45 λεπτά περίμεναν στο Διοικητήριο τον νέο πρόεδρο του ΕΛΓΑ. 45 λεπτά συζητήσεων περί ανέμων και υδάτων. Κουβέντες ποικίλες, άλλοτε πολιτικές, άλλοτε αγροτικές, πάντα τοπικές. Σε αυτή τη διαδικασία της δύσκολης αναμονής οι σύντροφοι (που περίμεναν τον σύντροφο) «άνοιξαν» την καρδιά τους. Προέβλεψαν συμφωνία με τους δανειστές χωρίς εσωτερικά κι ενδοκυβερνητικά προβλήματα. «Η συμφωνία θα ανακοινωθεί αύριο» έλεγαν, εννοώντας την χθεσινή μέρα. Την Πέμπτη 4η του Ιούνη. Φυσικά και «έπεσαν» έξω. Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Σημασία έχει οι άνθρωποι να τολμούν να κάνουν προβλέψεις κι ας αποτυγχάνουν. Σημασία έχει να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο, να θεωρείς σίγουρη τη συμφωνία αλλά να μην ξέρεις πότε θα γίνει αυτή.
Ο σύντροφος νέος πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατέφθασε- επιτέλους- χαμογελαστός. Πρώτη φορά στην Καβάλα αυτό που πολλοί περιγράφουν με τη γνωστή φράση «πρώτη φορά Αριστερά». Όλοι οι προηγούμενοι Κυβερνητικοί που κινήθηκαν στα μέρη μας τους προηγούμενους μήνες ήταν είτε των ΑΝΕΛΛ, είτε των Πράσινων και Οικολόγων. Ο Νίκος Στουπής είναι του ΣΥΡΙΖΑ, γνήσιο τέκνο του «πρώτη φορά Αριστερά».
Εξ αρχής ήταν ολοφάνερο ότι «έπαιζε» εντός έδρας. Στα νιάτα του δυναμικός Κνίτης, επισκέπτονταν την Καβάλα για καθοδήγηση. Τότε γνωρίστηκε, συνδέθηκε στενά με τον επίσης Κνίτη (εκείνα τα χρόνια) Ηλία Ιωαννίδη. Αργότερα γνώρισε κι ανέπτυξε φιλία (με την ιδιότητα του Γεωτεχνικού) με τον Θόδωρο Μαρκόπουλο. Στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας συνεργάστηκε με τον Κώστα Μορφίδη ενώ μια κουμπαριά (μάλλον την εποχή της ΚΝΕ) είναι το επιστέγασμα της καλής του φιλίας με τον Μιχάλη Καπέτη. Εξ αυτών των λόγων ο πρόεδρος χαμογελούσε διαρκώς, δήλωσε (ήταν σχεδόν η πρώτη του φράση) ότι είναι φίλος της Ανατολικής Μακεδονίας. Τότε κοίταξε πρώτα τον Θ. Μαρκόπουλο (τον αποκάλεσε «Θόδωρα») αμέσως μετά τον Ηλία Ιωαννίδη.
Απλά πράγματα. Χωρίς κουστούμια, χωρίς γραβάτες, χωρίς όλα αυτά τα «δήθεν» που μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Κι όπως είπε συμπολίτης που συμμετείχε στην σύσκεψη η οποία επακολούθησε, ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν είναι απόλυτος στις απόψεις του όπως όλοι οι προηγούμενοι. Ναι, συμφωνούμε κι αμέσως προσπαθούμε να συμπληρώσουμε όλα τα πιο πάνω: Το «πρώτη φορά Αριστερά» έφερε στην εξουσία ανθρώπους που επί του παρόντος δεν επηρεάστηκαν από αυτή. Θεωρούν –ως φρέσκοι στο κουρμπέτι- ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα κι όχι να αλλάξουν οι ίδιοι. Φιλότιμη προσπάθεια, την οποία ίσως την έχουμε ξαναδεί. Οι προηγούμενοι που είχαν αυτήν την αφετηρία, αυτούς τους στόχους βρίσκονται (αν βρίσκονται ακόμη στο ΠΑΣΟΚ) σε ένα κόμμα που «έβγαλε» Τσοχατζόπουλους, Σμπώκους και πολλούς άλλους φυλακισμένους και προφυλακισμένους!
Προς Θεού, δεν είναι όλοι ίδιοι. Ούτε φυσικά ευχόμαστε να επαναληφθούν αυτές οι ντροπές της «Αλλαγής» και του (κατά κάποιο τρόπο) σοσιαλισμού. Σημειώνουμε και προβλέπουμε ότι σε αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολο να αλλάξεις τα πράγματα. Πιθανότερο είναι να αλλάξεις εσύ που μετά από τόσα χρόνια στις πλατείες, ανέλαβες ξαφνικά να διοικήσεις ότι τόσα καιρό ήταν ο αντίπαλος σου. Νικιέται το σύστημα; Μάλλον όχι. Οι άμυνες που αυτό δημιούργησε «απορροφούν» σταδιακά όσους προσπαθούν να το επηρεάσουν.
Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΑ κέρδισε τις εντυπώσεις κι ας μην έλυσε κανένα τοπικό πρόβλημα. Άνθρωπος που θέλει τον διάλογο, άνθρωπος που δεν αποκλείει τίποτα, πρόεδρος που δεν διεκδικεί το αλάθητο, πρόεδρος που έχει την μεγάλη υπομονή να τους ακούσει όλους. Έχει τη βούληση να αλλάξει όσα παρέλαβε. Τον Σόϊμπλε τον ρώτησε; Πήρε την άδεια της Μέρκελ ώστε να διορθώσει τον άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ, να μπορεί ο φορέας που εκπροσωπεί να είναι δίκαιος κι αποτελεσματικός;
Κάποτε επισκέφθηκε την Καβάλα ο υποδιοικητής του ΕΛΓΑ. Ο προηγούμενος ή ο προ προηγούμενος. Φέρονταν φίλος της Καβάλας διότι είχε δεσμούς με την περιοχή. Του μιλούσαν οι αγρότες για τις ζημιές που έπαθαν. Ζητούσαν τη βοήθεια του, κάτι περισσότερο -του έλεγαν- από αυτό που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Ο υποδιοικητής με ύφος 10 καρδιναλίων λίγο ακόμη και θα έπιανε στα χέρια του βίτσα να τους δείρει! Γιατί; Γιατί τόλμησαν να του ζητήσουν κάτι γενναίο, ουσιαστικό, αυτό που δικαιούνταν!
Ο απόμακρος κι αυστηρός πρόεδρος- αντιπρόεδρος- υπουργός- υφυπουργός, κάτι σαν τον κακό δάσκαλο των ασπρόμαυρων ελληνικών ταινιών, δεν έδωσε τίποτα από αυτά που η κοινωνία του ζήτησε. Απάντησε πολλές φορές αρνητικά. Με έναν τρόπο απαξιωτικό, προσβλητικό για τους συνομιλητές του. Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Είναι το «πρώτη φορά Αριστερά». Κι αυτός ωστόσο δεν θα κριθεί από την διαγωγή που θα δείξει αλλά από το έργο του. Ιδού η Ρόδος αγαπητέ κ. Πρόεδρε: Μπορείς αλήθεια να αλλάξεις τον άδικο κανονισμό ή θα αρκεστείς στα καλά λόγια που αναγνωρίζουν το δίκιο των άλλων και τίποτα πέραν αυτού;
Έχουν δίκιο που διατυπώνουν παράπονα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια και η Ενεργειακή Αιγαίου. Η ερώτηση τους για τον αγωγό στη παραλία της Νέας Καρβάλης είναι ιδιαίτερα εχθρική προς την παραγωγική διαδικασία, η οποία όχι μόνο αντέχει στην κρίση αλλά προγραμματίζει νέες επενδύσεις. Δυστυχώς η πρώτη φορά που ασχολήθηκαν με τα Πετρέλαια οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα, που κατέθεσαν την συγκεκριμένη ερώτηση. Έχουν αδικήσει τόσο την Ενεργειακή όσο και τους εργαζόμενους της. Έκαναν ότι δεν έβλεπαν όταν η εταιρία παρουσίασε το ιδιόκτητο της γεωτρύπανο. Δεν επισκέφθηκαν –με την ιδιότητα του βουλευτή- τις εγκαταστάσεις στη Νέα Καρβάλη. Κι όταν βρήκαν ευκαιρία, «κάρφωσαν» την εταιρία για τον γνωστό αγωγό. Για μια παλιά αμαρτία, η οποία σίγουρα πρέπει να διορθωθεί.
Θα πει κάποιος ότι υπάρχουν και χειρότερα… Θα μπορούσε να γίνει και για τα Πετρέλαια ότι πάει να γίνει με τον επενδυτή στα Λουτρά των Ελευθερών. Λες και στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια προκατάληψη, μια … αιώνια αντιπαλότητα, ένα κόμπλεξ με τους επενδυτές. Τους κοιτούν από πάνω μέχρι κάτω, ψάχνοντας τα κουσούρια τους. Κι όταν επιτέλους τα βρουν, τότε κάνουν ολομέτωπη επίθεση. Ελπίζουμε η συμπεριφορά που περιγράψαμε να είναι μια προσωρινή, σπασμωδική αντίδραση χωρίς συνέχεια. Συνηθίζεται πάντως πριν κάνεις μια ερώτηση, επί καταγγελίας που δέχθηκες, να απευθύνεσαι στην άλλη πλευρά προκειμένου να ακούσεις και τις απαντήσεις του «κατηγορούμενου». Άραγε έκαναν κάτι τέτοιο; Κι αν για λόγους ιδεολογίας δεν θέλουν πάρε- δώσε με την Ενεργειακή, ας απευθυνθούν στους εργαζόμενους των Πετρελαίων.
Η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας γκρινιάζει επειδή το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, δεν της είχε γνωστοποιηθεί νωρίτερα. Το έμαθε στη συνέντευξη τύπου. Πολύ καλά έκανε ο κ. Γκόνης. Πώς να τους εμπιστευτεί αλήθεια όταν προηγήθηκαν τα γνωστά, με την παράσταση «Δάφνες και Πικροδάφνες» στην Αθήνα; Όσο λιγότερα ξέρουν, τόσο το καλύτερο μιας κι αποδείχθηκε ότι κάποιοι έχουν την «ικανότητα» να καταστρέφουν ότι καλό πάει να γίνει…
Λόγω της επέκτασης των έργων ανακαίνισης στο μαγειρείο της Παιδόπολης, την σίτιση των παιδιών του ιδρύματος πρόκειται να αναλάβει ο Δήμος Καβάλας. Αυτή η διευκόλυνση θα συνεχιστεί μέχρι να παραδοθούν στην Παιδόπολη τα νέα μαγειρεία. Μετά από 2-3 μήνες.