Πέρασε 1,5 χρόνος από τις δημοτικές εκλογές του Μάη του 2014. Η απόσταση από τις επόμενες παραμένει μεγάλη. Η διοίκηση διοικεί, η αντιπολίτευση παρακολουθεί. Επιτέλους οι τόνοι πέφτουν, γεγονός ευχάριστο. Σίγουρα προσωρινό. Προχθές βράδυ η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ανέλπιστα ήρεμη. Συναινετική. Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στήριξαν τη Δήμαρχο τόσο στο θέμα του κτιρίου του Τελωνείου (και των λιμανιών γενικότερα) όσο και σε αυτό της Καλαμίτσας. Της έδωσαν κι άλλα επιχειρήματα σε αυτά που διαθέτει και ήδη χρησιμοποιεί. Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης η στιγμή που ο Βαγγέλης Παππάς συμφωνούσε και με τον Μάκη Παπαδόπουλο και με τον Κωστή Σιμιτσή. Τότε καταλάβαμε (οριστικά) ότι κάτι έχει αλλάξει. Ο μετεκλογικός πυρετός έπεσε, ο προεκλογικός είναι πολύ νωρίς για να εκδηλωθεί.
Θα πουν κάποιοι ότι η συνεδρίαση ήταν άχρωμη, χωρίς νεύρο. Εννοούν τους συνηθισμένους τοπικούς καυγάδες. Οι οποίοι αρχίζουν στο δημοτικό συμβούλιο, συνεχίζονται στα μέσα ενημέρωσης. Δεν έχουν ουσία αλλά αυτό δεν εμποδίζει κανέναν να τους δημιουργεί, να συμμετέχει, να τους συντηρεί. Να περνά ο καιρός μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αυτός ήταν για πολλά χρόνια ο βασικός στόχος. Ο κανόνας. Να υπάρχει ένταση, παρόμοια με αυτή της προεκλογικής περιόδου. Ουδείς κέρδισε κάτι από αυτή τη διαδικασία. Άπαντες παραδέχθηκαν ότι ήρθε η ώρα να την αφήσουν στην άκρη. Να ηρεμήσουν, δοκιμάζοντας το κάτι άλλο. Κάτι σύγχρονο και χρήσιμο στην πόλη. Στον Δήμο της Καβάλας.
Η Δήμαρχος κι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πίεσαν τον Παράσχο Αγανικόλα να μην παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος. Τα κατάφεραν και δεν έκρυψαν τη χαρά τους. Ο κ. Αγανικόλας προδομένος από το story Σώρρα, παρουσίασε υπογραφές υποψηφίων του (το 2014) με τις οποίες ζητούν να μείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι στόχος πολλών ο Παράσχος Αγανικόλας. Όπως όμως σημειώσαμε οι επόμενες δημοτικές εκλογές αργούν. Υπάρχει χρόνος δηλαδή να επεκταθεί και να γίνει συγκεκριμένο το στενό μαρκάρισμα στον πρώην Υποψήφιο Δήμαρχο. Η διοίκηση σε αυτό το ματς δεν θα είναι μόνη της. Τον Αγανικόλα τον διεκδικούν κι άλλοι.
Ως φυσικό πρόσωπο ο κ. Αγανικόλας είναι σε όλους συμπαθής. Μιλά συγκεκριμένα και εύστοχα όταν πρόκειται για ζητήματα της πόλης (π.χ. η Ιχθυόσκαλα). Το πρόβλημα ήταν με την χρηματοδότηση Σώρρα. Τώρα που απελευθερώθηκε από τα όνειρα, τώρα θα γίνει πραγματικός δημοτικός σύμβουλος της Καβάλας. Ανεξάρτητος- αδέσμευτος- δίκαιος και χρήσιμος για τον τόπο. Έχει μπροστά του αυτοδιοικητικό μέλλον. Από την συγκεκριμένη θέση, μιας και τα περί υποψηφίου Δημάρχου μας τέλειωσαν μαζί με τον Σώρρα.
Ο Χρήστος Ποτόλιας αντίθετα δεν ξεχνά. Όλοι οι άλλοι πρόθυμα διαγράφουν το παρελθόν, ασχολούνται με το σήμερα και κυρίως το αύριο. Ζητά τον λόγο από τον Π. Αγανικόλα ο Χ. Ποτόλιας. Θυμάται τα προηγούμενα γεγονότα, τα επεισόδια όπου ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης αποδοκιμάστηκε από τους οπαδούς Σώρρα. Μιλά σωστά, ζητά περισσότερες εξηγήσεις και μια συγνώμη. Ο Αγανικόλας κάνει ότι δεν ακούει, η συνεδρίαση συνεχίζεται. Αρέσει στους ανθρώπους απλώς να προσπερνούν τα σφάλματα τους. Δεν αισθάνονται υποχρέωση πολλών και αναλυτικών εξηγήσεων. Έτσι ήταν πάντα, έτσι έγινε προχθές το βράδυ. Με τις …ευλογίες όσων τώρα συμπαθούν περισσότερο τον συμπολίτη επαγγελματία.
Η Δήμαρχος αναχωρεί σήμερα σε ταξίδι στο εξωτερικό. Προορισμός της η Γερμανία, το Βερολίνο. Θα λάβει μέρος σε συνάντηση ελλήνων Δημάρχων, τους οποίους οι Γερμανοί θα ενημερώσουν για τα λεγόμενα «νέα χρηματοδοτικά εργαλεία». Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Την εποχή του αξέχαστου Φούχτελ. Τότε ο Σιμιτσής αποδοκιμάζονταν, τώρα οι καιροί άλλαξαν. Η Δήμαρχος ταξιδεύει στην Γερμανία με τις ευχές σχεδόν όλου του δημοτικού συμβουλίου.
Το Δημοτικό Ωδείο επιστρέφει στην αίθουσα του Όσκαρ. Δύο εκδηλώσεις του προγραμματίζονται να γίνουν εκεί, στα μέσα και στο τέλος του μήνα. Τώρα που ο Μιχάλης Λυχούνας αποχώρησε, τώρα το Όσκαρ ξανάγινε χώρος δημοτικών εκδηλώσεων. Δεκτό και λογικό. Αν ταυτόχρονα γίνει στην αίθουσα κάποια συντήρηση, η οποία θα βελτιώσει κι άλλο τις συνθήκες που επικρατούν, ακόμη καλύτερα.
Οι αντιδήμαρχοι κάθονται όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον. Κοντά τους κι οι πρόεδροι των δημοτικών επιχειρήσεων. Εξ αυτού του λόγου υπήρξε αλλαγή στη χωροταξία του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Ο Δημήτρης Καζανίδης, πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, απομακρύνθηκε. Διάλεξε τα «βόρεια» καθίσματα, μακριά από τη Δήμαρχο. Μουρμούριζε. Τον άκουγαν μόνο οι διπλανοί του. Ακόμη να συνηθίσει και να αποδεχθεί την αντικατάσταση του από τη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ.
Συνεδριάζει αύριο στην Κομοτηνή η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ένα από τα θέματα της συνεδρίασης αφορά την 7η παράταση στο έργο βελτίωσης των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας. Αυτό το έργο (ή μάλλον και αυτό το έργο), ξέρουμε πότε άρχισε αλλά δεν ξέρουμε πότε και αν θα τελειώσει. Από παρατάσεις πάντως πάει καλά… Ούτε αγώνας μπάσκετ να ήταν!
Την περασμένη Κυριακή το λιμάνι της Καβάλας φιλοξένησε –για λίγες πρωινές ώρες- 5 μεγάλα πλοία. Εικόνα διαφορετική και φυσικά ωραία. Με αυτή την αφορμή αρκετοί έσπευσαν να βγάλουν τις απαραίτητες φωτογραφίες. Αναμνηστικές και ιστορικές. Υπό την έννοια ότι δεν είναι καθόλου συνηθισμένο στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» να συνυπάρχουν 2 κρουαζιερόπλοια, 2 επιβατικά και ένα καταμαράν.
Πώς όμως θα βγει η κατάλληλη φωτογραφία που θα έχει καλή ποιότητα, σωστό φωτισμό, θα περιλαμβάνει και τα 5 πλοία; Η αποστολή ήταν δύσκολη, πιθανόν να μην στέφθηκε με επιτυχία. Πρώτα πρώτα ο ήλιος ήταν κόντρα. Εμπόδιζε τον φωτογράφο να φωτογραφίσει από δυτικά και βόρεια. Δεύτερον τα πλοία είχαν δέσει με τέτοιο τρόπο που δεν βόλευε. Τρίτον, τα μεγάλα πλοία έκρυβαν τα μικρότερα.
Αναρτήθηκαν και δημοσιεύτηκαν αρκετές φωτογραφίες από το λιμάνι και την εικόνα που παρουσίαζε την περασμένη Κυριακή. Ακόμη κι αυτές που τραβήχτηκαν από ψηλά (από τα λεγόμενα ντρονς) δεν ικανοποιούν. Δεν αρέσουν αφού δεν είναι αυτό που φανταζόμασταν. Συμπέρασμα: Στον επόμενο συνωστισμό πλοίων στο λιμάνι να ειδοποιηθεί: α) ο ήλιος, ώστε να επιτρέψει την λήψη φωτογραφιών από βολικά σημεία β) οι καπετάνιοι, για να δέσουν τα πλοία τους με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μια εικόνα (φωτογραφία) κατάλληλη για τουριστική χρήση και διαφήμιση.
