Ο Δήμος Καβάλας ξοδεύει αρκετά χρήματα για την φιλοξενία των προσφύγων. Δικαιολογημένα ανησυχεί αφού αυτά τα χρήματα πρέπει να τα πληρωθεί από το κράτος, το οποίο με την σειρά του θα τα βάλει στο ταμείο του ως έκτακτη επιχορήγηση της Ε.Ε. Όλοι ελπίζουμε κι ευχόμαστε η διαδικασία να εξελιχθεί ομαλά ως το τέλος για να μην μπει κανείς σε μεγαλύτερους μπελάδες. Μαθαίνουμε άλλωστε ότι η Ε.Ε. υποσχέθηκε ενίσχυση στην Ελλάδα, κάποια εκατομμύρια ευρώ ήρθαν ή θα έρθουν σύντομα με παρέμβαση του Δ. Αβραμόπουλου.
Περίπου 5.000 ευρώ ο Δήμος Καβάλας δίνει στους δύο τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για να μεταδώσουν διαφημιστικό μήνυμα υπέρ της στήριξης των προσφύγων. Το μήνυμα προτρέπει τους πολίτες να κάνουν δωρεές που θα χρησιμοποιηθούν για τον συγκεκριμένο λόγο. Την δαπάνη για την διαφήμιση την μάθαμε τυχαία, σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Ουδείς την σχολίασε. Ακόμη και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου άπαντες σιώπησαν. Καταλαβαίνουμε ότι δύσκολα ασχολείται κάποιος με την τοπική τηλεόραση. Φοβούμενος της συνέπειες…
Η τοπική αυτοδιοίκηση συνηθίζει να στηρίζει τα μέσα ενημέρωσης, με προτεραιότητα τα κανάλια. Καλά κάνει εφόσον αυτό γίνεται σε λογικά πλαίσια, όταν υπάρχει λόγος. Το ζήτημα των προσφύγων είναι μεν σοβαρό αλλά και διαφορετικό. Όταν όλοι προσφέρουν από το υστέρημα τους, είναι δυνατόν τα κανάλια να πληρώνονται για μια βασική κοινωνική τους υποχρέωση; Φυσικά και δεν φταίνε για αυτό τα κανάλια. Φταίει ο Δήμος που βρήκε ακατάλληλο τρόπο να τα στηρίξει. Αφήστε που και το ποσό είναι αδικαιολόγητα μεγάλο.
Σε αυτή τη διαδικασία προστίθεται ο Μάκης Παπαδόπουλος. Πείσθηκε φαίνεται από την διαφήμιση που είδε στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Επηρεάστηκε από το ότι η εκδήλωση της Κ. Δευτέρας «επιστρέφει» στην Καλαμίτσα κι ανακοινώνει δωρεά σαρδέλας. Η διοίκηση ξαφνιάζεται. Σαστίζει. Απορρίπτει χωρίς επιχειρήματα τη δωρεά Παπαδόπουλου κι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είδε δεν μιλούν, είτε συμφωνούν στην απόρριψη! Μόνο ο Κ. Σιμιτσής την αποδέχεται, αλλά αυτή η αντίδραση καταλήγει να έχει μικρή σημασία.
«Δεν ταιριάζει στην Κ. Δευτέρα η σαρδέλα» δηλώνει η Δήμαρχος. «Να μας δώσει και τους μάγειρες του» συνεχίζει. «Μα την Κ. Δευτέρα δεν τρώμε σαρδέλα, είναι νηστεία» συμπληρώνει η κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά. Η τελευταία μοιάζει αρκετά τρομαγμένη από τα λόγια του Μάκη Παπαδόπουλου. Αντιδρά σα να τη χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα! «Δεν είναι μέρα της σαρδέλας η Κ. Δευτέρα» ενισχύει τους προαναφερθέντες ο Βαγγέλης Παππάς.
