Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα. Τρεις ολόκληρες μέρες η διαπραγμάτευση είχε σταματήσει. Η Κυβέρνηση προετοίμαζε, προωθούσε το δημοψήφισμα κι οι άλλοι (η άλλη πλευρά) προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει. Δευτέρα βράδυ άπαντες στις νέες θέσεις τους. Χθες- Τρίτη πρωί- αποφασίστηκε (όπως φαίνεται και από τις δύο πλευρές) να γίνει μια ύστατη προσπάθεια. Μια καινούργια και τελευταία διαπραγμάτευση. Η τύχη της οποίας δεν είναι γνωστή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Πρώτα πρώτα δεν είναι σωστό να αφήνεις να περάσουν τρεις μέρες χωρίς να κάνεις τίποτα. Δείχνει βιασύνη κι ανευθυνότητα να προσπαθείς την τελευταία στιγμή να σώσεις μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Η προσπάθεια της 12ης ώρας είναι μια προσπάθεια που περισσότερες πιθανότητες έχει να αποτύχει. Απορούμε, γιατί αυτά που επιχειρήθηκαν χθες – από το μεσημέρι και μετά- δεν τα υλοποίησαν τα εμπλεκόμενα μέρη το τριήμερο Σάββατο έως Δευτέρα;
Διαβάζοντας τις διάφορες πληροφορίες αντιλαμβανόμαστε ότι το τριήμερο υπήρξε ρήγμα στην κυβερνητική παράταξη. Οι παράγοντες προερχόμενοι από την κεντροαριστερά πίεζαν προκειμένου η συζήτηση να αρχίσει πάλι. Χθες το πρωί το αποκάλυψαν περήφανα οι ίδιοι. Ταυτόχρονα έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο η έλλειψη ρευστού όσο και το κλείσιμο των τραπεζών. Σε αυτό το επίπεδο οι ξένοι κατάφεραν να κερδίσουν την …επανάσταση των ελλήνων. Δεν ήταν αυτό το πιθανότερο;
Ο Πρωθυπουργός μάλλον μέτρησε διαφορετικά το μπόι της κοινωνίας. Υπολόγισε λάθος συγκρίνοντας το σήμερα με το 1940, με το 1944, με λαμπρές και ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας. Μόνο που το 2015 δεν είναι τίποτα άλλο από 2015. Οι έλληνες σήμερα είναι όντως απόγονοι των αρχαίων ελλήνων, των μακεδονομάχων, των τσολιάδων και των στρατιωτών τους έπους της Αλβανίας. Κατά βάθος οι έλληνες σήμερα είναι άλλοι έλληνες. Καλομαθημένοι και φοβητσιάρηδες. Πόσο κακό είναι να είσαι σήμερα φοβητσιάρης;
Το χειρότερο όλων είναι να είσαι καλομαθημένος. Εδώ «σκοντάφτει» αυτό που είχε στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός. Στην βόλεψη όλων μας. Για τους σημερινούς έλληνες είναι μαρτύριο η ουρά στα ΑΤΜ για να εισπραχθεί το ποσό των 60 ευρώ. Αν ήταν 6.000 ευρώ το συζητούσαμε… Για τους σημερινούς έλληνες είναι κατάρα να περιμένουν μία ώρα στο βενζινάδικο για να βάλουν 20 ευρώ αμόλυβδη στο ρεζερβουάρ. Σε γενικές γραμμές αποδεικνύεται ότι έχουμε τα κουσούρια μας. Τα οποία θα σπεύσουμε να κρύψουμε φωνάζοντας υπέρ του «ναι». Θέλουμε το ευρώ ακριβώς επειδή θέλουμε τη βόλεψη μας. Η συγκεκριμένη αντίδραση είναι απόλυτα φυσιολογική. Είναι η αναμενόμενη, άσχετα από τα αντίθετα που άλλοι περίμεναν και περιμένουν.
Η συμπεριφορά των ξένων ήταν, είναι και θα είναι απαράδεκτη. Με μία διαφορά. Εκτός από ξένοι είναι κι οι δανειστές μας. Αυτοί έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι. Αυτοί μας δάνεισαν, αυτοί θα καθορίσουν τους όρους επιστροφής των χρημάτων που στο τέλος τέλος είναι δικά τους. Αυτοί θα αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Ας προσέχαμε κι ας είχαμε μια διαχείριση τέτοια που θα άφηνε κέρδη για το κράτος. Εμείς όμως ήμασταν αχόρταγοι. Κι οι πολιτικοί μας αντί για διαχείριση του δημόσιου χρήματος πλούτιζαν συστηματικά.
Σε αυτές τις περιπτώσεις λες την αλήθεια χωρίς υπεκφυγές. Οι ξένοι το αποφεύγουν. Λένε ότι μας σέβονται και μας συμπαθούν. Υποστηρίζουν ότι μας αγαπούν. Όταν όμως κάνουμε μαζί τους λογαριασμό, μας φέρονται με τον χειρότερο τρόπο. Οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έσκυβαν το κεφάλι. Τα δέχονταν όλα αφού αναγνώριζαν πλήρως το χρέος της Ελλάδας. Αυτός ο πρωθυπουργός το χειρίζεται διαφορετικά. Ρισκάρει. Μήπως όμως υπολογίζει λάθος όσους εκπροσωπεί; Μέχρι που έκλεισαν οι τράπεζες το «όχι» ήταν τεράστιο. Τώρα που δεν υπάρχουν τράπεζες οι κράχτες του «όχι» λούφαξαν. Θα επανέλθουν σύντομα. Φανατικοί υποστηρικτές του «ναι».
