Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Από το 2010 που η Ελλάδα μπήκε στον «θαυμαστό» κόσμο των μνημονίων δύο κόμματα υποστήριζαν επίμονα, συστηματικά, μαχητικά ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από μικρό κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς αύξησε θεαματικά τα ποσοστά του, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (δημιουργήθηκαν σε αυτή τη βάση παραμονές των εκλογών του 2012). Τον Γενάρη του 2015 τα δύο κόμματα συνεργάστηκαν. Έφτιαξαν συμμαχική κυβέρνηση, προσπάθησαν φιλότιμα να κάνουν πράξη τις προεκλογικές τους υποσχέσεις.

 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε –μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του την Παρασκευή- τον κίνδυνο. Δεν θα είναι grexit- είπε- αλλά άτακτη χρεοκοπία. Ταυτόχρονα ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς την πλήρη αποτυχία του εγχειρήματος. Όντως έκανε μιαν άλλη διαπραγμάτευση, πίεσε όσους μας πίεζαν αλλά στο τέλος τέλειωσαν τα διαθέσιμα της χώρας. Με ειλικρίνεια αναγνώρισε την αποτυχία του, εισπράττοντας την συμπάθεια του κόσμου και πολλών πολιτικών του αντιπάλων.

 

Ήθελε να εφαρμόσει Αριστερή πολιτική σε έναν κόσμο όπου κουμάντο δεν κάνει η ιδεολογία αλλά το χρήμα. Ήθελε να βρει και να πορευτεί σε έναν άλλο δρόμο. Δεν υπολόγισε δύο ακόμη παράγοντες. Το μεγάλο χρέος της χώρας και το ότι αυτή δεν είναι καθόλου οργανωμένη. Δεν είχε κακή πρόθεση. Ούτε είπε ψέματα στους πολίτες. Αυτό όμως που επιχείρησε δεν του βγήκε. Το χειρότερο; Χάθηκε χρόνος και χρήμα. Τώρα, τρεχάτε ποδαράκια μου…

 

«Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα» είπε στην μεταμεσονύχτια ομιλία του στη Βουλή ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Πλην όμως σήμερα Δευτέρα θα δοθεί μια ακόμη αναβολή στη συγκεκριμένη συζήτηση. Πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε (υποχωρώντας κι άλλο) με τους δανειστές, μετά να δανειστούμε, να ακολουθήσουμε μνημονιακή πολιτική ψηφίζοντας άμεσα νόμους στη Βουλή, να ασχοληθούμε με τις τράπεζες (άλλος καημός αυτός). Αμέσως μετά- δεν μπορεί- θα βρούμε χρόνο για να κάνουμε τον δυσάρεστο αλλά απαραίτητο απολογισμό του 5μηνου «πρώτη φορά Αριστερά». Φαίνεται επίσης ότι οι βουλευτικές εκλογές έρχονται. Αργά μεν αλλά σταθερά.

 

Τα έφερε έτσι η ζωή που το καινούργιο μνημόνιο ψήφισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Βουλή οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Τρεις άνθρωποι που τα κατήγγειλαν. Τρείς σταθεροί θαμώνες της πλατείας Καπνεργάτη τον καιρό των μεγάλων διαδηλώσεων, την εποχή των αγανακτισμένων. Δύο εξ αυτών έβαλαν … αστεράκι. Δήλωσαν ότι ψήφισαν χωρίς να το θέλουν. Μόνο και μόνο για το καλό της Κυβέρνησης. Ο Τάκης Εμμανουηλίδης απέφυγε την ίδια δήλωση. Καλύπτεται από την γνωστή φράση «τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται».

