Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνά απο τον Νικο Γενικόπουλο

Δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα κείμενο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων σχετικά με τις προαναγγελθείσες αλλαγές στον Καλλικράτη. Το κείμενο αυτό περιλαμβάνει 20 και πλέον προτάσεις αλλαγών και βελτιώσεων. Οι Δήμαρχοι αφού συζήτησαν τον Καλλικράτη στην εφαρμογή του, ζητούν από το αρμόδιο Υπουργείο αυτές τις αλλαγές κι επιφυλάσσονται. Θα επανέλθουν με νέο, δεύτερο κείμενο προτάσεων σύντομα. Επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα αλλαγής των γεωγραφικών ορίων των Δήμων. Αυτό θα γίνει μάλλον αργότερα αλλά όπως είναι από καιρό σαφές, αυτή η παράμετρος δεν αφορά τον Νομό Καβάλας. Ο Νομός μας θα συνεχίσει να πορεύεται με 4 δήμους (τους γνωστούς 4 δήμους) αν και κάποιες πρώτες συζητήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση έγιναν. Δεν είχαν όμως καμία ουσιαστική συνέχεια.

 

Από τις προτάσεις της ΚΕΔΕ ξεχωρίζουμε αυτή με αριθμό 18. Οι δήμαρχοι ζητούν την αποδέσμευση του χρόνου των εκλογών από τον χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Εμμέσως ζητούν η τρέχουσα θητεία να είναι σαν όλες τις προηγούμενες και όχι μικρότερη. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές πρέπει να γίνουν (με βάση τον Καλλικράτη) το Καλοκαίρι του 2014. Ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Οι Δήμαρχοι διαφωνούν, ζητούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές να γίνουν το Φθινόπωρο του 2014. Οι νέοι δήμαρχοι δε να αναλάβουν καθήκοντα την 1-1-2015.

 

Αυτή η πρόταση, στην οποία η ΚΕΔΕ θα επιμείνει, δεν αλλάζει το τοπίο. Ούτε το πρόωρο προεκλογικό κλίμα. Διάφοροι γνωστοί και άγνωστοι άνθρωποι σπεύδουν από τώρα να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δικαιολογημένα ή όχι, δεν έχει σημασία. Οι άνθρωποι αυτοί αφού «ζύγισαν» τα δεδομένα της εποχής, αποφάσισαν να δοκιμάσουν να γίνουν Δήμαρχοι. Αρχίζουν τώρα, νωρίς-νωρίς, την προσπάθεια τους γνωρίζοντας (όπως λένε) τους κανόνες του παιχνιδιού. Ήδη στην Καβάλα «κυκλοφορούν» διάφορα ονόματα. Στην δε Δράμα πρόσφατα υπήρξε διάσπαση της αντιπολίτευσης, δύο εκπρόσωποι της πλέον επιθυμούν τον τίτλο του υποψήφιου Δημάρχου της γειτονικής πόλης.

 

Οι δημοτικές εκλογές που πλησιάζουν θα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με τις προηγούμενες. Το κλίμα της εποχής, οι αποτυχίες των κομμάτων δείχνουν να είναι γεγονότα που απελευθερώνουν από τα δεσμά του παρελθόντος την τοπική αυτοδιοίκηση. Χρίσματα δεν θα υπάρξουν κι έτσι ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι πιο ανοιχτός. Χωρίς τις δύσκολες υποχρεώσεις του παρελθόντος. Χωρίς οι υποψήφιοι να είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε αμφιβόλου κύρους διαδικασίες. Αντίθετα θα είναι της μόδας εκείνη η παλιά ιδέα. Μια ανεξάρτητη κίνηση, μια αυθόρμητη ντόπια πρωτοβουλία που θα περιλαμβάνει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι θα συμφωνούν στον επικεφαλής και στο πρόγραμμα του συνδυασμού. Ιδεολογικές συμπτώσεις και συμφωνίες δεν θα υπάρχουν καθόλου.

 

Για την περίπτωση της Καβάλας το τοπίο είναι αρκετά θολό. Υπάρχει μια ωριμότητα που ξαφνιάζει. Έτσι ενώ πολλοί σκέπτονται να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να πουν τώρα τον στόχο τους. Παρακολουθούν, δειλά δειλά προετοιμάζονται και περιμένουν. Δεν κάνουν λάθος. Η υπομονή ήταν και παραμένει μεγάλο χάρισμα. Είναι μάλιστα περίεργο που ενώ σε όλα τα άλλα οι έλληνες είναι το αντίθετο, δηλαδή ανυπόμονοι, επί του θέματος υπάρχει μια μεγάλη εγκράτεια που ξαφνιάζει. Κουβέντες πολλές. Πάρα πολλές αλλά επίσημα, οριστικά, δημόσια απολύτως τίποτα.

 

Ο πρώην Δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης έχει προετοιμάσει το έδαφος για μια «ηρωική» του έξοδο από τον κατάλογο των υποψήφιων Δημάρχων Καβάλας. Παίζει σε αυτό το ταμπλό από τα μέσα της δεκαετίας του 90. Τώρα ενώ προετοιμάζει εκδήλωση της ΑΚΕΠ, ετοιμάζει ταυτόχρονα κι έναν λόγο διαφορετικό. Όπως φημολογείται θα πει ότι πάει στην άκρη επειδή αυτό που προέχει είναι να αλλάξει ο Δήμαρχος της πόλης. Θα ζητήσει ευρύτερες συνεργασίες για να φύγει ο κακός Σιμιτσής. Τούτο αναμένεται να γίνει σύντομα. Ανάλογα βέβαια με την πορεία της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Ίσως γίνει τον Νοέμβρη, ίσως η εκδήλωση (έναρξη των διαδικασιών) μετατεθεί για τον Γενάρη.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας φεύγει, δύο έρχονται. Καμιά φορά και τρεις. Η αποχώρηση του Εριφυλλίδη (ή μάλλον η υποχώρηση του) τροφοδοτεί διάφορα σενάρια, φήμες και συζητήσεις. Πάλι όμως οι συμμετέχοντες σε αυτή τη συζήτηση περιμένουν, περιμένουν να έρθει η ώρα της εκδήλωσης και των ανακοινώσεων που θα γίνουν σε αυτήν. Κινητικότητα υπάρχει και στον πολιτικό χώρο της αριστεράς. Ο Άρης Βέρρος κινείται δραστήρια εδώ και έναν μήνα, τα χαρακτηριστικά της προσπάθειας του όμως παραμένουν ίδια όπως και το 2010. Η κίνηση ή μάλλον η Συμπαράταξη Πολιτών απλώς υπάρχει, κάτι που επί του παρόντος είναι αρκετό.

 

Ο Βασίλης Λιόγκας σήμερα είναι ένα αυτοδιοικητικό πρόσωπο που δεν έχει σχέσεις με το ΚΚΕ (ότι κάνει, θα το κάνει μόνος του) ενώ η περίπτωση της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την παράταξη Βέρρου είναι μεν σημαντικό γεγονός αλλά και αναμενόμενο. Η πραγματική σημασία του οποίου θα εκτιμηθεί αργότερα. Όσο για τον σημερινό Δήμαρχο, πέρα από τις γνωστές καθημερινές μικροαδυναμίες και σφάλματα προσπαθεί να σταθεί όρθιος σε έναν τομέα που πρώτη φορά διακρίνεται. Σε αυτόν των έργων (του ΕΣΠΑ). Τα έφερε έτσι η ζωή που όντως ο Δήμος Καβάλας εκμεταλλεύτηκε το ΕΣΠΑ, όσο δε πλησιάζουν οι εκλογές θα το εκμεταλλευτεί κι άλλο. Ώστε τα φυλλάδια του συνδυασμού να έχουν ότι δεν είχαν στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Έργα εκτελούμενα και έργα ολοκληρωμένα.

 

Πάλι όμως οι επόμενες δημοτικές εκλογές είναι μακριά. Πιθανόν να πάνε ακόμη πιο μακριά αν στο μεταξύ γίνει δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ. Παλαιότερα Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες είχαν καταθέσει ένα άλλο αίτημα, το οποίο λόγω των μνημονίων κτλ δεν συζητήθηκε καθόλου. Ίσως το επαναφέρουν. Είχαν ζητήσει η τρέχουσα θητεία να επεκταθεί σε 5ετή! Αν κάτι τέτοιο ζητηθεί κι αν γίνει δεκτό τότε οι εκλογές θα μεταφερθούν το 2015! Απίθανο μεν, σενάριο δε. Ας το έχουμε στο μυαλό μας, μαζί με όλα τα άλλα.

 

Συμπερασματικά, χρειάζεται να κάνουμε υπομονή μέχρι το τοπίο να αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Έχουμε όμως πάντα στο μυαλό μας την διαπίστωση ότι οι εκλογές που έρχονται (όποτε κι αν γίνουν) δεν θα έχουν καμία σχέση με όλες τις προηγούμενες. Θα είναι πιο δύσκολες αφού όπως φαίνεται οι πολίτες θα κρίνουν και θα ψηφίσουν με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια. Αυτό το τελευταίο είναι ένα βήμα προς τα εμπρός.

 

Οι πιο περίεργοι επισκέπτες της Καβάλας τελευταία είναι φυσικά αυτοί από το Ιράν. Που μας θυμήθηκαν αλήθεια; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Ήρθαν την περασμένη Παρασκευή. Δεν έδειξαν να έχουν κάποιο κόμπλεξ ή άλλη αδυναμία. Ίσα ίσα που ήρθαν αποφασισμένοι να δουν, να μάθουν όσα περισσότερα πράγματα γίνεται. Έτυχαν μιας πολύ καλής υποδοχής και αναλυτικής ενημέρωσης στο Επιμελητήριο Καβάλας. Το οποίο χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, τους αντιμετώπισε με σοβαρότητα και σεβασμό. Πολύ καλά έκανε. Σε αντίθεση με διάφορα σχόλια και ειρωνικά λόγια, οι άνθρωποι αυτοί (όπως φυσικά κι η χώρα τους) παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες. Η Ελλάδα μάλιστα είναι μια από τις λίγες χώρες του κόσμου που τους δέχεται με τέτοια φιλικά αισθήματα. Για αυτό κι όταν αποφασίσουν να βγουν από την πατρίδα τους, πρώτα εμάς στην Ελλάδα σκέπτονται.

 

Αυτές οι επισκέψεις απλών ανθρώπων (που έχουν από καιρό γίνει στόχος των ΗΠΑ) είναι προτιμότερες (κι ας μην έχουν ουσία) από επισκέψεις διπλωματών. Οι οποίες έρχονται πολλά υποσχόμενοι αλλά στο τέλος δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα. Απολύτως τίποτα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΗ 2012

Επόμενο άρθρο

Δεν είμαστε Ινδιάνοι ...