Δεν είναι δύσκολο πράγμα ο συντονισμός. Εύκολα και άμεσα εξασφαλίζεται, αρκεί φυσικά κάποιος να το θέλει. Ορισμένες φορές επιβάλλεται να υπάρχει. Δυστυχώς όμως είναι άφαντος όταν τον έχουμε ανάγκη. Περί των πλημμυρισμένων Τεναγών υπάρχουν πλήθος ενδιαφερόμενοι. Άλλοι γιατί πλήττονται, άλλοι γιατί θέλουν να δράσουν, άλλοι γιατί θέλουν να συμπαρασταθούν. Να ενδιαφερθούν. Όλοι αυτοί αν και έχουν ίδιο στόχο, να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, κινούνται μεμονωμένα κι ως εκ τούτου μέχρι τώρα δεν προκύπτει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Απορούμε γιατί δεν συντονίζονται, γιατί δεν συνεννοούνται. Ίσως επειδή ουδείς τους αντιλήφθηκε ότι αυτό είναι ένα από τα μυστικά για την επιτυχία τους. Η συνεργασία και ο συντονισμός που λέγαμε.
Ας καταγράψουμε το τι έγινε και τι πρόκειται να γίνει. Οι βουλευτές επισκέφθηκαν χθες για τα Τενάγη τον Υπουργό. Μετά λίγη ώρα τον ίδιο Υπουργό επισκέφθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης. Οι δύο Δήμοι (Καβάλας και Παγγαίου) συνεννοήθηκαν για κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων με θέμα τα πλημμυρισμένα Τενάγη. Αγρότες του Παγγαίου συσκέφθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη ενώ τη Δευτέρα ο κ. Αναστασιάδης συγκαλεί σύσκεψη στην Ελευθερούπολη.
Όλα αυτά ανακοινώθηκαν, έγιναν ή θα γίνουν περί των πλημμυρισμένων Τεναγών. Ταυτόχρονα η Π.Ε. Καβάλας επιμένει να συζητά έργα της, τα οποία επίκειται να αρχίσουν στην ίδια περιοχή. Εύκολα κάποιος αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει συντονισμός. Κάθε ένας «πολεμά» μόνος του, τις περισσότερες φορές πρόκειται για τουφεκιές στον αέρα. Επιτέλους ας κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι. Ας καταλήξουν στο τι θέλουν κι όλοι μαζί να το επιδιώξουν. Αν αυτό συμβεί στη σύσκεψη της Ελευθερούπολης τη Δευτέρα έχει καλώς. Διαφορετικά πρέπει να αλλάξει αυτό που παρακολουθούμε. Ο κάθε ένας χωριστά από τον άλλο κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Μας μοιάζει περισσότερο με μεταξύ τους ανταγωνισμό παρά με κοινή προσπάθεια.
Πρώτον, αυτό που θα δρομολογηθεί θα πρέπει να εξασφαλίζει μόνιμη λύση. Δεύτερον, την λύση θα την εξασφαλίσει η κυβέρνηση με πολλά χρήματα μάλλον από το νέο ΕΣΠΑ. Επικουρικά μόνο θα «κινηθούν» έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αξίζει- τέλος- να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο τοπικών παραγόντων, το οποίο θα πρέπει να συνομιλήσει και να συνεργαστεί και με τους φορείς της Δράμας και των Σερρών. Απλά πράγματα που μέχρι τώρα δεν έγιναν.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ παρεξηγήθηκε με το γνωστό δημοσίευμα του Έθνους. Προσπάθησε να απαντήσει εκείνες τις μέρες, προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν έκανε ποτέ τις δηλώσεις που η εφημερίδα του απέδιδε. Η απάντηση του δεν ήταν η κατηγορηματική διάψευση που επιβάλλονταν. Πίστεψε ότι το θέμα με το δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας δεν είναι σοβαρό. Να λοιπόν πως έμπλεξε, πως στα καλά καθούμενα βρέθηκε κατηγορούμενος στην ανακοίνωση του Συλλόγου Αγροτών. Χθες – κατόπιν εορτής- εξέδωσε ανακοίνωση. Αυτή που έπρεπε να κάνει από τη πρώτη στιγμή. Τώρα είναι αργά για να λυθεί η αρχική παρεξήγηση. Η στάση του εκείνες τις μέρες την μεγάλωσε πάρα πολύ.
