Ο καλύτερος συνδυασμός. Πάσχα το Ελληνικό μαζί με καλό καιρό. Ανοιξιάτικο. Όμορφες στιγμές χωρίς εργασία. Βόλτες, εκκλησία, ουζάκι, φύση, πεζοπορία και κρέας. Μπόλικο κρέας. Έτσι πέρασαν όλες οι προηγούμενες ημέρες. Επιτέλους οι βροχές σταμάτησαν, η θερμοκρασία ανέβηκε. Αποδείχθηκε ότι τα πάντα τα ρυθμίζει ο καιρός. Τα επηρεάζει καθοριστικά. Συνέπεσε η αλλαγή του καιρού να έρθει ταυτόχρονα με το Πάσχα. Όλοι βγήκαν έξω. Έμειναν έξω για πολύ ώρα προκειμένου να καλύψουν τα κενά τους.
Αυτό οφείλεται στο ότι στη διάρκεια του φετινού Χειμώνα (δύσκολου, παρατεταμένου) όλοι ήταν μέσα. Πολύ καιρό μέσα στο σπίτι. Βαρέθηκαν τους εσωτερικούς χώρους, ξέσπασαν μόλις ο ήλιος «άνοιξε» δρόμους. Ακόμη και χθες, μέρα εργάσιμη. Ακόμη και χθες ο κόσμος ήταν έξω. Για καφέ ή για ήλιο.
Εφόσον ο καλός καιρός συνεχίζεται τώρα όλα θα είναι διαφορετικά. Η διάθεση των ανθρώπων το ίδιο. «Γλυκοχαράζει» μια αισιοδοξία η οποία απαραίτητα πρέπει να «παντρευτεί» με συγκεκριμένα γεγονότα ώστε να δικαιωθεί. Να ενισχυθεί. Μη πάει το μυαλό μας στην διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης. Αυτή για να καταλήξει κάπου χρειάζεται μπόλικη υπομονή. Αντίθετα η τουριστική κίνηση στην Καβάλα έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα ακόμη καλύτερα. Βούλγαροι, Τούρκοι και άλλοι επισκέπτες (που συχνά τους κοροϊδεύουμε, δεν τους υπολογίζουμε, τους κακοχαρακτηρίζουμε) είναι αυτοί που μπορούν να αλλάξουν κι άλλο τα πράγματα. Εννοούμε προς το καλύτερο.
Κατά τα άλλα τα τοπικά πρόσωπα και πράγματα είχαν να παρουσιάσουν τις μέρες του Πάσχα μια εορταστική στασιμότητα. Έτσι γίνεται πάντα, έτσι έγινε και φέτος. Άπαντες άφησαν για λίγο στην άκρη την ιδιότητα τους, την καθημερινότητα τους, έκαναν όλοι τα ίδια πράγματα. Ξεκουράστηκαν, γιόρτασαν, βγήκαν έξω. Από χθες όλοι επέστρεψαν στις θέσεις τους. Προσαρμόστηκαν κι από σήμερα πίσω στα ίδια και τα ίδια. Συνεδριάσεις, εκδηλώσεις, συνεντεύξεις τύπου κτλ.
Ο στόχος των αιρετών γνωστός. Θέλουν να λύσουν προβλήματα, να δρομολογήσουν αυτά τα έργα που θα κάνουν τον Νομό μας καλύτερο. Πώς να λύσεις προβλήματα όταν δεν έχεις προσωπικό; Πώς να δρομολογήσεις, να ωριμάσεις έργα (μικρά και μεγάλα) όταν δεν έχεις χρήματα; Όταν για κάθε τι περιμένεις το ΕΣΠΑ;
Ακούμε γκρίνιες αυτό το διάστημα για την διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Σαφώς κι υπάρχει εξήγηση. Η διοίκηση της κ. Τσανάκα χάνει σιγά σιγά τη φρεσκάδα της, «χάνεται» (όπως είναι αναμενόμενο) στα καθημερινά. Σε ένα σωρό μικροζητήματα που κι αυτά δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει.
Στην πραγματικότητα δεν φταίει η κ. Τσανάκα, ούτε οι συνεργάτες της. Φταίνε τα «εργαλεία» που ενώ πίστευε ότι θα διέθετε, συνεχώς τα αναζητά. Για να είναι καθαρές οι πλατείες χρειάζονται χέρια. Εργαζόμενοι. Για να χτιστεί ένα κάγκελο, να διορθωθεί ένα σκαλάκι το ίδιο. Η κ. Τσανάκα ψάχνει το προσωπικό που δεν έχει. Κι όταν προσωρινά το βρίσκει, είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν που δεν τα προλαβαίνουν όλα. Υπό αυτές τις συνθήκες κρίθηκε κι ο Σιμιτσής. Ήταν παλαιότερος και τα «φορτώθηκε» όλα. Η κ. Τσανάκα πιο φρέσκια έχει την ανοχή του κόσμου. Μέχρι πότε; Απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε όχι για πολύ.
