Σε συνεργασία με την υπόλοιπη διοίκηση της ΠΕΔ ΑΜΘ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης) η Δήμαρχος ασχολήθηκε κι ασχολείται αρκετά με την αποζημίωση του ΤΑΡ. Η οποία άλλοτε περιγράφεται ως «ανταποδοτικά τέλη» κι άλλοτε ως «τέλη διέλευσης». Ξέρει καλά το θέμα κι έτσι υπολογίζει βάσιμα ότι τα έσοδα (άμεσα ή έμμεσα) του Δήμου Καβάλας θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Μαγειρεύει πριν πεινάσει. Σκέπτεται από τώρα που θα χρησιμοποιήσει αυτό το ποσό. Ζητά προτάσεις από τους επικεφαλείς των λοιπών δημοτικών παρατάξεων. Η διαδικασία δεν είναι λάθος. Μήπως όμως είναι λάθος ο υπολογισμός που κάνουν οι Δήμαρχοι;
Ο Γιώργος Παυλίδης καραδοκεί. Διαπραγματεύεται και αυτός με τον ΤΑΡ, προωθεί μια άλλη κατανομή. Η οποία αν επικρατήσει τότε το ποσό που αναλογεί στον Δήμο Καβάλας θα είναι αρκετά μικρότερο. Κατά συνέπεια η ΠΕΔ ΑΜΘ πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τις διαφορές της με τον κ. Παυλίδη, να σιγουρέψει το μερίδιο της. Αμέσως μετά είναι εύκολο να επιλεγούν οι συγκεκριμένες δράσεις. Δεν είναι εύκολος αντίπαλος ο Περιφερειάρχης. Έχει ολοκληρωμένη πρόταση, έχει πρόσβαση εκεί όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας συμφωνούν με την Δήμαρχο. Τα χρήματα- όσα κι αν είναι- πρέπει να διατεθούν στον πρώην Δήμο Φιλίππων. Είναι σωστό το σκεπτικό, δεν πρέπει ωστόσο να είναι δεσμευτικό. Ο Δήμος Καβάλας είναι ενιαίος. Οι ανάγκες του μεγάλες. Σε όλα τα διαμερίσματα του. Ναι, πρέπει να υπάρξει μια προτεραιότητα για τις περιοχές από τις οποίες θα περάσει ο ΤΑΡ. Ταυτόχρονα στο μυαλό της διοίκησης θα πρέπει να είναι κι οι συνολικές ανάγκες του Δήμου Καβάλας. Μπορεί π.χ. με τα χρήματα αυτά να γίνει προμήθεια εξοπλισμού, όπως είναι η ανάγκη του βιολογικού καθαρισμού Δάτου; Ή θα γίνουν μόνο τεχνικά έργα;
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν, η προειδοποίηση τους πιάνει τόπο. Λένε και ξαναλένε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος που θα γίνουν τα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτήσει ο ΤΑΡ. «Μπορεί και να μην πάρουμε καθόλου χρήματα, να κάνει ο ΤΑΡ με τον εξοπλισμό που διαθέτει τα έργα» δηλώνει στο ίδιο μήκος κύματος η κ. Τσανάκα. Άρα δεν θα είναι όλα τα έργα που σκεπτόμαστε «επιλέξιμα».
Δεχόμαστε ότι στην Καβάλα υπάρχει προσεκτική στάση και προετοιμασία προκειμένου να μην χαθεί η ευκαιρία. Δεν συμφωνούμε στο ότι το ποσό που μας αναλογεί θα είναι σίγουρα τόσο μεγάλο. Της τάξης του 1 εκ ευρώ. Μακάρι αλλά για αυτό ειδικά το ζήτημα θα πρέπει να περιμένουμε. Στο ίδιο γήπεδο αγωνίζεται κι ο Περιφερειάρχης. Ας μη τον υποτιμούμε.
Πριν από έναν χρόνο η ΕΛ.ΑΣ. έκρινε τον Αβραάμ Κοσκερίδη, του έδωσε προαγωγή στον βαθμό του Ταξίαρχου. Δώδεκα μήνες μετά τον αποστράτευσε. Η διαδικασία σίγουρα δεν είναι αξιοκρατική. Φυσικά και αυτό δεν γίνεται πρώτη φορά. Η αδικία είναι κάτι σύνηθες τόσο στις ένοπλες δυνάμεις όσο και στα σώματα ασφαλείας. Κάθε κρινόμενος πιστεύει ότι δεν θα αδικηθεί αφού έχει εμπιστοσύνη στο έργο του και σε αυτούς που θα τον κρίνουν. Ως που στο τέλος συμβαίνει το αντίθετο.
Ο κ. Κοσκερίδης υπηρέτησε με πάθος την Ελληνική Αστυνομία. Έζησε μαζί της καλές και κακές στιγμές. Έγινε ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας, αφοσιώθηκε σε μια δουλειά που δεν ήταν καθόλου εύκολη. Κι όταν έγινε Ταξίαρχος, τότε άρχισε για αυτόν η αντίστροφη μέτρηση. Το χειρότερο; Ότι αποφασίστηκε ενώ είναι ολοφάνερα άδικο, δεν μπορεί να διορθωθεί. Εξαίρεση στον κανόνα είναι η περίπτωση του κ. Σφακιανάκη.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του κ. Κοσκερίδη αφορά τους λοιπούς αξιωματικούς, τους υφιστάμενους του στην διεύθυνση. Επί των ημερών του αναδείχθηκαν στελέχη που τα επόμενα χρόνια θα παίξουν ρόλο στο Νομό μας. Άνθρωποι ικανοί που στηρίχθηκαν από τον κ. Κοσκερίδη έτσι ώστε να βρουν τον δρόμο τους. Μέχρι κι αυτούς – μετά από κάποια χρόνια- να τους … περιποιηθεί το σύστημα.
