ. Αναλυτικά:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, συνοψίζω.
Πρώτον, «ναι» στο δίκτυο των δώδεκα ΤΕΙ που δημιουργεί ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όχι με τον τίτλο «Πανεπιστήμιο», αλλά με τον τίτλο που είπατε «Ανώτατη Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας», γιατί ανώτατη είναι. Όλα τα ΤΕΙ ανώτατα είναι. Επιστήμη διακονεί και την τεχνολογική της πλευρά διακονεί. Αυτό ας μου πουν και κλείσαμε.
Δεύτερον, «ναι» στο Ινστιτούτο στο πλαίσιο του Ερευνητικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αρκεί να έρθει η πρόταση. Τρίτον, πάμε τώρα στο Τμήμα του Πανεπιστημίου. Πώς μπορεί να πάρει σάρκα και οστά;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ (Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Να σας διακόψω κύριε Υπουργέ; Με την άδεια σας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ (Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ ξέρω με ποιον συζητώ. Παρακαλώ, προτείνετε οτιδήποτε. Η δική σας πρόταση θα γίνει αμέσως δεκτή. Ό,τι πείτε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Πώς το ξέρετε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ (Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Θα γίνει. Η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στην Καβάλα, για παράδειγμα, ενδιαφερόντων τεχνολογικής εξειδίκευσης…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα σας πω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Εγώ θα κάνω συγκεκριμένη πρόταση στο Δημοκρίτειο και στο ΑΠΘ, όπως έχω κάνει για τις φιλοσοφικές, με το περιεχόμενο που σας λέω κι έγιναν δεκτές και περιμένω τις αποφάσεις των Συγκλήτων. Όμως, το ξέρω, γιατί μίλησα και με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την περασμένη Παρασκευή που συναντηθήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Φαντάζομαι ότι και ο Πρύτανης του Δημοκριτείου δεν θα έχει αντίρρηση. Όμως, σήμερα το μεσημέρι εγώ θα απευθύνω πρόταση. Για τι τμήμα όμως;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ (Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Υπάρχει πρόταση από τη Σύγκλητο, από το Δημοκρίτειο ποιες σχολές θέλουν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Μακάρι να μεσολαβήσει άλλη πανεπιστημιακή διαδικασία.
Ακούστε, δεν χρειάζονται τμήματα προπτυχιακών για Έλληνες φοιτητές στη λογική της διασποράς των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με πελατειακά κριτήρια. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα τέτοιο. Και αυτά που έχουν ιδρυθεί από το Πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ» και είναι ανενεργά, δεν θα τα ιδρύσουμε, δεν θα τα βάλουμε στο μηχανογραφικό, δεν θα πάρουμε φοιτητές. Κάθε πανεπιστήμιο σου φέρνει και ένα δίκαιο αίτημα. Δεν θα γίνει κανένα δεκτό. Κανένα! Σας το λέω αυτό, γιατί θέλω να είμαι καθαρός. Τι θα γίνει, όμως, δεκτό και μάλιστα απλόχερα εδώ και με τα λίγα μέσα που έχουμε θα το βοηθήσουμε και οικονομικά και με προσωπικό; Θέλουν να κάνουν προπτυχιακά τμήματα, δηλαδή τετραετή κύκλο σπουδών με δίδακτρα απευθυνόμενα σε αλλοδαπούς, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης φοιτητές και με διδασκαλία στην αγγλική; Αμέσως δεκτό. Είναι θέμα των πανεπιστημίων, όμως, αυτό, δεν είναι θέμα του Υπουργείου. Το Υπουργείο τι λέει; Ότι αν το κάνετε, θα ενισχυθείτε. Και θα υπογραφεί η σχετική σας απόφαση πάραυτα και θα ενισχυθείτε. Για το τμήμα που λέτε εσείς τώρα, σας λέω «ναι», αρκεί να είναι στην αγγλική για εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δίδακτρα και τετραετή κύκλο σπουδών. Με τι αντικείμενο; Με το αντικείμενο που έχει να κάνει με τον ορυκτό πλούτο. Με το αντικείμενο που έχει να κάνει με τα πετρέλαια.
Τα παράπονα του βουλευτή Κυριαζίδη
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στη Βουλή η ερώτηση του κ. Κυριαζίδη για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, την πρόεδρο του Μαρίνα Φιλιππίδου. Ο βουλευτής της Δράμας προσπάθησε να συζητηθεί η ερώτηση την περασμένη Πέμπτη αλλά ο Υπουργός απουσίαζε. Βρήκε ευκαιρία ο κ. Κυριαζίδης να υποστηρίξει ότι θίγεται από την αντίδραση της κ. Φιλιππίδου!!!! Ο διάλογος Κυριαζίδη- Καλαντζή στη Βουλή ήταν ο ακόλουθος:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ:Η επίκαιρη ερώτηση προς εσάς είχε αποτέλεσμα η πρόεδρος του Ιδρύματος να προσπαθεί να διαπομπεύσει την όλη ερώτηση με αγωγές προς τον ερωτώντα Βουλευτή. Αυτά είναι πρωτόγνωρα και παράξενα πράγματα. Κύριε Πρόεδρε, ζητάω από εσάς να διασφαλίσετε το κύρος του Βουλευτή. Αν είναι δυνατόν από ένα δημόσιο λειτουργό και μάλιστα διορισμένο να δεχόμαστε απειλές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Είναι αυτονόητο αυτό λέτε, κύριε συνάδελφε.Πάντως, θα έχετε ενημερωθεί. Είναι δικαιολογημένη η απουσία του κύριου Υπουργού. Βρίσκεται εκτός Αθηνών.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Μα, είναι η δεύτερη φορά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Σας διαβεβαιώνω. Ρώτησα και έμαθα. Ξέρετε το ενδιαφέρον μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω. Όσο και να μη θέλει να απαντήσει κανείς, είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ακριβώς. Αυτό ήθελα να σας πω. Επειδή είναι σοβαρό το θέμα, ξέρω ότι θα επανέλθετε, ώστε να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Εκδρομή στην Καβάλα
Οριστικοποιήθηκε εκδρομή στη Καβάλα μαθητών σχολείου του Πειραιά. Πρόκειται για το 8ο Λύκειο Πειραιά που έρχεται στην πόλη μας με 53 μαθητές και 4 καθηγητές συνοδούς. Θα είναι εδώ από 8 έως 12 Δεκέμβρη. Καλά να περάσουν.
Στήριξη στο ίδρυμα «Αγία Μαρίνα»
Η διοίκηση του Νομικού Προσώπου του Δήμου Καβάλας «Κοινωνική Αλληλεγγύη» αποφάσισε να στηρίξει φέτος τις γιορτές το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα». Θα αγοράσει από αυτό ημερολόγια αλλά ευχετήριες κάρτες.