 

Μέσα σε αυτή την δυσκολία και την αναταραχή η Αλεξάνδρα Τσανάκα είχε γενέθλια. Αυτό προκύπτει από την ευχαριστήρια ανάρτηση της στο facebook. Τα γενέθλια της βουλευτού φέτος συνέπεσαν με μια δύσκολη ψηφοφορία. Που καιρός να γιορτάσει. Η δήλωση της αναφέρει: « Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους σας για τις ευχές σας. Η μέρα ήταν δύσκολη και ήταν αδύνατον να απαντήσω σε πάρα πολλούς από εσάς προσωπικά. Οι μέρες εξακολουθούν να είναι πολύ δύσκολες για τον τόπο μας και την Ευρώπη. Η κυβέρνηση χρειάζεται και την στήριξη αλλά και τις κόκκινες γραμμές της κοινωνίας».

 

Βρίσκεις διάφορα κείμενα στο facebook αυτό το διάστημα, όλα σε σχέση με τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Π.χ. σε υψηλούς τόνους (θα μπορούσε κάποιος να τους χαρακτηρίσει ακόμη και ακραίους, ακατάλληλους για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή) ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστας Αντωνιάδης γράφει: «Αυτό που προέχει τώρα, είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όσο αφορά για την πεντάμηνη τραγελαφική διαπραγμάτευση, για τις συμφωνίες που γράφονταν το πρωί και σβήνονταν το βράδυ, για τα νέα δυσβάστακτα μέτρα που θα έρθουν και για το ποιός ευθύνεται, δεν είναι να τα συζητήσουμε σήμερα. Ούτε και αύριο. Έχουμε όλο τον χρόνο για κριτική και σχόλια από τη Δευτέρα και μετά. Και θα γίνουν και τα δύο. Είτε αυτό αρέσει στους νεοσταλινικούς του ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι. Αλλά θα γίνουν στην ώρα τους. Οταν η χώρα θα έχει διασωθεί από τον «ξαφνικό θάνατο» που πολλοί από αυτούς εύχονταν και επιδίωκαν». Σαφώς πιο ψύχραιμος και ενωτικός ο Γιώργος Παυλίδης σημειώνει: «.Ένα σκέφτομαι. Πρώτα η Πατρίδα, ενωμένη, όπου πατρίδα όλοι μας».

 

Από την παραλία που ήταν χθες το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης στέλνει οργισμένο μήνυμα στους δανειστές: «Την ψυχή μας δεν θα την πάρετε κοπρόσκυλα». Ο πρώην Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής ασχολείται με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη: «Στην πράξη αντίθετος με τον αριβισμό , τον καριερισμό και την πολιτική ιδιοτέλεια . Απλός και εύληπτος από τους συνομιλητές του ή τους ακροατές του . Έντιμος στις σχέσεις του.Καθαρή ,φιλελεύθερη σκέψη ,αγωνιστική στάση υπό οποιεσδήποτε συγκυρίες .Μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη». Ο Γιώργος Φιλόσογλου- αντιδήμαρχος Καβάλας- γράφει: «Παρά τα τεράστια λάθη που έχει κάνει (τα περισσότερα εξαιτίας του τουρίστα της Αίγινας ),το μοναδικό πολιτικό κεφάλαιο που αυτή την στιγμή διαθέτει η χώρα και μάλιστα συσπειρωμένη γύρω του ,είναι ο πρωθυπουργός. Οι προσπάθειες που εσχάτως κάνει τον έχουν ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο στην κοινωνία. Αν πραγματικά γίνει μεταρρυθμιστής το μνημόνιο θα ακυρωθεί σύντομα από μόνο του . Η αντιπολίτευση δείχνει πως θα κάνει το χρέος της . Ελπίζω μέχρι τέλους . Είναι το ” αφεντικό ” στο λαό ,ήρθε η ώρα να γινει και το αφεντικό στο κόμμα του. Τέλος χθες στην Βουλή φάνηκε δυστυχώς και κάτι άλλο: η δημοκρατία για κάποιους και κάποιες είναι πρόφαση -όχημα. Άλλος ο μύχιος πόθος ……. Τέλος και οι ξένοι πρέπει να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους. Ο κίνδυνος που καραδοκεί εκτός της φτωχοποίησης ειναι η ύπαρξη της δημοκρατίας».

