Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ισχυρίζονται αρκετοί ότι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ,προς τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της περασμένης Κυριακής, θύμισε Ανδρέα Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ τότε, το ΠΑΣΟΚ του ιδρυτή του. Σίγουρα ο κ. Τσίπρας είχε στοιχεία εκείνης της εποχής, φράσεις στην ομιλία του που πραγματικά τον συνέδεαν με τον Ανδρέα. Αυτό δεν είναι κακό, ούτε φυσικά τυχαίο. Την ίδια βραδιά το ΠΑΣΟΚ (του Βαγγέλη Βενιζέλου) σημείωνε το χειρότερο του αποτέλεσμα. Για το οποίο- είπε ο σημερινός πρόεδρος- φταίει ο προηγούμενος. Ο Γιώργος Παπανδρέου, η νέα άκαιρη πολιτική του πρωτοβουλία. Κι αυτό είναι αλήθεια.

Ο βασικός λόγος που το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίστηκε είναι άλλος. Έχει σχέση με τη μνημονιακή πολιτική που ακολούθησε από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Λουκά Παπαδήμο, τον Αντώνη Σαμαρά (λόγω συνεργασίας μαζί του). Αφού το πράγμα «στράβωσε» αρκετά σε σχέση με τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους, εμφανίστηκε ο ΓΑΠ για να δώσει κάτι που περισσότερο έμοιαζε με χαριστική βολή. Ας μη τα φορτώνουμε όλα στον επιπόλαιο κι οριστικά (πολιτικά) αποτυχημένο Γιώργο. Το αρχικό και βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με την μνημονιακή πολιτική που το κόμμα υιοθέτησε πλήρως.

Αυτή τη μεγάλη αδικία των μέτρων, την προχειρότητα με την οποία τα μέτρα αποφασίζονταν, τη νοοτροπία του «λεφτά υπάρχουν» ενώ ίσχυε το αντίθετο. Σήμερα ο Βενιζέλος γνωρίζοντας ότι όλα τα πιο πάνω είναι μια μεγάλη αλήθεια προσπαθεί να διορθώσει. Σιωπά μπροστά στη νέα πολιτική κατάσταση. Δίνει μεγάλη πίστωση χρόνου. Μια υποχρεωτική ανοχή μπας και το ΠΑΣΟΚ επανασυνδεθεί με αυτό τον τρόπο με τον κόσμο που έως προχθές το ψήφιζε, την Κυριακή το απέρριψε.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δικαιώνεται εμμέσως από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου πάει σπίτι του με σκυμμένο το κεφάλι. Δεν είναι μόνο ο πρώην Πρωθυπουργός που έχασε την ευκαιρία. Είναι ο πολιτικός που ήθελε να επιστρέψει στο προσκήνιο προσφέροντας στο εκλογικό σώμα «ξαναζεσταμένο» πολιτικό φαγητό. Πήγε να διορθώσει όσα τον αφορούν μα κατά γενική ομολογία τα έκανε χειρότερα.

Αλήθεια, οι υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου στη Καβάλα γιατί δεν φρόντισαν ώστε τουλάχιστον να φτιάξουν ένα καλύτερο ψηφοδέλτιο; Γιατί έμειναν στα… πίσω καθίσματα, υποστηρίζοντας μεν αλλά με τους δικούς τους όρους; Τους διακατείχε ένας ανεξήγητος ενθουσιασμός ο οποίος τους … έσπρωχνε μέχρι τις τηλεοπτικές συζητήσεις. Μέχρι εκεί. Για την πρώτη γραμμή άφησαν πρόσωπα που τα περισσότερα δεν ήταν κατάλληλα. Αυτό άλλωστε έδειξε και το τοπικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Το κόμμα Παπανδρέου στην Καβάλα το ψήφισαν 1.434 άνθρωποι. Αντίθετα οι σταυροί που μετρήθηκαν σε αυτά τα ψηφοδέλτια ήταν μόνο 1.557. Είναι σαφές ότι με δυνατότητα δισταυρίας αυτό που δεν εμπιστεύτηκαν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές. Ορισμένους ίσως και να μην τους γνώριζαν καθόλου.

Το άστρο του Γιώργου Παπανδρέου δύει χαντακωμένο από τον ίδιο. Το ΠΑΣΟΚ ψάχνεται κι η ζωή συνεχίζεται με ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι ολιγομελές όπως είχαν υποσχεθεί. Πρόκειται για την πρώτη ήττα της Αριστεράς από το σύστημα. Υπό τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας του κράτους είναι αδύνατο αυτό να λειτουργήσει με μικρό υπουργικό συμβούλιο. Ας πούμε λοιπόν ότι τη μικρή Κυβέρνηση την άφησαν για τον πρώτο ανασχηματισμό. Είναι στη μέση κι ο Καμμένος, δεν έπρεπε κι αυτός να πάρει τη δική του ρεβάνς δια της κατάληψης κυβερνητικών θέσεων;

Ο ένας μετά τον άλλον οι μη εκλεγέντες υποψήφιοι βουλευτές μας λένε το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια. Παραμένουν στο προσκήνιο περιμένοντας την επόμενη ευκαιρία. Την κατάλληλη συγκυρία. Με αυτή την αντίδραση τους μας θυμίζουν τους υποψήφιους δημάρχους. Αυτούς που τον Μάη δεν κέρδισαν. Όλοι δήλωσαν αμέσως μετά τη νίκη της κ. Τσανάκα ότι παραμένουν ενεργοί, περιμένοντας τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Έτσι κι οι υποψήφιοι βουλευτές. Περιμένουν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Τεχνικό πρόβλημα πιθανόν να υπάρξει μόνο με τον Βαγγέλη Παππά (ο οποίος έως χθες δεν είχε κάνει δήλωση ίδια με των άλλων υποψήφιων βουλευτών). Αν αποφασίσει να κρατήσει και τις δύο ιδιότητες (υποψήφιος δήμαρχος, υποψήφιος βουλευτής) θα είναι επί δύο σε ετοιμότητα. Ευτυχώς σενάριο πρόωρων δημοτικών εκλογών δεν «ανακαλύφθηκε» ακόμη.