Αντίθετα το κείμενο που ως άρθρο δημοσιοποίησε ο Λάζαρος Βασιλειάδης δείχνει πόσο μπλεγμένη στα συμφέροντα παραμένει η όδευση του ΤΑΡ αλλά κι ο ίδιος ο αγωγός. Το σοβαρό δεν είναι το τι είπε ή δεν είπε ο Δημήτρης Κυριαζίδης. Το σοβαρό είναι το τι θα κάνει η Κυβέρνηση. Τόσο με την όδευση όσο και με το έργο. Όλοι ανησυχούν ότι μπορεί να κάνει… κολοτούμπα. Αυτή η ανησυχία στηρίζεται στο ότι ενώ ο κ. Λαφαζάνης προκλήθηκε, δεν είπε απολύτως τίποτα ως τώρα για την εκκρεμότητα της Καβάλας. Ο δε Τσιρώνης ανακοίνωσε ότι θα μας επισκεφθεί αλλά μια μέρα μετά «έδωσε» αναβολή στην επίσκεψη του.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Αγροτών μαζί με το άρθρο του Λάζαρου Βασιλειάδη μας κάνουν πιο υποψιασμένους. Ίσως να έχουν δίκιο στο ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αντί λοιπόν της αναμονής προτιμότερη είναι η δράση. Αρκεί οι βουλευτές να φθάσουν στον Λαφαζάνη, να του θυμίσουν, να εξασφαλίσουν από αυτόν έστω μια φράση περί της όδευσης. Φράση όπως εκείνες που εύκολα ακούγονταν από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ (συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα) στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου.
Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Καβάλα για την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Στον ιερό ναό του Αγίου Παύλου πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας Θανάσης Αθανασίου. Μια μέρα νωρίτερα- στην καθιερωμένη ομιλία προς τους υπαλλήλους στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου- θα μιλήσει ο δικηγόρος και περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Ιωσηφίδης. Περί των εκδηλώσεων υπάρχει μόνο μία εκκρεμότητα. Ποιος θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση. Τη νέα Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα που ποτέ δεν συμπάθησε τις παρελάσεις.
Δύο στα δύο έχει ο θεσμός του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου κατάφεραν να τον εκλέξουν. Στις ψηφοφορίες της Χρυσούπολης μάλιστα οι υποψήφιοι ήταν μόνο 2 ενώ οι δημοτικές παρατάξεις μόνο 3. Κι όμως ούτε εκεί συνεργάστηκαν για το καλό του δημότη και της επιχείρησης…
Άδικος χαμένος κόπος και χρόνος. Δεν ξέρουμε αν θα επανέλθουν, καλύτερα είναι να το αποφύγουν. Ας το δουν αλλιώς. Τώρα που η Κυβέρνηση θα αλλάξει και τον Καλλικράτη, μπορούν να πιέσουν προκειμένου ο συγκεκριμένος θεσμός να βελτιωθεί. Να ενισχυθεί. Να είναι ευκολότερο να εκλεγεί Συμπαραστάτης σε ένα δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.
Η φαντασία του έλληνα δεν έχει όρια. Διαβάζουμε ότι η παράσταση Καραγκιόζη που τις προσεχείς ημέρες θα παρουσιαστεί στον κινηματογράφο «Απόλλωνα» έχει τίτλο «Ο Καραγκιόζης σχολικός τροχονόμος». Υποψιαζόμαστε ότι ο Χατζηαβάτης θα είναι εκ των μαθητών. Ο μπαρμπα Γιώργος δάσκαλος, ο Βεληγκέκας γονέας και το Κολλητήρι δημοτικός αστυνομικός. Που –βάσει χθεσινής είδησης- ξαναγίνεται δημοτικός αστυνομικός αφού η παραμονή του στην ελληνική αστυνομία δεν απέδωσε! Ναι, το διαβάσαμε κι αυτό. Ο Κατρούγκαλος (ο Υπουργός) ξαναδημιουργεί την δημοτική αστυνομία….
