Άλλαξε το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σήμερα το πρωί θα βρίσκεται στην πόλη μας για λίγη ώρα. Αντί αυτού που αρχικά ανακοινώθηκε- βόλτα στην αγορά με αφετηρία την περιοχή των παλαιών δικαστηρίων στην αρχή της οδού Ομονοίας- ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί κατευθείαν στο εκλογικό κέντρο (πλατεία Καπνεργάτη) όπου θα έχει συναντήσεις. Γνωστές εκ των προτέρων είναι δύο. Με τους εργαζόμενους στις Ιχθυόσκαλες, με τους αγρότες που διαφωνούν για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Δεν αποκλείεται να συναντήσει και τους απολυμένους σχολικούς φύλακες του Δήμου Καβάλας. Εξ αρχής βρέθηκαν στο εκλογικό κέντρο ζητώντας (από τα τοπικά στελέχη) να ξεκαθαρίσουν τη στάση του κόμματος εφόσον αυτό σχηματίσει την επόμενη Κυβέρνηση.
Το νέο και οριστικό πρόγραμμα του κ. Τσίπρα είναι ενδιαφέρον αλλά και μονότονο. Συνηθισμένο. Μια βόλτα αντίθετα στην οδό Ομονοίας (ή στην αγορά γενικότερα) θα ήταν κάτι διαφορετικό. Περισσότερο χρήσιμο και για τον πρόεδρο και για τους πολίτες που θα τον συναντούσαν. Δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους έγινε η αλλαγή. Πάντως θα κάνει βόλτα στην αγορά της Δράμας. Αμέσως μετά τη Καβάλα το πρόγραμμα λέει Δράμα και βόλτα στην αγορά της γειτονικής πόλης. Αν δεν γίνει κι εκεί κάποια αλλαγή.
Τελικός προορισμός του κ. Τσίπρα θα είναι η Κομοτηνή, το απόγευμα πρόκειται να μιλήσει στην πρωτεύουσα της Θράκης σε συγκέντρωση φίλων- οπαδών- μελών- στελεχών απ΄ όλη την Περιφέρεια. Κάπως έτσι ο κ. Τσίπρας θα είναι ο τρίτος αρχηγός κόμματος που σε αυτές τις εκλογές έρχεται στην πόλη μας και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Να περάσει ο επόμενος…
Χθες το μεσημέρι στο Στέκι της Νέας Πόλης υπήρξε μια ωραία ατμόσφαιρα. Η οποία δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα, εσωκομματικά γεγονότα. Δεν ακούστηκε καμία γκρίνια, δεν υπήρξε καμία παραφωνία. Ότι έγινε έγινε (για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου). Πλέον η οργάνωση κοιτά μπροστά. Οι εκλογές άλλωστε δεν είναι καθόλου μακριά. Εκεί – στο στέκι της Νέας Πόλης- ήταν και η γιατρός Βίκυ Λάγρα, στην οποία κατ’ εξαίρεση δόθηκε ο λόγος για να ξεκαθαρίσει το τι έγινε και δεν είναι υποψήφια βουλευτής. Ήταν- μας είπε- μια δική της απόφαση.
Όπως καταλάβαμε δεν ήταν σίγουρο ότι υπήρχε κώλυμα στην υποψηφιότητα της. Ήταν κάτι πολύ πιθανό. Κι επειδή χρόνος να ξεκαθαρίσει το πράγμα δεν υπήρχε, έλαβε μόνη της την απόφαση να μην πάρει το ρίσκο. Μόνη της αποφάσισε να μην είναι υποψήφια. Επαναλαμβάνουμε ότι μέχρι να ανακύψει το συγκεκριμένο ζήτημα η κ. Λάγρα ήταν πιο σίγουρη στο ψηφοδέλτιο κι από τον Ηλία Ιωαννίδη!
Όλα αυτά είναι τα καλά νέα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν κι άσχημα. Απ’ τη Βενεζουέλα. Εκεί γίνεται το έλα να δεις… Η πολιτική της Κυβέρνησης απέτυχε κι ο κόσμος βγήκε στους δρόμους ψάχνοντας για τρόφιμα κι είδη πρώτης ανάγκης. Καλό είναι ειδικά αυτό το διάστημα να μην θυμίζει κανείς στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσα παλαιότερα είχε ισχυριστεί για το παράδειγμα της Βενεζουέλας. Αυτή την εποχή το παράδειγμα δεν είναι προς μίμηση αλλά προς αποφυγή.
Άρχισε την καλά οργανωμένη προεκλογική του προσπάθεια ο Βαγγέλης Παππάς. Οι δύο πρώτες συναντήσεις του έγιναν με ανθρώπους από το Νέστο και το Παγγαίο. Η ανταπόκριση ήταν ικανοποιητικότατη. Αύριο υπάρχει συνάντηση με τον «πυρήνα» της πόλης. Το πήρε πολύ «ζεστά» ο Βαγγέλης Παππάς κι αμέσως ο κόσμος έδειξε ότι ανταποκρίνεται. Αποδεικνύεται σωστή η πρόταση του κ. Καμμένου, σωστή κι η θετική απάντηση του κ. Παππά.
Ο Θόδωρος Καλλιοντζής επανήλθε στις εκδηλώσεις με τις βασιλόπιτες, ήταν σα να μην έλειψε ποτέ και καθόλου. Ευρισκόμενος την Κυριακή το απόγευμα στο κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων γύρισε ένα ένα όλα τα τραπέζια, μίλησε με όλες τις κυρίες. Ήταν φανερό ότι το ευχαριστήθηκε αφού έκανε κάτι που του έλειψε και του λείπει. Αν και κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους άλλους επισήμους δεν φάνηκε να μιλά ούτε με τον Γιώργο Καλαντζή ούτε με τον Γιάννη Πασχαλίδη.
