Τσίλικοι οι πλαστικοί κάδοι για την ανακύκλωση του γυαλιού, σκορπισμένοι στο κέντρο της Καβάλας σε κατάλληλα και ακατάλληλα σημεία. Σεβαστοί απ’ όλους; Δεν θα το λέγαμε. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση (πεζόδρομος της Φιλελλήνων από την πλευρά της Βενιζέλου) ο κάδος ανακύκλωσης του γυαλιού έγινε βολική επιφάνεια επί της οποίας τοποθετήθηκε αφίσα διαφήμισης καταστήματος της Καβάλας. Ειδικότερα μιας συναυλίας, από τις πολλές που έγιναν και θα ξαναγίνουν. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να σπεύσει να τιμωρήσει τον… έξυπνο που πήρε τη πρωτοβουλία να λερώσει τους κάδους, παρασύροντας όπως είναι πολύ πιθανό κι άλλους να κάνουν το ίδιο. Αν τώρα δεν τιμωρηθεί ο ανεύθυνος επαγγελματίας (ή ο εκπρόσωπος του), αύριο θα είναι πολύ αργά. Και οι κάδοι ανακύκλωσης γυαλιού θα γίνουν χώροι διαφήμισης και όχι ανακύκλωσης.
Βλέποντας τέτοιες συμπεριφορές στην Καβάλα του 2015 απογοητεύεσαι. Καταλαβαίνεις ότι κι οι νέοι έλληνες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των μεγαλύτερων, δεν θα γίνουν σωστοί πολίτες ποτέ. Στο εξωτερικό οι κάδοι (ανακύκλωσης, συγκέντρωσης απορριμμάτων κτλ) είναι μόνο κάδοι. Στο εσωτερικό οι ίδιοι κάδοι μετατρέπονται σε διάφορα άλλα πράγματα ενώ παραμένουν κάδοι. Το σωστό δεν είναι το δικό μας. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο αυτό να το αντιληφθούν όσοι συνεχώς απαιτούν. Όσοι συστηματικά ξεχνούν ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις!
Δεχθήκαμε χθες την διαμαρτυρία όσων «πρωταγωνίστησαν» στο πρόσφατο περιστατικό εξυπηρέτησης ιδιώτη από όχημα και προσωπικό του Δήμου Καβάλας. Θυμωμένοι μας είπαν ότι δώσαμε πολύ σημασία σε ένα ασήμαντο περιστατικό. Άλλος φώναζε και ειρωνεύονταν μιας και με φοβερό θράσος (άκρως ελληνικό φυσικά) ζητούσε και τα ρέστα. Όταν ένας δημοτικός υπάλληλος δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει και τι δεν πρέπει τότε δεν φταίει αυτός. Φταίνε οι εφημερίδες που τα γράφουν. Και εξ αυτού του περιστατικού αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει. Σχετική απόφαση –οριστική μάλιστα- έλαβαν οι έλληνες πολίτες. Ίδιοι κι απαράλλακτοι θα μείνουμε ως το τέλος. Το οποίο δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς θα είναι. Πάντως είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι ευχάριστο.
Διαβάζουμε διάφορες ανακοινώσεις ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων που αυτό το διάστημα πραγματοποιούν με όρεξη και μεράκι τις παραστάσεις τους στην πόλη μας. Απορούμε που όλοι αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν το δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Ταλαιπωρούνται σε αίθουσες που κατ’ ανάγκη γίνονται θεατρικές. Γιατί δεν ζητούν το καλύτερο, το μοναδικό πραγματικό θέατρο της πόλης; Η πρόθυμη κ. Καραβία (μαζί με την συγκεκριμένη πλειοψηφία που διαθέτει στο διοικητικό συμβούλιο) θα τους το δώσει. Δωρεάν και όχι μόνο. Τυχόν λειτουργικά έξοδα θα τα αναλάβει το ΔΗΠΕΘΕ. Έτσι, για να υπάρχει ισότητα!
Επαναλειτούργησε χθες το Δημοτικό Ωδείο, οι Πασχαλινές διακοπές τέλειωσαν για όλους. Προς το παρόν υπάρχει ηρεμία μιας και όλοι περιμένουν τις αποφάσεις της κ. Δημάρχου. Ως προς το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου θέμα δεν υπάρχει. Παραμένει στο Δημοτικό Ωδείο. Το είπε πολλές φορές η Δήμαρχος, ουδείς αμφιβάλλει. Απλώς θα αποφασιστεί ποιόν θα έχει καλλιτεχνικό διευθυντή. Μένει να μάθουμε τι συνέχεια θα δοθεί στο επεισόδιο το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας ανάμεσα και καθηγητή και τον Γιούλη Παπαδόπουλο. Κρατάμε μικρό καλάθι αφού λαμβάνουμε κι αξιολογούμε ως σοβαρά τα μηνύματα της διοίκησης.
