Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση της Δευτέρας στην Αθήνα, η πρώτη απόφαση και πρωτοβουλία αναφέρεται στο έτος 2003. Δήμαρχος Φιλίππων είναι ο Λευθέρης Κωταίδης. Αυτός με τους συνεργάτες προτείνουν πρώτη φορά ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων να διεκδικήσει προστασία- προβολή- ανάδειξη μέσω της ένταξης του στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της Ουνέσκο. Τρία χρόνια μετά (το 2006) δήμαρχος εκλέγεται ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. Συνεχίζει πιο δυνατά την ίδια προσπάθεια. Την παραδίδει ως σκυτάλη το 2011 στον Κωστή Σιμιτσή. Από τον Σεπτέμβρη του 2014 το ίδιο θέμα- σαφώς σε πιο «προχωρημένη» και ώριμη κατάσταση- χειρίζεται η κ. Τσανάκα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ισχύει σήμερα κατά το δεύτερο 6μηνο του 2015 θα κριθούν όλα. Στην καλύτερη περίπτωση. Υπάρχει ενδεχόμενο η κρίσιμη απόφαση της Ουνέσκο να παρθεί τους πρώτους μήνες του 2016. Ότι κι αν συμβεί από εδώ και πέρα ένα είναι σίγουρο. Ο Δήμος Καβάλας κάνει ότι περνά από το χέρι του για την επίτευξη του προαναφερθέντα στόχου. Δεν είναι μόνος. Έχει πολλούς «συμμάχους». Οι οποίοι σαφώς κι αυξήθηκαν από την Δευτέρα το βράδυ. Αυτός κυρίως ήταν ο σκοπός της εκδήλωσης. Κι άλλοι πολλοί- ευρισκόμενοι στην Αθήνα και όχι μόνο- να μάθουν και να αποδεχθούν την πρόταση, να την υιοθετήσουν, να βοηθήσουν για να υπάρξει ευτυχές αποτέλεσμα.
Η εκδήλωση της Δευτέρας ήταν κυρίως δημόσιες σχέσεις. Για να ενταχθεί ένας αρχαιολογικός χώρος στα μνημεία που προστατεύει η Ουνέσκο χρειάζονται και τέτοιες. Στην περίπτωση μας οι δημόσιες σχέσεις αφορούν την επαρχιακή μας πόλη και περιοχή με την «λαμπρή» και «φανταχτερή» Αθήνα. Ανοίξαμε πόρτες υπέρ της υποψηφιότητας, θα έλεγε ο ειδικός. Ο Γιώργος Καλαντζής. Τις ανοίξαμε, πλέον περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτών των υποστηρικτικών δεσμεύσεων που εξασφαλίσαμε (κι είμαστε χαρούμενοι για αυτό).
Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εκδήλωση δείχνουν το ίδιο πράγμα. Μια χαρά, μια μεγάλη χαρά των Καβαλιωτών που στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας τους διαπιστώνουν συμπαράσταση και από το κράτος των Αθηνών. Συμπεριλαμβανομένης και της Κυβέρνησης. Με μία προϋπόθεση. Όλοι αυτοί που συντάχθηκαν μαζί μας να μην είναι μόνο λόγια. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει δυστυχώς το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Όλοι όσοι λένε ότι μας υποστηρίζουν να είναι μόνο λόγια. Μεγάλα και χωρίς περιεχόμενο.
Ο πρώην Πρωθυπουργός πήγε στο μέγαρο «Θεοχαράκη» για την εκδήλωση της Καβάλας στο τέλος. Πρόλαβε μόνο τη δεξίωση. Πρόσκληση είχε λάβει από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον οποίο συνάντησε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι φωτογραφίες του κ. Σαμαρά με τη Δήμαρχο και άλλους Καβαλιώτες είναι από τη μικρή δεξίωση που έγινε αμέσως μετά την κυρίως εκδήλωση.
Από το πρωί χθες το διαδίκτυο φιλοξένησε διάφορα κείμενα (με φωτογραφίες) από την εκδήλωση με θέμα τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την Ουνέσκο, τον Δήμο Καβάλας κτλ. «Γέμισε» το ίντερνετ από Καβάλα. Σελίδες ενημερωτικές και πολιτικές είχαν όλες ρεπορτάζ από το γεγονός.
Ας μην αδικήσουμε κι ας μη ξεχάσουμε τον Μιχάλη Αγγελόπουλο. Ο σημερινός δήμαρχος Σάμου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην ίδια εκδήλωση αν και ήταν από αυτούς που είχαν την ιδέα και την οργάνωση. Ήθελε να είναι στο ίδρυμα «Θεοχαράκη» τη Δευτέρα το απόγευμα και το βράδυ αλλά οι ανάγκες της Σάμου τον κράτησαν στο νησί. Ήταν και παραμένει ένας καλός φίλος της πόλης μας.
Προκειμένου να αποφευχθούν διάφορες παρεξηγήσεις, στην εκδήλωση της Αθήνας είχε προσκληθεί και ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων έμεινε στην Καβάλα. Ο κ. Μαρκόπουλος δηλώνει ότι σύσσωμη η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι στο πλευρό του Δήμου Καβάλας για να ενταχθεί στα μνημεία της Ουνέσκο ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων.
