Οι Σύριοι που μέσω της Καβάλας προσπαθούν να ταξιδέψουν στα Σκόπια (από εκεί στη δυτική και βόρεια Ευρώπη) είναι πολλοί. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Νεαρή ηλικία (λιγότερες είναι οι οικογένειες), γνωρίζουν κάποια βασικά αγγλικά, ξέρουν το ακριβές πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά την αποβίβαση τους στο λιμάνι της πόλης. Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι διαθέτουν χρήματα και ηθικό. Είναι αποφασισμένοι κι ακούραστοι. Μέχρι να φθάσουν στην Καβάλα έκαναν πολλά χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια. Μπροστά τους έχουν ακόμη περισσότερα. Σφίγγουν τα δόντια. Περπατούν γρήγορα από το λιμάνι ως το ΚΤΕΛ έχοντας στο μυαλό τους τον επόμενο τους προορισμό.
Στέλνουν μήνυμα ότι για αυτούς τα δύσκολα πέρασαν. Δύσκολη ήταν η παραμονή τους στην χώρα τους. Το ταξίδι τους ως την Τουρκία και φυσικά το πέρασμα από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Τώρα έχουν μπροστά τους μια… αούτομπαν. Δεν μιλούν πολύ (ούτε καν μεταξύ τους), δεν χαμογελούν, δεν διστάζουν στα έκτακτα εμπόδια. Ότι κι αν τους τύχει από εδώ και πέρα είναι μικρό πράγμα μπροστά στην κόλαση που άφησαν πίσω τους.
Φεύγουν γρήγορα από την Καβάλα. Οι περισσότεροι τουλάχιστον. Δεν ενδιαφέρονται να ρίξουν μια ματιά στον τόπο που τους φιλοξενεί. Κοιτούν μόνο προς την πλευρά του ΚΤΕΛ. Βλέπουν μόνο το εκδοτήριο του εισιτηρίου, το λεωφορείο, στο μυαλό τους έχουν μόνο την Θεσσαλονίκη. Δεν ενοχλούν κανένα και φυσικά δεν ενοχλούνται από κανέναν.
Ουδείς θα ήθελε να είναι στη θέση τους. Όσοι (ντόπιοι) τους παρακολουθούν, το κάνουν με το στόμα ανοιχτό. Κατά βάθος τους θαυμάζουν. Αφήνουν πίσω τους την πατρίδα τους. Θέλουν να σωθούν, για αυτό το λόγο φεύγουν μακριά της. Απορρίπτουν το σενάριο παραμονής στην Ελλάδα. Δεν μας θεωρούν ελκυστικούς. Αφήστε που αν μείνουν εδώ κινδυνεύουν. Από τα μέτρα του νέου και των προηγούμενων μνημονίων. Βιάζονται να βγουν από το ελληνικό έδαφος ώστε με βήμα ταχύ να κινηθούν προς την «πραγματική» Ευρώπη. Της Μέρκελ, του Σόϊμπλε και του Νταϊσεμπλουμ.
Το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας έχοντας ακούσει διάφορες φήμες και πληροφορίες, συνεδριάζει για αυτούς εκτάκτως την Δευτέρα το απόγευμα. Δεν έχει τη βούληση να επιβεβαιώσει τα σενάρια που εμπλέκουν την Καβάλα. Δεν έχει την υπευθυνότητα να ψάξει την υπόθεση και μετά να δει τι θα κάνει. Γίνεται θύμα μιας κινδυνολογίας, η οποία το παρασύρει. Ελπίζουμε όχι για πολύ ακόμη. «Ανθρωπιά έχουμε, υποδομές δεν έχουμε» φέρεται να είπε η Δήμαρχος στους συνεργάτες της. Αναμένουμε στη συνεδρίαση της Δευτέρας να απορρίψει κάθε πρόταση- ιδέα- σκέψη παραμονής των ανθρώπων αυτών (προσωρινά φυσικά) στην Καβάλα. Αυτό όμως δεν το θέλουν ούτε κι οι ίδιοι.
