Οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές (του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας) «πιάστηκαν» εντελώς αδιάβαστοι. Την Πέμπτη η Κυβέρνηση συμφώνησε οριστικά με τους εκπροσώπους του αγωγού ΤΑΡ, οι 3 βουλευτές ακόμη και χθες ψάχνονταν… Προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ραντεβού στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Είναι ολοφάνερο ότι απέτυχαν. Εκτός από τους 3, φταίει και ο Υπουργός. Όφειλε εγκαίρως να τους γνωστοποιήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπου αυτή έχει σχέση με τον νομό Καβάλας.
Εννοούμε τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζεται η όδευση του αγωγού, για την περιοχή από τον Αμυγδαλεώνα έως την Λυδία. Ευχόμαστε σήμερα ή αύριο να το μάθουμε το… μυστικό. Να μάθουμε αν άλλαξε η όδευση και προς ποια κατεύθυνση. Όσο περνά ο καιρός και δεν μαθαίνουμε τα νέα, το μυαλό μας πάει στο κακό. Στην αρνητική εξέλιξη. Στα τετελεσμένα. Δίκαια είναι εκνευρισμένος ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης. Ήλπιζε κι αυτός σε μια καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο. Κάτι τέτοιο δεν είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης;
Θυμίζουμε τέλος τι είχε προβλέψει ο προηγούμενος υπουργός, Παναγιώτης Λαφαζάνης, όταν Σεπτέμβρη μήνα μας είχε επισκεφθεί για τους γάμους της οικογένειας Ιωαννίδη. Τότε είχε πει ότι το μεν LNG δεν θα γίνει, η δε όδευση του ΤΑΡ δεν θα αλλάξει. Μέχρι τώρα η δήλωση Λαφαζάνη δικαιώθηκε ως προς το πρώτο της σκέλος. Λέτε να βγει αληθινός και για την όδευση του ΤΑΡ;
Αν η όδευση άλλαζε, σίγουρα θα μας το είχαν «προλάβει». Τώρα που περίπου δεν μας λένε τίποτα, μάλλον ισχύει το αντίθετο. Έτσι συμβαίνει πάντα. Τα ευχάριστα νέα βιάζονται να σου τα πουν, ακόμη κι από το τηλέφωνο. Αν τα νέα είναι άσχημα, τους ψάχνεις στο τηλέφωνο μα αυτοί όλο έχουν δουλειά και δεν μπορούν να σου μιλήσουν!
Μια ακόμη είδηση για τον αγωγό ΤΑΡ, προερχόμενη από χθεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ: «Συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Αγγλίας, Τόνι Μπλερ, είχε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αντικείμενο της συνάντησης ήταν θέματα που άπτονται του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπλερ είναι σύμβουλος για την ανάπτυξη στην κοινοπραξία για το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, εκπροσωπώντας την BP (μια εκ των έξι εταιρειών-μετόχων της κοινοπραξίας), η οποία είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας».
Πρώτοι οι δικοί μας εθελοντές περιέγραψαν ως παζάρι αυτό που γίνεται στο λιμάνι, κάθε φορά που το πλοίο φέρνει πρόσφυγες. Οι συμπολίτες μας προσπάθησαν και προσπαθούν η διανομή της βοήθειας να γίνεται οργανωμένα, με αξιοπρέπεια. Έρχονται ωστόσο ευαίσθητοι πολίτες άλλων περιοχών και νομών, κάνουν ότι θέλουν. Καταστρέφουν ότι οργανωτικό έχει προηγηθεί. Αγνοούν τους ντόπιους εθελοντές, καμιά φορά τους «καπελώνουν». Να που φθάσαμε. Μέσα στον χώρο στάθμευσης του Τελωνείου εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλλους. Ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα που δεν λύνονται (εδώ που έφθασαν τα πράγματα) καθόλου εύκολα.
Δεκτός κι επιβεβλημένος ο ανθρωπισμός, η ευαισθησία, η προσφορά βοήθειας σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Αυτό καλό είναι να γίνεται με κανόνες και οργάνωση. Δεν είναι γιουσουρούμ, δεν ξεφορτωνόμαστε στο λιμάνι τα περίσσια ρούχα της ντουλάπας του σπιτιού μας. Βοηθάμε τους άλλους σεβόμενοι τα δικαιώματα όλων όσων τυχαίνει να συναντούμε στο λιμάνι. Κυρίως των επαγγελματιών.
Από το δημοτικό ωδείο απάντησαν στο χθεσινό σχόλιο μας, για τον καθηγητή που ενώ έχει ώρες μαθημάτων δεν έχει μαθητές. Ισχυρίζονται ότι ο καθηγητής έχει μικρό αριθμό μαθητών, στους οποίους κάνει κανονικά μάθημα. Λένε ότι το γεγονός είναι μικρής σημασίας για να απασχολεί τον τοπικό τύπο. Σημειώνουμε: Αν ο καθηγητής έχει μικρό αριθμό μαθητών, κανένα πρόβλημα. Οι πληροφορίες μας ανέφεραν ότι δεν έχει κανέναν μαθητή! Κι όπως φαίνεται ήταν εσφαλμένες.
Ρωτήθηκε η κ. Όλγα Αμπαζιά, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Παγγαίου, για το πρόσφατο σχόλιο της στήλης. Σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση πλήρωσε 250 ευρώ για μια ολοσέλιδη καταχώρηση (διαφήμιση) σε τοπικό έντυπο που όμως δεν εκδίδεται. Η ερώτηση προς την κ. Πρόεδρο έγινε από δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου την περασμένη Παρασκευή. Η κ. Αμπαζιά απάντησε ότι θα πάρει κι η Πρωινή διαφήμιση, όταν έρθει η σειρά της.
Μάλλον δεν κατάλαβε ποιο είναι το θέμα. Ή κάνει ότι δεν κατάλαβε. Η εφημερίδα μας δεν διεκδικεί διαφήμιση σχολιάζοντας ότι «πέφτει» στην αντίληψη της. Η Πρωινή σχολιάζει ότι πληρώθηκαν χρήματα για κάτι που δεν έγινε ποτέ. Επ’ αυτού του δύσκολου ερωτήματος η Πρόεδρος «απαντά» αποφεύγοντας την απάντηση. Αλλάζοντας την ερώτηση. Την ενημερώνουμε ότι π.χ. ο Δήμος Καβάλας στην ίδια επιχείρηση πληρώνει συνδρομή μόνο για την ηλεκτρονική της σελίδα. Η κ. Αμπαζιά πληρώνει (εκτός από διαφήμιση) και συνδρομή στην ίδια (υποτιθέμενη) εφημερίδα; Έχει γούστο…
Οδηγοί Ταξί της πόλης πληρώθηκαν για 4 κούρσες προς την Ειδομένη, όπου μετέφεραν το απόγευμα του Σαββάτου πρόσφυγες (που έφθασαν με το πλοίο στο λιμάνι). Τους πλήρωσε κυρία αγνώστων λοιπών στοιχείων. «Μήπως γνωρίζεις ποια είναι αυτή; Είπαν ότι είναι μουσουλμάνα που ήρθε στην Καβάλα να στηρίξει τους πρόσφυγες, από την Κομοτηνή» ρώτησαν οι οδηγοί Ταξί. Η απάντηση είναι αρνητική. Η κυρία, που περιγράφεται ως ευγενικότατη, πλήρωσε συνολικό ποσό 800 περίπου ευρώ.
Ως πρώην υπεύθυνος του τουρισμού για την Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Κώστας Παπακοσμάς επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο την έκθεση Philoxenia στην Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά έγραψε το ακόλουθο κείμενο: «Είχα την ευκαιρία για μια ακόμα χρονιά να επισκεφθώ την έκθεση Philoxenia στην Θεσσαλονίκη.Η Διεθνής Έκθεση Philoxenia μετά από 30 χρόνια παραμένει το κύριο σημείο συνάντησης των επαγγελματιών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια για τον τουρισμό. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στόχος της διοργάνωσης ήταν να αναδείξει ότι πιο σύγχρονο έχει η τουριστική βιομηχανία διεθνώς εμπλουτίζοντας την ελληνική εκθεσιακή πραγματικότητα με ένα γεγονός υψηλών προδιαγραφών. Φυσικά η πρώτη «στάση» στο περίπτερο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπου κυριαρχούσε το λευκό χρώμα, οι μοναδικές ομορφιές της περιοχής μας και φυσικά η προθυμία των στελεχών της Περιφέρειας και των Δήμων να δώσουν κάθε χρηστική πληροφορία στους επισκέπτες. Φέτος τα νέα έντυπα τουριστικής προβολής κυριαρχούσαν, αποτέλεσμα μια συλλογικής προσπάθειας που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Έμαθα για τις παράλληλες δράσεις γευσιγνωσίας και προσφοράς τοπικών εδεσμάτων, όπως και η καθιερωμένη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από Πολιτιστικούς συλλόγους. Η Φιλοξένια αποτελεί τόπο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών».
======================================================================
Μια σελίδα Σταυρούλα Τσολακίδου!
Ο δημοσιογράφος Σπύρος Τσάμης μίλησε με την Σταυρούλα Τσολακίδου, της αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα στην Εφημερίδα των Συντακτών του περασμένου Σαββάτου. Ξεχωρίσαμε τις απαντήσεις της συμπολίτισσας σκακίστριας- παγκόσμιας πρωταθλήτριας: «Είμαι μικρή για να δίνω συμβουλές, αλλά θα πω τι σκέφτομαι… Και ως μέλη της κοινωνίας λοιπόν, δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω! Και να μην περιμένουμε απ’ τους άλλους βοήθεια, να μη μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Δεν χρειάζεται να τα περιμένουμε όλα απ’ τους πολιτικούς! Να κάνουμε μόνοι μας πράγματα με… Θα το πω όπως το καταλαβαίνω: Με αγάπη! Όλοι μας! Έτσι θ’ αλλάξει η ατμόσφαιρα στην κοινωνία μας! Αγάπη λοιπόν!».
«Και στην Ελλάδα πρέπει το σκάκι να γίνει μάθημα στο σχολείο. Μας ταιριάζει ως μάθημα σχολείου επειδή η Ελλάδα δίδαξε πολιτισμό. Το σκάκι μπορεί να βοηθήσει τη σκέψη, τη διαύγεια, να οξύνει την κρίση, τη μνήμη των μικρών παιδιών, ενώ θα αισθάνονται ότι παίζουν. Τους ετοιμάζει καλύτερα για το μέλλον τους και όλοι λένε γύρω μου -κι έτσι είναι…- ότι στο μέλλον η χώρα μας χρειάζεται πολίτες έτοιμους για τις δυσκολίες που έρχονται». «Θέλω να σπουδάσω με θετική κατεύθυνση επειδή είμαι καλή στα μαθήματά της, χωρίς ν’ αφήσω τον πρωταθλητισμό στο σκάκι. Σκέφτομαι, όμως, να πάω στο εξωτερικό επειδή στην Ελλάδα το σκάκι δεν έχει την ανάπτυξη που πρέπει. Ξέρετε, υπάρχει διάλογος μέσα μου! Να πάω στο εξωτερικό; Μάλλον όχι όμως! Δεν θα πάω, επειδή ακούω στην εποχή μας και συμφωνώ ότι νέοι που είναι ικανοί στον χώρο τους πρέπει να μείνουμε στην Ελλάδα ώστε να ζήσουμε καλύτερο αύριο ως χώρα».