 

Γνωστός νεοδημοκράτης της πόλης έλεγε χθες ότι στη χειρότερη θέση όλων είναι ο κόσμος. Ο κόσμος που πίστεψε, ψήφισε είτε τον ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως αυτόν), είτε τους ΑΝΕΛΛ. «Ο κόσμος απορεί. Είναι σε απόγνωση. Δεν ξέρει τι να κάνει» μας είπε. Εννοούσε ότι κι ο πρόεδρος (προσωρινός μάλιστα) του ίδιου κόμματος: Η σύγχυση στη κοινωνία είναι μεγάλη. Δεν είναι καιρός για εκλογές. Μέσα σε μία εβδομάδα από τα πανηγύρια του «όχι» φθάσαμε σε μια άνευ προηγουμένου υποχώρηση. Η ελληνική οικονομία δεν άντεξε κι ο ελληνικός τσαμπουκάς έβαλε (θέλουμε δε θέλουμε) την ουρά στα σκέλια! Χάσαμε, ας το παραδεχθούμε.

 

Υπάρχουν φυσικά κι οι άλλοι. Οι περισσότερο ανθεκτικοί. Ακούμε τις φωνές τους, τις αντιπροτάσεις τους. Επιμένουν στη δραχμή και στην έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ. Κι αυτοί δεν είναι σίγουροι για όσα υποστηρίζουν. Το κάνουν από συνήθεια. Έτσι για να συνεχίζει να υπάρχει μια αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση που από τον Γενάρη έγινε κυβέρνηση. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αντίθετα παρακολουθεί αποσβολωμένη την κολοτούμπα. Θυμώνει από την εχθρική στάση των Γερμανών. Βρίσκεται σε αδιέξοδο, δεν το κρύβει. Πάντως για τη δραχμή η πλειοψηφία των ελλήνων δεν συμφωνεί. Για ένα σωρό λόγους.

 

Πριν τις εξελίξεις στην Αθήνα και στις Βρυξέλες συζητούσαμε στην Καβάλα τα δικά μας. Την αλλαγή διοίκησης στο Νοσοκομείο, την καθυστέρηση στην έκδοση βίζας σε Τούρκους που θέλουν να μας επισκεφθούν, τα διάφορα έργα που είτε σταμάτησαν είτε δεν εξελίσσονται όπως θα περιμέναμε. Για να πάψει αυτή η συζήτηση μεσολάβησαν πολλά. Πρώτα πρώτα η κακοκαιρία την Παρασκευή το απόγευμα. Πάλι οι δρόμοι έγιναν ποτάμια. Τα …ποτάμια με μεγάλη ποσότητα νερού «έψαχναν» τη θάλασσα, σε αυτή τη πορεία τους παρέσυραν ότι βρήκαν μπροστά τους! Μια απ’ τα ίδια για την Καβάλα. Πλημμύρες, ζημιές, διακοπές ρεύματος.

 

Για τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας ακούγεται από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και το όνομα του καθηγητή του ΤΕΙ Τάσου Καρασαββόγλου. Μαζί με τον κ. Λασκαρίδη (γενικό γραμματέα του ΤΕΙ) είναι (όπως τουλάχιστον λέγεται) οι προτάσεις της οργάνωσης της πόλης προς τον Υπουργό Υγείας. Με μία επιφύλαξη, ο Υπουργός Υγείας να μη τις λάβει υπόψη του και να κάνει το δικό του! Αυτό είναι που φοβούνται στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, όσο μπορούν προσπαθούν να αποτρέψουν μια εκτός κομματικής γραμμής απόφαση του κ. Κουρουπλή.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Επόμενο άρθρο

Απώλειες , ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και ευρώ !