Το Σάββατο η κ. Δήμαρχος προσήλθε με μικρή καθυστέρηση στην ημερίδα για την ανάπτυξη που διοργάνωσε η παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου. Φρόντισε μάλιστα να κάνει αισθητή τη παρουσία της όταν στη διάρκεια της ομιλίας του κ. Λάζαρου Βασιλειάδη του πρόσφερε αυτή ένα ποτήρι νερό για να τον ξεκουράσει. Αναγνώρισε ταυτόχρονα τα σημαντικά που ακούγονταν από τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ.
Θύμα των καταστάσεων και των … φίλων του ο Λάζαρος, δεν είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί θεσμικά με την κ. Τσανάκα. Όταν η κ. Τσανάκα εκλέγονταν, ο κ. Βασιλειάδης είχε ήδη αντικατασταθεί από τον κ. Κυριαζίδη. Ήταν μια κακή στιγμή και συγκυρία για τα συμφέροντα της πόλης και του Νομού. Τώρα που ο καιρός πέρασε όλοι μπορούν να το αντιληφθούν ευκολότερα. Το αναγνωρίζουν έστω χαμηλόφωνα. Είναι σήμερα το ΤΕΕ ΑΜ όπως ήταν επί Βασιλειάδη; Δεν νομίζουμε. Μπράβο στον Μάκη Παπαδόπουλο που δεν τον ξέχασε όταν αποφάσισε να οργανώσει μια τόσο σημαντική ημερίδα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας Κώστας Παπακωνσταντίνου ήταν στο Ηράκλειο το Σάββατο όπου πάντρεψε τον γιο του. Εκεί ήταν κι άλλοι φίλοι του από την Καβάλα, όπως για παράδειγμα ο Βαγγέλης Παππάς. Ευχόμαστε τα καλύτερα στο νέο ζευγάρι αλλά και στον ιδιαίτερα συμπαθή Κώστα Παπακωνσταντίνου.
Δημοσιογραφικό «μαργαριτάρι». Οι συναντήσεις των Ρουμάνων τουριστικών πρακτόρων με τους ξενοδόχους της Καβάλας (έγιναν στο ξενοδοχείο Λούσυ την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα) προαναγγέλθηκαν τεχνοκρατικά με τον γνωστό όρο «b2b». Που σημαίνει business to business. Ουσιαστικά πρόκειται για πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις επιχειρηματιών που τις περισσότερες φορές προέρχονται από τον ίδιο κλάδο. Ντόπιο μέσο ενημέρωσης που δεν γνώριζε (και δεν ρώτησε να μάθει όπως φαίνεται) μετέτρεψε το business to business σε συναντήσεις back to back! Το πρόσωπο με πρόσωπο μετατράπηκε σε συναντήσεις πλάτη με πλάτη! Αφού το άλλαξαν ας το έκαναν τουλάχιστον τραγούδι. Το πιο γνωστό είναι το Back to Black της συγχωρεμένης της Amy Winehouse.
Με την εκδήλωση ενημέρωση της Χρυσούπολης ο αγωγός ΤΑΡ «παίζει» το τελευταίο του και πιο ισχυρό χαρτί. Αυτό των αποζημιώσεων. Αναφέρεται σε ζεστό χρήμα που όπως υπόσχεται οι οικοπεδούχοι μπορούν να εισπράξουν γρήγορα. Οι της Χρυσούπολης (αγρότες και μη) ανταποκρίθηκαν, έμαθαν τα χρήματα που θα λάβουν. Εκεί η όδευση είναι συμφωνημένη, ζήτημα αλλαγής της δεν υπάρχει.
Στο διαδίκτυο κείμενο υπέρ της Θάσου. Κείμενο σε εφημερίδα της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο βρήκαν κι από χθες αναπαράγουν ελληνικές ιστοσελίδες: Με ειδικό αφιέρωμα στους “πολύτιμους λίθους της Μεσογείου” η εφημερίδα New Zealand Herald αφιερώνει σημαντικό μέρος του δημοσιεύματος στο νησί της Θάσου. Στο άρθρο, μέρος του οποίου αναδημοσιεύει το aftodioikisi.gr, παρουσιάζονται 6 μικρά πολύτιμα πετράδια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα οποία ένας ταξιδιώτης μπορεί να επιλέξει αντί της πολύβουης Σικελίας, Σαρδηνίας και Κρήτης. Ανάμεσα στα 6 νησιά – πολύτιμους λίθους βρίσκονται 3 ελληνικά νησιά: η Σύμη, το Καστελλόριζο και η Θάσος, για την οποία χαρακτηριστικά αναφέρει: “Αυτό είναι άλλο ένα από εκείνα τα μέρη που συχνά χαρακτηρίζονται ως τα «καλύτερα κρυμμένο μυστικά». Η Θάσος δεν είναι κλασικό ελληνικό νησί. Εδώ, υπάρχουν γκρίζες κεραμοσκεπές, καταπράσινες πλαγιές και μεγάλες αμμώδεις παραλίες. Η Θάσος είναι γεμάτη με τουρίστες – κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου. Έρχονται με πλοίο από την ηπειρωτική χώρα, φέρνοντας συχνά τα δικά τους αυτοκίνητα, και μεγάλο μέρος του νησιού εξακολουθεί να διατηρεί χαλαρή ατμόσφαιρα”.