Το ονομάζουν πάρκο ΑμΕΑ. Κακώς. Πρόκειται για μια μοντέρνα παιδική χαρά, διαθέτει διαφορετικά παιχνίδια, διασκεδάζει πρωτότυπα τα παιδιά. Οι μεγάλοι που τα συνοδεύουν βρίσκουν χώρο ανάπαυσης στη μικρή κερκίδα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Συνομιλούν μεταξύ τους ενώ παρακολουθούν το παιχνίδι που εκείνη την ώρα είναι σε εξέλιξη. Ότι έγινε στον περιβάλλοντα χώρο του κλειστού γυμναστηρίου είναι παράδειγμα προς μίμηση. Εντυπωσιακό επίσης το πόσο μικροί και μεγάλοι προσέχουν την νέα παιδική χαρά. Συμπεριφέρονται με υποδειγματικό τρόπο προκειμένου να την απολαμβάνουν συνεχώς.
Αυτό το έργο θα εγκαινιαστεί την Καθαρά Δευτέρα στην Καλαμίτσα, παράλληλα με τις άλλες εκδηλώσεις που αφορούν την πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Το συγκεκριμένο έργο άργησε περίπου 2 χρόνια. Έμπλεξε στη γραφειοκρατία κι όταν ο Δήμαρχος που το εμπνεύστηκε το χρειάζονταν (για προεκλογικούς λόγους) δεν το είχε. Μικρό το κακό. Σήμερα αυτή τη θαυμάσια παιδική χαρά την διαθέτει η πόλη, πρόκειται για δημόσιο (δημοτικό στην προκειμένη περίπτωση) έργο το οποίο κάνει την Καβάλα καλύτερη πόλη.
Δίπλα στην παιδική χαρά υπάρχει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ξεχασμένο απ’ όλους για χρόνια. Πρόσφατα (δηλαδή το περασμένο Φθινόπωρο) η διοίκηση του Δήμου το περιποιήθηκε. Καθάρισε τα χόρτα, απομάκρυνε τα σκουπίδια. Ήταν το ελάχιστο. Σε αυτόν τον χώρο κάθε μέρα τρέχουν- βαδίζουν- γυμνάζονται αρκετοί άνθρωποι. Αν μάλιστα το γήπεδο ήταν καλύτερο (διαθέτει ξερό και ξεπερασμένο για την εποχή χώμα) τότε θα γέμισε και το γήπεδο κι όχι μόνο ο λεγόμενος στίβος.
Τα εγκαίνια της παιδικής χαράς πρέπει να γίνουν η αφορμή. Ο Δήμος Καβάλας να παραδειγματιστεί, να επανέλθει στην περιοχή βελτιώνοντας την περισσότερο. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα, δεν χρειάζεται το νέο ΕΣΠΑ. Μια καλή ιδέα, οι αυτονόητες ενέργειες και κάποιοι εργάτες. Μόνο αυτά. Με τέτοιες απλές και άμεσες κινήσεις κάνεις το καλό καλύτερο. Δίνεις επιτέλους στους πολίτες κάτι συγκεκριμένο, το οποίο θα γίνει αφετηρία να σχολιαστεί θετικά η τοπική αυτοδιοίκηση. Η Δήμαρχος και οι συνεργάτες της.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μας επισκέφθηκε τον περασμένο Οκτώβρη. Μας υποσχέθηκε κάποια πράγματα, τόνισε την καταγωγή του από την Καβάλα και την σύνδεση του με αυτήν. Μετά τον χάσαμε… Τον παρακολουθούμε που και που στη τηλεόραση να δίνει νέες υποσχέσεις. Σωστά αντιλήφθηκε το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων της ΑΜΘ με τις κοντινές αγορές τόσο της Τουρκίας όσο και της Βουλγαρίας. Επιτέλους κάτι πρέπει να κάνει αφού έχει τη δυνατότητα.
Αυτό το μήνυμα του έστειλε πολύ ευγενικά μα και συγκεκριμένα και ο Γιώργος Παυλίδης. Η δήλωση του κ. Περιφερειάρχη (προχθές) ενισχύει τις άλλες κοινοβουλευτικές πιέσεις που δέχεται ο κ. Αλεξιάδης. Η ΑΜΘ και η Καβάλα (του) χρειάζονται τις πράξεις του. Τα λόγια του τα ακούσαμε, τις προθέσεις τις καταλάβαμε και τις καταγράψαμε. Δυστυχώς με προθέσεις και λόγια προβλήματα δεν λύνονται.