Τώρα ο κόσμος κάνει υπομονή με τη νέα Κυβέρνηση. Θεωρεί ότι οι νέοι Δήμαρχοι που εξελέγησαν τον περασμένο Μάη πάλιωσαν. Νέος είναι ο Πρωθυπουργός κι η Κυβέρνηση του. Ο οποίος έχει ακόμη δυσκολότερο έργο σε σχέση με τους δημάρχους. Δεν έχει γκρίνια. Τουλάχιστον όχι ακόμη.
Δόθηκε στη δημοσιότητα ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την βίζα των 72 ωρών. Την ερώτηση υπογράφουν οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Το σκεπτικό της ερώτησης είναι σωστό. Υποστηρίζει την πρόταση και του Γιώργου Παυλίδη να χορηγείται βίζα 72 ωρών γρήγορα και φθηνά αρκεί ο Τούρκος επισκέπτης να κινείται στην Περιφέρεια μας. Άντε και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στον Νομό Έβρου. Αναφέρει συγκεκριμένα κι ολίγον υπερβολικά τα προβλήματα του, την αποβιομηχάνιση του, ακόμη και για τον αποκλεισμό της Σαμοθράκης. Κοντά σε όλα αυτά βάζουν λίγο Ανατολική Μακεδονία, λίγο από νησιά του Βορείου Αιγαίου. Εφόσον οι 3 βουλευτές της Καβάλας δέχθηκαν να υπογράψουν αυτή την ερώτηση (και καλά έκαναν) έπρεπε να τροποποιήσουν το περιεχόμενο της ως προς τα επιχειρήματα που θέτουν υπόψη του Υπουργού. Δεν είναι βουλευτές Έβρου. Είναι βουλευτές Καβάλας.
Βαρύ το κλίμα στο Δημαρχείο για τον Γιώργο Καλαντζή. Μουρμούρες μπόλικες για τον πρώην αντιπρόεδρο της βουλής. Του «χρεώνουν» διάφορα πράγματα που διαπιστώνονται τελευταία στην πόλη μας. Το θέμα είναι αν θα μείνουν στην μουρμούρα ή αν θα τα πουν και δημόσια. Προς το παρόν ο κ. Καλαντζής δέχεται μηνύματα μέσω διαρροών και μισόλογων.
Πάσχα στην Καβάλα και στη Νέα Καρβάλη πέρασε ο πρώην Υπουργός και πρώην Περιφερειάρχης ΑΜΘ Δημήτρης Σταμάτης. Πολιτικά είναι εκεί που ήταν. Πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά και στις απόψεις του προέδρου της ΝΔ για την πορεία της χώρας.
Με τηλεδιάσκεψη γίνονται οι εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών της Περιφέρειας ΑΜΘ. Τα μέλη της επιτροπής συνεχίζουν και μετακινούνται μία φορά την εβδομάδα στην Κομοτηνή (κάθε Πέμπτη). Οι υπηρεσιακοί παράγοντες αντίθετα μένουν στην έδρα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, μπροστά στην τηλεόραση και τα μικρόφωνα της τηλεδιάσκεψης. «Καμιά φορά συνεδριάζαμε με 20 υπαλλήλους παρόντες» λένε τα μέλη της επιτροπής. Αυτό σταμάτησε και για την Οικονομική Επιτροπή και για την Επιτροπή των Αγροτικών θεμάτων.
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Μητράκης έγραψε ένα ενδιαφέρον κείμενο στην ιστοσελίδα voria.gr στο οποίο σημειώνει ότι η Εγνατία οδός βοηθά για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, ολοκληρώθηκε ωστόσο πολύ αργά. Κατόπιν εορτής! Κι έχει απόλυτο δίκιο. Γράφει μεταξύ των άλλων: «Τι σημαίνει αυτή η καθυστέρηση δεκαετιών, που ασφαλώς δεν περιορίζεται μόνο στην περίπτωση της Εγνατίας, που πάντως είναι χαρακτηριστική; Πολλά. Πάρα πολλά, που σήμερα πληρώνει η χώρα με την οικονομική και παραγωγική της υπανάπτυξη. Αν αναλογιστεί κανείς τις εξελίξεις στην Ευρώπη από το 1960 μέχρι το 1995 –πολύ περισσότερο μέχρι το 2015- αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες που έχασε –και εξακολουθεί να χάνει καθημερινά- η Ελλάδα. Εγκλωβισμένη σε ένα κρατικοδίαιτο σύστημα η χώρα έχει εθιστεί να αναζητά πόρους σε δανεικά, που εξασφαλίζει το κράτος, στα κοινοτικά προγράμματα, που και πάλι συνδιαμορφώνει το κράτος με πολιτικούς όρους και να περιφρονεί απολύτως τις ορθολογικές μεθόδους της οικονομικής ανάπτυξης».