Η πιο σημαντική στιγμή της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης της Δήμητρας Τσανάκα την Παρασκευή ήταν η στιγμή της άφιξης στη πλατεία του Βαγγέλη Παππά. Αναμένονταν; Δεν αναμένονταν; Ότι απ’ τα δύο κι αν ισχύει την ώρα που εμφανίστηκε ο Βαγγέλης Παππάς υπήρξε μια αναστάτωση. Ευχάριστη για τον συνδυασμό της γιατρού. Μια γενικότερη φυσιολογική αμηχανία.
Ο κ. Παππάς μαζί με την Έλσα Βακιρτζή κοντοστάθηκαν στην «είσοδο» της πλατείας. Πρώτα ο Μανώλης Φρατζεσκάκης, μετά ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης ειδοποιήθηκαν και τους υποδέχθηκαν. Ο πρώην Δήμαρχος Φιλίππων τους συνόδευσε στις θέσεις που προορίζονταν για αυτούς. Φυσικά στην πρώτη σειρά. 15 λεπτά αργότερα έφθασε στη πλατεία η υποψήφια δήμαρχος. Πρώτους χαιρέτισε τους φίλους του ΚΚΕ, στο εκλογικό περίπτερο του κόμματος. Στη συνέχεια προχώρησε στη πλατεία όπου αποθεώθηκε. Το πιο θερμό χειροκρότημα ωστόσο το ακροατήριο το «κράτησε» για την στιγμή που η κ. Τσανάκα χαιρέτησε τον Βαγγέλη Παππά. Η συνάντηση αποθανατίστηκε, το νέο κυκλοφόρησε αμέσως. Ταυτόχρονα αρκετοί άλλοι υποψήφιοι του Βαγγέλη Παππά εμφανίζονταν στον χώρο της πλατείας. Ήταν φανερό και οριστικό μαζί ότι η Κ.Α.Π. τάχθηκε με την κ. Τσανάκα ως προς την δεύτερη Κυριακή.
Στην πρώτη σειρά καθισμάτων την περασμένη Παρασκευή το βράδυ όλος ο καλός ο κόσμος της ΝΔ. Επειδή όμως υπήρχαν και υπάρχουν προηγούμενα (σε προσωπικό και όχι σε κομματικό επίπεδο) κρατήθηκαν αποστάσεις. Μακριά από τον Β. Παππά ο Γιώργος Καλαντζής. Μακριά από τον Γιώργο Καλαντζή ο Θόδωρος Καλλιοντζής. Η ενότητα στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο- στην ΝΔ της Καβάλας- έχει τα όρια της.
*Όλη τη προηγούμενη εβδομάδα οι συνεργάτες της κ. Τσανάκα υποστήριζαν ότι θα επωφελούνταν τις ψήφους του συνδυασμού των υποστηρικτών του Αρτέμη Σώρρα. Τους θεωρούσαν σίγουρους. Έλεγαν επίσης ότι ακόμη κι αν ο Βαγγέλης Παππάς ταχθεί με τον Σιμιτσή, οι υποψήφιοι του θα είναι με την Τσανάκα. Πάντα στα λόγια οι στενοί συνεργάτες της κ. Τσανάκα εξέφραζαν την πίστη ότι ο συνδυασμός θα ψηφίζονταν και από τους ψηφοφόρους του Μάκη Παπαδόπουλου. Με λίγα λόγια όλη την προηγούμενη εβδομάδα την είχαν σίγουρη την νίκη. «Ειδικά στην περιοχή του πρώην δήμου Φιλίππων έχουμε αθρόες προσχωρήσεις από τους υποψήφιους των άλλων συνδυασμών» έλεγαν.
Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις
Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις που την προηγούμενη εβδομάδα απασχόλησαν τον Κωστή Σιμιτσή και τους υποψήφιους του ήταν οι υποψήφιοι κυρίως του Μάκη Παπαδόπουλου, προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Έγιναν πολλές συναντήσεις αλλά το αποτέλεσμα ήταν πάντα κάτι λιγότερο από το επιθυμητό. Αυτό φάνηκε το βράδυ της Παρασκευής στη συγκέντρωση του Δημοτικού Κήπου. Η προσέλευση υποψηφίων άλλων συνδυασμών ήταν μικρότερη του αναμενομένου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Κωστής Σιμιτσής συναντήθηκε ακόμη και με τον Σάββα Εμινίδη! Ο κ. Εμινίδης ήταν εξ αρχής αντίθετος του κ. Σιμιτσή. Στήριξε τον Μάκη Παπαδόπουλο από την πρώτη στιγμή. Κατά τα σενάρια ο κ. Εμινίδης πείσθηκε να βοηθήσει τον κ. Σιμιτσή. Τα ίδια έλεγαν και για τον Λευθέρη Κωταϊδη. Τον πρώην δήμαρχο Φιλίππων συνάντησε ο Κωστής Σιμιτσής. Τότε ο Λ. Κωταίδης φέρεται να του υποσχέθηκε βοήθεια όχι όμως συγκεκριμένη προεκλογική δράση. Στο Πολύστυλο πήγε ο Χρήστος Τσοχαταρίδης όπου συνάντησε τον Κοσμά Κελεκτσόγλου. Αντίθετα ο κ. Προυσαεύς από το Ζυγός είχε άκαρπη συνάντηση με τον επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης». Την Παρασκευή στην τελική προεκλογική εκδήλωση Σιμιτσή παρίστατο ο Γιώργος Γκόλνας, ο Κώστας Κουνάκος, ο Ανδρέας Γράσσος.
Ο Απόστολος Παυλίδης «ξαναχτυπά»
Τον αδικήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα τον Απόστολο Παυλίδη αφού ναι μεν επιβραβεύσαμε την δουλειά του, δυστυχώς τον αναφέραμε αντί για Παυλίδη Αποστολίδη. Μια καλή ευκαιρία να επανορθώσουμε το νέο κείμενο του που αναφέρεται στην κατανομή εδρών στο τοπικό συμβούλιο Καβάλας. Μελέτησε και κατέληξε στο ακόλουθο συμπέρασμα: Στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας, η κατανομή των εδρών, έχει κατά περίπτωση ως εξής: Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα: Ανάσα για το Δήμο 9, Ανοιχτή Πόλη 2, Ο Τόπος της Ζωής μας 1, Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση 1, Συμπαράταξη Πολιτών 1,
Λαϊκή Συσπείρωση 1. Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής: Ανοιχτή Πόλη 9, Ανάσα για το Δήμο 2, Ο Τόπος της Ζωής μας 1, Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση 1, Συμπαράταξη Πολιτών 1, Λαϊκή Συσπείρωση 1.
Εθελοντής αλλά όχι κομματικό στέλεχος
Ο Τάσος Μεταξάς είναι συμπολίτης ηλεκτρολόγος, πρόεδρος του συνδέσμου ηλεκτρολόγων Καβάλας αλλά και σταθερός φίλος του ΑΟΚ. Μέλος της διοίκησης του ερασιτέχνη ΑΟΚ. Με την πολιτική και τα κοινά δεν είχε ποτέ στενή σχέση. Του άρεσε και του αρέσει η εθελοντική προσφορά. Ως εκλεγμένο μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου έχει αυτή την ευκαιρία και την αξιοποιεί. Πρόσφατα του έγινε πρόταση να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Μετά από αρκετή σκέψη δέχθηκε. Άρχισε τον προεκλογικό του αγώνα. Πίστεψε στην αξιοκρατία. Πίστεψε χωρίς να ξέρει.
Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των σταυρών είδε το όνομα του στις τελευταίες θέσεις. Ξαφνιάστηκε, στεναχωρήθηκε. Περίμενε άλλα για δύο λόγους. Πρώτον λόγω των υποσχέσεων που έλαβε, δεύτερον υπέθεσε ότι τα κόμματα και τα κομματικά στελέχη δεν επηρεάζουν τη διαδικασία. Αμ δε. Κατά κάποιο τρόπο πήρε το μάθημα του.
