Η Δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα βρέθηκε χθες το μεσημέρι στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων, εκεί όπου λίγο νωρίτερα εκδηλώθηκε επικίνδυνη πυρκαγιά. Στους δημοσιογράφους που την περίμεναν δήλωσε ότι η περιοχή δεν είναι κατάλληλη! Παρέλειψε να πει ότι ο χώρος επελέγη από το κράτος (ειδικότερα από το αρμόδιο συντονιστικό όργανο) κατόπιν και δικής της πρότασης. Που να φανταστεί η κ. Δήμαρχος ότι οι άνθρωποι αυτοί, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, θα αποκτούσαν τα δικά μας κουσούρια…
Ήθελαν να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά φίδια. Αντί άλλης δράσης επέλεξαν να βάλουν φωτιά στα λάστιχα, τα οποία εκτίμησαν ότι ήταν η αιτία του προβλήματος τους. Όλα αυτά σε μια περιοχή όπου παρόντες είναι (24ώρες το 24ωρο) στρατιώτες και όχι μόνο. Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί μάλλον δεν πήραν μυρωδιά απ’ ότι σχεδιάζονταν. Σίγουρα δεν έλυσαν (τόσες μέρες) το πρόβλημα με τα φίδια. Αμέσως μετά οι πρόσφυγες σκέφθηκαν ως … έλληνες. Είπαν να κάψουν τα λάστιχα για να γλιτώσουν από τα φίδια! Πάλι καλά που δεν έκαψαν τα αντίσκηνα.
Η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο τους, οι μαύροι καπνοί ήταν ορατοί ακόμη κι από την Καβάλα. Η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα. Στην επόμενη σύσκεψη τοπικών φορέων για την πυροπροστασία καλόν είναι να καλέσουμε και εκπρόσωπο των προσφύγων. Μπας και με αυτό τον τρόπο (που μπορεί για αυτούς να είναι τιμωρία) τους πείσουμε να βρουν άλλη διαδικασία να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η ιστορία των εκδηλώσεων Μπουδακίδου που ως γνωστόν εκκρεμεί στη δικαιοσύνη, είναι ιστορία απευθείας αναθέσεων. Ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατόπιν αποφάσεων (πολλών μάλιστα) επιτροπών. Στις οποίες η πλειοψηφία δεν ήταν μόνη. Στις επίμαχες συνεδριάσεις υπήρχε «ζωηρή» αντιπολίτευση.
Όσο για την απάντηση που λάβαμε και δημοσιεύσαμε χθες από τον κ. Σιμιτσή, έχουμε να πούμε το εξής. Τα παραδείγματα που παραθέτει αφορούν τις δικές του μέρες σε σχέση με αυτές της κ. Τσανάκα. Αν ερωτηθεί σχετικά η κ. Τσανάκα, είναι σίγουρο ότι θα έχει άλλα παραδείγματα να μας παρουσιάσει. Γράψαμε την Δευτέρα ότι η κακή νοοτροπία και πρακτική συνεχίζεται. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία ποιος έκανε το μικρότερο, το μεγαλύτερο, το καλύτερο, το πιο έξυπνο βόλεμα ημέτερων.
Λειτουργούν κανονικά, φωτογραφίζουν πολύ συχνά τους παραβάτες. Ο λόγος για τα ραντάρ που μετρούν την ταχύτητα των αυτοκινήτων, χρησιμοποιούνται από την Τροχαία Καβάλας. Όπως έντονα λέγεται (αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί) ένα εξ αυτών βρίσκεται στην παράκαμψη Καβάλας. Κάπου ανάμεσα στα τούνελ, στο ύψος του Παληού. Προσοχή λοιπόν γιατί … φωτογραφιζόμαστε! Η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν είναι από τις συνηθισμένες. Δεν είναι κατάλληλη για το facebook κτλ. Δυστυχώς αυτή η φωτογραφία επιφέρει πρόστιμο.
Άρχισε το έργο του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας στην είσοδο του κεντρικού λιμανιού. Κατασκευάζονται πεζοδρόμια εκεί που δεν υπάρχουν, προβλέπονται αναπλάσεις με παγκάκια και λουλούδια. Ο ανάδοχος επιθυμεί να εργαστεί γρήγορα ώστε να «σκεπάσει» τα χαντάκια που δημιουργεί την Μεγάλη Εβδομάδα.
Νεοδημοκράτης βουλευτής από την Πέλλα προώθησε στην Βουλή επιστολή αγροτών της εκλογικής του περιφέρειας. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις αποζημιώσεις του αγωγού ΤΑΡ, θεωρούν τα ποσά μικρά και άδικα. Ερώτηση για τον αγωγό και την όδευση του έχει καταθέσει από τον περασμένο Δεκέμβρη στην Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η ερώτηση δεν απαντήθηκε ακόμη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα δεν πρόκειται να απαντηθεί.
Χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη. Συζήτησαν το σχέδιο δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη χρηματοδότηση των Δήμων για δραστηριότητες σχετικά με την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων. Ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ είναι ξεκάθαρο ότι συμφωνεί με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά την ΟΝΝΕΔ.