Ο Νίκος Δαγλαρτζής μας επισκέφθηκε κατά το παρελθόν, ως κομματικό στέλεχος των ΑΝΕΛΛ. Σήμερα είναι αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ. Ειδοποίησε (με χαρά) τους φίλους του στην Καβάλα ότι την Παρασκευή στη συνεδρίαση της η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε τον διαγωνισμό για μια ακόμη μελέτη που αφορά την σιδηροδρομική σύνδεση του νέου λιμανιού. Κατ’ αρχήν η εξέλιξη είναι θετική. Κατά δεύτερον, η όλη υπόθεση είναι ακόμη σε φάση μελετών.
Το Ναυτικό Μουσείο της Καβάλας μπορεί να έχει μέλλον μόνο ως Δημοτικό. Αυτό σκέφθηκαν όσοι το δημιούργησαν, το έκαναν δώρο στον Δήμο Καβάλας κι αυτός με χαρά αποδέχθηκε την πρόκληση. Σκέφθηκε να του εξασφαλίσει μια κατάλληλη στέγη, εύστοχα επιλέχθηκε ο χώρος του ισογείου του ΝΟΚ. Κάπου εδώ παρεμβαίνει ο ΟΛΚ, αφού το κτίριο του ΝΟΚ ανήκει στον Οργανισμό. Όπως τόσα χρόνια ο ΝΟΚ το «έδινε» σε ιδιώτες για να το λειτουργούν ως κέντρο διασκέδασης (κι ο ΟΛΚ αποδέχονταν το γεγονός), έτσι θα γίνει κι αυτή τη φορά. Ο ΝΟΚ θα το δώσει στον Δήμο Καβάλας για να στεγάσει το Ναυτικό Μουσείο. Υπάρχει πρόβλημα; Πιστεύουμε πως όχι.
Πραγματοποιείται σήμερα στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» η καθιερωμένη σύσκεψη ενόψει του Χειμώνα. Τοπική αυτοδιοίκηση και εμπλεκόμενες υπηρεσίες συζητούν τις προετοιμασίες, τα μέτρα πρόληψης για τις δυσκολίες από τα καιρικά φαινόμενα που θα φέρει ο Χειμώνας. Χθες παρόμοια σύσκεψη έγινε στην Δράμα.
=========================================
Καλά λόγια
Καλά λόγια για τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη. Πολύ περισσότερο όταν γράφονται από τον πρώην Δήμαρχο κ. Κωστή Σιμιτσή. Η ανάρτηση του κ. Σιμιτσή (με ημερομηνία 1η Νοέμβρη) αναφέρει: Με τον Γιώργο Παυλίδη δεν είχα πολλά πάρε – δώσε. Μονάχα μια τυπική συναδελφική σχέση στο παρελθόν μεταξύ δικηγόρων. Στην πολιτική δεν συναντηθήκαμε ούτε ποτέ αντιδικήσαμε, αν και σε γενικότερο επίπεδο βρεθήκαμε σε φερόμενα ως αντίπαλα στρατόπεδα. Εν τω μεταξύ όμως πέρασε ο καιρός των βαθιών και αγεφύρωτων ιδεολογικών διαφορών. Ένας περιφερειάρχης παίρνει (ή παραλείπει να πάρει) αποφάσεις που επηρεάζουν καθοριστικά την Καβάλα τώρα και για το μέλλον. Είναι γεγονός πως η Περιφέρεια μετά τον Σεπτέμβρη του 2014 έχασε τον βηματισμό της. Άλλαξαν πρόσωπα στη διοίκηση, νέες νοοτροπίες εμφανίστηκαν. Άσκησα πολλές φορές κριτική, ιδίως όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζουν την Καβάλα και γενικότερα την Ανατολική Μακεδονία και στην απουσία αντιδράσεων εκ μέρους του Δήμου Καβάλας. Ωστόσο μπροστά μας είναι οι προκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ, του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, των διασυνοριακών προγραμμάτων, των στρατηγικών επιλογών στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της βιομηχανίας. Και άλλες πολλές διαφαινόμενες δυνατότητες για την περιοχή μας. Θα κοιτάξουμε μπροστά; Ή θα μείνουμε καθηλωμένοι προβάλλοντας στο μέλλον μας ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν; Τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης του Επιμελητηρίου Καβάλας στην Καρβάλη ο Γιώργος Παυλίδης με εξέπληξε ευχάριστα. Δεν στέκομαι στον χαιρετισμό του, που εξελίχθηκε σε προγραμματική ομιλία για τα πεπραγμένα και όσα μέλλονται να πραγματοποιηθούν. Αλλά στο πάθος που ξεχείλιζε από τα λόγια του όταν με ξεναγούσε προσωπικά στο περίπτερο της Περιφέρειας. Υπερβαίνοντας τις προσωπικές του τραγωδίες δείχνει να έχει κατασταλάξει: τι θέλει από το αξίωμά του, τι επιδιώκει να επιτύχει μέσα από αυτό, πόσο υπερτοπικός και υπερκομματικός επιθυμεί να γίνει. Εύχομαι να συνεχίσει έτσι και ιδίως να εμπνεύσει στους συνεργάτες του το πνεύμα αυτό.