Πιστεύουμε ότι θα το αξιοποιήσει κατάλληλα. Από την άλλη δεν αξίζει τον κόπο να απογοητευτεί. Θα γυρίσει σε αυτά που ξέρει καλά, στα «γήπεδα» όπου ο εθελοντισμός (του) αναγνωρίζεται με τρόπο απόλυτα δίκαιο.
Διεθνής προβολή της Ενεργειακής Αιγαίου
Ξένο περιοδικό ασχολείται με τα ενεργειακά, τα πετρελαϊκά της Ελλάδας προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης όπως αυτές εκδηλώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Στο κείμενο- που αναδημοσίευσαν εφημερίδες των Αθηνών- σημαντικό ρόλο παίζει η Ενεργειακή Αιγαίου.
Η ιστοσελίδα energy. Press έγραψε τα ακόλουθα: Εκτενή αναφορά στις πρόσφατες ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα κάνει το περιοδικό Forbes, σημειώνοντας ότι παρά το θετικό γεγονός της αναζωπύρωσης των ερευνών για υδρογονάνθρακες, τα πολιτικά εμπόδια αποτελούν τροχοπέδη για τη χώρα. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο το Forbes αναφέρει ότι «η Ελλάδα προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην έναρξη της εν υπνώσει προσπάθειάς της να διερευνήσει την ύπαρξη ενεργειακών πόρων, ανακοινώνοντας την έγκριση τριών αδειών για έρευνες, οι οποίες παραχωρήθηκαν σε κοινοπραξίες με επικεφαλής εγχώριες εταιρείες».Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι δύο άδειες παραχωρήθηκαν σε κοινοπραξίες υπό την ελληνική Energean Oil & Gas, η οποία ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την καναδική Petra Petroleum για έρευνες στην περιοχή των Ιωαννίνων και με την βρετανική Trajan Oil για έρευνες στην περιοχή του Κατάκολου, ενώ η τρίτη άδεια παραχωρήθηκε σε κοινοπραξία υπό τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια, Edison και Petroceltic για παράκτιες έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο.
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει «θετική» την εξέλιξη της παραχώρησης αυτών των αδειών, ενώ εκφράζει ανησυχία για «περαιτέρω καθυστερήσεις» στην υλοποίηση των ερευνών, δεδομένου ότι οι άδειες αυτές θα πρέπει να επικυρωθούν από το Κοινοβούλιο, το οποίο «ενδέχεται να υποστεί αναταράξεις» μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ως αποτέλεσμα των επικείμενων Ευρωεκλογών, όπως υποστηρίζεται.Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι οι εκλογές δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα την τωρινή ελληνική Βουλή, όμως «ενδέχεται να λειτουργήσουν ενάντια» στην παρούσα ηγεσία και τις πολιτικές του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Αναφορικά με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στο εν λόγω θέμα, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το «ακρο-αριστερό» αυτό κόμμα έχει αποφύγει να κάνει συγκεκριμένο σχόλιο σχετικά με τις άδειες διεξαγωγής ερευνών, αλλά έχει ταχθεί υπέρ της κρατικοποίησης των φυσικών πόρων της χώρας, εκφράζοντας την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την ενέργεια για να «δημιουργήσει ένα ταμείο που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας της Ελλάδας».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «η απειλή της κρατικοποίησης, θα αποθαρρύνει πιθανούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι ήδη είναι ανήσυχοι για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας». Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβάλλονται δηλώσεις του προέδρου της Energean Ματθαίου Ρήγα, ο οποίος εκφράζει βεβαιότητα ότι η διαδικασία επικύρωσης θα προχωρήσει χωρίς προβλήματα, ενώ παράλληλα προειδοποιεί κατά των υπερβολών σχετικά με τις δυνατότητες και προοπτικές των υδρογονανθράκων της Ελλάδας.