Μέσα σε αυτή την αυξημένη κινητικότητα που παρουσιάζουν τελευταία τα θέματα της λειτουργίας του Εκθεσιακού Κέντρου, το οποίο για 1,5 περίπου μήνα φιλοξένησε τους πρόσφυγες, υπάρχουν ιδιώτες που συνεχίζουν να ενδιαφέρονται. Θέλουν στο χώρο της Νέας Καρβάλης να οργανώσουν εμπορική έκθεση. Σχετικά αιτήματα κατατέθηκαν εκ νέου στο Επιμελητήριο. Όλα είναι υπό συζήτηση.
Η διοικητική επιτροπή του Επιμελητηρίου αποφάσισε (την Δευτέρα που συνεδρίασε) να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάργηση από τον κ. Σταθάκη του μέτρου της επιδότησης εργασίας. Κατά πάσα πιθανότητα η επιστολή θα υπογράφεται και από το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών του Νομού μας. Τέτοιες επιστολές (αλλά και ανακοινώσεις) εξέδωσαν και έστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Κυβέρνηση άλλα Επιμελητήρια της περιφέρειας ΑΜΘ.
Κατάστημα καλλυντικών που επί σειρά ετών λειτουργεί στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου ετοιμάζεται να μετακομίσει σε κατάστημα επί της οδού Ομονοίας. Η αλλαγή που μοιάζει να είναι οριστική, προγραμματίζεται να γίνει αμέσως μετά το τέλος του Καλοκαιριού.
Μετά την εκδήλωση στην Δράμα και στην Καβάλα, σήμερα ο Γιάννης Καλπούζος θα βρίσκεται στην Κομοτηνή. Για τον ίδιο λόγο. Να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο. Η εκδήλωση σήμερα το απόγευμα στην Κομοτηνή οργανώνεται από τα ποντιακά σωματεία του Νομού Ροδόπης. Στην εκδήλωση που έγινε χθες το απόγευμα στην πόλη της Δράμας το βιβλίο του κ. Καλπούζου παρουσίασε ο Μητροπολίτης κ. Παύλος.
Σμύρνη και Θεσσαλονίκη συνεχίζουν τις απευθείας επαφές για το δρομολόγιο που θα συνδέει τις δύο πόλεις, με πιθανό ενδιάμεσο σταθμό τη Μυτιλήνη. Τώρα συζητούν εκτός από τα επιβατικά πλοία να υπάρξουν δρομολόγια και πλοίων Ro-Pax. Οι δύο πλευρές στοχεύουν σε έναρξη των δρομολογίων τον Ιούνιο. Παρόλα αυτά τούτο δεν είναι οριστικό. Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν ευνοεί το λιμάνι της Καβάλας, στηρίζεται δε σε συμφωνία σε επίπεδο κορυφής ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
=========================================================================
Καβάλα: Στα θρανία της Κρίσης και του σχολικού εκφοβισμού
Η Αθανασία Γαϊτανίδου είναι η διευθύντρια του 4ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου της Καβάλας, ενός ιστορικού σχολείου που ανεγέρθηκε στα 1934 φιλοξενώντας σήμερα την φοίτηση 76 παιδιών. Υλοποιώντας τα τρία τελευταία χρόνια μια έρευνα σχολικού εκφοβισμού προσπαθεί να προλάβει τυχόν φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού στο σχολείο.
«Την πρώτη χρονιά εντοπίστηκαν φαινόμενα σωματικής βίας, εκτός από την λεκτική που ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό. Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα διαμεσολάβησης στο σχολείο και τόσο πέρσι, όσο και φέτος τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα φαινόμενα περιορίστηκαν στην λεκτική βία.» Λεκτική βία, κοροϊδίες, πειράγματα, τα οποία, όπως σημειώνει η διευθύντρια του Σχολείου δεν καταλήγουν ποτέ στην εκδήλωση βίας ή σωματικής εμπλοκής.
Όσον αφορά στο μήνυμα που θα έστελνε στους γονείς και στους συναδέλφους της στηριζόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας της η κα Γαϊτανίδου είναι ξεκάθαρη πως θα πρέπει να: « ακούνε τα παιδιά, να αποκωδικοποιούν και να ονοματίζουν τα προβλήματα, μόνο έτσι θα καταλάβουμε ποιες πτυχές της προσωπικότητας του παιδιού είναι ευαίσθητες και θίγονται από τις σχέσεις με τους άλλους μαθητές».
Σύμφωνα με την Διευθύντρια του 4ου Δ.Σ. η εποχή είναι δύσκολη τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους «η πίεση και η δυσκολία που δέχονται τα παιδιά στο σπίτι βγαίνει στο σχολείο, όταν μπαίνεις μέσα στην τάξη καθρέφτης των προβλημάτων της οικογένειας είναι τα μάτια των παιδιών. Ο τρόπος που φέρεται το παιδί μαρτυρά τα προβλήματα που κουβαλάει από το σπίτι» δηλώνει. Χρήσιμα συμπεράσματα για την εποχή μας βγαίνουν και από το γεύμα που κουβαλά το παιδί , καθώς η οικονομική δυσπραγία των οικογενειών μεταφέρεται και στο γεύμα του ολοήμερου, «πολλές φορές δεν είναι γεμάτο. Πριν την Κρίση στον προαύλιο χώρο της αυλής έμειναν σακούλες γεμάτες με το πρωινό των παιδιών, τώρα δεν υπάρχει τίποτα που να περισσεύει.» (Πηγή ιστοσελίδα Daily stories. Gr)