Άδειοι χθες Τρίτη οι εμπορικοί δρόμοι της Καβάλας. Περιορισμένη έως ανύπαρκτη η κίνηση στα μαγαζιά. Οι καταναλωτές εξαφανίστηκαν. Προτίμησαν να μείνουν σπίτι να δουν τηλεόραση. Αποφεύγουν να ξοδεύουν αφού ανησυχούν για το τι θα γίνει αύριο. Στάση εμπορίου, περιέγραφαν άπαντες την ίδια κατάσταση. Μέχρι πότε; ρωτά τον εαυτό του ο μικρομεσαίος, ο επαγγελματίας. Η ερώτηση προς το παρόν δεν έχει απάντηση. Αυτό είναι το χειρότερο. Ξέρεις ότι είσαι σε δυσκολία, δεν ξέρεις μέχρι πότε. Εδώ που φθάσαμε δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Το είπε κι ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στην ΕΡΤ:Αν επικρατήσει το «ναι» οδεύουμε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τα είχε όλα η Ελλάδα, οι εκλογές τη μάραναν.
Δύο εκπρόσωποι του νέου διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Καβάλας (μεταξύ αυτών ο νέος πρόεδρος κ. Πουλόπουλος) ήταν χθες το πρωί στο Δημαρχείο. Συνάντησαν κυρίως εθιμοτυπικά την Δήμαρχο, την οποία ενημέρωσαν. Όπως της είπαν ασθενοφόρα συχνά μετακινούνται από την Καβάλα στα κέντρα υγείας του Νομού για εξυπηρέτηση των αναγκών της επαρχίας. Το γεγονός φυσικά και τους ανησυχεί αφού με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται το ΕΚΑΒ Καβάλας και η ετοιμότητα του.
Συνέντευξη τύπου υπέρ του «ναι» δίνει σήμερα το πρωί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Για τον ίδιο λόγο έρχεται μετά από καιρό στην Καβάλα ο Γιώργος Καλαντζής. Η συνέντευξη τύπου του Γιώργου Καλαντζή προγραμματίστηκε για αύριο το μεσημέρι στην δημοτική βιβλιοθήκη. Προς το παρόν άλλες συνεντεύξεις τύπου για το δημοψήφισμα δεν υπάρχουν. Ίσως όμως ανακύψουν.
Χαμός έγινε το Σάββατο και την Κυριακή στο Νοσοκομείο. Μην πάει ο νους του αναγνώστη στο κακό. Ας πάει στο …ΑΤΜ. Στην είσοδο του κτιρίου υπάρχει ΑΤΜ που πολλοί (όχι μόνο εργαζόμενοι) προτίμησαν και το Σάββατο και την Κυριακή για τις αναλήψεις τους. Ξαφνικά το Νοσοκομείο έμοιαζε (λόγω της μεγάλης ουράς στο ΑΤΜ) με τράπεζα!
Απογοήτευση στο Αστικό ΚΤΕΛ για την κατάσταση στην οδό Ερυθρού Σταυρού, από Δαγκλή έως Φάληρο. Οι παράνομες σταθμεύσεις εμποδίζουν τα λεωφορεία που τις περισσότερες φορές σταματούν (για επιβιβάσουν κόσμο) όχι στις εσοχές αλλά στη μέση του δρόμου. Κατά τους οδηγούς πρόβλημα είναι και η συμπεριφορά των καταστηματαρχών. «Παρκάρουν για λίγο μεν αλλά παράνομα μπροστά στα μαγαζιά τους» λένε οι οδηγοί των μπλε λεωφορείων. Όσο για την Τροχαία, κάνει ότι μπορεί. Αυτό που κάνει δεν είναι αρκετό. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.
Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων έδωσε στη δημοσιότητα χθες τα αποτελέσματα των συσκέψεων που οργανώθηκαν στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη προ 15 περίπου ημερών. Στο δελτίο τύπου αναφέρονται καλά λόγια για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Καβάλα: « Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), Θεόδωρος Κόντες, μαζί με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένος (ΡΑΛ) του ΥΝΑ Καθηγητή κ. Κ. Μουτζούρη, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον λιμένα Αλεξανδρούπολης την 16/6/2015, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος, με την παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων και Διευθυντών Διευθύνσεων, εκπροσώπων του Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και ναυτικών / τουριστικών πρακτόρων.Το κλιμάκιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρουπόλεως κ. Σταύρο Σταυράκογλου, σχετικά με την πρόοδο των εργασιών και τα μελλοντικά σχέδια, σύμφωνα με το master plan. Από πλευράς ΕΕΚΦΝ παρουσιάστηκε σχέδιο δράσης και προβολής κρουαζιέρας και ιδιαίτερα πρόταση για 3ήμερες και 4ήμερες κρουαζιέρες στο Βόρειο Αιγαίο, με κύριο στόχο την προσέλκυση τουριστών από Ανατολικές Ευρωπαϊκές Χώρες και Τουρκία. Εν συνεχεία, την ίδια μέρα, έγινε σύσκεψη στην Καβάλα – στον Οργανισμό Λιμένος – με την παρουσία της Δημάρχου κα Δήμητρας Τσανάκα, των τοπικών Αρχών, εκπροσώπων εμπορικού επιμελητηρίου και πρακτόρων. Ο Πρόεδρος του λιμένος παρουσίασε την εξέλιξη των εργασιών επέκτασης προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια, καθώς και την τακτοποίηση χώρων χρήσης για μαρίνα. Από πλευράς ΕΕΚΦΝ έγινε πάλι η παρουσίαση για την εξέλιξη της κρουαζιέρας, το ενδιαφέρον επίσκεψης στο λιμένα από διάφορες εταιρείες και tour operators. Επίσης παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα προώθησης κρουαζιέρας στο Βόρειο Αιγαίο, μια που η Καβάλα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λιμάνια προσέγγισης του Βορείου διαμερίσματος της Χώρας».