Ο κ. Κοσκερίδης δεν έκρυψε ποτέ την καταγωγή του. Την αγάπη του για την ιδιαίτερη του πατρίδα, την Δράμα. Οι επιδόσεις του όμως στην Καβάλα τον έκαναν Καβαλιώτη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι σίγουρο ότι δεν θα χαθούμε. Το πολύ πολύ να τον ξανασυναντήσουμε στα χωράφια, στους αγρούς όπου είναι το μεράκι του. Ποιος ξέρει, ίσως και σε κάποια από τις επόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. Μόνο που αυτή τη φορά ο κ. Κοσκερίδης θα είναι όχι από την πλευρά της αστυνομίας αλλά από τη πλευρά των διαδηλωτών!
Διαβάσαμε την ανακοίνωση και πρόταση του κ. Σιμιτσή σχετικά με τη χρέωση της ΔΕΥΑΚ στους άπορους. Οι τελευταίες δύο γραμμές της ανακοίνωσης υπόσχονται ενδιαφέρουσα συνέχεια. Δεν είναι κι ότι καλύτερο να αφήνεις υπονοούμενα, παρόλα αυτά θα περιμένουμε. Ακούμε ότι τα θέματα Χαλκερού κτλ τα χειρίζεται ο κ. Τσοχαταρίδης. Ίσως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο Δήμος Καβάλας άργησε αλλά προχθές απομάκρυνε από τον κόμβο Φαλήρου το σιδερένιο καράβι που στόλισε την περίοδο των εορτών. Μπήκε στην αποθήκη για να επανέλθει του χρόνου τον Δεκέμβρη. Έτσι για να μην γκρινιάζει, δικαιολογημένα, ο κόσμος. Που το έβλεπε ξεχασμένο για καιρό στο Φάληρο.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας προκλήθηκαν από το Επιμελητήριο έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ραντεβού με τον κ. Γιώργο Σταθάκη. Η πρόκληση μας παραπέμπει στον περασμένο Δεκέμβρη. Κάπου ανάμεσα στις γιορτές της προηγούμενης χρονιάς. Από τότε μόλις προχθές κατάφεραν να κάνουν το πολυπόθητο ραντεβού. Χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του Επιμελητηρίου. Τα νέα πάντως είναι ίδια, το 12% (4% για την περιοχή μας) και δεν πληρώνεται και μας αποχαιρετά…
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε χθες τα νεότερα για την υπόθεση των χρημάτων που «χάθηκαν» από την Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας. Το τηλεγράφημα που το είδαμε σε πολλές ιστοσελίδες αναφέρει: «Τον δρόμο της ανάκρισης πήρε το θέμα που είχε ανακύψει πριν από ενάμιση χρόνο με το ταμειακό έλλειμμα, ύψους 172.000 ευρώ, από το ταμείο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας.Σημειώνεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014, μόλις δύο 24ωρα πριν την εκπνοή της θητείας του και την παράδοση της θέσης του, ο απερχόμενος τότε δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, καθώς διαπίστωσε έλλειμμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Ο τέως δήμαρχος, στο πλαίσιο ελέγχου των ταμειακών υπολοίπων του δήμου αλλά και των επιχειρήσεών του και των νομικών του προσώπων, διαπίστωσε το πρωί της 29ης Αυγούστου 2014 το έλλειμμα. Στη μηνυτήρια αναφορά του τονιζόταν ότι φαίνεται πως από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής έγιναν αναλήψεις χωρίς να συνοδεύονται ή να αντιστοιχούν σε παραστατικά (τιμολόγια ή αποδείξεις). Ταυτόχρονα, σημειωνόταν ότι μόνος αρμόδιος για τις αναλήψεις ορίζεται από τον νόμο ο πρόεδρος της Επιτροπής. Η τακτική ανακρίτρια Καβάλας ήδη έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις σε απολογία τόσο προς τον πρόεδρο της Επιτροπής όσο και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και στον πρώην δήμαρχο Καβάλας».
Κάποιες παρατηρήσεις. Πρώτον, η πιθανή υπεξαίρεση αργεί πολύ στη δικαιοσύνη. Παρακολουθούμε κάτι παρόμοιο με την υπόθεση του πρώην υπαλλήλου (υπάλληλος ταμείου) του πρώην Δήμου Ελευθερούπολης. Δεύτερον, τα χρήματα που … χάθηκαν αναφέρονται στο ποσό των 172.000 ευρώ! Αρχικά- όπως όλοι θυμούνται- υπολογίζονταν στο ποσό των 30.000 ευρώ ή λίγο περισσότερα. Τρίτον και κυριότερο, αιρετός κατηγορείται ότι σταδιακά πήρε από το ταμείο 172.000 ευρώ. Άρα το σύστημα της διαχείρισης έπασχε και να το αποτέλεσμα. Αλήθεια, άλλαξε από τότε η διαδικασία ή παραμένει ίδια; Διότι αυτό το πάθημα του Δήμου Καβάλας λογικά πρέπει να έγινε μάθημα για τις σχολικές επιτροπές των Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Συνέβη κάτι τέτοιο;