Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Κυβέρνηση τηρεί την βασική προεκλογική και μετεκλογική της υπόσχεση προς τους πολίτες. Κάνει μια άλλη, διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμενη αποφασίζει το δημοψήφισμα προκειμένου με τον συγκεκριμένο τρόπο να πιέσει διαφορετικά (αιφνιδιάζοντας τους μάλιστα) τους δανειστές. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα. Το δημοψήφισμα ορίστηκε για την Κυριακή, τώρα είναι η σειρά των άλλων για μια νέα κίνηση στη σκακιέρα.

Το δημοψήφισμα τρομάζει τους ξένους. Τους βγάζει από το πρόγραμμα που ακολουθούσαν. Σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ήταν θέμα χρόνου να υποχωρήσει. Τώρα οι δανειστές το ξανασκέφτονται, προς το παρόν δεν έχουν λάβει οριστική απόφαση για τις επόμενες τους κινήσεις. Ή θα προκαλέσουν νέο γύρο συζητήσεων (υποχωρώντας έστω λίγο) ή θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ. Ο κ. Τσίπρας ελπίζει, προσδοκά, να γίνει το πρώτο. Αισθάνεται ταυτόχρονα πίεση κι από το εσωτερικό. Δεν εννοούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμαστε στους έλληνες πολίτες που πήγαν στα ΑΤΜ το Σάββατο και την Κυριακή. Αναφερόμαστε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα σπεύσουν στις τράπεζες σήμερα πρωί πρωί. Όσο μεγαλύτερη ψυχραιμία δείξουν οι έλληνες τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να φθάσουμε σε αυτό που ζητά η Κυβέρνηση. Αν αντίθετα οι έλληνες «λυγίσουν», τότε θα παρασύρουν και την Κυβέρνηση. Ρόλο φυσικά παίζει η στάση των μέσων ενημέρωσης. Ήδη διαμορφώνουν κλίμα με συνεχόμενη κινδυνολογία και καμία υποστήριξη στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Το ξεχωρίζουν από την πρώτη στιγμή άλλωστε. Άλλο πράγμα η Ελλάδα,ι άλλο πράγμα η ελληνική κυβέρνηση.

Κατά διαβολική σύμπτωση σήμερα η Καβάλα γιορτάζει. Η τοπική γιορτή «φέρνει» τοπική αργία. Δίπλα μας το κράτος και οι τράπεζες θα λειτουργούν κανονικά. Στην πόλη μας σήμερα το δημόσιο δεν λειτουργεί. Αν αυτό είναι καλό ή κακό, θα το ξέρουμε το βράδυ. Από χθες αρκετοί συμπολίτες σχεδίαζαν σήμερα πρωί πρωί να κινηθούν στις τράπεζες των Κρηνίδων, της Ελευθερούπολης, της Χρυσούπολης για να εξυπηρετηθούν. Ευχόμαστε το σχέδιο που έκαναν να τους βγει. Έχει σχέση και με το σχέδιο των Αθηνών και με το πρόγραμμα των Βρυξελών.

 

Ολοκληρώνοντας τον απαραίτητο σχολιασμό της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης θέτουμε υπόψη των αναγνωστών μία ακόμη παράμετρο. Την κούραση. Την ψυχολογική κούραση όλων μιας και η ιστορία τραβά σε μάκρος.Σπάει τα νεύρα όλων, οι οποίοι από ένα σημείο και μετά ζητούν μια λύση (μια οποιαδήποτε λύση) προκειμένου να ησυχάσουν. Να επανέλθουν στη καθημερινότητα τους, όποια κι αν είναι αυτή. Ακόμη και ξένοι Πρωθυπουργοί διαμαρτύρονται. Δηλώνουν κουρασμένοι που συνεχώς συναντώνται, συζητούν για την Ελλάδα.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας εξ αρχής περιέγραψε τον στόχο του. Έναν έντιμο συμβιβασμό. Αυτός ο έντιμος συμβιβασμός δεν έχει καμία σχέση με τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Είναι ωστόσο ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος. Και για τη μια και για την άλλη πλευρά. Προς το παρόν η διαπραγμάτευση σταμάτησε, ναυάγησε. Και οι δύο πλευρές παρόλα αυτά συνεχίζουν να έχουν στο μυαλό τους το ίδιο πράγμα. Έναν έντιμο συμβιβασμό. Κάποτε θα φθάσουν σε αυτόν. Έχει σημασία το πότε και με ποιο τρόπο.