Δημοσιεύσαμε χθες στην Πρωινή όλη την απόφαση Καρούντζου με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το δεύτερο μέρος του έργου της Περιμετρικής οδού. Μια προσεκτική ανάγνωση του κειμένου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η απόφαση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική. Η σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου Καβάλας δεν υπάρχει πουθενά στα σχετικά της απόφασης έγγραφα, η μερική αναδάσωση μοιάζει με τη … πίσω πόρτα. Από την οποία μπήκαν για να πετύχουν το σκοπό τους όσοι στηρίζουν την χάραξη του 2003. Το μικρό τούνελ και το κόψιμο άγνωστου ακόμη αριθμού πεύκων.

Με νέο Υπουργό Περιβάλλοντος τον κ. Λαφαζάνη είναι μάλλον απίθανο να γίνει πράξη η συγκεκριμένη όδευση της Περιμετρικής οδού. Ελπίζουμε αύριο που το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας συνεδριάζει να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις ώστε να αποφασιστεί εκεί τι θα γίνει με αυτή την πολυετή εκκρεμότητα. Με την τελευταία ευκαιρία που παρά ταύτα μας παρουσιάζεται για ένα έργο απαραίτητο στην λειτουργία της πόλης.

Θα σχολιάσουμε περαιτέρω τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης παρατηρώντας ότι: Η Θράκη έχει πάλι τον εκπρόσωπο της, τον κ. Σγουρίδη από τη Ξάνθη. Σε θέση όχι σημαντική, αυτή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Ανατολική Μακεδονία έχει το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης επίσης με εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ. Την Σερραία βουλευτή κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Υφυπουργός κι αυτή. Ως Υφυπουργός θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο και ο αγαπημένος μας Τέρενς. Ο οποίος προέβλεψε πολλούς βουλευτές των ΑΝΕΛ στην ΑΜΘ αλλά τελικά δεν βγήκε ούτε ένας. Δεν πειράζει, σημασία έχει ότι πλέον εκτός από περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ θα είναι και κυβερνητικός συντονιστής.  Κατά πάσα πιθανότητα δε θα τους συντονίζει όλους αλλά μόνο αυτούς που προέρχονται από το κόμμα στο οποίο ανήκει.

Ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης διατηρεί στενή φιλική σχέση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρή Γκόνη. Ήταν να μας επισκεφθεί για εκδήλωση του ΔΗΠΕΘΕ στην οποία θα παρουσίαζε το φωτογραφικό λεύκωμα του Στράτου Καλαφάτη. Η εκδήλωση λόγω των εκλογών δεν έγινε, ο Νίκος Ξυδάκης δεν ήρθε στην Καβάλα. Τώρα αν έρθει θα έρθει ως μέλος της Κυβέρνησης για άλλους φανταζόμαστε λόγους.

Πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλα χρόνια, προηγούμενες εκλογές μάθαμε τα αποτελέσματα την Κυριακή το βράδυ. Η διαπίστωση αφορά τόσο τη δουλειά που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας όσο κι αυτή που έγινε στην Αθήνα. Σημάδια προόδου. Εκσυγχρονισμού. Το αυτονόητο, θα έλεγε κάποιος άλλος. Σε λίγο θα φθάσουν τον Απόστολο Παυλίδη, ο οποίος την Κυριακή το βράδυ μάζευε τους σταυρούς προτίμησης της ΝΔ ευρισκόμενος στο επιτελείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Μία ακόμη φορά ήταν μια αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης.

Το βράδυ των εκλογών γέμισαν κόσμο τα γραφεία του ΚΚΕ Καβάλας. Ο κομματικός μηχανισμός σε πλήρη ανάπτυξη. Όταν η δουλειά τελείωσε τότε προσφέρθηκε κρασάκι με σπιτικό φαγητό. Βοήθησε για το καλό κλίμα και το τοπικό αποτέλεσμα. Το ΚΚΕ στο Νομό μας βελτίωσε το ποσοστό του. Η δουλειά που έγινε απέδωσε.

Αφιέρωμα δύο σελίδων στον Θόδωρο Αμπατζή- πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, τώρα σε αυτό της Πάτρας- είχε πρόσφατα η Εφημερίδα των Συντακτών. Παρουσίασε το έργο (πλούσιο φυσικά) που έγινε επί των ημερών του καταλήγοντας στο ότι ο Δήμαρχος Πάτρας πρέπει να αποφασίσει αν θα τον κρατήσει ή όχι. Εντός του ίδιου κειμένου υπήρχε η σχετική δήλωση του κ. Αμπατζή: «Προσωπικά δεν θέλω να φύγω, αλλά ακόμα κι αν λήξει η συνεργασία μου θεωρώ ότι αφήνω πίσω μου έργο ουσιαστικής υποδομής. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα φύγω χαρούμενος».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΓΕΝΑΡΗ 2015

Επόμενο άρθρο

Ορκίστηκε και θα ξυριστεί!