Στο μεταξύ η Βουλή δεν συνεδριάζει. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει πρόγραμμα συνεδριάσεων (για την τρέχουσα εβδομάδα) είτε της ολομέλειας, είτε των επιτροπών. Η Κυβέρνηση παρουσιάζεται ανέτοιμη σχετικά με τα νομοσχέδια που οφείλει να καταθέσει, συνεχίζει να τα ετοιμάζει. Κι όσο αυτά ετοιμάζονται οι βουλευτές δεν συνεδριάζουν. Πώς να περνούν άραγε τις μέρες τους στην Αθήνα; Εύλογη η απορία. Σημειώνουμε ότι πριν ένα νομοσχέδιο συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή αυτής.
Την πρώτη του μεγάλη εκδήλωση μετά τις δημοτικές εκλογές του Μάη ετοιμάζει ο Μάκης Παπαδόπουλος. Αν ακούσαμε καλά η εκδήλωση θα γίνει την προσεχή Κυριακή. Μεταξύ άλλων –που θα ανακοινωθούν όταν οριστικοποιηθούν- θα περιλαμβάνει και κοπή βασιλόπιτας. Χθες μάθαμε ότι και ο Άρης Βέρρος κάνει επισκέψεις και επαφές στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Καβάλας.
Είναι εύκολο πράγμα να δηλώνεις από τώρα την παρουσία σου σε σχέση με τις επόμενες (μακρινές) δημοτικές εκλογές. Σημασία έχει πως «γεμίζεις» την καθημερινότητα σου σε σχέση με την υποψηφιότητα που θέλεις να κρατήσεις «ζωντανή». Πώς πείθεις το εκλογικό σώμα ότι αυτό που λες το εννοείς. Πέρασαν 6 μήνες από τότε που ανέλαβε η κ. Τσανάκα. Το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της επόμενης προεκλογικής περιόδου είναι τεράστιο. Ισχύει αυτό που λέει ο λαός «κι όποιος αντέξει».
Βραδινές ώρες στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας καταφθάνουν καΐκια. Μπροστά από το Τελωνείο, άλλες φορές μπροστά κι από την αίθουσα επιβατών, ξεφορτώνουν τα ψάρια τους. Δίπλα στα πλοία βρίσκονται φορτηγά. Αμέσως αρχίζουν το ταξίδι της μεταφοράς τους στις διάφορες αγορές. Με λίγα λόγια ο χώρος του επιβατικού λιμανιού μετατρέπεται σε μια μικρή Ιχθυόσκαλα. Την δεύτερη της πόλης. Αν αυτή η συνήθεια συνεχιστεί ή αυξηθεί δεν αποκλείεται το Καλοκαίρι δίπλα στο «Νήσος Μύκονος» να ξεφορτώνουν γαύρο!
Αν αυτό είναι νόμιμο είναι μια άλλη ιστορία, θα την εξετάσουν οι αρμόδιοι. Δεν είναι ωστόσο ωραίο. Ή το κεντρικό λιμάνι ομορφαίνει κι εκσυγχρονίζεται ή φιλοξενεί τα πάντα. Η απόφαση που φαίνεται να έχει παρθεί (προ πολλού μάλιστα) αφορά το πρώτο. Πώς γίνεται να ισχύει το δεύτερο, απορούμε.
Ήταν αναμενόμενο. Αφού το ΚΚΕ έκανε στην Αθήνα- με πολύ βροχή- την πρώτη συγκέντρωση κατά της νέας Κυβέρνησης, σύντομα ίδιες δράσεις θα «απλώνονταν» σε όλη την Ελλάδα. Οι σύντροφοι της Καβάλας επέλεξαν όχι τυχαία την πλατεία Καπνεργάτη. Εκεί όπου τα χρόνια των μνημονίων μαζεύονταν οι φίλοι και οπαδοί του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί το ΚΚΕ θα είναι αύριο το απόγευμα. Αν δεν βρέχει (όπως προβλέπει η ΕΜΥ).
Σήμερα το απόγευμα ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας οργανώνει εκδήλωση στη Χρυσούπολη. Πριν την εκδήλωση εκπρόσωποι του συλλόγου θα συναντηθούν με τον Δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο. Έχουν να συζητήσουν διάφορα θέματα. Τα περιφερειακά ιατρεία (στη λειτουργία των οποίων εμπλέκεται και η τοπική αυτοδιοίκηση), το Κ.Υ. Χρυσούπολης κτλ.
Στην ιστοσελίδα daily stories. Gr της Θράκης διαβάζουμε είδηση για τον τρόπο που το ΚΤΕΛ Έβρου βρήκε τρόπο να μετεγκατασταθεί: Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ του ΚΤΕΛ ΕΒΡΟΥ και του Δήμου Αλεξανδρούπολης με θέμα την εγκατάσταση του ΚΤΕΛ στην Ανατολική πλευρά της πόλης στο ύψος του Γαλλικού σταθμού. Η ΓΑΙΑΟΣΕ παραχώρησε έκταση 6.900 τ.μ ακριβώς δίπλα στην λωρίδα γης του ΚΤΕΛ πλέον του υφιστάμενου περίπου κτιρίου του θα ανακαινισθεί και θα χρησιμοποιηθεί από το ΚΤΕΛ για την στέγαση των γραφείου του. Σε λίγες μέρες θα υπογραφεί η κύρια σύμβαση με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της συμφωνίας .Άλλο ένα θέμα στην Αλεξανδρούπολη διευθετείται.