 

Η αγορά της Καβάλας παρακολουθούσε έμμεσα ή άμεσα τις εξελίξεις στις τράπεζες. Στα ΑΤΜ. Το Σάββατο το πρωί αντί άλλης κίνησης οι επαγγελματίες κουβέντιαζαν το τι συμβαίνει στα διπλανά ή κοντινά τους καταστήματα των τραπεζών. Χθες Κυριακή φιλοσόφησαν περισσότερο το θέμα του δημοψηφίσματος σε σχέση με την ψυχολογία του καταναλωτή. Τα πράγματα είναι απλά. Δημιουργείται νέο κλίμα αποσταθεροποίησης. Όσο αυτό συνεχίζεται τόσο οι πολίτες αλλάζουν. Αν το δημοψήφισμα γίνονταν χθες τότε το «όχι» θα είχε ποσοστό μεγαλύτερο ίσως και του 80%. Όσο οι μέρες θα περνάνε, μέχρι δηλαδή να φθάσουμε στην Κυριακή, το «όχι» θα κονταίνει και το «ναι» θα ψηλώνει. Για όλους τους λόγους που προαναφέραμε.

 

Σήμερα γιορτάζει και η Σαμοθράκη. Παρά τους ισχυρισμούς μας, ότι στη Καβάλα ήρθε πρώτη φορά στην Ευρώπη ο Απόστολος Παύλος, η αλήθεια είναι ότι έκανε έναν ενδιάμεσο σταθμό στη Σαμοθράκη. Εκεί- με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης- ανακαλύπτουν μόλις τώρα τον Απόστολο των Εθνών! Αντιγράφουμε μέρος ανακοίνωσης της Ι.Μ. Αλεξανδρούπολης για τις σημερινές εκδηλώσεις στη Σαμοθράκη:  Ο πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων της Ορθοδοξίας τελείται στο Στασίδι του Αποστόλου Παύλου τα τελευταία χρόνια ώστε να εμπεδωθεί σε όλους μας η ευλογία της διελεύσεως του μεγάλου Αποστόλου των Εθνών από το νησί της Σαμοθράκης, όταν ο Παύλος έκανε το πρώτο του βήμα από την Μ. Ασία στην Ευρώπη. Είναι μία πνευματική ευκαιρία να γιορτάσουμε την εορτή, να τιμήσουμε το γεγονός, να υμνήσουμε τον Άγιο και σύντομα να καθιερωθεί η Πανήγυρις, τόσο στους ντόπιους, όσο και στους επισκέπτες-προσκυνητές του Νησιού μας, της Σαμοθράκης. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται να συμμετέχουμε στις λατρευτικές ακολουθίες που θα τελεσθούν το Κυριακή 28 Ιουνίου από τις 9:00 μ.μ. με την υπαίθρια βραδυνή Θεία Λειτουργία, στην Παλαιάπολη, εκεί όπου βρίσκεται το Στασίδι του Αποστόλου Παύλου.