Όταν ο πρώην Νομάρχης επέστρεψε σπίτι έγραψε για αυτή του την εμπειρία. Θυμήθηκε τα παλιά κι ευχαρίστησε όσους δικαιολογημένα τον προσκάλεσαν στο Λύκειο των Ελληνίδων. Το κειμενάκι του το αντιγράφουμε από το διαδίκτυο: « Κοπή πίτας του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας (11- 01-2015 ) στο ιδιόκτητο κτήριο πίσω από τον Αη Γιώργη (παλιά τετραώροφη καπναποθήκη ιδιοκτησίας του Λυκείου). Η Νομαρχία Καβάλας προγραμμάτισε και ολοκλήρωσε την αποκατάσταση και διαμόρφωση της καπναποθήκης για τις ανάγκες του ιστορικού σωματείου της Καβάλας. Είχα την χαρά και την τιμή να εγκαινιάσω το σπουδαίο πολιτιστικό έργο στις αρχές της τρίτης θητείας μου. Έκτοτε οι κυρίες με προσκαλούν στις εκδηλώσεις τους τιμής ένεκεν . Τις ευχαριστώ που δεν ξεχνούν και τις εύχομαι μια ακόμη δημιουργική χρονιά».
Παρατηρούμε επίσης ότι πολύ συχνά παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις με τις βασιλόπιτες και ο Μάκης Παπαδόπουλος. Ήταν στη Θασιακή Ένωση, ήταν στον Φυσιολατρικό Όμιλο κτλ. Ο κ. Παπαδόπουλος εννοεί αυτό που τον Μάη μας είπε. Βάσει του οποίου θα είναι υποψήφιος και στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Το δείχνει και στις… βασιλόπιτες.
Η Ενεργειακή Αιγαίου το είπε και προχθές το έκανε. «Απορρόφησε» έμμεσα ή άμεσα όλους τους πρώην εργαζόμενους της εταιρίας Δήμητρα. Θυμόμαστε τι έγινε προ έτους. Η Δήμητρα διέκοψε τη συνεργασία της με τη Καβάλα Όιλ κι οι εργαζόμενοι ήταν επί ξύλου κρεμάμενοι. Οι περισσότεροι εργάστηκαν στα Πετρέλαια πάλι. Δύο είχαν μείνει εκτός. Προσελήφθησαν προχθές. Κατόπιν τούτου όλοι οι «πρώην Δήμητρα» παραμένουν στο αντικείμενο τους. Κι ας έφθασε η τιμή του βαρελιού στα 48 δολάρια!
Έγινε την προηγούμενη εβδομάδα όταν πολλά κόμματα έψαχναν να βρουν υποψήφιους βουλευτές. Υπήρχε συμφωνία με άνδρα να είναι υποψήφιος. Αυτός όμως το μετάνιωσε. Πως το κατάλαβαν οι υπεύθυνοι του κόμματος. Είναι χαρακτηριστική η φράση τους: «Του τηλεφωνούμε μα δεν απαντά». Δηλαδή και το μετάνιωσε και δεν ήθελε να απαντήσει στο τηλέφωνο για να τους το πει! Διπλή άρνηση.
Χαίρεται κάποιος να διαβάζει το βιογραφικό του Βασίλη Βασιλικού. Δεν είναι μόνο το ότι γεννήθηκε στην Καβάλα (με καταγωγή από τη Θάσο), είναι όλα τα άλλα. Σημαντικά, πολλά, σπουδαία. Αξίζει ο αναγνώστης να του ρίξει μια ματιά: Γεννήθηκε στην Καβάλα. Έγγαμος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχουν μία κόρη την Ευρυδίκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, τηλεόραση στο Yale και στο School of Radio and Television Νέας Υόρκης. 1981-84 αναπλ. Γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, 1994-96 δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων και εκ νέου από το 2014 με την παράταξη «Δικαίωμα στην πόλη». Διετέλεσε πρέσβυς εκ προσωπικοτήτων της χώρας μας στην UNESCO (1996-2004) και είναι μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού της ΕΣΗΕΑ, της Εταιρείας Συγγραφέων (Πρόεδρός της 2001-2005), της Sociιtιdes Auteurs et Compositeurs Dramatiques. Έχει τιμηθεί με το βραβείο των «12-έπαθλο Κώστα Ουράνη» το 1962 για την τριλογία του «Το φύλλο-Το πηγάδι-Τ’ αγγέλιασμα» και με το βραβείο Mediterraneo, το 1971. Είναι επίσης Commandeurdes Arts et des Lettres της Γαλλικής Δημοκρατίας, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην έδρα της Φιλολογίας. Στα χρόνια της αυτοεξορίας του (1967-1974), έζησε σε Παρίσι, Ρώμη, Βερολίνο. Έχει εκδώσει συνολικά 120 βιβλία και είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας πεζογράφος μετά τον Νίκο Καζαντζάκη. Ανάμεσα στα χίλια βιβλία που πρότεινε πρόσφατα στους αναγνώστες της η αγγλική εφημερίδα The Guardian (“1000 novels everyone must read”, 21/1/2009) περιλαμβάνονται δύο μόνο ελληνικά: ο Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη και το Ζ του Βασίλη Βασιλικού. Από το 1994 μέχρι το 2013, επιμελούνταν και παρουσίαζε την εκπομπή για το βιβλίο «Άξιον Εστί», από τα κρατικά κανάλια.Τα αρχεία βρίσκονται στο Boston University, στην Βοστώνη των Η.Π.Α. και στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα.