Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ενώ τα πάντα γύρω μας αλλάζουν, ελπίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, τα κόμματα παραμένουν ίδια. Τόσο το χειρότερο για αυτά και τον κόσμο που συνεχίζει να τα εμπιστεύεται. Για αυτούς που σε κάθε ευκαιρία μετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες. Είτε ως υποψήφιοι, είτε ως απλοί ψηφοφόροι. Το συμπέρασμα προέρχεται από τη διαδικασία της περασμένης Κυριακής. Έχει στενή σχέση με τη ΝΟΔΕ Καβάλας, σίγουρα όσα είδαμε και έγιναν δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο κόμμα. Ίδια είναι τα χάλια και στα υπόλοιπα.

Κάθε υποψήφιος τα καταφέρνει ή δεν τα καταφέρνει μόνος του. Πάντα υπάρχουν οι βοήθειες και τα προβλήματα. Το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο αφορά τον ίδιο τον υποψήφιο. Είναι δική του επιτυχία ή αποτυχία. Την Κυριακή το απόγευμα οι υποψήφιοι της ΝΔ χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που έχασαν και σε αυτούς που κέρδισαν. Όσοι ηττήθηκαν επέρριπταν ευθύνες στους άλλους. Σε αυτούς που ενεπλάκησαν «παρανόμως» και παρατύπως. Όσοι κέρδισαν απολάμβαναν την επιτυχία θαρρείς και εξελέγησαν δήμαρχοι ή βουλευτές!

Το μεγαλύτερο ντέρμπι ήταν αυτό ανάμεσα στην Μαρίνα Φιλιππίδου και την Μαρία Παραντινού. Η ηττημένη διαμαρτύρονταν. Ισχυρίζονταν ότι ενώ έκανε μόνη της την προσπάθεια της, την αντίπαλο της την βοήθησαν ένα σωρό επώνυμοι κομματικοί παράγοντες. Η νικήτρια «απαντούσε» (μιλώντας στο φιλικό της περιβάλλον) ότι την κ. Παραντινού την βοήθησε το γραφείο του κ. Καλαντζή, ο ίδιος ο πρώην βουλευτής. Άλλοι επέμεναν ότι υπέρ της Μαρίας ενεπλάκη ακόμη και η σύζυγος του κ. Καλαντζή, Ντόρα! Η ηττημένη υποστήριζε ότι η Μ. Φιλιππίδου είχε στήριξη του Δήμου Καβάλας. Μνημόνευε πρώτο και καλύτερο το όνομα του Μπάμπη Δράκου (γενικού γραμματέα του Δήμου), της Δημάρχου αλλά και του Λάζαρου Τσαταλμπασίδη.

Ο Σάκης Παπουτσής φώναζε κατά πάντων, έδειχνε δε την ένσταση που είχε ήδη καταθέσει για τη διαδικασία στην ΟΝΝΕΔ. Λες και ήταν υποψήφιος στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ και όχι της ΔΗΜΤΟ Καβάλας. Μια κατάσταση που πλησίαζε αρκετά στο μπάχαλο, οφείλονταν στο ότι πάντα οι έλληνες δεν ξέρουν να χάνουν. Αντίθετα, ξέρουν να ξεχνούν όταν κερδίζουν.

Δεν φταίνε τα πρόσωπα. Φταίνε τα κόμματα. Που χρησιμοποιούν τα πρόσωπα. Στον ίδιο χορό χορεύουν τόσο καιρό τα ίδια πάνω κάτω πρόσωπα της τοπικής ΝΔ, του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, του τοπικού ΠΑΣΟΚ κτλ. Όσο ο χορός και ο ρυθμός δεν αλλάζουν θα γινόμαστε μάρτυρες ίδιων περιστατικών. Καταστάσεων, αμφιβολιών κι ενστάσεων. Τελικά η ιδέα των μοναδικών υποψηφιοτήτων ήταν η καλύτερη. Έτσι ναι μεν αποφεύγονται οι εκλογές, ταυτόχρονα γλιτώνουμε τις φασαρίες και τους καυγάδες.

Η νίκη της Μαρίνας Φιλιππίδου είναι δική της επιτυχία. Η υποψηφιότητα της στηρίχθηκε από αρκετούς φίλους της αλλά ποτέ οι φίλοι δεν αρκούν. Η ήττα της Μαρίας Παραντινού δεν οφείλεται στο ποιοι την στήριξαν και ποιοι όχι. Κι εν πάση περιπτώσει άπαντες όλοι οι υποψήφιοι ήξεραν που έμπλεκαν. Αν είχαν επιφυλάξεις και διαφωνίες ας μην ήταν υποψήφιοι. Αυτοί ενώ γνώριζαν τι τους περιμένει, αποφάσισαν να είναι υποψήφιοι. Κι όταν έχασαν, έσπευσαν να μας πείσουν ότι αδικήθηκαν. Αυτή την.. αδικία δεν την πιστεύουμε. Δεν είναι αδικία αλλά μια συνηθισμένη δικαιολογία.

Πάει πολύς καιρός από τότε που τελευταία φορά η ΒΦΛ απευθύνθηκε μέσω ανακοίνωσης στην τοπική κοινωνία. Θα ήταν μια ακόμη κρίσιμη στιγμή, μια ακόμη διαφωνία με τους εργαζόμενους της. Μόνο σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις η διοίκηση της εταιρίας θυμάται την τοπική κοινωνία. Όλο το υπόλοιπο διάστημα την αγνοεί. Δεν την ενημερώνει, δεν βρίσκεται στην Καβάλα για να αποκτήσει μια έστω τυπική σχέση με τους ανθρώπους της. Πολύ περισσότερο με τους εργαζόμενους που δουλεύουν για αυτήν.

Στην ανακοίνωση της την Κυριακή η ΒΦΛ περιγράφει μια κατάσταση δραματική. Κάνει λόγο για έναν σοβαρό κίνδυνο που απειλεί την παραγωγική διαδικασία. Να μας συγχωρούν αλλά δεν τους πιστεύουμε. Καθόλου. Αυτά που η εταιρία υποστηρίζει πρέπει να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα στοιχεία. Μόνο έτσι θα πεισθούμε. Εδώ και μήνες το σωματείο ζητά οικονομικά στοιχεία για την πορεία του εργοστασίου της Νέας Καρβάλης. Απάντηση δεν του δίνουν. Στοιχεία κανένα. Είναι δυνατόν υπό αυτές τις συνθήκες να δεχθούμε το πρόβλημα που επικαλούνται;

Πρόβλημα πρώτον. Η επικοινωνία της διοίκησης με τους εργαζόμενους. Ανύπαρκτη. Πρόβλημα δεύτερον, το κοινωνικό πρόσωπο της ΒΦΛ σε σχέση με την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται. Κανένα. Πρόβλημα τρίτον, όσα μας γράφει ότι αντιμετωπίζει. Η πώληση λιπάσματος σε τιμές κάτω του κόστους, οι μισθοί από 2 έως 4.000 ευρώ κτλ. Δεν αποδεχόμαστε ως πραγματικά αυτά που αναφέρει. Αν υπάρχουν στοιχεία και τα θέσει υπόψη μας, ευχαρίστως να λάβουμε στα σοβαρά τους προαναφερθέντες ισχυρισμούς. Διαφορετικά είναι λόγια προς δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.

Κατά την προεκλογική περίοδο της Άνοιξης του 2014 ο τότε υποψήφιος (σήμερα αντιδήμαρχος) Γιώργος Φιλόσογλου μας υπόσχονταν άλλα. Μιλούσε διαφορετικά. Επικαλούνταν αρχές και ιδανικά. Ως που βρήκε στο δρόμο του τη «διαπλοκή». Ενέδωσε – όπως είναι ολοφάνερο- αναθέτοντας εργασίες με περίεργες διαδικασίες. Νόμιμο; Νομιμότατο. Κι εντελώς ανήθικο. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όχι έμοιασε με ότι κατηγορούσε αλλά το ξεπέρασε φθάνοντας στο δικό του ρεκόρ! Συνεχίζει απτόητος. Ασταμάτητος.

Ο Ηλίας Ιωαννίδης, η Αλεξάνδρα Τσανάκα και ο Τάσος Ορφανίδης ήταν στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Έλαβαν μέρος στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του Αριστερού Ρεύματος. Το Αριστερό Ρεύμα ήταν κάποτε μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και αρκετούς μήνες παρέμεινε συνιστώσα αλλά της Λαϊκής Ενότητας. Ενός κόμματος που ακόμη κι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις το μετρούν κάτω από το όριο του 3%.