 

Υπήρξαν κάποιες υπερβολές στην περίπτωση της τιμής του Δήμου Καβάλας προς τον Μιχάλη Αγγελόπουλο. Ακούστηκαν (στην εκδήλωση της Παρασκευής) κάποια πράγματα ολίγον λάθος. Δεν πειράζει. Ο κ. Αγγελόπουλος ήρθε στην Περιφέρεια ΑΜΘ το 2004 άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Κι όταν κατάλαβε με τι είχε να κάνει ξεχώρισε την Καβάλα, την οποία βοήθησε. Συνεχίζει και την βοηθά από όποια θέση κι αν βρίσκεται. Είναι ένας καλός φίλος, από αυτούς που η πόλη μας έχει ανάγκη. Μεταξύ μας, οι καλοί αυτοί φίλοι δεν είναι καθόλου πολλοί. Σημειώνουμε ότι κάποιοι ξέχασαν νωρίς τον κ. Αγγελόπουλο. Προχθές απουσίαζαν από την εκδήλωση ενώ δεν θα έπρεπε.

 

Συνδυάζεται η στενή σχέση της Καβάλας με τον Μιχάλη Αγγελόπουλο και την υποψηφιότητα του Αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων να ενταχθεί στα μνημεία που προστατεύει η Ουνέσκο. Αυτό είναι σωστό διότι ο νέος Δήμαρχος Σάμου μας βοηθά και προς αυτή τη κατεύθυνση. Αρκεί να ξέρουμε τι θα γίνει, πότε θα γίνει. Υπάρχει μια αοριστία περί της προσπάθειας. Δεν γνωρίζουμε- ίσως γιατί δεν έχει αποφασιστεί- πότε θα είναι η κρίσιμη διαδικασία. Που θα γίνει αυτή και ποια θα είναι ακριβώς. Χρειαζόμαστε ενημέρωση αφού χρόνια τώρα αναφερόμαστε στον ίδιο στόχο μα δεν γνωρίζουμε πότε και που αυτός θα κριθεί.

 

Ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης αισιοδοξεί ότι εντός του Θέρους θα λυθεί το πρόβλημα υδροδότησης της Νικήσιανης. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πιστεύει ότι θα βρει πηγή να στείλει καθαρό νερό στο μεγάλο χωριό του Παγγαίου. Ζητά λίγο χρόνο μέχρι να ετοιμαστεί η λύση όπως επίσης βοήθεια. Και από την Περιφέρεια και από τους βουλευτές.

 

Σε πολύ επίπεδο είναι αυτό το διάστημα οι σχέσεις της κ. Δήμητρας Τσανάκα με τον προηγούμενο Δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή. Η κ. Τσανάκα μίλησε με καλά λόγια για τον κ. Σιμιτσή στην εκδήλωση του 3ου Γυμνασίου (πρώην Θηλέων). Έγραψε καλά λόγια για τα σεμινάρια τοπικής ιστορίας στο δεύτερο τόμο των εισηγήσεων που κυκλοφόρησε πρόσφατα(όχι μόνο για τον πρώην Δήμαρχο αλλά και για τον Νίκο Καραπιπερίδη). Τέλος την περασμένη Πέμπτη μαζί νυν και πρώην Δήμαρχος ταξίδεψαν στη Κομοτηνή για τη συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ.

 

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης συνεχίζει να ξεχωρίζει την Θράκη από την Ανατολική Μακεδονία. Ζητά να επανασυσταθεί η ειδική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να λάβει μέτρα υπέρ μόνο της Θράκης. Είναι η ίδια επιτροπή που το 1990 (με τις ψήφους όλων των κομμάτων εκείνης της εποχής) «άνοιξε» το δρόμο των διακρίσεων σε βάρος κυρίως της Καβάλας (λιγότερο της Δράμας) . Εντύπωση προκαλεί το ότι την πρωτοβουλία του κ. Στυλιανίδη στηρίζει και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα. Ένα είναι σίγουρο, αν η πρωτοβουλία αποδώσει τότε ότι θα αποφασιστεί και θα ενισχύει τη Θράκη θα αποδυναμώνει ταυτόχρονα την Ανατολική Μακεδονία.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Επόμενο άρθρο

Μέτρα κατά των συνθημάτων