Το δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες το μεσημέρι η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι και πανηγυρικό. Θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή τον προσεχή Σεπτέμβρη – διαβάζουμε- το Διεθνές Φόρουμ Καπνού του 2015, μετά από σχετική πρόταση του κ. Γιώργου Παυλίδη προς τους διοργανωτές του. Δηλαδή την Διεθνή Ένωση Καπνοκαλλιεργητών (ITGA) η οποία εδρεύει στην ….Πορτογαλία. Υποθέτουμε (αλλά δεν το διαβάζουμε στο δελτίο τύπου), όχι σε όλη την Πορτογαλία αλλά μόνο στην Λισαβόνα. Την πρωτεύουσα της χώρας. Διαβάζουμε επίσης ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει έντονη καπνοπαραγωγική δραστηριότητα πλην όμως το συνέδριο θα γίνει στη Κομοτηνή επειδή εκεί (όπως επίσης και στη Ξάνθη) υπάρχουν ακόμη πολλοί καπνοπαραγωγοί!
Στο τέλος της ίδιας ανακοίνωσης υπάρχει το … καλύτερο: «Το γεγονός ότι ο καπνός, για τις περιοχές ιδίως Ροδόπης και Ξάνθης, αποτελεί στοιχείο παράδοσης και πολιτισμού μας οδήγησαν στην πρωτοβουλία μας». Εννοεί (αυτός που συνέταξε το κείμενο) την πρωτοβουλία να διεκδικηθεί και να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση του φόρουμ στην Κομοτηνή. Όλα αυτά δεν είναι παρά μία ακόμη απόδειξη της νοοτροπίας που επικρατεί τόσο στη Κομοτηνή όσο και στη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ακόμη κι η καπνοκαλλιέργεια είναι πρώτα της Κομοτηνής, μετά της Ξάνθης, στο τέλος (κάτι σαν τσόντα) υπάρχει η Καβάλα και η Δράμα. Που ναι μεν έχουν παράδοση- ιστορία θα λέγαμε- αλλά αυτή δεν υπάρχει καθόλου τόσο στη πρωτοβουλία του κ. Παυλίδη όσο και στο δελτίο τύπου που κατ’ εντολή του εκδόθηκε χθες.
Λυπούμαστε αλλά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Μία ακόμη φορά. Έργο που άρχισαν οι προηγούμενοι, συνεχίζουν επάξια οι επόμενοι. Ρωτάμε λοιπόν τον κ. Παυλίδη: Με ποιο κριτήριο απ’ όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ επέλεξε την Κομοτηνή για το συγκεκριμένο φόρουμ; Με αυτό που διαβάζουμε και υπαινίσσεται στο δελτίο τύπου; Αν έτσι είναι (που είναι) τότε χρειάζεται επειγόντως μάθημα τοπικής ιστορίας. Καβαλιώτικης ιστορίας. Με έμφαση στη σχέση, τη σύνδεση του καπνού με το Νομό μας. Αν δε το γνωρίζει, εδώ υπάρχει και το μουσείο καπνού. Στο οποίο ελπίζουμε να ξεναγηθούν οι σύνεδροι. Εκτός αν επιλεχθεί κάτι άλλο, που δεν το αποκλείουμε καθόλου.
Επειδή πρέπει να είμαστε δίκαιοι οφείλουμε να συμπληρώσουμε ότι χθες ο κ. Παυλίδης πήγε στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να πιέσει την Εγνατία Οδό Α.Ε. να βρει λύση στο πρόβλημα της Παράκαμψης. Δεν εκδόθηκε από μέρος του δελτίο τύπου. Άλλο συνέδριο και φόρουμ του καπνού στην Κομοτηνή κι άλλο η Παράκαμψη της Καβάλας -κατά το μισό- εκτός λειτουργίας.
Είδηση. Χθες δεν έγινε καμία σύσκεψη για τα πλημμυρισμένα Τενάγη. Πιθανόν αποφάσισαν να ξεκουραστούν ώστε από σήμερα (άντε αύριο το πολύ) να επανέλθουν. Ας ετοιμάζονται. Η πρόβλεψη της ΕΜΥ αναφέρεται σε νέες βροχοπτώσεις προς το τέλος της εβδομάδας.
Με ανάρτηση στο facebook ο Γιάννης Πασχαλίδης στέλνει προς κάθε κατεύθυνση μηνύματα σχετικά με το ίδιο θέμα: «Ζώντας από χρόνια και από κοντά το πρόβλημα των Τεναγών Φιλίππων και γνωρίζοντας την αγωνία των αγροτών για το αν θα καλλιεργήσουν τα πλημμυρισμένα τους χωράφια, έθεσα ένα στόχο, όταν εκλέχθηκα βουλευτής. Να προσπαθήσω να εξασφαλίσω κονδύλια προκειμένου να επιτευχθεί, μια και καλή, η λύση του προβλήματος. Την Κυριακή 15 Μαρτίου και την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015, συμμετείχα στις συσκέψεις που οργανώθηκαν γύρω από το πρόβλημα αυτό και κοινοποίησα στους παρευρισκομένους τις αποφάσεις των π.Ύπουργών κ.Χρυσοχοίδη και Σκρέκα με τις οποίες εξασφαλίσθηκε ποσό 1.5 ευρώ για τον καθαρισμό της κεντρικής τάφρου των Τεναγών Φιλίππων. Στη προσπάθεια αυτή συνέβαλε και ο κ. Κυριαζίδης Δημήτρης, βουλευτής Δράμας. Ελπίζω οι αρμόδιοι, τώρα που γνωρίζουν πλέον την ύπαρξη των αποφάσεων, να τρέξουν το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες, προκειμένου να εκτελεσθεί το έργο, να εκταμιευθούν τα χρήματα και να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος».