Πρόθεση συγκεκριμένων στελεχών της τοπικής ΝΔ είναι στις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές να μην υπάρξουν παρατράγουδα, γκρίνιες και παράπονα. Ότι δηλαδή ακολούθησε όλες τις προηγούμενες ίδιες διαδικασίες. Τους βολεύει για να πετύχουν τον στόχο τους η μία υποψηφιότητα για κάθε θέση. Έτσι κι αλλιώς οι εμπλεκόμενοι στις εκλογές θα είναι λίγοι. Γιατί να μην είναι ένας υποψήφιος σε κάθε δημοτική οργάνωση; Γιατί να μην είναι ένας μόνο υποψήφιος πρόεδρος; Αυτό προσπαθούν αλλά ο Σάκης Παπουτσής δεν αποσύρεται. Πιέζεται μα αντέχει.
Στην περίπτωση της Δημοτικής Οργάνωσης Καβάλας λέγεται ότι υπάρχουν κι άλλα προβλήματα. Κάποιοι δεν συμφωνούν ούτε με την υποψηφιότητα της κ. Μαρίας Παραντινού. Κατόπιν τούτου ψάχνουν για τρίτο πρόσωπο, το οποίο όπως λένε θα επικρατήσει άνετα των Παπουτσή και Παραντινού. Θέλουν να συνδυάσουν την αλλαγή με την ανανέωση. Εκτιμούν ότι η αποχώρηση του κ. Φρατζεσκάκη ανοίγει έναν τέτοιο δρόμο. Κρίνουν ότι από την στιγμή που ο κ. Φρατζεσκάκης δεν θα είναι υποψήφιος καλό είναι να στηριχθεί ένα νέο πρόσωπο. Θα το βρουν; Ή μάλλον θα πείσουν έναν από αυτούς που έχουν στο μυαλό τους;
Θα το γνωρίζουμε σύντομα. Σε βάρος του κ. Παπουτσή γίνεται ήδη «παιχνίδι». Διαδόσεις υπενθυμίζουν την καταγωγή του από την Δράμα! Για την Παραντινού λένε ότι έδωσε ότι είχε να δώσει. Κάτι κι οι σχέσεις της με τον Καλαντζή, κι αυτός έχει πορεία πολιτικής απόσυρσης, να πως βρέθηκε ο χώρος για το νέο. Το διαφορετικό που θα φέρνει στο μυαλό την μεγαλύτερη και σχετικά πρόσφατη αλλαγή. Αυτή του προέδρου του κόμματος.
Μέχρι και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ασχολείται με την κινητοποίηση των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ για την επιδότηση εργασίας. Χθεσινό τηλεγράφημα του αναφέρει όλες τις τελευταίες εξελίξεις: «Σε επίσπευση των κινήσεων τους στην Αθήνα θα προβούν τα Επιμελητήρια της Θράκης σε συντονισμό με την Περιφέρεια και βουλευτές της περιοχής με στόχο να μην καταργηθεί η επιδότηση του 12% για το κόστος εργασίας των επιχειρήσεων. Στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε συνάντηση μετά από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης με στόχο να μην καταργηθεί η επιδότηση μετά τις αναλυτικές διευκρινήσεις της Κομισιόν σε ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη.
Ήδη, το Σάββατο οργανώνεται συνάντηση των έξι Επιμελητηρίων της Θράκης στην Ξάνθη, προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα και το διεκδικητικό πλαίσιο ενώ θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου. Την προσεχή εβδομάδα θα οργανωθεί κάθοδος στην Αθήνα «για να μην υπάρξουν τετελεσμένα που θα τραυματίζουν τις διεκδικήσεις της περιοχής μας», όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της Θράκης. Η επιδότηση του κόστους εργασίας 12% των επιχειρήσεων της Θράκης είναι μια ενίσχυση θεσμοθετημένη από το 1976, αλλά καθυστερεί η καταβολή της από το πρώτο εξάμηνο του 2010. Το ποσό που έχει συσσωρευθεί από τότε, πλησιάζει, αθροιστικά για τις επιχειρήσεις της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, τα 240 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, είχε διαμηνύσει προς τους παραγωγικούς φορείς της Θράκης ότι η επιδότηση κόστους εργασίας του 12% ήταν ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο, γιατί νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και επιπλέον ότι υπάρχει ο κίνδυνος, ώστε η αναμόχλευση του θέματος εκ μέρους των επιχειρήσεων να οδηγήσει σε αναδρομική αναζήτηση ανάκτησης επιδοτήσεων αυτού του είδους από τα όργανα ελέγχου της Ε.Ε. Στην απάντηση της επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρεται ότι «το μισθολογικό κόστος μπορεί να επιδοτηθεί για έργα που υλοποιούνται σε μειονεκτούσες περιοχές, εφόσον συνδέεται με αρχικές επενδύσεις. Επιπλέον, υπάρχουν δυνατότητες για χορήγηση ενισχύσεων στις ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μισθοδοσίας, καθώς και για την απασχόληση εργαζομένων σε μειονεκτική θέση».