Ισχυρός σεισμός 6,1 της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε προχθές στο νησί της Λευκάδας. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τι μάθαμε για το περιστατικό; Πόσο αναλυτικά ήταν τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, οι αναρτήσεις στον ηλεκτρονικό τύπο, τα κείμενα στις εφημερίδες; Το σύστημα έδρασε και αυτή τη φορά. «Εξαφάνισε» την είδηση του σεισμού στη Λευκάδα καθώς επέμενε σε άλλα θέματα όπως: Η τρομοκρατία στο Παρίσι, η καταγγελία Πανούση, τα προαπαιτούμενα. Κάπως έτσι η Λευκάδα έμεινε απελπιστικά μόνη. Αυτή και το πρόβλημα της.
Ώρες ώρες έχει απόλυτο δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών. «Ζυγίζουν» την επικαιρότητα σύμφωνα με περίεργες προτιμήσεις ανθρώπων που είτε δεν είναι δημοσιογράφοι, είτε είναι κακοί δημοσιογράφοι. Τώρα τα ίδια μέσα έχουν … σοβαρό λόγο για να ασκούν κριτική στη κυβέρνηση. Αναφερόμαστε στον νέο νόμο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Με αυτήν την αφετηρία- που δεν είναι κι η καλύτερη- «πυροβολούν» κάθε μέρα την Κυβέρνηση αδιαφορώντας για όλα τα άλλα. Με την Λευκάδα θα ασχοληθούν. Όταν κι αυτή η είδηση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη του βασικού τους στόχου. Να πλήξουν μέσω Λευκάδας την Κυβέρνηση.
Κάτι συμβαίνει στην Στέγη, στην ιστορική Στέγη της πόλης μας. Γράψαμε τη Δευτέρα για την εθελοντική δουλειά των μελών προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα στο εσωτερικό του κτιρίου. Λίγα γράψαμε. Έγινε μπόλικη δουλειά, η οποία δεν φαίνεται και δεν θα φανεί ποτέ. Λύθηκαν προβλήματα, έστω προσωρινά. Κι όμως, κάτι κακό φαίνεται να υπάρχει στην περιοχή. Κάτι που έχει σχέση με τις ανθρώπινες σχέσεις και την συνεργασία. Η οποία δεν υπάρχει.
Η Στέγη σήμερα αντιμετωπίζει αρκετά εσωτερικά προβλήματα. Τα οποία «έρχονται» από το πρόσφατο παρελθόν. Δεν υπάρχει ενότητα. Αντίθετα επικρατεί το κουτσομπολιό. Ώρες ώρες τα κακεντρεχή σχόλια. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο- όπως άλλωστε αξίζει στον σύλλογο- το κτιριακό πρόβλημα. Δεν ασκείται η κατάλληλη πίεση εκεί που πρέπει, επιλέγονται άλλες λύσεις αντί των ενδεδειγμένων.
Στην Στέγη δούλεψαν αρκετοί άνθρωποι για μέρες. Διευθέτησαν τα νερά της βροχής, κάλυψαν τις υγρασίες, αντιμετώπισαν την μυρωδιά, άλλαξαν τα κουφώματα, εξασφάλισαν σωστή θέρμανση αλλά και πετρέλαιο. Επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο (που το αξίζει η Στέγη), θα πρέπει να μπουν γρήγορα νέοι στόχοι. Που θα επιτευχθούν μέσω μιας γενικής κινητοποίησης. Η οποία θα ξεπεράσει τα όρια του συλλόγου, θα υιοθετηθεί και θα προωθηθεί και από τους φορείς και παράγοντες της Καβάλας.
Μας φάνηκε κουρασμένος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Μπαϊλντισμένος. Δεν είναι λογικό; Γίνεται ότι εξ αρχής δεν ήθελε. Είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, για χάρη της οποίας περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Γιατί λοιπόν να είναι κεφάτος; Τον παρατηρούσαν όσοι με προσμονή τον περίμεναν στο ξενοδοχείο, όσοι συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτόν και στη ΝΔ. Κι όσο περισσότερο τον έβλεπαν, τόσο πιο πολύ τους έπειθε και για την κούραση του. Περισσότερο την ψυχική.
Πήρε τον λόγο κι άρχισε να μιλά. Δεν έλεγε να σταματήσει. Αμέσως το ακροατήριο αναθεώρησε την άποψη του. Του έριξε μια δεύτερη, μια τρίτη και τέταρτη ματιά. Μπερδεύτηκε. Τελικά, το καλύτερο φάρμακο για να τελειώνει γρήγορα αυτό που δεν σου αρέσει είναι να το απολαύσεις. Να τους μιλάς για ώρα προκειμένου να περνά ευκολότερα η δική σου ώρα. Σημειώνουμε ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αμέσως μετά την ομιλία του στην Καβάλα χθες το απόγευμα συνέχισε στην πόλη της Ξάνθης. Εκεί τον περίμενε ένα άλλο ακροατήριο.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες οι συνεντεύξεις τύπου στην Καβάλα μειώθηκαν αισθητά. Δεν ήταν πολλές ακόμη και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του περασμένου Σεπτέμβρη. Ξαφνικά σήμερα «πλάκωσαν» όλες μαζί. Για σοβαρά και λιγότερο σοβαρά θέματα. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Μάκης Παπαδόπουλος ανέβαλε την δική του. Ίσως να ήταν η πιο ενδιαφέρουσα. Παρόλα αυτά ακυρώθηκε για να γίνει μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα.
Δεν συνεδριάζει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Συνήθως συνεδριάζει κάθε Πέμπτη. Σήμερα το πρόγραμμα δεν έχει συνεδρίαση. Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. Κατά πάσα πιθανότητα έπαιξε ρόλο το ότι ο πρόεδρος της επιτροπής αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης ήταν απασχολημένος με τον προϋπολογισμό του 2016, που συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Νέες πληροφορίες από το δημαρχείο αναφέρουν ότι η συμφωνία είναι δεδομένη σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα στους πεζόδρομους. Η Δήμαρχος έστειλε μήνυμα σε όσους ανησυχούν. Τους είπε ότι η συμφωνία ισχύει, θα τηρηθεί αυτό που έχει συμφωνηθεί. Τι μένει; Η συμφωνία που γνωρίζουν οι δύο πλευρές (διοίκηση του Δήμου και επαγγελματίες) να γίνει με σαφή τρόπο γνωστή στις δημοτικές υπηρεσίες.
Σε μπελάδες φέρονται να μπήκαν μέλη τοπικού συλλόγου ο οποίος ενώ είναι σε αδράνεια, ελέγχθηκε από την εφορία και του επιβλήθηκε πρόστιμο. Πρόκειται για σύλλογο που για διάφορους λόγους σήμερα δεν υπάρχει. Υπήρξε κατά το παρελθόν με πλούσια δράση. Θεωρήθηκε (ίσως και να ήταν) Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Η δραστηριότητα του εξετάστηκε από την εφορία και τα πρόστιμα δεν άργησαν. Σε ποιόν όμως; Σήμερα ο σύλλογος δεν έχει ούτε καν διοίκηση. Κάπως έτσι το πρόστιμο (περίπου 100.000 ευρώ) λέγεται ότι μοιράστηκε ακόμη και στα απλά μέλητου! Τα οποία ξύπνησαν ένα πρωί και βρέθηκαν χρεωμένα στην εφορία 5.000 έκαστο.
Τον δικό του απολογισμό για τα κρουαζιερόπλοια που φιλοξένησε φέτος έκανε ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον κείμενο για το λιμάνι της συμπρωτεύουσας αναφέρει: Φέτος, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έριξαν άγκυρα 34 κρουαζιερόπλοια, τέσσερα περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι και 16 σε σχέση με το 2013 (ποσοστό αύξησης +72,22%). Μεταξύ των κρουαζιερόπλοιων που “έδεσαν” στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, 13 προσέγγισαν για πρώτη φορά την πόλη, ενώ το πρώτο έφτασε στο τέλος Μαρτίου και το τελευταίο σήμερα. Οι μήνες με τις περισσότερες αφίξεις είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, οπότε και έφτασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα μισά όλης της σεζόν. Συγκεκριμένα, το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου κατέπλευσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης 16 κρουαζιερόπλοια, μεταφέροντας συνολικά 11.535 επιβάτες, ενώ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 17, με 12.428 τουρίστες. Βάσει των στοιχείων του ΟΛΘ, τα κρουαζιερόπλοια που δένουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έρχονται κυρίως από Βόλο, Καβάλα και Κωνσταντινούπολη και παραμένουν στην πόλη από πέντε μέχρι και 23 ώρες, με το μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 11 ώρες. (Πηγή www.dikaiologitika.gr)
=========================================================================
Εκλογές στο Θέατρο των Πολιτών
Η απερχόμενη διοίκηση του συλλόγου Θέατρο των Πολιτών εξέδωσε προς τα μέλη την ακόλουθη ανακοίνωση, σχετική με τη γενική συνέλευση και τις εκλογές που θα γίνουν εντός των ημερών: Αγαπητά μέλη, τέλος Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν η Γενική Συνέλευση και οι Εκλογές του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Θα χαρούμε να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή από εσάς και στα δύο. Οι υποψηφιότητες σας στις εκλογές καλό θα ήταν να μας δηλωθούν έως και τις 20.11. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ενδιαφέρον και συμμετοχή από ανθρώπους που έχουν άποψη, φρέσκες ιδέες και χρόνο να ασχοληθούν με τον Σύλλογο μας.
Νοέμβρης 1983
Ο Μανώλης Φρατζεσκάκης θυμάται τον Νοέμβρη του ‘83 στην πόλη της Καβάλας. Σαφώς νεότερος τότε, σε διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, συμμετέχει όχι μόνο στην συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο αλλά και σε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο. Είναι ωραίο να τα διαβάζεις σήμερα όσα έγιναν τότε: ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ! Θυμάμαι σαν σήμερα την 17-11-1983. 50 μέλη της ΟΝΝΕΔ Καβάλας με την «αφεντιά μου» επικεφαλής ως πρόεδρος ,καταθέσαμε στεφάνι φωνάζοντας το σύνθημα «ποτέ καμιά δικτατορία’ στην καρδιά μιας αριστεροκρατούμενης συγκέντρωσης. Την ίδια ημέρα προχωρήσαμε με συμμετοχή 30 ατόμων σε αιμοδοσία στο ΓΝΚ και το βράδυ συμμετείχα σε πάνελ με θέμα το νόημα του πολυτεχνείου στο γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο της Νομαρχίας. Συντονιστής ο Αντώνης Κούφαλης. Το γεγονός θεωρήθηκε αρκούντως σημαντικό και οι άλλες πολιτικές νεολαίες εκπροσωπήθηκαν με στελέχη τους πρώτης γραμμής από την Αθήνα. Τα πρώτα συγχαρητήρια για την συμμετοχή μου ήρθαν από δυο αυστηρούς κριτές τον αείμνηστο Δ.Τουλκίδη και τον κουμπάρο μου Δ.Χριστοφιλογιάννη, στην ιστορική πιτσαρία Βερόνα. Το στέκι των νεοδημοκρατών εκείνη την εποχή.