Ναι υπάρχει πρόβλημα. Κι η Καβάλα αρχίζει να αισθάνεται ότι κινδυνεύει να εμπλακεί σε αυτό. Αντιδρά με έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού της συμβουλίου. Σα να σημαίνει συναγερμό προκειμένου το αργότερο τη Δευτέρα να βρει το θάρρος και τα επιχειρήματα να απαντήσει αρνητικά. Να πει στη Κυβέρνηση ότι δεν τους θέλει φιλοξενούμενος π.χ. σε ένα στρατόπεδο ή σε ένα από τα άδεια δημόσια κτίρια που υπάρχουν γύρω μας.
Η αντίδραση δεν είναι ώριμη. Είναι επιπόλαια. Οι Σύριοι πρώτοι και καλύτεροι δεν μας θέλουν, δεν επιθυμούν να μείνουν στην Καβάλα. Το ότι εγκλωβίζονται στα νησιά οφείλεται στο ότι τόσο καιρό δεν «απορροφήθηκαν» από τα πλοία προκειμένου να μεταφερθούν στην στεριά κι έτσι να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ο συναγερμός της Καβάλας είναι μάταιος. Φοβόμαστε ότι μπορεί να γίνει αφορμή ακόμη και για να διατυπωθούν ακραίες κι επικίνδυνες απόψεις. Ας το έχουν αυτό στο νου τους στο Δημαρχείο κι ας προσέξουν για αυτά που θα ακουστούν στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Μεγάλη χαρά «εισπράξαμε» χθες το μεσημέρι στην ακτή της Καλαμίτσας. Την χαρά των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Αυτών των ανθρώπων που έβλεπαν τη θάλασσα τόσο κοντά τους αλλά σε αυτή δεν έμπαιναν ποτέ. Με ένα ποσό 50.000 ευρώ κι έναν μηχανισμό ελληνικό, η θάλασσα δεν είναι πια απαγορευμένος καρπός. Δεν έκρυψαν την ικανοποίηση τους, την έδειξαν και την πρόσφεραν απλόχερα προς τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας και τη Δήμαρχο προσωπικά.
Αμέσως μετά ο Δήμος Καβάλας φρόντισε να κόψει και τούρτα, να ανοίξει σαμπάνια. Τους κέρασε … θάλασσα και μετά τούρτα και ποτό. Δεν ήταν υπερβολή. Ήταν ένα κατάλληλο συμπλήρωμα σε μια σημαντική εκδήλωση και εξέλιξη. Την ίδια στιγμή προσέρχονταν στην Καλαμίτσα το ένα μετά το άλλο το αναπηρικό καροτσάκι. Οι άνθρωποι που κάθονταν σε αυτά ήθελαν να τρέξουν σα τον Κεντέρη. Να δοκιμάσουν τον μηχανισμό κι επιτέλους να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα.
Απορούμε που η Καβάλα άργησε τόσο για αυτή την ενέργεια κι υποδομή. Ταυτόχρονα συγχαίρουμε την Διοίκηση του Δήμου και τη Δήμαρχο προσωπικά. Αν σκεφθούμε προσεκτικά τότε αυτή η απόφαση της ίσως να ήταν η πιο σημαντική κατά το διάστημα των 12 πρώτων μηνών που ασκεί τα καθήκοντα της. Πάντα τέτοια.
Δημοσιεύτηκε την Δευτέρα σε εφημερίδα της Αθήνας το πόρισμα με το οποίο παραπέμπεται να δικαστεί πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, κατηγορούμενος για κακοδιαχείριση και σπατάλη. Πρόκειται για μοίρασμα χρημάτων (πολλών χρημάτων) άνευ λόγου, τα έτη 2006 έως 2009. Την εποχή του Κώστα Καραμανλή με λίγα λόγια. Τότε που λεφτά όντως υπήρχαν. Καταξοδεύτηκαν (βλέπε το παράδειγμα της ΕΡΤ) με αποτέλεσμα να εκτεθεί ο επόμενος. Ο οποίος πίστεψε τον Κ. Καραμανλή κι ήλπιζε ότι κι αυτός θα έχει να ξοδεύει μπόλικα.