Από τη μια η δωρεά είναι το ζητούμενο, από την άλλη όταν αυτή γίνεται απορρίπτεται με αστεία επιχειρήματα. Αλήθεια, έγινε ότι τελικά συμφωνήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη το βράδυ; Η δωρεάν σαρδέλα προωθήθηκε στους πρόσφυγες; Αυτό σύντομα θα το μάθουμε. Αναγνωρίζουμε επίσης τις τεχνικές δυσκολίες που παράλληλα ανακύπτουν, όπως ποιος θα καθαρίσει τόσα ψάρια και φυσικά ποιος θα τα μαγειρέψει…
Προτείνουμε στον Δήμο Καβάλας να τροποποιήσει το διαφημιστικό του μήνυμα, κι ας επιβαρυνθεί από αυτή την αλλαγή. «Δωρεές ναι αλλά υπό όρους» θα πρέπει να λέει η τηλεοπτική καμπάνια. Πρώτον να είναι συμβατή με το καθημερινό μενού των προσφύγων. Δεύτερον, να είναι εύκολα αξιοποιήσιμη και τρίτον (κυριότερο) να μην προέρχεται από αυτούς που κάνουν κριτική στη διοίκηση κι έχουν σκοπό να επωφεληθούν με προβολή της δωρεάς τους.
Ας μην ανησυχεί η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Ούτε οι συνεργάτες της. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές αργούν. Δεν θα κριθούν από τις δωρεές και την κριτική του Μάκη Παπαδόπουλου. Θα κριθούν -όπως πάντα- από το έργο που αυτοί θα κάνουν. Όσοι επιλύουν τα προβλήματα, μελετούν, σχεδιάζουν κι υλοποιούν δεν κινδυνεύουν από σαρδέλες, από καταγγελίες. Ο δε Μάκης Παπαδόπουλος (κι ο οποιοσδήποτε Μάκης Παπαδόπουλος) δεν πρόκειται να εκλεγεί δήμαρχος επειδή έκανε και κάνει δωρεές. Τα πράγματα ποτέ δεν ήταν τόσο απλά. Ως εκ τούτου η διοίκηση του Δήμου ας μην εκτίθεται απορρίπτοντας βιαστικά αυτό που κατά βάθος επιζητά.
Νέα απουσία του δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Λυχούνα από συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος Γ. Γραμμένος είναι αρμόδιος να την χαρακτηρίσει δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη. Ο πρώην αντιδήμαρχος μάλλον βρίσκεται στο εξωτερικό, απ’ όπου γράφει τα γνωστά του κείμενα. Πλέον η κριτική του (φαρμακερή όπως πάντα, συνήθως και άκρως υπερβολική) αφορά την κ. Αναστασία Ιωσηφίδου.
Εντός των προσεχών εβδομάδων συνταξιοδοτείται ο πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης. Αν και οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ για αυτούς που επί σειρά ετών βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα, ως συνταξιούχος θα έχει χρόνο να βοηθήσει τη νέα πρωτοβουλία του γιου του Γιάννη. Τον όμιλο προβληματισμού που θα δημιουργήσει. Πάντως και ο πατέρας Εριφυλλίδης διαψεύδει τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο γιος θα ακολουθήσει τα βήματα του ώστε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας.
Ο Γιώργος Παυλίδης συμμετείχε τελικά στην συνάντηση Επιμελητηρίων και βουλευτών που έγινε το Σάββατο στην Ξάνθη. Αρχικά δεν προβλέπονταν να είναι στη συνάντηση. Αυτό καλώς διορθώθηκε κι άλλαξε. Ο Περιφερειάρχης αμέσως μετά τη σύσκεψη έκανε το σχόλιο του, τονίζοντας ότι η καλή ενδοπεριφερειακή συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί και στο θέμα του νέου αναπτυξιακού νόμου: «Πολύωρη, κλειστή συνάντηση είχαμε χτες, με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων, παρουσία της πλειοψηφίας των βουλευτών ,με θέμα την επιδότηση του κόστους εργασίας (12 και 4%) στην ΑΜΘ. Προσθέτως ,με πρότασή μου, συζητήσαμε και θα επιχειρήσουμε μια συγκροτημένη και τεκμηριωμένη διεκδίκηση στον προωθούμενο νέο επενδυτικό νόμο, που να εξισορροπεί την μειονεκτικότητα της ΑΜΘ».
