Dark Mode Light Mode

μικρά πρωϊνα απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Επίσκεψη Κωνσταντοπούλου

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει ήδη στην ιστορία, σε αυτήν δρομολογήθηκαν οι αναμενόμενες διαδικασίες ώστε το κόμμα να γίνει ενιαίο. Για την οργάνωση της Καβάλας ο απολογισμός είναι σίγουρα θετικός. Οι προ της συνδιάσκεψης διαδικασίες δημιούργησαν στον Νομό Καβάλας νέες οργανώσεις του κόμματος. «Ζωντανές» που ήδη ασχολούνται με τα τοπικά προβλήματα, τα οποία συνήθως τα αναδεικνύουν. Όσο για την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας στην νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, υπάρχει μεν αλλά μόνο με τον Ηλία Ιωαννίδη. Οι υποψήφιοι Μορφίδης-Λάμπρου έμειναν εκτός λόγω της γνωστής ποσόστωσης. Στην θέση τους εξελέγησαν στην επιτροπή εκπρόσωποι του ασθενούς φίλου.

Στην μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εποχή, ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ετοιμάζει την επίσκεψη της βουλευτού κ. Κωνσταντοπούλου. Η κ. Κωνσταντοπούλου θα βρίσκεται στην Καβάλα την Δευτέρα 17 Δεκέμβρη. Ακριβές πρόγραμμα δεν υπάρχει ακόμη αφού ενδέχεται η επίσκεψη της στην Καβάλα να συνδυαστεί με επίσκεψη και στην Δράμα. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας επιθυμούν να φιλοξενήσουν την κ. Κωνσταντοπούλου όσο το δυνατό περισσότερο ώστε να γίνουν επισκέψεις σε φορείς, να δοθεί συνέντευξη τύπου κτλ. Νεότερα εντός της εβδομάδας.

 

Ομάδα βόλεϊ

Η παρατεταμένη περίοδος αποχής των δικηγόρων της Καβάλας από τα καθήκοντα τους είναι αφορμή για νέες δράσεις στον ελεύθερο χρόνο των νομικών. Μια από αυτές είναι η γυναικεία ομάδα βόλεϊ που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Περίπου 10 δικηγορίνες περνούν αρκετές ώρες στην προπόνηση, σε χώρους (γήπεδα) σχολείων. Το εγχείρημα προοδεύει, με αποτέλεσμα οι παίκτριες να σκέπτονται ακόμη και το ενδεχόμενο αγώνων. Φιλικών βέβαια, ίσως και για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Όπως μαθαίνουμε η ιδέα έχει την κάλυψη και την πλήρη υποστήριξη και του συλλόγου. Οι δικηγορίνες της ομάδας είναι όλων των ηλικιών. Άλλες κάτι γνωρίζουν ή θυμούνται από τα νιάτα τους, άλλες μαθαίνουν το βόλεϊ μόλις τώρα. Χρέη προπονητή εκτελεί παλιός βολεϊμπολίστας της Καβάλας. Καλή τους συνέχεια (αν και η αποχή των δικηγόρων φαίνεται να τελειώνει).

 

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

Σε όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη ΒΦΛ οι εργαζόμενοι είχαν πάντα το μυαλό τους στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Κι αυτός στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Λαυρεντιάδης ουδέποτε συμμετείχε στις συζητήσεις, φέρεται να έδινε συγκεκριμένες εντολές στους εκπροσώπους του. Τις περισσότερες φορές εντολές για σκληρές περικοπές. Οι συνδικαλιστές φαίνεται ότι απόκρουσαν κι εξουδετέρωσαν αυτές τις εντολές, κατάλαβαν πάντως ότι ο κ. Λαυρεντιάδης συνεχίζει να ενδιαφέρεται για το εργοστάσιο. Παρακολουθεί στενά την πορεία του αφού καθημερινά και για πολλές ώρες βρίσκεται στα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα.

Τώρα οι επικεφαλείς της εταιρίας προσπαθούν να βρουν απαραίτητες πρώτες ύλες στην ευρισκόμενη σε εμφύλιο πόλεμο Συρία. Πράγμα που όπως φαίνεται είναι δυσκολότερο ακόμη κι από τις διαπραγματεύσεις για την νέα σύμβαση εργασίας. Η Συρία είναι σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη κι η ΒΦΛ ξέρει ότι κάποια πράγματα που της είναι απαραίτητα, μπορεί να τα βρει μόνο εκεί. Ψάχνει λοιπόν ανάμεσα σε βομβαρδισμούς, γκρεμισμένες γέφυρες, εκρήξεις βομβών κτλ.

 

Κυριακές

Στην αγορά της Καβάλας η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων επιθυμεί φέτος τις γιορτές η αγορά να λειτουργήσει κανονικά δύο Κυριακές. Την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, την Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά. Αυτή την άποψη αποδέχονται κι οι συνδικαλιστές έμποροι. Φοβούνται όμως μη τυχόν με αυτή την αφορμή «ανοίξει» γενικότερα θέμα Κυριακών. Κάποιοι είναι γνωστό ότι περιμένουν στην… γωνία.