Οι αφίσες που ήδη κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης μας ενημερώνουν για την διοργάνωση της ΚΝΕ Καβάλας. Την Κυριακή οργανώνει στο Πάρκο Φαλήρου αγώνες μπάσκετ 3Χ3. Η διοργάνωση συμπληρώνεται με διαγωνισμό τρίποντων. Αν θα συμμετάσχουν στο γεγονός κι οι μεγάλοι του κόμματος, δεν το ξέρουμε. Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να τους βλέπαμε με κοντά παντελονάκια και την μπάλα του μπάσκετ στο χέρι. Ποιος ξέρει, κάποιοι ίσως τα καταφέρνουν καλά και στο μπάσκετ.

Σε ανύποπτο χρόνο ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Καβάλα να «αποκτήσει» και δεύτερο χώρο φιλοξενίας προσφύγων. Λες και κάτι ήξερε αφού από χθες η πρόταση ισχύει επίσημα από πλευράς του κράτους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδεχόμενο αρνητικής απάντησης μάλλον δεν υπάρχει.

Ο διευθυντής του αεροπορικού σόου Παναγιώτης Γεωργιάδης επισκέφθηκε προ λίγων ημερών το γραφείο του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμΕΑ κι ενημέρωσε τα μέλη της διοίκησης για την διοργάνωση του προσεχούς Ιουνίου. Τέτοιες ουσιαστικές επισκέψεις ο κ. Γεωργιάδης θα κάνει πολλές, ώστε να προετοιμάσει για το γεγονός τους ανθρώπους που θα στηρίξουν και θα παρακολουθήσουν.

Το Επιμελητήριο Καβάλας έκανε το χρέος και με το παραπάνω. Συμμετείχε στην 2η Πανελλήνια Έκθεση Ξάνθης που οργανώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην γειτονική πόλη. Ήταν εκεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου αλλά και επιχειρηματίες- επαγγελματίες του Νομού.

========================================================================================

Τι συμβαίνει με τις χρηματοδοτήσεις των σχολείων;

Το περιστατικό μας το διηγήθηκε μητέρα, η οποία παρακολούθησε την γιορτή νηπιαγωγείου (της πόλης) για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου. Ήταν εκεί γιατί στο νηπιαγωγείο φοιτά το παιδί της.

Πριν την έναρξη της γιορτής το προσωπικό απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους γονείς. Ζήτησε να προσφερθούν από τους γονείς υλικά καθαριότητας αφού το νηπιαγωγείο δεν έχει τη δυνατότητα να τα αγοράσει. Κατά την αυτόπτη μάρτυρα η ομιλήτρια είπε ότι το νηπιαγωγείο έλαβε ενίσχυση 150 ευρώ από τη σχολική επιτροπή αλλά τα 100 τα χρωστά. Απευθυνόμενη στους γονείς ζήτησε να υπάρξει μεταξύ τους συνεννόηση προκειμένου να μην αγοράσουν όλοι το ίδιο είδος! Καταλήγοντας η εκπαιδευτικός δήλωσε ότι είναι χαλασμένος ο εκτυπωτής του νηπιαγωγείου και δεν υπάρχουν χρήματα να αγοραστεί καινούργιος. Ως εκ τούτου το νηπιαγωγείο εξυπηρετείται με τον εκτυπωτή άλλου νηπιαγωγείου.

Όλα αυτά τα θέσαμε χθες υπόψη του δημοτικού συμβούλου Θόδωρου Τζατζάρη, προέδρου της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Φάνηκε να τα ακούει πρώτη φορά. Τα διέψευσε «χλιαρά» κι υποσχέθηκε περαιτέρω έρευνα. Τελικά η απορία παραμένει: Συμβαίνει κάτι στις Σχολικές Επιτροπές, κάτι που αφορά τα καθημερινά έξοδα των σχολείων; Ευθύνεται για αυτό το Υπουργείο Παιδείας; Ευθύνεται η Σχολική Επιτροπή; Οι γονείς δεν ευθύνονται σίγουρα.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

To ακίνητο χρειάζεται συντήρηση

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016