Δεν είναι τόσο μακριά μας ο 15Αυγουστος. Ήταν μόλις το περασμένο Σάββατο. Από τον φετινό 15Αυγουστο ξεχωρίσαμε και θέτουμε υπόψη των αναγνωστών την ακόλουθη εικόνα. Μίνι μάρκετ της πόλης –σε συνοικία αυτής- να λειτουργεί κανονικότατα! Σαφώς και δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Η γιορτή του 15Αυγουστου είναι η σημαντικότερη αργία του κάθε Καλοκαιριού. Κι όμως, οι επαγγελματίες εργάζονται ( το δοκιμάζουν εν πάση περιπτώσει) και τον 15Αυγουστο. Φέτος κάποιος έκανε την αρχή , σε μια γειτονιά η οποία είναι πλησίον πολυσύχναστης παραλίας. Του χρόνου θα είναι σαφώς περισσότεροι.
Δύο θα είναι οι διάδοχοι του Γιάννη Βούρου, στο ΚΘΒΕ. Η ιστοσελίδα του περιοδικού Αθηνόραμα αναφέρει την είδηση με ευχές για καλή επιτυχία: Δυο αυτοδημιούργητοι καλλιτέχνες, χαμηλών τόνων αλλά υψηλών ερμηνευτικών επιδόσεων, που έχουν δουλέψει σκληρά και με ζήλο για το ελληνικό θέατρο, ο Γιάννης Αναστασάκης και η Μαρία Τσιμά αναλαμβάνουν ένα δύσκολο έργο, σε δύσκολους καιρούς. Με απόφαση τού Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και τού αν. Υπουργού Πολιτισμού ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης διορίζεται ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής τού Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στη θέση της Αναπληρώτριας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας τοποθετείται η ηθοποιός Μαρία Τσιμά. Συνεπείς, κάπως απόμακροι από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά δίχως ίχνος βεντετισμού, μετρημένοι και διακριτικοί, ηθοποιοί μ’ έκαναν αρκετές φορές να σκεφτώ πως αποτελούν… είδος προς εξαφάνιση στη θεατρική οικογένεια. Ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη στο νέο, δύσκολο, έργο της διαχείρισης ενός κρατικού οργανισμού».
==================================================================================
40 χρόνια γάμου
Ο Σταύρος και η Ελένη Πεταλωτή συμπλήρωσαν φέτος τον Αύγουστο 40 χρόνια γάμου. Η επέτειος γιορτάστηκε το βράδυ της 17ης Αυγούστου (ακριβώς 40 χρόνια μετά το γάμο τους) με δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Γαλαξίας. Παρόντες ήταν ο γιος Γιώργος μετά της συζύγου του Μαρίας. Κοντά τους ο εγγονός του Σταύρου και της Ελένης, Παύλος. Μετά από 40 χρόνια συμβίωσης, ποια ευχή να τους κάνουμε; Μα φυσικά να τα διπλασιάσουν!
Διακοπή νερού
Στις 10 το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε εκτεταμένη διακοπή νερού στην πόλη. Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση ή εκ των υστέρων ενημέρωση. Ως το μεσημέρι χθες το νερό επανήλθε παντού απ’ όπου ήταν κομμένο. Με λίγα λόγια ήταν μια διακοπή αρκετά μεγάλης διάρκειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα αφορούσε την «είσοδο» αέρα στο δίκτυο ύδρευσης, ειδικότερα σε όλη την 1η ζώνη. Η περιοχή αυτή αρχίζει από την συνοικία της Χωράφας, αφορά το κέντρο, τον Άγιο Αθανάσιο ακόμη και τη συνοικία του Αγίου Ιωάννη. Το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ προχώρησε σε άμεσες ενέργειες εξαερισμού, χρησιμοποιώντας ακόμη και τους πυροσβεστικούς κρουνούς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αιτία του προβλήματος ήταν και η αυξημένη ζήτηση. Όλη αυτή η περιπέτεια βρήκε την ΔΕΥΑΚ σε μια «δύσκολη» στιγμή, υπό την έννοια ότι αυτή την εβδομάδα δόθηκαν πολλές Καλοκαιρινές άδειες σε πάσης φύσεως εργαζόμενους της.