Μεθοδεύεται λοιπόν μια τέτοια απόφαση από την Αθήνα όπου μόνο για φέτος θα λειτουργήσουν τα καταστήματα δύο Κυριακές και τίποτα άλλο πέραν τούτου. Η απόφαση θα γίνει γνωστή σήμερα ή αύριο. Την Τρίτη το μεσημέρι (αύριο) προετοιμάζεται να συνεδριάσει για αυτό το θέμα η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας που θα λάβει τις αποφάσεις της. Ίδιο είναι το κλίμα και στην υπόλοιπη ΑΜΘ. Χαρακτηριστική είναι η είδηση που ακολουθεί (για τις Κυριακές μεταξύ των εορτών) από τον Έβρο: Την τελευταία Κυριακή της πρωτοχρονιάς θα εισηγηθεί να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης Στάθης Μακρίδης. Η πρόταση του προέδρου του εμπορικού συλλόγου θα γίνει λόγω και της άφιξης Τούρκων τουριστών στην περιοχή τη συγκεκριμένη περίοδο. Αρκετοί εμπορικοί σύλλογοι αποφάσισαν να ανοίξουν και τις δύο Κυριακές μέσα στις γιορτές τα μαγαζιά προκειμένου να αυξηθεί ο τζίρος τους ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Μακρίδης το σύνταγμα προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο μία Κυριακή.

 

Η Helmepa ευχαριστεί

Με πολλούς τρόπους η οργάνωση Helmepa έσπευσε να ευχαριστήσει τους τοπικούς φορείς (Δήμο και Π.Ε. Καβάλας) για την υποστήριξη που της παρείχαν όσο καιρό η έκθεση της λειτούργησε στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Η οργάνωση απέστειλε αρκετές ευχαριστήριες αλλά και DVD. Βιντεοσκόπησε την τελετή των εγκαινίων κι ένα αντίγραφο της έστειλε σε όλους σχεδόν τους τοπικούς φορείς που παραβρέθηκαν σε αυτήν.

 

Στο Αμφιθέατρο

Μεγάλη κινητοποίηση κάνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας ώστε σήμερα το απόγευμα στην συνάντηση στο Αμφιθέατρο να βρίσκονται όσο το δυνατό περισσότεροι επαγγελματίες. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι η συγκρότηση ενός μαχητικού μετώπου ανθρώπων της Καβάλας (ελευθέρων επαγγελματιών) που θα συνεχίσουν δυναμικά και τοπικά την διαμαρτυρία κατά της οικονομικής πολιτικής. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο πρέπει σήμερα το απόγευμα στο Αμφιθέατρο να έχει κόσμο. Θα έχει; Ιδού η μεγάλη απορία, μαζί με εξίσου μεγάλη αγωνία. Στην Ομοσπονδία κάνουν ότι μπορούν. Το αποτέλεσμα θα φανεί σε λίγες ώρες.

 

Κείμενο Γιώργου Βαλαβάνη

Ο μηχανικός Γιώργος Βαλαβάνης, συνδικαλιστής στο ΤΕΕ ΑΜ επί σειρά ετών, με αφορμή την τραγωδία στην Μεσορόπη έγραψε (στο Facebook) το ακόλουθο κείμενο: Τί να πει κανείς για την πυρκαγιά από ξυλόσομπα που προκάλεσε το θάνατο τριών παιδιών στο χωριό Μεσορόπη Καβάλας; Πόσα ακόμη θύματα θα αφήσουμε να προκαλέσει αυτή η εγκληματική και στο χώρο της ενέργειας πολιτική των εξουσιαστών μας;Πόσες ακόμη καταστροφές και δυστυχήματα θα δούμε, θα ακούσουμε ή θα ζήσουμε, με αιτία τους ηλεκτρικούς “θερμοπομπούς” και τα κάθε λογής ηλεκτρικά αερόθερμα, τις κάθε λογής σόμπες και τζάκια, που η εγκληματική πολιτική των πουλημένων τομαριών που μας εξουσιάζουν, προκάλεσε και θα προκαλέσει με την παράλογη εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης;

 

Ρύποι από τα πολλά τζάκια!

Σταθερά αυξημένες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων τις νυχτερινές ώρες, καταγράφει ο σταθμός παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Π.Ε. Μαγνησίας, κυρίως από την καύση διαφόρων υλικών σε τζάκια και σόμπες. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων εμφανίζονται τις βραδινές ώρες, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση στερεών καυσίμων (ξύλου,pellets, κ.α. ) ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών, σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν (ποσοστό υγρασίας, διεύθυνση ανέμων, θερμοκρασία).Ο αντιπεριφερειάρχης Αργύρης Κοπάνας κατανοεί την ανάγκη περιορισμού του κόστους θέρμανσης των νοικοκυριών αλά επισημαίνει με έμφαση προς τους πολίτες ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα υλικά καύσης και επισημαίνεται προς τους πολίτες ότι: «Στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, απορριμμάτων και υπολειμμάτων ξύλου που προέρχονται από μονάδες επεξεργασίας ξύλου, η καύση των οποίων εκλύει ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία».Τέλος ενημερώνονται οι καταναλωτές ότι οι πωλητές στερεών καυσίμων θα πρέπει να έχουν τοποθετημένη πινακίδα σε εμφανές σημείο στην οποία αναγράφουν την προέλευση των ξύλων καθώς και την κατά χιλιόγραμμο τιμή λιανικής πώλησης τους. (Πηγή ΕΡΤ)

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2012

Επόμενο άρθρο

Απο προβλέψεις σκίζουμε !