Αντιγράφουμε πρόσφατη ανάρτηση του Γιώργου Τσακίρη, μέλους των ΑΝΕΛΛ στον Ν. Καβάλας: «Την στιγμή που η Ελλάς περνά μία από τις κρισιμότερες φάσεις της νεότερης ιστορίας της, αντιμετωπίζοντας σχεδόν μόνη την μεγαλύτερη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση (τέτοιας φύσης) που γνώρισε ποτέ, προσπαθώντας να βάλει (επιτέλους) τις βάσεις για την οικονομική της αυτοτέλεια, καταργώντας παράλληλα το κράτος διαπλοκής και ανομίας που επί δεκαετίες μάστιζε τη χώρα, επιλέγουν κάποιοι να «ξεθάψουν το τσεκούρι του πολέμου» ή/και προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, με αλλεπάλληλες αναφορές ή δημοσιεύσεις τους (κυρίως) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ηρωικοί» υπερασπιστές της εθνικής κυριαρχίας και ταυτότητας της χώρας, πληκτρολογούν λιβέλους από την ασφάλεια της πολυθρόνας τους, χρησιμοποιώντας tablets και smartphones τελευταίας γενιάς, μπροστά από τις τηλεοράσεις της μαζικής μας αποχαύνωσης, όταν τους περισσεύει χρόνος από τις απογευματινές τους βόλτες ή τις νυχτερινές εξόδους, χωρίς να αναρωτιούνται (έστω και λίγο) αν θα πρέπει να κοιτάξουν κατάματα τον κίνδυνο στον καθρέφτη τους και όχι στους άλλους
Έλεος συνέλληνες. Ενωθείτε επιτέλους «εν ομονοία». Ο πρώτος «εχθρός» που πρέπει να νικήσουμε, είν’ ο «κακός εαυτός μας».
Τα σχόλια που προκάλεσε το πιο πάνω κείμενο ήταν τα αναμενόμενα. Του έγραψαν ότι τα ίδια ίσχυαν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μα τότε δεν έγιναν. Με ευθύνη της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Ωστόσο μπορούν να γίνουν τώρα. Πρέπει να γίνουν έστω τώρα. Μόνο που κι αυτή η αντιπολίτευση (όχι μόνο η αξιωματική) δεν φαίνεται διατεθειμένη να πράξει ότι επιβάλλεται. Θα αντιγράψει με προθυμία αυτά που προηγήθηκαν! Κάπως έτσι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ζει κρίσεις, τις οποίες θα κάνουν ακόμη χειρότερες οι συχνές και πάντα πρόωρες εθνικές εκλογές.
Η εκδήλωση του Δήμου Καβάλας στην Καλαμίτσα είχε δύσκολο αντίπαλο. Τον Χειμωνιάτικο καιρό. Παρόλα αυτά πέτυχε, απ’ όλες τις απόψεις. Από το περιεχόμενο, το προσφερόμενο φαγητό και την προσέλευση κόσμου. Αποδεικνύεται μία ακόμη φορά ότι τις σωστές ιδέες και επιλογές ο κόσμος πρόθυμα τις στηρίζει με την συμμετοχή του. Η γιορτή της Καθαρής Δευτέρας γιορτάστηκε κι άλλου. Στο Πάρκο Φαλήρου, στο Χαλκερό, στις Κρηνίδες κτλ. Πουθενά δεν είχε και δεν θα έχει την επιτυχία της Καλαμίτσας.