Έπρεπε να ήσασταν χθες στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου για να ακούγατε πως «συνδέονταν» η διοίκηση του Δήμου με την δημοτική αστυνομία. Δημότης Καβάλας που παρίστατο στη συνεδρίαση εξήγησε γιατί έφθασε στο σημείο να οφείλει στον Δήμο: «Με έγραφε η δημοτική αστυνομία. Τις κλήσεις δεν τις πλήρωνα αφού μου τις έπαιρναν δημοτικοί σύμβουλοι και μου έλεγαν να μη στεναχωριέμαι αφού θα τις σβήσουν». Ακούγοντας αυτή την περιγραφή μέλος του τοπικού συμβουλίου έσπευσε να συμπληρώσει: «Εγώ έκανα ενστάσεις. Μου έλεγαν στο τηλέφωνο ότι έγιναν δεκτές και οι κλήσεις έσβηναν αλλά στο τέλος διαπίστωσα ότι τα πρόστιμα παρέμειναν. Για να ορκιστώ τοπικός σύμβουλος τον Σεπτέμβρη πρώτα πλήρωσα 1.100 ευρώ».
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας δέχθηκε καταγγελίες ότι άγνωστος την επικαλείται για να προωθήσει επαγγελματικούς οδηγούς, τους οποίους χρέωνε 20 ευρώ τον κάθε ένα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παναγιωτίδης οργάνωσε επιχείρηση εντοπισμού του διακινητή των επαγγελματικών οδηγών. Καταστηματάρχης τον παρήγγειλε, περίμενε να δει ποιος θα εμφανιστεί να πληρωθεί. Περίμενε για μέρες αλλά τελικά δεν εμφανίστηκε κανείς.
Αντιγράφουμε κείμενο του συμπολίτη εκπαιδευτικού Χρήστου Αρβανιτόπουλου που χθες το απόγευμα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο: «Πολλές φορές γίναμε μάρτυρες αλλαγής “πορείας” ΜΜΕ στη χώρα μας. Η αλλαγή πορείας όμως των “Νέων” ξεπερνά κάθε φαντασία. Άρθρο της εφημερίδας (αναδημοσίευση από τη Le Monde) στο “Πρώτο Πλάνο” του Wolfgang Streeck (ποιοι τον ξέρουν΄) με θέμα: “Γιατί η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα” μας ενημερώνει ότι υπάρχει αι άλλος δρόμος. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: α) Πιθανή έξοδός μας από το ενιαίο νόμισμα (προετοιμασία αναγνωστών) β) Κριτική στάση έναντι της Νομισματικής Ένωσης που κάποτε εκθείαζε η εφημερίδα. Αν είναι το δεύτερο όλα καλά. Αν είναι όμως το πρώτο; Για του λόγου το αληθές: 1.Το χρέος όχι μόνο θα εκλείψει, αλλά θα πολλαπλασιαστεί. Επειδή είναι υπογεγραμμένο σε € θα γίνει αυτομάτως «εξωτερικό χρέος» και εκφρασμένο στο νέο νόμισμα θα μεγαλώσει κατά ποσοστό 50 -60 % μέσα σε μία μέρα. 2.Το παρελθόν της χώρας και η θεωρία του διεθνούς εμπορίου διαψεύδουν την άποψη ότι η επιστροφή στη δραχμή θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα. Αξίζει να τονισθεί ότι από το σύνολο των 21,8 δις δολ. των ελληνικών εξαγωγών του 2010 μόνο τα 10 δις περίπου ενσωμάτωναν πρώτες ύλες και ενδιάμεσα αγαθά που παράγονται στη χώρα. Όλες οι υπόλοιπες εξαγωγές χρησιμοποιούσαν, πλην του εισαγόμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού της τεχνολογίας και της ενέργειας, εισαγόμενες πρώτες ύλες