Αυτό το διάστημα ο Δήμος Καβάλας προωθεί την ανακύκλωση μοιράζοντας τσάντες στους πολίτες, τοποθετώντας μπλε ολοκαίνουργιους κάδους στο κέντρο και τις συνοικίες. Θα γίνουν κι άλλα, ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα ενέργειες προκειμένου οι πολίτες να μάθουν τα βασικά. Αμέσως μετά να μάθουν να κάνουν ανακύκλωση. Μια προσπάθεια που φαίνεται φιλότιμη, «ώριμη», οργανωμένη. Δυστυχώς ο έλληνας ζει –αποδεικνύεται και με αυτή την ευκαιρία- στον κόσμο του. Αν όχι όλοι, σίγουρα αρκετοί έλληνες και δη Καβαλιώτες πολίτες.
Αμέσως θα εξηγήσουμε τι εννοούμε. Οι μπλε τσίλικοι κάδοι είναι παντού. Δίπλα στο σπίτι μας, δίπλα στη δουλειά μας, εκεί που περπατούμε και συχνάζουμε στο κέντρο της πόλης. Αν κάποιος ανοίξει το πεντακάθαρο καπάκι τους θα βρει μέσα διάφορα σκουπίδια τα οποία δυστυχώς δεν ανακυκλώνονται. Ή αν ανακυκλώνονται, δεν ανακυκλώνονται με αυτόν τον τρόπο. Κι όμως, μπροστά σε κάθε μπλε κάδο υπάρχει ταμπέλα για το τι είδους απορρίμματα αυτός δέχεται. Οι πολίτες, που έχουν εύκολη την κριτική για τους άλλους, δεν διαβάζουν. Δεν ενημερώνονται. Βλέπουν κάδο, τον χρησιμοποιούν και για τα οικιακά απορρίμματα τους. Αυτό δεν είναι απλή αμέλεια ή ανθρώπινο λάθος. Για τα δεδομένα της εποχής είναι έγκλημα!
Δεν γνωρίζουμε πόσο θα αποδώσουν οι νέες προσπάθειες που ετοιμάζεται να κάνει ο Δήμος Καβάλας. Καμιά φορά εμείς- όλοι εμείς- είμαστε πραγματικά αδιόρθωτοι. Ακόμη και χρήματα να μας έταζαν για κάθε πράξη ανακύκλωσης, θα το βάζαμε το… αυτογκόλ. Άλλωστε αργήσαμε. Η ανακύκλωση στην πόλη μας και στο Νομό της Καβάλας αρχίζει εκ νέου τώρα, ενώ θα έπρεπε να είναι ήδη οριστικό γεγονός. Της προηγούμενης μάλλον δεκαετίας. Τότε όμως είχαμε άλλα… Η δε ΔΙΑΜΑΘ που θα μας «ξεσήκωνε» προς αυτή τη κατεύθυνση, έκανε (πολύ καιρό) μόνο σχέδια. Σχέδια επί χάρτου. Τόσα χρόνια ουσία μηδέν.
Ας είναι. Ποτέ δεν είναι αργά όταν ο στόχος είναι εφικτός, για το καλό όλων μας. Ας πάρουμε παράδειγμα την ανακύκλωση του γυαλιού. Στην οποία- μας λένε- πετύχαμε. Με την ίδιο τρόπο μπορούμε να είμαστε πιο προσεκτικοί, να μάθουμε την ανακύκλωση κυρίως στο χαρτί και όχι μόνο στο χαρτί. Επιτέλους, αυτό μπορούμε να το κάνουμε σωστά. Είναι και απλό και εύκολο, τρομάρα μας.
Δεν μας φοβίζει, δεν μας ανησυχεί ο καύσωνας. Καιρός του είναι. Μας τρομάζει τι θα γίνει μετά. Η πρώτη δυνατή καταιγίδα, οι αέρηδες, ίσως και τα μπουρίνια. Στατιστικά έρχονται στο τέλος κάθε καύσωνα. Η Καβάλα είναι προετοιμασμένη για όλα αυτά, που όταν έγιναν (10η Ιουλίου 2015) εξέθεσαν τις υποδομές της; Η απάντηση είναι αρνητική. Στις 10 Ιουλίου η πόλη είχε μπόλικες ζημιές από την κακοκαιρία. Το 20ήμερο που μεσολάβησε διορθώθηκαν κάποια από τα προβλήματα που δημιούργησαν τους μπελάδες εκεί το μεσημέρι και το απόγευμα της Παρασκευής;
Παρασκευή απόγευμα στο δημαρχείο έγινε σύσκεψη της Δημάρχου κ. Δήμητρας Τσανάκα με τους στενούς της συνεργάτες (αντιδημάρχους κτλ). Το θέμα ή μάλλον τα θέματα που συζητήθηκαν δεν έγιναν γνωστά. Όχι ακόμη. Πάντως η συζήτηση είχε ενδιαφέρον, συνεχίστηκε μέχρι τη 1 το πρωί του Σαββάτου. Κάτι σοβαρό τους απασχολούσε.
Ανάμεσα σε όλα τα άλλα – τα πολιτικά- ο Ηλίας Ιωαννίδης ετοιμάζει αυτή την περίοδο τον γάμο της θυγατέρας του. Ευχάριστα προβλήματα και υποχρεώσεις. Χαρούμενες σκοτούρες. Ο γάμος θα γίνει ύστερα από λίγες εβδομάδες.
Στο μεταξύ η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Καβάλας προγραμματίζεται για το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Αν είναι βολικό τότε τη συνεδρίαση θα παρακολουθήσουν οι 3 βουλευτές. Οι οποίοι τώρα που τα δύσκολα πέρασαν, θα είναι συχνότερα στην Καβάλα. Αύγουστος προ των πυλών.
Η ιστοσελίδα agronews. Gr αναφέρεται σε συνέδριο που θα γίνει στην πόλη μας τον Σεπτέμβρη: Το 7ο Διεθνές Συνέδριο για τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας στον τομέα της γεωργίας, των τροφίμων και του περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου 2015 στην Καβάλα. Το συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (ΕΠΕΓΕ, HAICTA) με τη στήριξη του παραρτήματος Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας και σε συνεργασία με έναν αριθμό ινστιτούτων. Σημειώνεται, τέλος, ότι η ΕΠΕΓΕ δραστηριοποιείται στον αγροτικό χώρο με σκοπό την προώθηση των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την καλύτερη πληροφόρηση του αγρότη, τον εκσυγχρονισμό της Γεωργίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων.