Λειτουργούν από χθες στην πόλη μας δύο νέοι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Πρόκειται για δύο καινούργια κτίρια, το ένα στην οδό Εκάβης (Καλαφατιά), το δεύτερο στην Χωράφα (στην οδό Λυσιμάχου). Κανονικά θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε. Ωστόσο το ιστορικό των δύο δημοτικών έργων είναι μια πραγματικά πονεμένη ιστορία. Η υπόθεση και των δύο κτιρίων δεν είναι για πανηγύρια και γέλια. Είναι για κλάματα! Ποτέ άλλοτε ένα απλό κτίριο παιδικού σταθμού δεν άργησε τόσο πολύ. Ρόλο και δη αρνητικό παίζουν η γραφειοκρατία και η οικονομική κρίση.
Η Καβάλα έχει έτσι κι αλλιώς παράδοση τα δημόσια έργα της να αργούν. Πολύ περισσότερο από το κανονικό. Υπάρχει μακρύς κατάλογος έργων που δεν λένε να τελειώσουν. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δρόμος προς το νέο Νοσοκομείο. Υπάρχει κι άλλο παράδειγμα. Παραδείγματα, είναι το σωστότερο. Δέκα χρόνια κατασκευάζονταν το νέο δικαστικό μέγαρο. Τουλάχιστον 6 χρόνια κατασκευάζονταν το νέο Νοσοκομείο. Όσο για την Παράκαμψη, αυτή λειτούργησε αρχές του 2000. Κατασκευάζονταν περίπου 10 χρόνια!
Ο νέος δημοτικός παιδικός σταθμός στην οδό Λυσιμάχου θεμελιώθηκε από τον τότε Δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή τον Οκτώβρη του 2009. Ήταν ένα απλό έργο, ένας απλός δημοτικός παιδικός σταθμός. Για να ολοκληρωθεί έπρεπε να περάσουν περίπου 6 χρόνια. Δεν είναι ρεκόρ καθυστέρησης. Αυτό το ρεκόρ το έχει ο δημοτικός παιδικός σταθμός στην οδό Εκάβης, στα Καλαφατιά. Το Καλοκαίρι του 2006 το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη δημοπράτηση του. Τον Νοέμβρη του 2007 ο νέος (τότε) δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής κατεδάφιζε τον 2ο κρατικό παιδικό σταθμό. Στη θέση του οποίου επρόκειτο να κατασκευαστεί ο νέος.
Και τα δύο έργα εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Θησεάς. Το οποίο κάπου το 2008 σταμάτησε. Τα χρήματα (του κράτους) τέλειωσαν. Η τότε Κυβέρνηση (αλλά κι οι επόμενες) ζήτησαν από τους Δήμους να βρουν και να βάλουν αυτοί τα χρήματα ώστε τα ημιτελή έργα να συνεχιστούν. Οι δήμοι δεν είχαν τη δυνατότητα κι όλα «πάγωσαν». Τελικά τα έργα του Θησεία τα τέλειωσε με μεγάλη καθυστέρηση το ΕΣΠΑ! Το ρεκόρ που λέγαμε, του έργου στην οδό Εκάβης, αφορά χρονικό διάστημα κατασκευής 8 ετών! Στην Ευρώπη μέσα σε 8 χρόνια κατασκευάζονται πολλοί και όχι ένας μόνο παιδικός σταθμός.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η τοπική αυτοδιοίκηση φταίει λιγότερο απ’ όλους. Ο βασικός υπεύθυνος είναι το ελληνικό δημόσιο. Η ασυνέπεια του οποίου (μαζί με την αφάνταστη γραφειοκρατία που συστηματικά ανακύπτει) δημιουργεί προβλήματα. Άλυτα προβλήματα. Σημειώνουμε ότι άνθρωποι που ενεπλάκησαν στα έργα (ανάδοχοι, εργαζόμενοι στους ανάδοχους) βρέθηκαν κι αυτοί σε μπελάδες. Κατασκεύαζαν κτίρια για τα οποία δεν πληρώνονταν. Ως που στο τέλος διέκοψαν τις εργασίες μπας και σωθούν… Αλλού τα κατάφεραν, αλλού όχι. Το απλήρωτο δημόσιο έργο τους οδήγησε στην οικονομική καταστροφή και στην ανεργία.
Ο δημοτικός παιδικός σταθμός στα Καλαφατιά (στην οδό Εκάβης) άρχισε να σχεδιάζεται και να εξελίσσεται όσο δήμαρχος ήταν ο Στάθης Εριφυλλίδης. Το έργο δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί τα 7 χρόνια Σιμιτσή. Ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Στον πρώτο χρόνο της κ. Τσανάκα. Με αυτά τα δεδομένα οι δήμαρχοι δεν θα επανεκλέγονται βάσει του έργου που θα παρουσιάζουν. Αυτό θα αρχίζει την πρώτη τους θητεία, είναι ζήτημα αν θα τελειώνει στη δεύτερη. Πιθανότερο είναι το έργο (με το οποίο ήλπιζαν να επανεκλεγούν) να το τελειώνει κάποιος άλλος. Ο επόμενος ή οι επόμενοι…
Κάποτε ήταν αλλιώς. Θυμόμαστε την εποχή Αθανασιάδη. Δρομολογούσε πάσης φύσεως έργα. Ακόμη και τα πιο σημαντικά προλάβαιναν, τέλειωναν πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ήταν τα «όπλα» του προκειμένου να επανεκλεγεί. Μετά το πράγμα άρχισε να αλλάζει. Άρχισαν να λείπουν τα χρήματα. Άρχισαν οι ενστάσεις και τα δικαστήρια μεταξύ των εργολάβων. Οι παρατάσεις προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν αργότερα κρίνονταν απαραίτητες. Σήμερα (έχει σημασία το σήμερα) όλα είναι ακόμη πιο δύσκολα.
Σειρά έργων (των 4 δήμων και της περιφέρειας) είναι σταματημένα επειδή δεν υπάρχει στη διάθεση τους η τάχα εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ. Όσα έργα προλάβουν θα τελειώσουν ως τον Δεκέμβρη. Θα είναι τα λιγότερα. Τα πιο πολλά έχουν άγνωστο μέλλον. Θα γίνουν έργα – «γέφυρα» για το επόμενο πρόγραμμα, θα τελειώσουν ένας Θεός γνωρίζει πότε. Για να λύσει προβλήματα και αδικίες το κράτος αντέδρασε στην κατάσταση που περιγράφουμε. Έκανε 5ετή την θητεία των Δημάρχων. Μπας και με αυτόν τον τρόπο τελειώσουν επί των ημερών τους έργα που αυτοί άρχισαν. Δεν το θεωρούμε πιθανό. Είναι τόσο μεγάλη η καθυστέρηση των έργων που ακόμη και 6 χρόνια να ήταν η θητεία τους, πάλι δεν θα προλάβαιναν…
Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις. Στο μυαλό μας έρχεται μόνο μία. Το δημοτικό έργο όπου το κτίριο των πρώην ΚΑΤΕΕ (δίπλα στο μοναστήρι του Αγίου Σίλα) μετατρέπεται σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων. Αυτό το έργο είχε εξ αρχής μια μεγάλη, αξιοπρόσεκτη ταχύτητα. Τώρα σχεδόν τελειώνει. Φωτεινό και μοναδικό παράδειγμα. Πόσο διαφορετική θα ήταν αλήθεια η Καβάλα αν όλα τα έργα της είχαν αυτούς τους χρόνους ολοκλήρωσης;
Το ερώτημα είναι βασικό. Ποιος είναι ο καταλληλότερος χώρος μιας θαυμάσιας εκδήλωσης όπως η χθεσινή, πρώτη εκδήλωση του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου; Μια αίθουσα όπως το Όσκαρ; Ή ένας ανοιχτός χώρος όπως η Παλιά Μουσική; Κατά τη γνώμη μας η Παλιά Μουσική είναι πολύ μικρή για τόσο σημαντικά μουσικά γεγονότα. Είναι αρκετά ήσυχη και γραφική πλην όμως περιορίζει το κοινό σε μικρό αριθμό. Αν βελτιώνονταν το Όσκαρ –να μην ενοχλεί με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τον Αντιδήμαρχο Μιχάλη Λυχούνα- τότε όλα θα ήταν καλύτερα. Φέτος δεν προλαβαίνουν. Έως του χρόνου το Καλοκαίρι έχουν χρόνο να βελτιώσουν την αίθουσα που ο προηγούμενος δήμαρχος τους παρέδωσε. Αντί να ταλαιπωρούνται εκεί που δεν χωρούν, γιατί δεν διορθώνουν αυτό που σήμερα δεν τους ικανοποιεί;
Εν τω μεταξύ το Δημοτικό Ωδείο επαναλειτούργησε και το πρόβλημα έρχεται. Οι εθνικές εκλογές «στενεύουν» τις προθεσμίες για τις συμβάσεις των καθηγητών. Οι οποίες δεν θα είναι έτοιμες 1η Οκτώβρη, όταν θα αρχίσουν τα μαθήματα. Προβλέπεται νέα εθελοντική εργασία των καθηγητών. Ας τους το πουν από τώρα, να το γνωρίζουν.
Ο Νίκος Κούτρας είναι η πιο γνωστή περίπτωση στελέχους του τοπικού ΠΑΣΟΚ που έφυγε από αυτό επειδή δεν το άντεχε. Πήγε στη ΔΗΜΑΡ. Τώρα η ΔΗΜΑΡ συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ. Κι ο Νίκος Κούτρας είναι πιθανό να επιστρέψει (χωρίς να το καταλάβει) εκεί απ’ όπου αποχώρησε! Κάτι «μυρίστηκε» και γύρισε νωρίς στο ΠΑΣΟΚ, με δική του απόφαση, ο Γιάννης Μούτλιας.
Όποιος γράφει τις απαντήσεις της κ. Δημάρχου στις ανακοινώσεις των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης τις γράφει λάθος. Προχθές είχαμε δεύτερη απαντητική ανακοίνωση (αυτή τη φορά στον Κ. Σιμιτσή) με μπόλικη ειρωνεία. Τους αντιπάλους και την κριτική τους την χρειάζεσαι. Φυσικά και απαντάς αλλά με σεβασμό.
Δεν το βάζουν κάτω οι υποστηρικτές του Σώρρα στην Καβάλα. Προχθές περίμεναν υπομονετικά να τελειώσει την ομιλία του ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας. Αμέσως μετά μέσω του εκπροσώπου τους Γιάννη Μόμτσου ζήτησαν το λόγο αναπτύσσοντας μία ακόμη φορά τα επιχειρήματα και τις ερωτήσεις τους. Πάλι έφυγαν μη ικανοποιημένοι. Όποια πόρτα κι αν χτυπήσουν οι απαντήσεις που παίρνουν είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν τους αφήνουν ικανοποιημένους. Η προσπάθεια τους συνεχίζεται. Να περάσει ο επόμενος εκπρόσωπος κόμματος…
Συνεδρίασε την Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Ήταν η συνέχεια μιας ειδικής συνεδρίασης με αποκλειστικό θέμα την δημόσια υγεία. Σημειώνουμε ότι η αρχική συνεδρίαση (πάλι στην Αλεξανδρούπολη) είχε γίνει τον Δεκέμβρη του 2014. Άραγε θυμόνταν που είχαν σταματήσει τον Δεκέμβρη, ώστε από αυτό το σημείο να συνεχίσουν την συζήτηση τέλος Αυγούστου;
Αιφνιδιαστική διαμαρτυρία στον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Μελά έκαναν χθες αγρότες, αλιείες και κτηνοτρόφοι. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων της Καβάλας Νίκος Δημόπουλος. Το ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα agrotypos. Gr αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Σε αιφνιδιαστική κατάληψη του Υπουργείου στην Αχαρνών προχώρησαν κτηνοτρόφοι και αλιείς, την Τρίτη (1/9/2015), σε μια προσπάθεια να διαμαρτυρηθούν και να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Δημήτρη Μελά, στον οποίο του μετέφεραν τα αιτήματά τους και μετά αποχώρησαν. Ο κ. Μελάς δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει στον Έβρο ο εμβολιασμός των ζώων για την οζώδη δερματίτιδα. Επίσης έδωσε διευκρινήσεις για τις πληρωμές εξισωτικής του 2014 και βιολογικής κτηνοτροφίας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «στην κινητοποίηση συμμετείχαν κτηνοτρόφοι από την Καβάλα, τη Δράμα και την Αττική και αλιείας από Μεσολόγγι, Πήλιο Σκόπελο και υπόλοιπη Ελλάδα. Γύρω στις 10 το πρωί ανεβήκαμε στο Υπουργείο και διαμαρτυρηθήκαμε. Στη συνέχεια προχωρήσαμε σε συνάντηση με τον κ. Μελά. Όπως μας ανέφερε ο κ. Μελάς, σε 7-10 ημέρες, θα γίνει η παραλαβή των εμβολίων για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην περιοχή του Έβρου».