Στην ανακοίνωση του Υπουργού Περιβάλλοντος για την σύσκεψη της Δευτέρας (και τον ΤΑΡ γενικά) υπάρχει νέα αναφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη που μπορούν να υπάρξουν, αυτά που η κυβέρνηση θα διεκδικήσει. Κάποιος ας δώσει στον κ. Λαφαζάνη να διαβάσει το πρόσφατο άρθρο του Λάζαρου Βασιλειάδη. Γράφει για αυτά τα αντισταθμιστικά, πόσο μπορούν να είναι οφέλη… Υπάρχει φυσικά η υπόσχεση του Υπουργού για νέα σύσκεψη άμεσα. Περιμένουμε.
Αναγνωρίζουμε την πρώτη επιτυχία των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα του πλοηγού λύθηκε. Με τον ίδιο προσωρινό τρόπο που το έλυνε κι η προηγούμενη Κυβέρνηση. Από χθες εργάζεται (με απόσπαση 20 ημερών στην πόλη μας) στο λιμάνι ο πλοηγός της Κέρκυρας. Βουλευτές και Χρήστος Ηλιάδης (πρόεδρος του ΟΛΚ) ήταν έτοιμοι να πάνε στο γραφείο του Υπουργού. Τελικά δεν χρειάστηκε να συναντήσουν τον κ. Δρίτσα. Εξασφαλίστηκε ότι αμέσως μετά τον πλοηγό της Κέρκυρας, για όλο τον Απρίλιο, θα έχουμε τον πλοηγό της Πάτρας…
Η Σαντορίνη υποδέχθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου το πρωί το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2015. Άλλο Σαντορίνη κι άλλο Καβάλα. Εμείς θα περιμένουμε έναν μήνα και βάλε για την πρώτη άφιξη. Ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει βελτιωθεί ο καιρός. Διότι πριν τα κρουαζιερόπλοια πρέπει στην Καβάλα να αφιχθεί η Άνοιξη. Που δεν το βλέπουμε να γίνεται σύντομα…
Θέμα συντονισμού (που δεν υπάρχει) θέτει και ο Θοδωρής Γκόνης. Αναφέρεται στο συντονισμό για τις θεατρικές παραστάσεις στην πόλη. Προχθές στη συνέντευξη τύπου σχολίαζε αρνητικά το ότι σήμερα το βράδυ υπάρχουν την ίδια ώρα δύο. Μία στο «Αντιγόνη Βαλάκου» και μία στον Απόλλωνα. Κατά την άποψη του έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση ώστε να μην συμπίπτουν τέτοια πολιτιστικά γεγονότα. Το ΔΗΠΕΘΕ τι έκανε αλήθεια προς αυτή τη κατεύθυνση; Μάλλον τίποτα.
Πολύς κόσμος το απόγευμα της Κυριακής στη Νέα Ηρακλείτσα, στην ιατρικού περιεχομένου εκδήλωση με ομιλητή τον Μιχάλη Τιμοσίδη. Ανέπτυξε το θέμα του σακχαρώδη διαβήτη. Μπορεί με την πολιτική να μην έχει την στενή σχέση που είχε, παραμένει ένας πολύ καλός γιατρός ο κ. Τιμοσίδης.
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου θα προσληφθούν 9 ναυαγοσώστες για τις παραλίες του Δήμου. 6 για τις ακτές του πρώην Δήμου Ελευθερών, 3 για αυτές του πρώην Δήμου Ορφανού. Χρονικό διάστημα εργασίες 3 μήνες. Οι Καλοκαιρινοί.
Δευτέρα αργά το βράδυ επέστρεψε στην Καβάλα από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων. Πρωί πρωί χθες άπαντες επέστρεψαν στην εργασία τους, με πολλές ωραίες αναμνήσεις αλλά και πλούσιες διηγήσεις. Μάθαμε ότι στην Αυστραλία τα τσιγάρα (ένα πακέτο) κοστίζουν περίπου 25 ευρώ! Με αυτές τις τιμές οι Αυστραλοί έκοψαν το κάπνισμα! Το δε μπουκαλάκι νερό που εδώ το πληρώνουμε 50 λεπτά, εκεί πωλούνταν 2,5 ευρώ! Μίλησε κανείς για ακρίβεια;
Σε ένα σούπερ μάρκετ του Σύδνεϋ οι εκπρόσωποι του Λυκείου συνάντησαν τυχαία εργαζόμενη από την Ελλάδα, πρόσφατη μετανάστρια λόγω της οικονομικής κρίσης. Εργασία από το πρωί μέχρι το βράδυ, τους είπε. Το βράδυ σπίτι για λίγη ξεκούραση και το πρωί πάλι δουλειά! Εξ αυτών των λόγων ουσίας οι του Λυκείου των Ελληνίδων επέστρεψαν μετά χαράς στην Καβάλα όπου όλα είναι αλλιώς. Ελληνικά 100%.